ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.04.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 01.07.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2006
DURATA: 1 zile
team-building
60 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

În vizită la reşedinţa regală de la Săvârşin

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Acum câţiva ani ştiind că vom ajunge în zona Aradului ne-am gândit că ar fi interesant, atât pentru noi cât şi pentru studenţi, să vizităm reşedinţa regală de la Săvârşin.

Astfel, cu aproximativ o lună înainte de a ajunge în zonă am început discuţiile cu Casa Regală, prin intermediul ASR Principele Radu al României, contactat pe net, pentru a obţine permisiunea de a vizita reşedinţa, ştiind că trebuia respectat un anumit protocol fiind destul de mulţi (cca. 60 persoane) şi castelul nu putea fi vizitat dacă Familia Regală se afla acolo în perioada când mergeam noi.

După ce au fost lămurite toate detaliile, adică ziua când ajungem, ora, numărul de persoane, am primit confirmarea că este posibil să vizităm castelul şi o invitaţie din partea Casei Regale, invitaţie care ne-a scutit de plata taxei de intrare.

Despre istoria castelului de la Săvârşin am aflat că a fost construit între anii 1650-1680 de către familia nobiliară Forray, care aveau moşia în această zonă. Castelul este înconjurat de un frumos parc dendrologic, care a fost înfiinţat de vicecomitele Andras Farray, în anul 1514, deci anterior construirii castelului.

Parcul are o suprafaţă de 6, 5 hectare şi conţine câteva specii rare de arbori şi arbuşti, declarate monumente ale naturii: brad argintiu, molid, tuia piramidală, chiparoşi de baltă, salcâm chinezesc, pin de Himalaya, alun turcesc, stejari seculari şi multe altele.

În interiorul parcului se află şi un lac cu debarcader pe care am înţeles că vara se pot face plimbări cu barca.

Construit în stil neoclasic, clădirea castelului a suferit în decursul deceniilor multiple transformări interioare şi exterioare, în funcţie de preferinţele diverşilor proprietari care l-au deţinut.

Iniţial castelul a fost construit pe un singur nivel, peste care se ridică la începutul secolului al XIX-lea un etaj prevăzut cu un frumos şi spaţios balcon.

În anul 1943, fermecat de frumuseţea peisajului, Regele Mihai cumpără castelul şi domeniul aferent acestuia de la proprietarul de atunci nobilul Starcea Mocioni. Din păcate, Familia Regală nu se poate bucura prea mult de frumuseţea locurilor deoarece castelul de la Săvârşin, împreună cu toate celelalte domenii regale, este confiscat de către comunişti, în anul 1948.

În anul 2001 castelul de la Săvârşin reintră în proprietatea Familiei Regale, fiind începute acţiunile de restaurare ale castelului şi refacere a parcului în acelaşi stil creat în 1943 de Regina-mamă Elena, acţiune condusă de ASR Principesa Margareta.

Castelul a fost remobilat, din mobilierul existent înainte de confiscare nemaigăsindu-se nimic, iar în anul 2005 a intrat în circuitul turistic. Astfel pentru doritori există posibilitatea să se închirieze camere la parterul castelului şi pe o aripă de la etaj la preţuri cuprinse între 50 şi 90 de euro pe noapte cu mic dejun inclus.

Localizare:

Localitatea Săvârşin se află situată pe valea Mureşului (în sectorul declarat şi Parc Natural), între Munţii Zarandului la nord Dealurile Lipovei la sud, având perspective spre Munţii Poiana Ruscă, aflaţi la sud-vest.

Castelul de la Săvârşin este localizat la limita estică a localităţii cu acelaşi nume, pe DN 7 (E 68) Arad – Deva, la cca. 56 km de Arad la vest şi respectiv 67 km de Deva la est.

