ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.08.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 09.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Rosa Damascena

TIPĂREȘTE

In perioada 15 mai - 15 iunie 2017, Isparta a gazduit cea mai mare expozitie de trandafiri din Turcia, unul dintre cele mai cautate/prezentate a fost Rosa Damascena Trigintipetala mai pe romaneste spus Damascul cu treizeci de petale. Rosa Damascena este un hybrid, obtinut din rosa de damasc combinat cu moschata si fedtshenkoana.

Ca sa infloreasca, Rosa Damascena are nevoie de caldura, apa si un sol fertile, ca de altfel tot ce ce planteaza beneficiaza de astfel de conditii. Florile au un parfum dulceag extrem de puternic crescand grupate in ciorchini scuturatori. Pentru dulceata (gem) / sirop petalele se poate combina cu petale de Trandafir Rose de Rescht, un amestec pe care il recomand (produsul finit are o culoare mai intensa). Miroase doar in zilele calde cu soare, altfel ai senzatia ca nu e ce trebuie sa fie. Trandafirul Rosa Damascena Trigintipetala infloreste in perioada Mai – Iunie, al fiecarui an.

“Florile acestui Trandafir de Damasc sunt foarte parfumate si se obtine cu 30% mai mult ulei esential decat din oricare alt trandafir din familia damascenelor. Pentru producerea uleiului esential si a apei de trandafir, Rosa Damascena Trigintipetala se cultiva in Bulgaria (Kazanlak), Iran (Kashan) sau Turcia (Isparta). Ca fapt divers din 7 tone de petale se extrage aproximativ 1,3 litri de ulei essential. Uleiul volatil este folosit in industria parfumurilor, cosmetica si in scop farmaceutic.”

Datorita florilor foarte parfumate, din petalele acestui trandafir se obtine o dulceata deosebit de aromata si parfumata, sirop, flori uscate pentru ceai si alte produse cu parfum de rose (sapunuri, crème, etc.). Pe cele din Bulgaria le - am experimentat indelung …... cu experiente notabile.

Isparta este numarul 1 in exportul de produse de trandafir, cu mult mai decat Bulgaria, iar mici fermieri din provicia Isparta (12.000 de (micro) ferme) care produc diverse flori printer care si trandafiri roz - Rosa Damascena.

Citisem intr-un articol, (undeva/candva) ca “Specialişti de la Centrul pentru Cercetare şi Aplicaţii în domeniul cultivării trandafirului din Isparta, Turcia, au anunţat că au reuşit să dezvolte un soi de trandafir "care nu se ofileşte". Specialistii centrului susţin că un trandafir normal, odată tăiat, se ofileşte în maxim două săptămâni. Cercetătorii au reuşit să obţină un soi de trandafir mult mai rezistent, care poate fi păstrat într-un lichid special, obţinut din distilarea uleiului de trandafir. Floarea astfel păstrată poate fi menţinută timp de 4-6 luni şi apoi poate fi plantată în pământ. Am cautat acest produs in cele cateva ore petrecute in Isparta, dar nu a fost de gasit.

Gata cu (prezentarea) trandafirului sa incepem cu …. Isparta (provincia)

Provincia Isparta este una din cele 7 regiuni ale Turciei - Regiunea Mediteraneană (Akdeniz Bölgesi) - ce are in componenta 8 Provincii (Adana; Antalya; Burdur; Hatay; Isparta, Kahramanmaraș; Mersin si Osmaniye). Provincia Isparta este situate in Sudul Anatoliei sau la Nordul Antalyei. Provincia Isparta este divizată în 13 districte (Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Isparta, Keçiborlu, Șarkikaraağaç, Senirkent, Sütçüler, Uluborlu, Yalvaç, Yenișarbademli). Este provincia cu numeroase frumuseti naturale cum ar fi: Eğiridir, Beyşehir, Lacurile Kovada, Parcuri Nationale (Bey Daglar, Kovada, Termessos, etc.) precum si Davraz recunoscut mai ales in perioada Decembrie – Aprilie a fiecarui an (Centrul de ski). Centrul de schi Davraz se afla la 26 km de Isparta.

Obiective turistice:

Provincia Isparta adaposteşte bogatia culturii osmane şi selgiucide, cand spui Provincia spui Pisidia antica ce cuprinde urmatoarele Orașe antice în Asia Mică: Termessus (Güllük Dağ), Sagalassos, Antiohia, Ariassos. Aceste comori antice ne sunt lăsate moştenire de: licieni, greci şi romani. Istorie pura.

In aceasi regiune se mai afla si asezamantul Hacilar continand ceramica datand din ani 5400-8500 inainte de Hristos ce a fost descoperita in anul 1950. Ceramica descoperita seamana cu cea de la noi din Cultura Hamangia.

Orasul Isparta - Isparta este un oras al trandafirilor (stema acestuia este un Trandafir), al florilor in general.

Localizare : Orasul Isparta este situat la circa 150 de kilometri nord de statiunea mediteraneana Antalya (1 ½ h cu auto) la o altitudine de ~1.050 m in muntii Taurus.

Isparta este un oras tanar cu toate ca a avut o istorie tumultoasa, unde privesti observi tinerete, rasete, dragoste, chipuri luminoase. De vina este centrul Universitar “Suleyman Demirel University “ cu numeroase forme de invatamant (facultati) cu precadere in agric (cultura), belearte, etc.

