ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.07.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 3 zile
colegi

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Băile termale romane - Germisara; Ștrandul Băile Daco-Romane; Grota Haiducilor din Geoagiu-Băi

TIPĂREȘTE URM de aici

În micuța, cocheta și curata stațiune balneoclimaterică Geoagiu-Băi, am vizitat pe lângă Cascada Clocota (vezi impresii), și obiectivele specificate în titlul articolului care sunt ușor de reperat, fiind amplasate în centrul stațiunii iar Grota Haiducilor la o mică distanță de acestea.

1. Băile termale Germisara cunoscute sub denumirea Thermae Germisara datează încă din antichitate, de pe vremea romanilor, au o vechime mai mare de 2000 ani.

Denumirea Germisara a fost dată de daci și provine de la "germ" care înseamnă cald, fierbinte și "sara" care semnifică, apă.

Când legiunile romane s-au stabilit în această zonă, au păstrat această denumire. "Mărturiile materiale datează de cel puțin 2000 de ani. Vestigiile arheologice demonstreaza faptul că apele termale... i-au avut ca beneficiari atât pe daci cât și pe romani, valoarea tămăduitoare și curativă a băilor termale fiind perpetuată până în zilele noastre. " (Sursa: epochtimes-romania.com/ne ... misara---180150).

Germisara devine Geoagiu prin secolul XIV.

Potrivit declarațiilor unui martor Nicolae Lazăr, care a asistat la lucrările de descoperire și captare de noi izvoare de apă termală în perioada 1987-1988, bolta mamelonului unde se găsea un izvor termal ce urma a fi captat, s-a prăbușit. De sub dărâmături au apărut bani din bronz și argint, ceramică, obiecte din aur, o statuetă a zeiței Diana, etc. Din cupa excavatorului care scotea pământul din grota formată au început să cadă mulți bani iar copiii au început să se bată cu aceste monezi, necunoscand valoarea lor istorică. Până la imprejmuirea zonei și apariția organelor competente, localnicii și muncitorii și-au însușit o parte din obiectele descoperite.

Dedesubtul dambului au fost descoperite băi termale cu bazine săpate în rocă, rețele de canale, conducte din teracotă, scocuri din lemn, altare dedicate zeițelor Diana, Higia și Nymphae.

Mamelonul de travertin și tuf calcaros se păstrează în aceeași formă, într-un promontoriu circular cu diametrul de 90-95m. și o adâncime de aproximativ 20 m.

În prezent, putem vizita gratuit acest vestigiu care se află în centrul stațiunii, pe un dâmb împrejmuit cu sârmă.

Avem două variante de a contempla Băile romane Germisara: urcând dealul și descoperind de la înălțime panorama deosebită a Băilor termale romane sau înconjurând dâmbul pe la baza acestuia. Varianta cu înconjurarea și pătrunderea în incinta Băilor este interesantă, mai ales că trebuie la un moment dat să te strecori pe o cărare strâmtă și să pătrunzi printr-o fantă îngustă și joasă formată între două stânci de travertin. Mie mi s-a părut interesant și emoționant să mă aflu într-un loc atât de încărcat de istorie. Am făcut același gesturi ca la Cascada Clocota, am gustat apa și am verificat cu mâna temperatura apei, care era călduță.

Apele minerale mezotermale și termale care alimentează Băile au fost folosite de-a lungul timpului pentru efectele lor terapeutice. Aici se pot trata afecțiuni ale aparatului locomotor (reumatism, nevralgii), afecțiuni ginecologice, boli de nutriție și metabolice, afecțiuni dermatologice, hepatită, colicistica cronică.

Interesantele și valoroasele descoperiri de la Băile Germisara, cu ruinele construcțiilor antice situate pe dâmb vă invită să treceți într-o plimbare pe acolo.

2. Ștrandul Băile Daco-Romane este situat vis-a-vis de Băile romane Germisara.

Ștrandul este amenajat frumos, cu mochetă albastră în jurul piscinelor iar pădurea verde care se observă din incinta ștrandului creează o senzație de relaxare.

În ștrandul Băile Daco-Romane în anul 1935 când se săpa pe locul acutualului bazin mic, au fost dezgropate statui reprezentându-i pe Esculap și Egeea. Tot în perimetrul ștrandului au fost descoperite șapte plăcuțe votive din aur, monede, statui și un templu închinat Nymphaelor.

Mi-am cerut voie să intru în ștrand să văd cum arată, în ideea că seara voi participa la petrecerea care se va desfășura la piscina acoperită. Mi-a fost permisă intrarea fără bilet, că doar nu făceam baie, doar mă informam.

