ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.07.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 06.07.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 10

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Muzeul etnografic Ciocanesti

TIPĂREȘTE URM de aici

O parte dintre noi am auzit ca exista, in Romania, o comuna ce a dobandit titlul de Comuna Muzeu, insa ceea ce putini stiu este ca in aceasta localitate exista un Muzeu etnografie foarte interesant si demn de vizitat.

Casa care gazduieste Muzeul etnografic, ca toate celelalte case din Ciocanesti, este "brodata" la exterior cu motive populare ce se regasesc pe ii. Nu stiu cum sunt celalalte case, dar aici si interiorul pastreaza aceasi linie, fiecare camera avand o altfel de broderie si o alta culoare. Obiectele ce se regasesc aici au fost donate de locuitorii comunei care au inteles ca acest gest face bine comunitatii, pe de-o parte pentru ca aici se strang doamnele iarna si lucreaza diverse obiecte, iar pe de alta parte pentru ca astfel se strang sume de bani din taxa de vizitare (modica - pana in 5 lei a fost biletul/persoana).

La intrare ne intampina o macheta uriasa a unui pastrav folosita in cadrul Festivalului Pastravului, precum si a unei plute. Aceasta era folosita in trecut pentru transportul marfurilor, astazi plutaritul pe Bistrita fiind folosit doar in scop turistic.

Cum principala indeletnicire a barbatilor locului a fost si este oieritul, una dintre camerele acestui muzeu ii este dedicata. Aici regasim o reconstituire a unei stani ce cuprinde tot ceea ce se regaseste in aceasta: unele de depozitate laptele, batut untul, facut branza si depozitat, pat de paie etc.

Principala indeletnicirea a femeilor a fost si este inchistritul oualor si tesutul. Tot muzeul este impanzit cu obiecte obtinute ca urmare a muncii satencelor: costume populare, prosoape, carpete de perete, macate (huse de pat), presuri. Ceea ce este de apreciat este starea foarte buna in care se gasesc "uneltele" cu ajutorul carora se fabrica toate aceste produse: fuiorul, razboaiele de tesut.

Cuferele pictate manual sunt un alt punct de atractie al locului si merita ascultata povestea fiecaruia dintre ele.

In cazul in care ajungeti in zona si muzeul nu este deschis o puteti suna pe doamna administrator al carui numar de telefon este afisat la intrarea in Muzeul Oualelor situat peste drum. Noi, la indemnul unui localnic, euforic la ora 11.30 si la insistentele altuia - la fel de euforic, in jurul orei 13 (dupa ce am mancat f bine si ieftin la un Restaurant situati pe aceeasi parte a strazii cu Muzeul etnografic ne-am luat inima in dinti si am ridicat-o de la masa in ziua de Pasti, cand ploua marunt, marunt.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de cristianam in 14.07.17 15:46:32
Validat / Publicat: 15.07.17 06:46:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIOCĂNEȘTI [SV].

VIZUALIZĂRI: 1694 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristianam); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Soba si minunatul ei cuptor. Observati braul pictat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

liviu49 [15.07.17 07:15:21] »

@cristianam: Parafrazand un membru AFA respectat pentru promptitudinea cu care acorda primul vot, as spune: Start vot! Acest articol imi aminteste de concediul din iulie 2009, petrecut la Vatra Dornei, cand am avut ocazia de a vizita si comuna muzeu Ciocanesti, de care nu auzisem pana atunci. Stiam de satele turistice Leresti si Sirnea, de o comuna Ciocanesti, in judetul Calarasi, unde se intalneste obiceiul Cucilor, specific comunei Branesti, dar de aceasata localitate nu stiam nimic. Nu mica ne-a fost mirarea sa descoperim braie cu motive populare pe aproape toate cladirile din comuna, indiferent de vechimea acesteia. Ulterior, ajunsi acasa am reusit sa aflu mai multe despre aceasta comuna muzeu. Ma opresc aici cu ecoul, pentru ca as avea prea multe de adaugat si cine stie cine se mai gaseste sa ma certe. Cu speranta ca acesta nu va fi singurul ecou, va doresc numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cristianam [16.07.17 07:44:40] »

@liviu49: Sunt intradevar multe de adăugat, dar voi scrie separat despre fiecare. Nu înțeleg daca exista vreo legătură intre Ciocănești Suceava si Ciocănești Călărași. Merita vizitat si Ciocănești Călărași?

