ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.07.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII
PREȚ 50 euro ?
FĂRĂ transport

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • [fb]
  TIMP CITIRE: 12 MIN

  Chiar și bikinii sunt mai vechi decât credeam: Villa Romana del Casale, Sicilia

  Ilustrație video-muzicală
  TIPĂREȘTE URM de aici

  „Să știți că bikini nu au fost inventați în secolul trecut de designerii de modă francezi Louis Réard și Jaques Heim așa cum s-a lăsat să se creadă, ci pe vremea romanilor, în primele secole D. C., în Sicilia, în Piazza Armerina, la Villa Romana de Casale. Așa afirma în 1960, ziarul american New York Times, în urma descoperirilor făcute de către arheologi. ”

  Cu aceste cuvinte au fost întâmpinați turiștii de unul dintre ghizii italieni vorbitori de limbă engleză care-și primea în custodie grupul mare de americani pe care urma să-l conducă prin sit. Aceștia când l-au auzit se hlizeau neîncrezători: „Hi, hi, hi! ”, iar el a continuat hâtru, făcându-le cu ochiul și cu zâmbetul pe buze: „Calzedonia! ”, făcând referire la una dintre renumitele firme italiene de costume de baie și lenjerie intimă care avea afișe de publicitate peste tot prin insulă cu fete frumoase pregătite de mers la plajă.

  Nu știu dacă ați reușit să înțelegeți ceva și cum cred că v-am şocat cumva cu titlul şi începutul acestui articol, atunci vă spun că, spre edificare, astăzi vă voi plimba într-un superb loc din Sicilia, în interiorul insulei, lângă orășelul Piazza Armerina, pe nume Villa Romana del Casale, una dintre minunile antichității.

  Dar ce este Villa Romana del Casale?

  Villa Romana del Casale este o fostă vilă de vânătoare a unui oficial roman important, foarte stilată, a cărei construcție a început la sfârșitul secolului al II-lea D. C. și s-a finalizat în primele decenii ale secolului al III-lea. Ea este gazda a ceea ce consideră istoricii că ar fi cele mai întinse și cele mai bine păstrate mozaicuri romane din lume, desfășurate pe mai mult de 3.500 mp, adevărate opere de artă. Am aflat de vilă pe când mă documentam asupra obiectivelor Siciliei și, numaidecât, am pus-o pe lista scurtă, căci mozaicurile văzute în Cipru, în vacanța de anul trecut, ne uimiseră.

  Vila, în sine, este o clădire luxoasă și grandioasă, sau, mai bine-zis, a fost, căci se presupune că a aparținut lui Maximianus, co-împărat cu Dioclețian, iar construcția edificiului a durat mai bine de 50 ani. Camerele sale publice și private, peristilurile, băile și grădinile cu bazine și fântâni se întindeau pe patru terase naturale. Intrarea se făcea pe sub un arc triumfal, în timp ce interiorul avea tavane înalte și camere largi cu porticuri deschise și coloane delicate de marmură. Se pare că deținea peste 63 încăperi, așa cum se reiese privind schița vilei care este atât de complicată și „dantelată”, că te lasă cu gura căscată.

  Însă, nu dimensiunea sau opulența vilei sunt punctul său forte, ci mozaicurile cu care erau decorate podelele. Acestea s-au păstrat aproape intacte deoarece vila a fost îngropată în urma unei alunecări de teren în secolul al XII-lea și așa a zăcut câteva sute de ani, până a fost descoperită din întâmplare la sfârșitul secolului al XIX-lea. Adevăratele săpături arheologice au fost efectuate, însă, abia secolul trecut. Se pare că artistul care a realizat mozaicurile se trăgea din nordul Africii și era foarte priceput în acest meșteșug, asamblând milioane de bucăți mici de ceramică policromă pentru a forma imagini superbe la scară mare. De un lux și de o extravaganță uluitoare, toate încăperile vilei aveau pardoseala decorată cu mozaicuri. Curtea interioară era dotată cu fântâni arteziene, flancate de statui. În plus, vila avea și o bazilică spaţioasă.

  Clădirea conținea atât încăperi cu funcție rezidențială, cât și camere rezervate pentru cei ce erau în serviciul proprietarilor sau invitaţilor. Alte camere aveau un rol neştiut încă, dar sigur acolo nu se desfășurau activități de producție și nici de negoț.

  Face parte din patrimoniul UNESCO din anul 1997.

