ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.07.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 06.01.17
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Gradinile istoriei

TIPĂREȘTE

Plecăm de la hotel după micul dejun cu destinația Castelul Reginei Maria. GPS-ul setat pe Balcik - în 15 minute (aproximativ 15 km) ajungem. Niciun indicator care să ne îndrume către castel. După un pic de derută și urcat prin Balcic, intrebăm și ni se indică că trebuia să ținem drumul drept. Și așa era … începe să se configureze zona. Trecem de intrarea către obiectiv căutând un loc de parcare. Lume multă, mașini de România pretutindeni. La un moment dat zărim un nene care ne face semn că are loc, parcăm, 2 leva/ora, iar dacă făceai consumație la restaurantele din zona primeai și reducere.

Luăm apa cu noi și hai printre restaurante și bazare către casa de bilete. Prima casă care ne-a ieșit în cale s-a dovedit a fi cea pentru Gradina Botanica – fara plata cu cardul –8 leva/adult și 3 leva/copil. Deci 19 leva. Merg doi pași și altă casa. Mi se spune că trebuie să iau bilet și de aici pentru castel de data asta.

6 leva/adult și 1 leva/copil. Deci 13 leva. În total, 32 leva și două pliante. Program de vara de la 8 - 20. Alături și o casă de schimb valutar. Mergem cu valul către prima poartă. Mi se pune viza de control pe bilete, ni se face semn să mergem tot înainte și ne-am trezit în Gradina Botanică.

Din pliantul Gradinii Botanice Balcic aflu că a fost înființată în 1955 de către academicianul prof. Daki Yordanov, rector al Universitații St. Kliment Ohridski din Sofia între 1956-1962. Gradina este frumos amenajata in terase cu flori anuale de primavara si vara, vegetație alpină și acvatică, ferigi, specii protejate și rare, liane, flori și arbuști veșnic verzi. De asemenea, este o bază de cercetare pentru studenți, pentru inițiative legate de educație ecologică și artă.

Grădina Botanică este specializată în creșterea colecțiilor de plante exotice tropicale și subtropicale. Este renumita pentru colecția sa de plante suculente și cactuși, care include aproximativ 600 de specii, iar expoziția în aer liber a cactusilor și suculentelor de dimensiuni mari, răspândite pe un hectar, face ca această gradină să fie a doua de acest tip din Europa. Numărul total de specii de plante este de peste 3500.

După ce ne-am plimbat printre trandafiri și bujori, plante medicinale, iriși și tot felul de plantuțe din gradina Nursery am intrat în sera de cactuși. Nu am mai vazut niciodată atiția cactuși la un loc. Lumina intensa, absolut necesara pentru aceste plante, umiditatea locului și caldura ne facea să credem că suntem în desert. Totul era amenajat ca la carte. De la cactuși pitici în vase de lut la cactuși uriași care ajungeau până la tavanul din sticlă. Fiecare specie cu eticheta sa. Unii mici si bombați, alții alungiți și înalți. Unii cu niște frunze alungite cu țepi mici în vârf, alții doar cu spini. Și peste tot și toate erau înfloriți: flori roșii, galbene, portocalii. O minunație!!!