liviu49 [16.07.17 09:17:47] »

@cristianam: Nu am fost niciodata in Ciocanesti, judetul Calarasi, iar despre obiceiul cucilor am aflat c u multi ani in urma, de la o colega de servici. Aceasta a vazut in Branesti serbarea Cucilor si ne-a spus ca acelasi obicei exista si in comuna sa natala, Ciocanesti, Calarasi. La serbarea cucilor din Branesti, trasformata de cativa ani in Festival international, participa mai multe grupuri folclorice din tara si strainatate. Intr-un an a participat si un grup din Ciocanesti. Mai multe detalii despre acest festival puteti afla dintr-un articol semnat de @tata123, anul trecut.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crismis [16.07.17 09:35:39] »

@cristianam: Noi am nimerit in Ciocanesti vara trecuta, intr-o zi de luni. La poarta muzeului scria ca lunea este inchis, asa ca ne-am plimbat putin prin localitate, am pozat casele, am cumparat un pet cu "bere" artizanala fara alcool de la magazinul satesc si am plecat mai departe, spre Maramures.

De remarcat ca in Ciocanesti exista, chiar vis a vis de Muzeul Etnografic, si un Muzeu al oualelor incondeiate (si acesta era inchis si, in plus, il vazusem pe cel din Vama). Ca sa nu mai vorbesc despre splendoarea zonei in care este amplasat Ciocanestiul!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49 [16.07.17 09:44:51] »

@crismis: Noi am fost intr-un concediu la Vatra Dornei, iar cu o zi inainte de plecare acasa am plecat pe DN 18 cu intentia de a ajunge la Borsa. Din pacate starea drumului ne-a determinat sa ne intoarcem de la Prislop, dar frumusetea locurilor a sters orice suparare pe calitatea drumului. Pe un drum de circa 100 de kilometri (dus-intors) am facut patru popasuri pentru a trandavi pe malul Bistritei si a admira natura. Daca ati fi curajul de a mai merge 20 de kilometri ati fi ajuns la Carlibaba, unde peisajul este si mai frumos. Poate reusiti alta data.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cristianam [16.07.17 20:58:15] »

@liviu49: Cat ma bucur ca ai amintit de Carlibaba. Fiica mea s-a indragostit de peisajele de acolo si de tot ceea ce inseamna arta si traditie bucovineana. Anul acesta am fost acolo pentru ca ea si-a dorit f multa sa revada, de aproape, anumite locuri prin care au trecut in timpul unui tabere organizate. Am dus o munca de documentare teribila si cand am ajuns acolo, dupa ce am vizitat Muzeele Oului din Vama si pe cel din Ciocanesti, iar ea tot sustinea ca nu e cel la care a fost, am realizat ca multe locuri frumoase le descoperi intamplator si la pas.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [17.07.17 10:10:45] »

@cristianam: România e mereu surprinzătoare... în ceea ce privește frumusețea peisajelor naturale, dar și a obiectelor făurite de om. Cu mulți ani în urmă am trecut și eu prin Ciocănești și am privit cu nesaț formele și culorile... Între timp promovarea comunei s-a accentuat, autoritățile locale au pus umărul, populația s-a aliniat la trendul turistic. Muzeele etnografice sunt minunate - ne ajută să înțelegem/să pătrundem în lumea satului de altădată. Dacă există și un ghid/muzeograf/localnic pasionat și vorbăreț vom afla lucruri interesante.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cristianam [26.07.17 10:14:58] »

@tata123: Chiar exista un ghid foarte vorbaret. Doamna este f disponibila la a oferi informatii si este ghid al ambelor Muzee (oului si etonografic). Sfatul meu pentru cei ce merg acolo si vor sa viziteze este sa o sune (nr este afisat la intrarea in Muzeu) si este f posibil, desi e luni sa va roage sa mergeti sa o luati de acasa.

In urma cu ceva ani, cea mai prestigioasa firma de vopseluri din Romania a incheiat un parteneriat cu Comuna si a dat toate produsele necesare refacerii braurilor (traiasca Google

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, cristianam, liviu49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă comuna-muzeu Ciocăneşti [SV]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073669195175171 sec
    ecranul dvs: 1 x 1