  Unde se situează și cum am ajuns acolo

  Villa Romana del Casale se află în partea central-sudică a Siciliei, la trei kilometri distanță sud-vest de localitatea Piazza Armerina. De cum am sosit în Catania, ne-am dus întinși la autogara Stazione Centrale de unde auziserăm că se pleacă spre multe destinații din insulă cu autocare decente, cu program flexibil, oarecum. I-am sucit cu întrebări de tot felul pe lucrătorii de acolo care au fost foarte amabili și ne-au răspuns la toate, ne-au dat și pliante cu mersul autobuzelor spre/dinspre locurile solicitate. Firește, că printre acestea era și Piazza Armerina pe care noi am ales s-o vizităm într-o zi de sâmbătă plecând cu primul autobuz într-acolo, la orele 10,30, întoarcerea fiind la orele 16,30, cu ultimul autobuz. Distanța dintre Catania și Piazza Armerina este de 100 km, sosirea fiind preconizată la orele 12,25, singura mea mare frământare era unde oprește autobuzul și cum vom ajunge de acolo la Villa Romana del Casale, căci trăsesem concluzia că timp am avea suficient de vizită în intervalul până la 16,30. Biletul a costat 14,10 €/persoană pentru varianta dus-întors, separat ar fi costat cu 2 € mai mult.

  Din discuțiile purtate cu șoferul autobuzului, ne-am lămurit și liniștit în același timp, acesta asigurându-ne că ne lasă fix la intrarea în obiectiv, din același loc urmând să ne ia fix la 16,30. În afară de noi doi, în autobuz mai era o turistă japoneză din Kyoto, care a avut același program ca noi și cu care am socializat binișor. Biletul de intrare la Villa Romana del Casale a fost 10 €/persoană, lângă sit era un complex mare cu magazine cu materiale informative, suvenire, toaletă, un local unde se putea mânca și bea ceva, cofetărie, de altfel, foarte util. Se poate opta, contra cost, pentru audioguide sau pentru serviciile unui ghid autorizat în carne și oase, dar merge și fără, dacă „ți-ai făcut lecțiile” anterior.

  Ce am văzut

  Cum am intrat, am dat de apeductul prin care era adusă apa nu doar pentru băi, ci și pentru grădinile întinse, fântânile și nevoile casnice. În acel punct ne-am intersectat cu ghidul ce însoțea turiștii americani, pe parcursul vizitei, ne-am mai întâlnit cu el de câteva ori, era cel mai glumeț din branșă, ceilalți erau posaci, explicațiile lor fiind plate și terne pe lângă cele pline de umor ale sale, mult mai apreciate de turiști.

  Cu pliantul pe care era tipărit planul edificiului, am purces la drum, prin sit, nimerind să intrăm prin partea de nord, respectiv în zona apartamentelor private și a camerelor de serviciu aferente. Vila este amenajată pentru vizitele turiștilor cu pasarele de trecere suspendate deasupra încăperilor și a prețioaselor mozaicuri, accesul fiind nu foarte facil din cauza spațiului îngust ce abia lasă două persoane să trecă una pe lângă cealaltă. Toată vila, mai puțin peristilul dreptunghiular, adică veranda interioară, este acoperită în scop de protecție de o structură de plexiglas sub care se face destul de cald.

  Vila a fost proiectată și construită centrat pe peristilul generos cu 32 de coloane de marmură (10 pe lungime, 6 pe lățime) în mijlocul căruia trona grădina cu fântână.

  Încă de la început, eram în căutarea celebrulului mozaic „Zece fete în costume de baie” sau mai simplu „Fetele în bikini”, cel la care se referea şi ghidul vorbitor de engleză, după cum am observat, şi cel mai cunoscut, aş putea spune, piesa de rezistenţă a sitului. A fost scos la lumină în anii 1959-1960, uimind lumea prin viziunea sa de actualitate. L-am găsit în camera numită palestra, adică sala de gimnastică, pe latura sudică a peristilului. El înfăţişează zece atlete dispuse pe două rânduri, cinci în partea de sus, cinci jos, cea din stânga sus, nemaiputând fi reconstituită integral. Se presupune că fetele erau după încheierea unei competiţii, câştigătoarea fiind recompensată cu o coroană de flori şi o ramură de palmier, oricum, tinerele practicau sporturi precum alergarea, aruncarea discului, jocuri cu gantere sau minge. Şi ceea ce e mai frapant, este că premiantei i-a fost desenată chiar şi o rană la genunchi, fiind pansată.