Ieșim din seră, suntem din nou verificați la bilete si aflam că intram in Gradina lui Allah, zona care face legatura intre Fantana de argint si Vila Sageata albastra. Gradina nu trebuie ratata deoarece adaposteste o colectie unica de cactusi in aer liber, de fapt cea mai mare colectie din Sud-Estul Europei. Sunt cactusi plantati acum 80 de ani, transformati in copaci. In aceasta gradina mai pot fi vazute vase antice, banci din piatra si chiparosi, iar prin mijlocul lor curge un fir de apă. De aici, de sus se vede gradina de trandafiri și plaja. Am luat-o spre stânga si ne-am trezit în fața unui afiș care ne îmbia la o degustare de vinuri gratis: Queen’s Vinnery House. Vin alb, rose, rosu, rachiu, tuica. Am luat o tuica din pepene cu miere, DIGESTIF, fericiti ca putem plati cu cardul. Merita cei 46 leva. Daca comandam 6 sticle, plateam 5 cu livrare gratuita in Romania. (Incercati sa cumparati spre sfarsitul vizitei aici, spun asta pentru ca ne-a fost destul de greu de carat sticlele cumparate). Alaturi o zona cu suveniruri: tablouri, sapunuri, magneti, brelocuri etc. De fapt, acolo se afla Vila Printului Nicolae (Sageata albastra), vilă în care locuia în timpul vacanțelor prințul Nicolae și principesa Ileana, construită în 1931. Mobila, obiectele de interior și de decor, ușile scluptate de la intrare au fost cumparate de regina de la castele vechi din Orientul Indepărtat.

De aici coborâm și ajungem la o cladire pe care scria Administratia, gradina lui Mircea si cinematograful, cladire in care locuia administratorul complexului, iar acum aici se află administrația Institutului Cultural de Stat - Centrul Cultural Castelul Balcic. In centrul gradinii se afla bustul domnitorului Mireca cel Batrân, statuia lui fiind singura figura de barbat in complexul regal de la Balcic. Regina si-a botezat fiul cel mic după numele domnitorului.

Pasii ne duc prin aleile din padure catre Intrare - Ghereta santinelei, primul obiectiv al castelului, care seamana cu un turn de control, fiind intrarea dinspre uscat in complex. Portile grele se deschideau sa primeasca apropiatii, prietenii si oaspetii reginei. Apoi se ajunge catre Fantana de argint construita din blocuri de piatra, pe care au fost incrustate cruci, iar gura fantanii este acoperita cu un capac greu de fier forjat. Urmam si noi legenda bănuțului aruncat în apă. Ne intoarcem catre cladirea administratiei si urcam catre Vila Suita. Aici a fost construita o alee ce lega castelul de locuintele oamenilor de la curte ai reginei, a aghiotantului si a maestrului de ceremonie. Circa zece camere au fost mobilate cu un lux mai mare decat dormitoarele reginei. Azi vila face parte din baza hoteliera a complexului regal. În jurul Vilei Suita se află Grădina Prințesei Ileana prin care trecem catre Mormantul Reginei Maria, de fapt aici se gaseste crucea cu incrustari in piatra in limba slava bisericeasca. In aceste ornamente sculptate se disting mai multe simboluri, in centru aflandu-se un cerc despre care se spune ca inscrisul din interior descrie o viata de om. La baza crucii, stanca are forma de mormant. Regina Maria moare in seara zilei de 18 iulie 1938 la Sinaia. Inima Mariei, conform dorintei sale speciale, a fost depusa intr-un mic cosciug de aur cu stema Romaniei pentru a fi depusa in gradinile de la Balcic. In 7 septembrie 1940 Cadrilaterul este returnat Bulgariei. In 8 septembrie 1940 cosciugul cu inima reginei este predat gen. Zwidinek si scos din Capela Stella Maris si dus in Romania.

De aici urmeaza niste trepte care duc la Vila Cuibul linistit, dar am urcat catre Vila Gutman, vila ridicata pentru constructorul de parcuri, Carol Gutman, un elvetian de origine evreiasca ce avea sa devina adminstratorul intregului complex regal. In vecinatatea ei se afla candva crama de vinuri. De aici incepea si gospodaria complexului, fiind construite si sere. Ascunsa sus, pe malul inalt intr-o zona verde, vila Ciuperca apare intre pomi. Din mare silueta cladirii albe aminteste de turnul de observatie al unei cetatii.