Notă: o parte din informaţii le-am obţinut de la angajaţii de la castel iar altele de pe Wikipedia


[fb]
---
Trimis de cc_iordachescu in 07.04.10 21:51:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII prin CRIȘANA. A mai fost în/la: greu de spus unde nu am fost
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11790 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cc_iordachescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Castelul de la Săvârşin - un moment de relaxare pe podeţul ce uneşte cele două maluri ale lacului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7500 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

piti
[07.04.10 22:02:35]
»

Inedit review, bravo! Poze ati avut permisiunea sa faceti? Mobilierul adus este in ton cu epoca de glorie? N-asfi crezut ca un astfel de loc se poate vizita.

webmasterXY*
[07.04.10 22:18:52]
»

Sper că MSR Mihai I apreciază muzica lui Antonio Vivaldi.

domidoc
[07.04.10 22:53:53]
»

Am incercat de doua ori (trecand intamplator prin zona) anul trecut, la ore civilizate (p. m. ) sa-l vizitez si nu am reusit. O data era in renovare, a doua oara era pur si simplu... inchis.

Regret si sper ca, poate, odata...

georgiana
[07.04.10 22:54:42]
»

Ai avut o idee excelenta sa scrii despre castelul de la Savarsin.

Abia acum mi-am amintit ca acum vreo 2-3 ani ai noi am oprit intr-o dimineata, mergand spre Sibiu si l-am vazut de pe dinafara, dar am uitat complet de atunci si nici pozele nu le mai gasesc!

Am un anumit fel de bucurie in suflet, cand, voi cei de departe veniti in zona noastra sa ne vizitati locurile importante!

Cum sa nu va rasplatesc cu un vot??

as putea??

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[07.04.10 23:34:01]
»

piti - mobilierul este adus de Familia Regală dar nu este cel din perioada de glorie, acela a dispărut în anii regimului comunist.

webmaster6 - mie îmi place, sper că şi MSR Mihai I. Mulţumesc!

domidoc - varianta cea mai sigură este contactarea pe net şi fixarea unei zi când să mergeţi în vizită.

georgiana - mulţumim! Ne place să vizităm tot ce se poate din orice zonă a ţării.

pepsi70ro
[08.04.10 09:15:17]
»

Felicitari pentru review, imi este ciuda acum, am trecut prin apropierea lui, la intrarea in loc. Savarsin se face un drum pe dreapta, dar cred ca eram in criza de timp si de aceea nu ne-am abatut. Data viitoare nu-l vom rata.

Un amanunt care mi-a trezit interesul este posibilitatea cazarii acolo. Dar daca rezerv inainte si MS Regele se nimereste sa fie acolo? Ne invita si pe noi la pescuit?

Un superbonus meritat! Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[08.04.10 09:28:14]
»

pepsi - mulţumim!

Din păcate mă văd nevoită să te dezamăgesc: - dacă MS Regele este acolo castelul este închis vizitatorilor, deci nici vorbă de pescuit!

Avantajul este că programul Familiei Regale este ştiut din timp deci posibilitatea unor surprize neplăcute este exclusă.

biancuta
[08.04.10 09:36:58]
»

Foarte interesant acest review, o vizita la castel plus posibilitate de cazare...un vot binemeritat!

alba.ca.zapada
[08.04.10 10:07:25]
»

un vot de la mine!

cum se poate ajunge acolo mai exact!?

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[08.04.10 10:48:03]
»

biancuta - multumim!

alba. ca. zapada - mulţumim!

Dacă te referi la drum, îţi pot spune că mergând pe şoseaua europeană (E68), ce face legătura dintre Deva şi Arad, la aproximativ jumătatea distanţei dintre cele două oraşe vei intra în localitatea Săvârşin.

La intrarea în Săvârşin (dinspre Deva) vei întâlni un indicator care te îndrumă spre castel.

Dacă consulţi o hartă rutieră ai să vezi că nu este greu de ajuns, oricum sper că ţi-am fost de ajutor.

gushpi
[08.04.10 12:22:48]
»

vezi, de-aia nu mi-a placut sa fiu rege: pfiu! sa am program fix!?!?

georgiana
[08.04.10 12:26:22]
»

@gushpi.