  Foarte aproape, desfăşurat pe o suprafaţă lungă de câteva zeci de metri, atât cât ţine vila dintr-o parte în cealaltă, pe un coridor, se află mozaicul: „Scena Marii Vânători”, cel mai întins dintre toate, având nişte culori minunate. Acest mozaic prezintă două ţări (personificate în fiecare capăt) înconjurate de mare. Printre numeroasele animale de pe pământ şi din mare se numără elefanţi, lei tigri şi un leopard care atacă o gazelă. Scenele relevă şi capturarea unor animale exotice, care apoi sunt încărcate pe corăbii, urmând să fie transportate la arenele unde se desfășurau luptele dintre gladiatori și fiarele sălbatice. Ceea ce mi s-a părut foarte interesant este că artistul a redat bine proporţiile existente între animale.

  Există şi „Scena Micii Vânători”, mult mai redusă, într-o sală publică de lângă peristil, se pare, unul dintre primele mozaicuri ale vilei în care vânătorii şi câinii lor urmăresc fiarele sălbatice; un mistreţ este ucis cu suliţa şi, apoi, purtat pe umeri.

  Apartamentele de nord conţin un mozaic faimos, într-un dormitor, în medalionul central sunt reprezentaţi doi îndrăgostiţi, pe jumătate goi, într-o scenă foarte erotică: ea, cu părul răvăşit, cu statură tinerească, cu şolduri largi, el purtând un coş cu fructe, încercând să-i intre în graţii, îmbrăţişând-o. Urmează, în linie, apartamentele private și camerele de serviciu aferente, alăturate, cu pardoselile din mozaicuri ce pun accent pe forme geometrice în culori deloc stridente, potrivite pentru odihnă, acestea deținând şi o bucătărie foarte spațioasă. Una dintre camerele de serviciu era conectată, printr-o intrare privată, la complexul băilor.

  În partea de nord a clădirii se aflau băile, prevăzute cu un sistem eficient de încălzire a apei, hypocaust. Nartexul lung din terme, adică gimnaziul, care era dispus imediat lângă intrare, era decorat cu o scenă de circ: care trase de cai aleargă în jurul unei piste. Alături era vestiarul privat din terme în care mozaicul ilustrează familia împăratului: mama, fiul şi fiica lângă sclavii lor, care duc accesoriile necesare pentru baie şi gimnaziu. Apoi, băile propriu-zise începeau cu frigidarium sau băile reci ce se practicau într-o clădire largă, cu opt nişe, apoi se trecea în tepidarium, adică în băile cu apă potrivită ca temperatură, din al cărei lateral se trecea în caldarium, zona cu apă caldă și laconium (saună), adică locul unde se făceau băi de aburi.

  Bazilica despărţea apartamentele de nord de cele de sud şi era de o dimensiune considerabilă, cu pereţi pictați în frescă, din care nu s-a mai păstrat mare lucru. Apartamentele de sud se evidenţiază prin camera de zi, absidată, a cărei pardoseală o înfăţişează pe tânăra frumoasă Arion cântând la liră, încojurată fiind de naiade şi de alte creaturi ale mării, realizate minuţios.

  Ne-am plimbat fără restricţie pe pasarelele suspendate, admirând în voie mozaicurile, uneori trăgând cu urechea, fără să vrem, la explicaţiile diverşilor ghizi ce povesteau turiştilor pe care-i însoţeau, traseul vilei fiind conceput în așa fel încât toate aceste mozaicuri pot fi privite de deasupra.

  Pe urmă am ieşit afară cu gândul să vizităm două elemente importante, aşa cum reieşea de pe hartă: triclinium (sala de banchet) şi xystus, pe prima găsind-o închisă, fiindcă era în proces de restaurare. Xystus, sau peristilul ovoidal, era o încântătoare grădină de formă eliptică ce avea, simetric, pe latura nordică şi pe cea din sud câte trei săli, cele din nord decorate cu scene ce arată culesul strugurilor, cele din sud, scene de pescuit. Din păcate, nu s-au păstrat prea bine.

  În ultima parte a vizitei, am nimerit, în sfârşit, în imensa curte cu porticuri şi am remarcat locul unde ar fi fost poarta monumentală, arcuită a edificiului pe care ar fi trebuit să ne începem incursiunea, dar aşa s-a nimerit. Dintr-o latură a curţii se pătrundea şi într-o zonă semicirculară unde se găseau latrine, precum şi foste hambare. De altfel, latrine mai mici se mai aflau şi diametral opus pe partea vestică şi chiar în interiorul vilei. Camere de serviciu şi chiar bucătării erau dispuse peste tot pe lângă apartamentele de locuit, de unde rezultă şi caracterul multiplu al încăperilor vilei.