Coboram de la Vila Moara cu imensa usa de lemn arcuita cu decoratii metalice spre Camera de oaspeti unde regina isi petrecea serile inconjurata de prieteni apropiati. De aici se aude atat cantecul cascadei, cat si zgomotul valurilor marii. Barajul celor trei mori se afla in apropierea cascadei. Avand in vedere ca malul este destul de inalt, apa trece de la prima moara si apoi se varsa catre celelalte. Restaurantul Coroana si pestera este o veche moara transformata in bucatarie unde se preparau mancarurile reginei. Veche moara avea si o crama. Prin ferestrele largi ale salii de mese se urmarea aparitia la orizont a yachtului reginei. Ne indreptam catre Puntea suspinelor, loc prin care treceau carutele spre moara, privind incontinuu cascada. Pe sub arcul puntei apa de la cascada se duce catre mare. Daca in partea vestica a cascadei se afla constructiile de locuit, bucataria si sala de mese, morile, casa modistei regale, Vila Cuibul linistit, adica tot ce inseamna viata de zi cu zi, in partea estica se regasesc gradinile, capela Stella Maris, adica cautarile spirituale, credinta si sperantele. Deci, micul pod de piatra leaga si desparte doua lumi: una care iti incarca sufletul si una care da liniste. Legenda spune ca, daca aceasta punte este trecuta cu ochii inchisi, in timp ce va puneti o dorinta, aceasta se va implini in foarte scurt timp! (Mai trebuie sa vin o data!).

Ne indreptam catre Colțul Magnolia (daca privesti in sus vezi caderea de apa din dreptul Vilei Sageata albastra, va spuneam ca prin Gradina lui Allah curge un fir de apa). Suntem inconjurati de trandafiri cataratori sau tufe de culori ireale: galben, roz, rosu, alb, mov, portocaliu si vase mari de lut. Ajungem la Templul apei Nimfeum cu arcade pictate pe interior, sustinute de coloane imense unde Regina Maria a ales sa intruchipeze celebra Casa Milosteniei din Ierusalism. In oglinda apei se reflecta cerul. Aici ne-a intimpinat un muzicant cu xilofonul sau. Urmeaza Aleea cu crini regali, floarea preferata a reginei, si pasii ne duc catre Capela Stella Maris (Steaua Marii), o capela mica din piatra, construita intre anii 1929-1930, locul unde inima reginei si-a gasit linistea si pacea. Capela este o replica a unei biserici din secolul al XV-lea, situata si astazi pe insula Cipru. Chipurile Reginei Maria si a printesei Ileana sunt pictate pe peretii de la intrare, in interior. In fata capelei se afla o fantana din piatra cu chipul Fecioarei Maria cu Pruncul. Drumul de la capela se opreste la Izvorul sfant. Trecem prin Grădina Ghetsemani, gradina a carei constructie a durat 3 ani, zona in care candva primavara infloreau lalele olandeze multicolore acum cresc soiuri rare de copaci si tufe. La fel ca in Gradina Valul albastru, asa si aici, trece un canal cu apa. Gradina se termina cu un zid inalt de piatra. De ambele parti ale zidului se inalta doi platani uriasi. Trandafiri sunt omniprezenti, cred ca aici fiecare anotimp are o aroma proprie. Grădina Ghetsemani este unul din cele mai linistite colturi din parcul castelului. Pasim pe sub arcada de piatra si trecem in Grădina Curtea englezească unde in mijloc se afla un bazin cu apa in forma de cruce, pe fiecare brat al crucii exista nuferi.

Ne intoarcem catre Puntea suspinelor, pe langa restaurantul Corona pe Aleea Vinului, alee care demonstraza frumusetea acestei plante, vinul fiind o bautura crestina sacra.

Daca incerci sa cobori spre plaja va trebui sa platesti un nou bilet pentru a intra pe domeniu.

In drumul nostru gasim Tronul Reginei Maria, un tron din marmură cu brațe terminate cu capete de lei. Ajungem la Castel sau Vila Cuibul Linistit, locul preferat al Reginei Maria, in care aceasta a locuit, o vila cu pereti albi si acoperisuri de tigla rosie strajuite de un minaret.

