ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.07.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 6 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ieșind din leagănul Parisului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am stat în leagănul Parisului (vezi impresii) așa a denumit Victor Hugo insula de pe SenaIle de Cite, iar după ce am mai crescut un pic (a se traduce vizitat tot) am dorit să ies din acel leagăn. Leagănul având picioare, pardon 7 poduri am ieșit pe un pod cu numele de Pont Saint Michel.

Podul Saint Michel

Acest pod leagă insula Ile de la Cite de arondismentul 5 și 6 și Boulevard du Palais și Boulevard Saint Michel. Primul pod de piatră s-a construit aici în anul 1378, s-a reconstruit în 1859 și așa a rămas până în prezent. Podul vecin spre vest se numește Pont Neuf iar spre est Petit Pont. Lungimea podului este de 62 m iar lățimea de 30m poate asigura un trafic normal. Cele 3 arce ale podului au fiecare câte 17m. La capătul podului pe malul Senei vom găsi Piața Saint Michel, Fântâna Saint Michel și stația de metrou sub același nume.

Piața și Fântâna Saint Michel

Atracțiile locului adică piața saint Michel s-a amenajat de pe vremea lui Napoleon în 1855 iar fântâna Saint Michel este opera lui Gabriel Davioud din anul 1860. Două bulevarde parisiene renumite se întâlnesc aici bulevardul Saint Michel și Rue Danton. Dar fântâna nu este doar meritul lui Davioud, statuia din bonz al îngerului Michael care luptă împotriva satanei este opera sculptorului Francisque Josepf Duret. În orice caz fântâna cu cât mai atipicâ amenajată pe fațada unei clădiri cu atât este mai interesantă pentru turiști și localnici. Pe fațada clădirii în vărf scrie în latină:

Fontaine Saint Michel Sousee regne Napoleon III emperengua des francais ce monument a ete levs par la vilee de Paris an MDCCCLX.

Piața este extrem de vizitată de turiști, mai ales că gura de metrou de la stația Saint Michel este la 20 m de fântână. De la fântână nu am luat-o direct pe bulevardul Saint Michel, am luat-o la stânga pe pb[Rue Saint Severin pentru a putea cele 2 lăcașe de cult din zonă.

Biserica Saint Severin

Rue Saint Severin este o străduță îngustă comercială numai bună pentru a admira clădirile, a fotografia tot ce se vede plus a savura o bere pe una din terasele stradale. Pe de altă parte acesta este renumitul cartier latin din Paris. Dar după câțiva zeci de metri va trebui să admirăm altceva, se numește biserica Saint Severin și este cea mai veche din această zonă a Parisului. Înainte de biserica Saint Severin reconstruit în secolul 15 în stil gotic se afla o biserică romanică construită în secolul 13. Motivul reconstruirii a fost un incendiu devastator. Înainte de asta a fost o altă biserică romanică și o biserică de pe vremea carolină. Așa că destinația terenului (vorba topografului) era întotdeauna un lăcaș de cult. Ca și formă clădirea actuală este o bazilică cu 5 nave cu o dimensiune de 50x34m plus 17 m până la tavan. Bineînțeles că am observat și orgile din interior una din 1963 (orga principală) și una din 1966. La dreapta de bazilică am reușit sa arunc o privire spre curtea interioară cu mulți copaci zic eu destul de generoasă și asta chiar în inima Parisului. La intrare se găsesc ca de obicei în Paris mulți cerșetori, din păcate și din țara noastră îi recunosc imediat și le spun romănește să mă lase în pace că oricum nu le dau nimic.

Biserica St. Julien le Pauvre

După ce am ieșit din biserica St Severin aproape de Sena (Rive Gauche-malul stâng) visavis de catedrala Notre Dame am zărit o biserică veche construită în stil romanic una din puținele romanice din Paris. Biserica actuală s-a construit în secolul 13 (1170-1225) dar încă în secolul 6 a existat o capelă romanică pentru înmormîntări de asemenea în curtea bisericii am observat morminte foarte vechi. Biserica a avut și alte destinații, în timpul revoluției franceze era depozit de sare.

Din punct de vedere confesional din 1889 până în prezent este o biserică greco-catolică (în trecut era romano-catolică), acest lucru se observă după mobilierul și decorul din interior. Este o altfel de biserică față de tot ce am văzut în Paris până acum. Din curte (în care am observat un grădinar, întreținea spațiul verde) avem o vedere frumoasă spre catedrala Notre Dame, putem admira peisajul stând pe o bancă. De asemenea tot aici se află cel mai vechi copac din Paris, plantat în 1601.

Muzeul Cluny

Nu m-am întors la Bulevardul Saint Michel pe același drum, m-am lăsat surprins și rătăcit pe străduțele din Cartierul Latin ieșind pe Bulevardul Saint Germain am observat imediat complexul muzeal Cluny cu grădina sa medievală. Complexul se află la intersecția cu bulevardul Saint Michel, stația de metrou din fața parcului se numește Cluny-La Sorbonne. În acest loc de pe vremea romanilor în anul 200 era noastră s-au amenajat băi. Băile romane (Thermes de Cluny) au funcționat până în 380 după care au existat doar niște băi cu apă rece. În 1334 abația Cluny a început construcția unei clădiri care a fost extins în anii care au urmat. Până să se ajungă la muzeu a funcționat ca reședința unor personalități, hotel, și observator astronomic. În 1833 colecționarul Alexandre du Sommerard donează obiectele medievale și din timpul renașterii. Muzeul s-a deschis în 1943.

Respectând programul 9.00-17.30 (grădina deschisă vara pâna la ora 21.30) și plătind taxa de 8 euro se pot admira colecții arheologice, obiecte din cotidianul de demult, ceramică, sculpturi, mobilier, colecție de cărți, picturi, și multe altele. Exponatele sînt din perioada romei antice, bizantine, gotice și renașterii. Un mic info gastronomic, visavis de grădinile Cluny se află un McDonalds.

Recomand vizita cartierului latin cu obiectivele sale, de asemenea vor urma într-un episod viitor și alte descrieri din cartierul latin. Rog WM să atașeze clipul următor (un filmulet time-lapse interesant despre strazile din acest cartier), mulțumesc.

https://www.youtube.com/watch?v=s23f7RVIc1w

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 30.07.17 21:56:39
Validat / Publicat: 30.07.17 22:43:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 1182 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Podul St Michel vazut de pe Petit Pond
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster87 [30.07.17 22:06:50] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

totholeasca [17.11.18 17:12:23] »

Felicitari pt excursie/ pt descriere/ pt modalitate de expunere dar mai ales pt curajul de a... bate lumea in lung si lat... de unul singur, de admirat!!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
totholeasca
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța / city-break la Paris:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062060117721558 sec
    ecranul dvs: 1 x 1