Da... si culmea sa-ti mai stie si toata lumea programul, asta e cel mai nasol!

alba.ca.zapada
[09.04.10 09:06:23]
»

ms mult pt raspuns

ma gandeam sa il includ in traseul din vara asta , dar nu se afla chiar in drumul nostru

e bine de stiut pt alta data!

dorgo
[10.08.10 19:41:17]
»

@ cc iordachescu

De mult vroiam sa vizitez castelul regal de la Savarsin, nu pentru ca bunicii mei, ca multi alti bucuresteni erau regalisti ci pentru ca doream sa scriu un review "Castelele de pe Valea Muresului", analogie la castelele de pe valea Loarei. Sa nu uitam ca Savarsin, cetatea Deva, castelul din Apalina(Reghin), castelul din Gornesti si cel din Brancovenesti sunt situate in vecinatatea Muresului. M-am dezumflat insa curand cand...la Apalina portarul mi-a zis..."no photos!!" (ordin de la sefu'-dom Petrut), cu toate ca acel castel nu e privat, e un asezamant de stat ce gazduieste acum copii orfani iar la Brancovenesti (sanatoriu de copii cu afectiuni psihice) n-ai voie sa faci poze in interior.

Asa, uite, ca vad si Savarsinul prin intermediul talentului tau...puncte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[11.08.10 13:39:12]
»

dorgo - mulţumiri pentru aprecieri şi suntem încântaţi că ţi-a plăcut să vizitezi castelul de la Săvârşin prin intermediul nostru.

Aşteptăm şi impresiile tale după ce-l vei vizita "pe viu".

cristi_an3000
[27.09.10 11:50:29]
»

si noi am vrut sa vizitam acest obiectiv insa nu ne-am facut temele de acasa si am mers fara sa ne interesam, referitor la programul de vizite. astfel ca am ajuns doar pana la poarta. era un ditamai lacatul si nicio miscare prin curte. am ramas doar cu aprox 250 km (cam atat sunt din TM dus-intors) facuti cam degeaba, juma de zi pierduta (sau mai mult). am vazut castelul doar de la aprox 100m, cam la atat e poarta.

deci atentie daca bateti drumul pana acolo doar pentru ca sa vedeti castelul, inainte interesati-va daca e zi de vizita si eventual intre ce ore.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
verobutterfly
[09.10.10 19:06:06]
»

Superbe poze si superba locatie! O sa pun castelul pe lista locurilor de vizitat.

anca_l*
[09.10.10 19:34:23]
»

In apropierea domeniului exista si o pista pentru avioane. Cred ca stiti ca Regele Mihai a fost un infocat iubitor de masini si avioane. Pana in 1948, cand a fost nationalizat, regele venea la Sa varsin cu avionul pilotat de el.

De fapt sa stiti ca si acum cand vine la Savarsin isi conduce singur masina, desi are peste 80 de ani. Si pe drum se opreste in Arad la un supermarket, si impreuna cu familia isi face cumparaturile. Nu-i e rusine sa impinga un cos cu alimente!

cojocaru a.*
[17.12.17 07:45:05]
»

@cc_iordachescu: Buna dimineata,

D-le Iordachescu, va rog sa-mi spuneti. daca se poate, cum pot lua legatura cu cei ce administreaza domeniul regal de la Savarsin? Am dori sa-l vizitam si noi (aprox. 20 pers.) in iunie 2018. Multumesc.

Sanatate si spor! Doamne ajuta!

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[09.02.18 14:16:41]
»

@cojocaru a. : Bună ziua, scuze pentru întârziere, acum l-am vazut.

Acum răspunsul s-ar putea să fie cel puțin tardiv, pt. că au trecut anii și acum nu mai e în renovare și mai locuiesc pe acolo, adică s-au mai schimbat din regulile casei.

Noi am încercat căile oficiale, dăi și scrie, sună casa Regală și compune frumos și răspunsul a venit așa de târziu că nu l-am mai spus studenților (era penibil pentru ei!...) așa că am descins ca niște ciobănești modoveni pe pajiște.

După șocul înițial, ne-au lăsat pe peste tot, norocul era că studenții au fost chiar impresionați și au fost mai mult decât civilizați (scuip în sân!).

Concluzie: mergeți, e făcând și vazând de data asta! vă țin pumnii, merită văzut, numai bine!

cojocaru a.*
[09.02.18 15:21:31]
»

@cc_iordachescu: Multumesc mult pentru raspuns, d-le Iordachescu.

Va doresc sanatate si spor in activitatea dvs. !

Doamne ajuta!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alba.ca.zapada, anca_l*, biancuta, cojocaru a.*, domidoc, dorgo, georgiana, gushpi, piti, verobutterfly
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Săvârșin [AR]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064920902252197 sec
    ecranul dvs: 1 x 1