Intram. Parterul are trei camere. Initial trebuiau sa fie ale Regelui Ferdinand I (care moare in 1927, inainte de finalizarea castelului). Acum aici se regaseste o galerie de arta, precum si panouri din care zaresti poze cu Regina și informatii despre creatoarea castelului, crearea castelului, orasul de piatra alba, castelul in timpul domniei Reginei Maria, intrebari despre Dobrogea. Printr-o scara se ajunge la etaj. Aici intram intr-o camera, de fapt dormitorul reginei, care pastreaza obiecte autentice: semineul imens, biroul, bustul reginei, pendulul, ceainicul si fotoliul. In colt se gaseste patul reginei si de acolo se trce in baie de marmura, construita in stil turcesc, cu cada ingropata in piatra, cu chiuveta si masuta de toaleta pastrate intacte. Urmeaza doua incaperi in care gasim icoane, oglinzi si dulapuri sculptate. Interiorul este simplu cu pereti varuiti in alb si usi masive din lemn sculptat, pastrate din perioada Reginei.

Iesim din vila, strabatem Aleea Secolelor si intram in Gradina lui Alexander. Coloanele albe de piatra ale gradinei au fost trimise drept cadou reginei de ginerele sau, Alexander. Intr-un colt se zareste si salonul pentru fumat. Si iar flori. Urcam treptele din spatele vilei si contemplam marea. Privim in sus spre Labirint si vedem crucea. Ne aventuram sa urcam prin Terasele suspendate (realizate de arhitectul grădinilor de la Balcic, elvetianul Jules Jannin, in 1926) ce sunt dispuse ca un amfiteatru deaspura Vilei Cuibul Linistit, treptele din piatra usor abrupte ne duc iar spre Mormantul Reginei Maria, spre Vila Suita ca apoi sa coboram prin Gradina Craing spre iesire.

Cu toate ca am primit la intrare un pliant cu un traseu al principalelor obiective nu l-am respectat, am lasat pasii si ochii sa ne indrume prin casa REGINEI care a reusit sa faca Romania cunoscuta, "sa o puna pe harta" asa cum spunea si pe care manualale de istorie din perioada comunista au uitat sa o mentioneze.

Poate ca in ziua de azi exista mai multa ura decat dragoste. Dar dragostea este mai puternica si intr-o zi, chiar daca nu voi mai trai s-o vad, ea trebuie sa invinga.

Regina Maria


[fb]
---
Trimis de fredutza in 13.07.17 14:03:28
Validat / Publicat: 13.07.17 22:06:57
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA

VIZUALIZĂRI: 4021 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Grădina Prințesei Ileana
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13950 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

zlatna [14.07.17 08:01:04] »

@fredutza: Felicitări pentru articol.

Am vizitat castelul de la Balcic într-o zi înnorată, când am dat o fugă de la Eforie Nord.

Ne-a plăcut foarte mult. Am citit pe undeva că în fiecare anotimp grădile castelului îşi schimbă culorile, ar fi frumos să poţi veni aici în fiecare anotimp să vezi acest spectacol al naturii.

Toate cele bune şi multe concedii plăcute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio [14.07.17 08:05:46] »

Foarte frumos articol. Am fost de doua ori la castel, gradinile parca le_as mai vedea o data, in primavara cand sunt lalele. Regina Maria a reusit sa aiba cea mai frumoasa gradina botanica din zona, comanda plante exotice si in Americi.

Vacante frumoase sa ai!

fredutza [14.07.17 09:02:27] »

@zlatna: Va multumesc.

Am fost f. impresionata de tot, de aceea mi-a fost destul de greu sa relatez tot ce am vazut.

Pe mine trandafirii m-au impresionat. Si sper sa pot veni si in alt anotimp.

fredutza [14.07.17 09:18:39] »

@elviramvio: Va multumesc.

Sper sa revenim pentru ca as poposi mai mult in anumite locuri.

Vacante placute!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, fredutza, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Reginei Maria de România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066265106201172 sec
    ecranul dvs: 1 x 1