  Concluzie

  Villa Romana del Casale este o adevărată bijuterie arhitectonică, un obiectiv de neratat pentru iubitorii de artă şi istorie antică ce ajung în Sicilia. Ea deţine nu numai cele mai bine păstrate şi mai întinse mozaicuri romane din lume, aşa cum le numeşte pe drept orice manual de specialitate, ci şi cele mai frumoase, după părerea mea. Însă, cum eu sunt subiectivă şi părtinitoare de multe ori, vă invit să vă convingeţi şi să le vedeţi pe viu, dacă aveţi ocazia, sau măcar în fotografii dacă nu credeţi că ajungeţi prea curând acolo!

  Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

  https://www.youtube.com/watch?v=Z0jTf2arwxE

  Citește și CONTINUAREA aici
  selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

  [fb]
  ---
  Trimis de irinad in 14.07.17 07:06:29
  Validat / Publicat: 14.07.17 09:43:28
  VIZUALIZĂRI: 3161INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
  SESIZEAZĂ
  greșeală / conținut, limbaj
  Adn. FAVORIT
  19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  P04 Îndrăgostiţii îmbrăţişaţi în medalion
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
  Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 56600 PMA (din 42 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  ECOURI la acest articol

  19 ecouri scrise, până acum

  webmasterX [14.07.17 09:42:00] »

  Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

  elviramvio [14.07.17 09:50:31] »

  Sigur că titlul m_a șocat dar mi_am revenit la timp pentru a prinde primul vot. Pozele după ce_mi ajung din urmă laptopul, sunt curioasa.

  O zi calma și un weekend plăcut!

  webmaster [14.07.17 10:06:14] »

  Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

  — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

  Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

  ===

  Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  mprofeanu [14.07.17 10:44:56] »

  @irinad: Superb ce ai scris în acest review! Pozele sunt minunate!

  M-ai făcut să mă întorc în timp când am vizitat Sicilia într-un circuit mai lung legat de toată Italia, acum fix 20 de ani. Atunci internetul nu exista și sursele de informare erau cel puțin pentru mine cărțile cumpărate acolo. Am cumpărat un album despre Sicilia și bineînțeles acest obiectiv cu minunatele mozaicuri era prezentat detailat și de atunci am rămas cu nostalgia că nu l-am văzut. În circuit vezi doar atât cât este în program...

  Mă bucur că l-am vizitat și eu virtual prin cuvintele și pozele tale...

  Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA [14.07.17 10:45:20] »

  @irinad: După discuția avută cu tine la salina Turda, în care m-ai ”liniștit” că în sejurul din Sicilia îți planificaseși să ajungi la Villa Romana del Casale, am așteptat cu mare interes reviewul tău. Pe mine mozaicurile m-au uluit pur și simplu și m-am zgâriat pe ochi când am descoperit că plecasem acolo din Siracusa cu aparatul de fotografiat descărcat (pe vremea aceea nu aveam telefon deștept), așa că n-am putut face nicio poză.

  Îmi plac la nebunie mozaicurile și-mi amintesc că la Muzeul de Arheologie din Napoli am stat în sălile cu vestigii de la Pompeii și Herculanum vreo două ore numai ca să studiez de aproape îmbinarea dintre pietricelele acelea colorate. Cât simț artistic, câtă răbdare și atenție la detalii!

  La fel am procedat și la catedrala de la Siena, unde am avut șansa să prind perioada când podelele mozaicate nu erau acoperite pentru a fi protejate.

  Felicitări pentru review și poze, votat din toată inima!

  irinad [14.07.17 10:50:05] »

  @webmaster: Mulțumesc mult!

  irinad [14.07.17 10:56:06] »

  @elviramvio: Nu am vrut nicidecum să-ți creez un disconfort, sper că te-am șocat plăcut!

  Și eu îți doresc un sfârșit de săptămână plăcut, dacă mergi la munte, în Argeș, cu siguranță așa va fi, este o zonă minunată acolo de unde te întorci nu numai odihnit, dar și încărcat de energie. Cel puțin eu așa ”pățesc” când merg pe-acolo.