Ce putem face in oras:

Pai in primul rand sa il vizitam, odata ajunsi in Isparta, trebuie sa vizitati moscheea selgiuciza Ulu, construita in anul 1417 de catre celti. Tot aici gasesti si un bazar acoperit - Bedesten, datand din 1561, precum si moscheea Firdevs Pasa, construita de marele arhitect otoman Sinan tot in anul 1561. O alta moscheie ce trebuie vizitata este “Moscheia Mimar Sinan” construita in acelasi an (1561) de marele arhitect bizantin Sinan. O alta destinatie demna de vizitat este Castelul Isparta - construit in secolul XIV. Orasul a fost complet distrus de arabi in anul 713, majoritatea locuitorilor au parasit orasul si au infiintat, in apropiere, orasul Yalvac.

Orasul Isparta este foarte aglomerat, tumultos, cu o multime de strazi intortocheate dar care dau in artera principal, cu greu te poti pierde in acest oras. Peste tot se practica toate formele comertului stradal (magazine, tonete, carucioare, tarabe, pe jos, oriunde intorci privirea dai produse si servicii contra cost) cu diverse marfuri (ne) alimentare. Totul este negociabil, comerciantii (de regula sunt de sex masculin) te invită în magazinele lor, te servesc cu un ceai/cafea și bineînțeles te conving să cumperi produsul mult cautat. E un system “barter” în care toată lumea e fericită. Tu ai plătit mai puțin decât te-ar fi costat la tine în țară, el a vândut mai scump decât dacă un conațional cumpăra același produs. Tu ai băut o cafea turcească, el/ea a mai învățat 1 – 2 cuvinte în limba ta. Poti schimba impresii, povestind cu lux de amanute pe unde ai fost in Turcia ce ai vizitat, ce ai invatat din cultural or… …, ii impresioneaza definitiv. Daca mai cunosti si ceva rezultate (echipe) din campionatul de fotbal Turciei, i-ai cucerit definitiv pe interlocutori. Nu te mai lasa sa pleci fara un souvenir din partea lor, fie chiar un banal magnet sau un stegulet cu Turkie.

Dupa evenimentele din Iulie din anul trecut parca si mai abitir veti observa nationalismul dus la cele mai înalte cote. Simbolurile Turciei sunt la tot pasul pe clădiri, pe tricouri, autoturisme, la orice colt de strada…... până și pe șervețele din restaurant, nu zic ca e un lucru rau dar nici chiar asa. Agreseaza ochiul prin culoarea rosie, predominanta.

Unde ne cazam/Cazare in Isparta : poti opta pentru hoteluri traditionale sau moderne cu facilitate (piscine, SPA, etc.), in functie de darea de mana. Noi am ales, Barida datorita facilitatilor / serviciilor incluse. Acum un webmaster imi va sugera sa scriu despre acesta. Nu voi face acest lucru. Va comunic doar ca este cel mai bun hotel din zona prin prisma facilitatilor (piscine, restaurant, internet, SPA, etc.), va las pe dvs. sa descoperiti acest lucru. Nu de alta dar nu am facut fotografi stabilimentului, eram prea obosit si din cauza prostului obicei impamantenit: nu postez impresii..... acolo unde nu am poze.

Cost cazare: Hotel categoria 3 * » 120 lire (30 euro), cazare hotel 5* » 240 lire (60 euro)

Ca un rezumat: Orasul Isparta este un stravechi oras turcesc, cu origini care merg pana in vremea hittitilor, ancorat in trecut, unde predomina “un current, tanar” ce doreste ruperea legaturilor de „traditie”, prin atitudini anticlasice, antiacademice, antitraditionale. Este un oras in continua miscare unde vechiul se impleteste cu noul, un amalgam vechi de traditii ancestrale, combinat cu o noua forma a modernismului. Orasul merita atentia dvs. prin vizitarea acestuia. Puteti sa va campati in zona si sa porniti in vizionarea Provinciei Isparta.

Ca si sfat, nu va alocati o singura zi pentru Provincia Isparta (ca noi) nu va ajunge timpul (fizic) pentru vizionarea acesteia. Acum ca am cunoscut provincia, o sa incercam pe viitor sa ne alocam mai mult timp pentru vizionarea acesteia. Merita.

Daca recomand locatia, da din toata inima. Vacante minunate sa aveti si mult soare.

 

Surse:

ispartakulturturizm.gov.t ... 16/isparta.html si wikipedia.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de RossoNerro in 04.08.17 10:25:56
Validat / Publicat: 04.08.17 12:56:47

VIZUALIZĂRI: 2174 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RossoNerro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 La pas. Zona pietonala.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.08.17 12:55:37]
»

Bună recomandarea - FOARTE utilă pentru toți cei ce merg cu mașina spre Antalya (și, probabil, nu numai)

--

Mutat în rubrica "O zi în Isparta, ISPARTA" (nou-creată pe sait)

RossoNerroAUTOR REVIEW
[04.08.17 13:42:27]
»

@webmasterX: Buna ziua, va multumesc pentru gandurile bune. Numai bine.

danaeldreny*
[04.08.17 13:58:24]
»

Frumos

RossoNerroAUTOR REVIEW
[04.08.17 14:08:56]
»

@danaeldreny: Multumesc, da este frumos. Plecasem sa vizitez Sagalassos aveam gandul la asezamantul din Ariassos.....nu a fost sa fie, dar orasul ascundea foarte multe secrete ce trebuiau descoperite, in plus a fost si tentatia shoping (arelii) . Multumesc pentru ecou, numai bine. Sper sa ajung unde mi-am propus, in viitor.

cristina47*
[04.08.17 17:55:13]
»

Da, dar ma asteptam si la o poza cu trandafirul care da numele articolului...

RossoNerroAUTOR REVIEW
[04.08.17 17:59:56]
»

Buna ziua, corect. Acestea sunt personale, îmi pare rău dar nu le pot face publice. Va mulțumesc pentru înțelegere. TCB.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristina47*, danaeldreny*, RossoNerro

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048470973968506 sec
    ecranul dvs: 1 x 1