În prima parte a ștrandului, se intră într-o sală de mari dimensiuni cu restaurant cu autoservire de tip fast-food și o pizzerie. Aici este amenajat și un spațiu de joacă pentru copii. Am traversat-o în grabă și am ajuns la balonul presostatic care se afla chiar în față.

Pe jos, înaintea balonului pe o mochetă albastră este amplasată o frumoasă fântână arteziană cu o stâncă decorativă. Tot în fața balonului sunt asezate mai multe bănci și mese din lemn cu umbrele. Am intrat în balon, bazinul este destul de mare ca suprafață, are o adâncime de 1,6m., apa din bazin este termală, aerul din interior era cald.

Afară am văzut trei piscine cu apă termală, de dimensiuni diferite: un bazin cu adâncimea de la 1,6m. la 3,8m., bazinul olimpic cu adâncimea de 2,4m. și un bazin pentru copii cu adâncimea de 50 cm. Temperatura apei din bazine este în jur de 32°C. În ștrand se fac impachetari și bai cu namol de truba.

În jurul piscinelor erau foarte multe șezlonguri și umbrele de soare, am înțeles că sunt 800 de bucăți și nu se plătește taxă pentru utilizarea lor. Senzația este de înghesuială, fără spațiu între șezlonguri, care în sezon se suplimentează!

Ștrandul dispune ce 130 de cabine de schimb.

Taxele pentru intrarea în ștrand sunt: -15 lei pentru copii și pensionari; - 20 lei pentru adulți

Ca noutate, din acest an, turiștii cazați în stațiune beneficiază de un număr de 7.000 de bilete ce acces în ștrand la tariful de 13 lei în loc de 20 lei.

Un pupitru pentru Dj era amenajat în dreptul piscinei principale.

La bazinul mare vă puteți bucura de salturi de la înălțime de pe cele două trambuline amplasate la înălțimi diferite.

Cu toate că eram atrasă să particip la Pool-party (am văzut așa ceva numai în filme) care se organiza în balonul presostatic din incinta ștrandului cu ocazia zilei de 1 mai, de la ora 22, condițiile de participare nu au fost îndeplinite de această dată. Pe lângă copiii care trebuiau culcați, a venit o ploaie torențială care a durat toată noaptea.

3. Grota haiducilor După traversarea parcului stațiunii și urcând pe cărarea în dreapta căreia curge râul Clocota, ajungeti la Grota Haiducilor. Grota este o intrare în cavitatea unei stânci, neamenajata, despre care se povestește într-o legendă interbelică că ar fi fost folosită de către haiduci pentru îngroparea unei comori. Nu este nimic spactaculos, nu trebuie să vă așteptați să vedeți mare lucru, cea mai frumoasă parte din vizită este drumul spre Grotă. Trebuie să aveți grijă la încălțăminte pentru că panta care trebuie să o urcați este destul de mare și sunt multe pietre.

Cam atât am vizitat din stațiunea Geoagiu -Băi, mai sunt și alte obiective dar timpul alocat acestei locații ne-a permis sa vedem doar atât.

Vă recomand să vizualizați fotografiile pe care le atașez articolului și dacă vă stârnesc interesul, să mergeti să le vedeți cu proprii ochi.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 17.07.17 07:09:03
Validat / Publicat: 17.07.17 09:22:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GEOAGIU / GEOAGIU-BĂI.

VIZUALIZĂRI: 17556 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Băile termale Germisara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

sunflower
[17.07.17 12:46:41]
»

E o zona superbă, merită valorizată si promovată!

Dana2008AUTOR REVIEW
[17.07.17 13:53:33]
»

@sunflower: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Călătorii plăcute!

elviramvio
[18.07.17 07:15:23]
»

@Dana2008:

Convingatoare poze si articol, felicitari!

Dana2008AUTOR REVIEW
[18.07.17 09:37:10]
»

@elviramvio: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Păcat că Băile termale romane Germisara nu sunt puse în valoare așa cum ar trebui. Nu sunt informații detaliate despre istoria locului, despre care am citit multe lucruri interesante, care ar trebui să atragă atenția turiștilor care trec prin zonă și nu știu ce văd.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[18.07.17 10:33:27]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dana2008AUTOR REVIEW
[18.07.17 14:51:26]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos! Sunt onorată și bucuroasă!

mishu
[20.07.17 08:37:55]
»

@Dana2008: O adevarata tentatie. Felicitari, votat cu mare placere.

Dana2008AUTOR REVIEW
[22.07.17 15:59:59]
»

@mishu: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, elviramvio, mishu, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Geoagiu și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080796003341675 sec
    ecranul dvs: 1 x 1