  Toate cele bune!

  irinad [14.07.17 11:02:32] »

  @mprofeanu: Mă bucur tare mult că v-au plăcut atât articolul, cât și pozele și că prin intermediul lor v-am făcut să vă amintesc de propria vacanță în Sicilia. Nu sunt prea reușite, întrucât lumina naturală insuficientă nu le dă aceeași strălucire pe care ar avea cele făcute cu soare, dar ilustrează într-o oarecare măsură frumusețea acestora.

  Aveți dreptate, toate materialele informative, toate ghidurile despre Sicilia îl recomandă ca pe un loc ce nu trebuie ratat.

  Mulțumesc mult de vizită, ecou, aprecieri!

  irinad [14.07.17 11:36:34] »

  @Carmen Ion: Mulțumesc mult, Carmen pentru vizită, ecou, aprecieri! Mi-amintesc perfect (și cu plăcere) când am discutat și am concluzionat că anul acesta eu voi merge în vacanță pe urmele tale, iar tu, parțial, pe ale mele.

  Și mie îmi plac mult mozaicurile, însă soțul meu este înnebunit după ele, mă depășește. De fapt, tot ce ține de artă și construcții, în general din lumea antică, pe el îl fascinează, decurgând din formația sa profesională.

  Mozaicuri am văzut în multe locuri, însă în Cipru pot spune că m-am îndrăgostit cu adevărat de cele romane de acolo. Dar, acestea din Sicilia, sunt de departe cele mai frumoase.

  O zi minunată să ai!

  Costi [14.07.17 11:50:32] »

  @irinad:

  Deși mai sunt două review-uri pe acest subiect, ele sunt mai vechi, datând din perioada de dinaintea reconstituirii în forma actuală a obiectivului, așa că review-ul tău este binevenit, umplând un gol în zona obiectivelor de prim rang din Sicilia.

  Eu am vizitat Villa Romana del Casale în februarie 2013, la scurt timp după ce văzusem un documentar despre lucrările de reconstituire a mozaicurilor de acolo. Am rămas atunci uimit de faptul că reconstituirea a necesitat un număr imens de ore de muncă, pentru că fiecare pietricică din mozaicuri era pictată în culoarea inițială, ștearsă sau mult estompată prin trecerea timpului și statul sub un strat de pământ provenit din alunecarea terenului și care a acoperit întreaga vilă. De altfel, nici în prezent nu a fost decopertată decât o parte din întregul complex.

  Văzând acest documentar, ne-am propus și noi ca în sejurul ce urma curând (vezi impresii) să mergem să vedem minunatele mozaicuri.

  Am ajuns acolo într-o excursie de o zi, luată de la o agenție locală. Am fost 4 români și zece nemți, cu un microbuz și am vizitat Valea Templelor și Villa Romana del Casale. Avantajul a fost că, fiind februarie, nu a fost deloc aglomerat și am putut să ne mișcăm în voie peste tot.

  Mai mult decât atât, la ieșire am negociat cu singurul comerciant care avea taraba „deschisă” și am cumpărat o minune de album, numai cu vila, cu reproduceri foarte frumoase ale mozaicurilor văzute, la prețul de numai 3 €, deși pe eticheta de pe album era trcut prețul de 20 €. Asta pentru că albumul avea coperta deteriorată de soarele sub care stătuse vara precedentă.

  Pentru cei care doresc să ajungă acolo, poate le-ar fi de folos coordonatele GPS: 37.365997,14.334340 (sunt cele de la poarta de intrare). De asemenea, ar fi de interes și saitul oficial al obiectivului, pe care se pot afla toate datele de interes: villaromanadelcasale.it.

  În concluzie, mulțumesc pentru aducerea aminte a acestor frumoase locuri, despre care, uite, nu mi-am făcut timp să scriu și eu ceva. Din fericire, review-ul tău vine, cum spuneam, să umple, necesarmente, un gol. Mulțumim!

  irinad [14.07.17 12:54:39] »

  @Costi:Și eu vă mulțumesc pentru acest ecou, pentru aprecieri și pentru completările aduse: coordonatele GPS și adresa site-ului oficial, din păcate mi-au scăpat din vedere aceste informații practice și utile. Totodată, mă bucur că v-am amintit de vizita dvs. acolo, într-adevăr, este un loc ce merită vizitat cu prisosință.

  În vacanța siciliană ar fi fost de făcut/văzut atâtea lucruri/locuri, însă timpul, oboseala și banii, până la urmă, ne-au limitat, important este că ne-am străduit și am văzut o bună parte din insulă, ceea ce nu e rău deloc.

