ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.07.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 2 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Acasă la troli - Bergen

TIPĂREȘTE URM de aici

Cand “Mos Craciun”, acelasi mos care ne-a facut cadou si deplasarea pe coasta Amalfi, ne-a intrebata unde am dori sa mergem, mare i-a fost surpriza cand, eu, am ales Norvegia si nu Spania (astea erau cele doua variante) Am mai spus ca iubesc caldura si prefer vacante in zona mediteraniana dar am zis ca merita o sansa si tinuturile nordice si mai ales Norvegia, taramul trolilor si al fiordurilor.

Luna mai se apropia de final iar noi am pornit la drum pentru a” bate “la usa Trolului sef.

Cu masina pana la Bucuresti, o noapte de odihna acolo si zburam spre Bergen. Drumul a fost cu escala in Amsterdam si pret de cateva ore am dat fuga (cu metroul luat din aeroport- ca in tarile civilizate!) in oras.

Am mancat un delicios sandwich cu peste afumat, ne-am plimbat, am vazut canalele si felinarele rosii, am cumparat lalele, am facut poze si inapoi in aeroport.

Dupa un zbor de aproximativ 2ore am ajuns in Bergen si cu masina inchiriata din aeroport am pornit spre prima noastra cazare, hotel Radisson Blu (vezi impresii)

Dupa formalitatile de cazare, cu toata oboseala din dotare, am iesit sa facem cunostiinta cu orasul si sa mancam ceva.

Bergen, oras construit pe sapte coline (la fel ca Iasul nostru drag) a fost infiintat de regale Olav Kyre si a fost prima capitala a Norvegiei. In acea perioada, sec al-XIII-lea, era cel mai mare oras al tarii. In prezent are doar jumatate din populatia actualei capitale, Oslo, dar rivalitatea intre cele doua orase continua sa fie prezenta. Bergen s-a dezvoltat mult in perioda in care Liga Hansiatica a dominat aceasta parte a Scndinaviei si de pe urma careia orasul inaca beneficiaza, cladirile ramase constituie patrimoniu UNESCO si atrag multi turisti.

Pentru Bergen aveam la dispozitie o zi jumate la inceputul excursiei si inca o jumatate de zi spre final. Am sa postez poze cu harta traseului nostru pe zile, poate mai inspira pe careva.

Deci, cunoasterea zonei din imprejurimi, o masa usoara pe seara, odihna si a doua zi incepem cu fortareata de piatra, construita pe locul vechiului palat regal. Cand am iesit din hotel ne-a intampinat o vreme numai buna de plimbare, o ploaie marunta, nori cenusii si foarte josi. Prima actiune cumpararea de pelerine si niste palarii haioase ca din Vietnam. Asa echipati pornim spre fortareata situata la cateva minute de mers pe jos din zona cheiului Brygen.

Fortareata se distinge prin cele doua cladiri mai importante, Hakonshallen si Rosenkrantztarnet, una folosita ca sala de concerte iar cealalta muzeu. Ambele erau inchise si ne-am multumit cu plimbarea, prin ploaie, pe aleile din cetate.

Ne-am intors si chiar de langa hotelul nostru incep casele hanseaticilor asa ca am facut un tur al acestora incercand sa ne imaginam modul lor de viata:camere mici, intunecoase si citisem ca nici incalzite nu erau (fiind din lemn era pericol de incendiu) In unele se afla magazine, in altele ateliere.

Pentru ca ploaia se mai domolise am continuat cu piata de peste, Torget. O multime de pesti, fructe de mare, icre si alte multe preparate din peste te imbiau sa le gusti sau chiar sa iei o masa pe cinste. Din piata am urcat spre zona cu magazine si apoi trecand de Monumentul Marinarilor am facut dreapta pe o strada ce ducea la biserica Sf. Ioan (Johannes Kirken) Biserica se ridica maiestos chiar in capatul strazii. Pentru a ajunge la biserica trebuie sa urci vreo 60 de trepte (miscarea face bine!), dar panorama care se deschide asupra orasului merita efortul.

Am intrat, in biserica era slujba asa ca nu am zabovit prea mult. Pe langa maretia constructiei mi-a atras atentia un colt chiar la intrare unde copiii aveau un loc al lor, o masuta cu carti si creioane colorate.

De la biserica ne-am intors spre Brygen pe un alt drum. Am oprit la o expozitie de masini si apoi ne-am indreptat catre statia de funicular pentru a urca pe Floyen, dealul de unde Bergen se vede ca-n palma, daca vremea e favorabila. Noi am pornit pe ploaie (ploua din nou) si cand am ajuns eram deja cu “capu-n nori”. Ceata nu ne-a lasat sa admiram orasul dar nici noi nu nu am cedat. Am servit un ceai (bine venit), am mai cumparat un suvenir si curand orasul a inceput sa ni se arate. A meritat drumul, a meritat asteptarea, imaginea orasului si a insulitelor ce ti se astern la picioare este superba!

Drumul spre hotel a fost cu o oprire la biserica Sf. Maria, aflata in apropiere. Biserica este cea mai veche cladire din oras, construita in 1130.

O scurta pauza la hotel si am continuat programul nostru de excursionisti cu deplasrea la Domeniul Gamlehaugen, resedinta regala, cu gradinile superbe pline de rododendroni, azalee, lalele si multi copaci. Pentru muritorii de rand doar gadinile pot fi vizitate. Frumos si atat!

A urmat biserica de lemn, ” Fantoft Stavkirke”, adusa in Bergen de la Sognefjorden. Si aici am vazut doar exteriorul.

Pentru ca la finalul deplasarii am mai beneficiat de o jumatate de zi in Bergen am sa va spun cateva cuvinte si despre ce am facut in acest timp, adica mai nimic. Am iesit din hotel si pur si simplu am ales o directie noua. Am colindat pe strazi, am privit oamenii, am admirat casele si florile, am mancat… si cam atat!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DOINITA in 04.07.17 21:47:30
Validat / Publicat: 04.07.17 22:57:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.

VIZUALIZĂRI: 1880 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Ploaia s-a mai linistit pentru un timp si e vremea de plimbare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Aurici
[05.07.17 11:10:01]
»

@DOINITA: Ce de amintiri! Toate pozele îmi spun ceva. Inclusiv fețele vânzătorilor din piața de pește unde am mâncat și noi îmi sunt cunoscute... Sper să mă mai întorc și eu cândva...

DOINITAAUTOR REVIEW
[05.07.17 17:08:07]
»

@Aurici: Si mie imi face placere atunci cand citesc impresii din locuri in care am fost. Retraiesc momente petrecute in acele locuri si ma bucur de fiecare vorba, de fiecare poza...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, DOINITA
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bergen și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040119171142578 sec
    ecranul dvs: 1 x 1