  Și noi am cumpărat un album despre Villa Romana del Casale și doi magneți de frigider (cu fetele în bikini) de la complexul de alături după ce am ieșit din sit, pozele sunt superbe, nu seamănă cu cele făcute de mine!

  Călătorii frumoase și vacanțe pe măsură vă doresc în continuare!

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  webmaster26 [14.07.17 18:14:26] »

  @irinad: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

  Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

  irinad [14.07.17 18:19:33] »

  @webmaster26: Da, este corect!

  @webmasterX: Mulţumesc pentru ataşarea videoclipului!

  crismis [14.07.17 18:47:04] »

  @irinad: Superb, credeam ca dupa ce am vazut mozaicurile din Cipru, n-o sa ma mai impresioneze nimic asemanator! Sicilia e de cativa ani printre prioritatile noastre turistice, dar - nu stiu cum - alte destinatii "i-au luat fata". Trebuie sa lucrez la asta!

  irinad [14.07.17 19:21:09] »

  @crismis: Şi eu am gândit la fel, nu credeam că după ce am văzut în Cipru, atât la Paphos, cât şi la Kourion, ochii mei vor privi şi alte mozaicuri minunate. Dar, acestea există pe o suprafaţă mult mai mare şi, aş îndrăzni să spun, chiar mai frumoase.

  Însă, pentru a te lămuri exact asupra acestui lucru, pentru a confirma sau a infirma cele spuse de mine, trebuie neapărat să mergi în Sicilia să le vezi! Merită!

  Mulţumesc pentru vizită, vorbe frumoase!

  maryka [15.07.17 12:45:39] »

  Foarte bun și frumos articolul despre un loc încărcat de istorie. Într-adevăr sunt superbe mozaicurile și ce bine conservate. Nu numai că le admirăm cât sunt de frumoase dar uite că aflăm și multe lucruri utile și foarte interesante despre obiceiurile timpurilor trecute dar și despre modă... Îmi plac foarte mult aceste mozaicuri, îmi amintesc de cele văzute în Rodos, la Palatul Marelui Maestru unde erau la fel niște mozaicuri superbe.

  Felicitări!

  irinad [15.07.17 14:30:39] »

  @maryka: Mulţumesc de vizită, uite că am aflat că şi în Rodhos se pot admira mozaicuri frumoase. Pentru mine Rodhos Town a însemnat doar un tur de forţă de câteva ore prin oraşul vechi, căci eram veniţi din Marmaris în excursie de o zi. Sper să ajung să văd şi eu într-o bună zi mai mult din insulă, capitala pe îndelete.

  Până atunci mă bucur că ţi-au plăcut cele din Sicilia care sunt, realmente, demne de atenţia oricui, puţin spus, opere de artă.

  Ecourile tale îmi fac întotdeauna plăcere, fiindcă ştiu că suntem cam pe aceeaşi lungime de undă în multe privinţe.

  Toate cele bune!

  mishu [15.07.17 21:08:55] »

  @irinad:

  Villa Romana del Casale este o adevărată bijuterie arhitectonică

  asa este, iar articolul tau este o adevarata bijuterie literar-artistica .

  Am citit cu mare placere atat articolul cat si ecourile si se vede ca ai avut un impact puternic asupra cititorilor.

  Iar pozele nu vin decat ca o minunata completare a articolului.

  Felicitari, votat cu mare placere.

  irinad [15.07.17 21:37:09] »

  @mishu: Eşti tu mult prea drăguţă cu mine şi pentru asta îţi mulţumesc foarte tare.

  Ghidul acela italian, vorbitor de engleză, foarte simpatic, m-a inspirat de cum l-am auzit explicând, fiindcă n-o făcea clasic precum alţii pe care i-am tot ascultat, căci am stat pe-acolo câteva ore bune şi deja îi ştiam pe toţi, deoarece îi urmăriserăm fără să vrem.

  Lângă el se adunau nu numai turiştii lui, ci şi alţii din apropiere. Era aşijderea unui profesor iubit de elevi care preda o lecţie într-un stil altfel.

  De la el a plecat ideea, eu n-am făcut decât s-o îmbrac frumos.

  Mulţumesc încă o dată pentru aprecieri. O seară bună şi o noapte pe măsură!

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  crismis, elviramvio, irinad, maryka, mishu, mprofeanu
  Alte impresii din această RUBRICĂ:

   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0924689769745 sec
  ecranul dvs: 1 x 1