ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.04.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Sfintele Pasti la Manastirea Ghighiu

TIPĂREȘTE

Am ales anul acesta sa petrecem Noaptea de Inviere la aceasta asezare monahala unde odinioara se ridicau fain Codrii Vlasiei, poate unde poarta hramul "Izvorul Tamaduirii", gazduind icoana siriaca a Maicii Domnului, facatoare de minuni, chemand parca pasii credinciosilor veniti sa-si gaseasca alinare aici.

De fiecare data cand ii calc pragul descopar ceva nou. De exemplu, nu stiam ca pictura interioara este opera pictorului Gheorghe Tattarascu. Catapeteasma bisericii mari este sculptata in lemn de tei si poleita cu aur, iar pictorul s-a inspirat dupa tablourile cu acelasi subiect ca ale artistilor straini, cum ar fi "Cina cea de taina", dupa Leonardo da Vinci. Pot spune ca tabloul ce il infatiseaza pe Isus Cristos mi se pare cel mai "real" din cate am vazut pana acum.

Insusi Nicolae Iorga a fost si el impresionat de aceasta Manastire, dedicandu-i multe pagini intr-un laborios catalog aparut in 1904: "Langa Ploiesti, de unde te duce o buna sosea, se afla pe sesul bogat (...) Schitul Ghighiu, caruia i se zice si manastire, si cu drept cuvant. (...). In fata e o curte de intrare, cu arbori batrani, inalti. In fund, unde curge limpede un "izvor al tamaduirii", se insira pomi roditori si via se mladie pe haragi".

Pentru a ajunge la izvorul care te asteapta sa gusti din apa tamaduitoare parcurgi cca 15 minute din curte, lasand pe partea stanga cimitirul si biserica mica ce e in restaurare acum (sfintita in 1833, purtand hramul Sf. Lazar si Sf. Spiridon si Haralambie) si apoi pe un drum placut si linistit care te intampina cu o livada de pomi fructiferi: pruni, meri, caisi, dar si cu salcii plecate spre pamant, unde te poti odihni si reculege pe bancute.

Este un drum superb aici, atat vara, cat si iarna, unde imi amintesc cum fata mea a facut chip de inger pe zapada...

Revenind la Noapte de Inviere, am fost pur si simplu coplesita de numarul de masini parcate si pe stanga si pe dreapta, cu sutele, abia aveai loc sa te strecori printre ele si prin multitudinea de credinciosi. Am crezut ca am facut o alegere proasta si ca nu vom putea respira, insa ne-am inselat. Curtea extrem de incapatoare era suficienta pentru toti cei veniti sa ia lumina, reusind sa simtim acea atmosfera inaltatoare si binecuvantata pe care numai Invierea ne-o ofera.

Am revenit si a doua zi de Pasti, pentru a participa la slujba si am ascultat glasul cald al maicutelor care cantau in cor.

Am aflat ca in decursul timpului Manastirea a suferit pagube importante, atat incendii, secete, furtuni, cutremure, cat si din cauza distrugerii acesteia de armata germana, care a transformat-o in... fabrica de conserve pentru trupa, dar a renascut mereu, actuala infatisare datand de cand a devenit asezamant de calugarite (de mentionat ca in anul 1858 a fost daramata biserica initiala, fiind prea mica, reconstruita mai apoi in acelasi loc, terminata in 1866).

In incinta Manastirii se afla si o troita de lemn in memoria soldatilor romani cazuti la datorie in al doilea razboi mondial.

Am mai aflat si faptul ca maicuta Lavrentia, care a fost ghidul acestei manastiri, a murit chiar in sfanta biserica...

Dat fiind natura evenimentului care m-a determinat sa revad acest sfant lacas, am considerat ca merita un review separat.

Este un loc minunat, atat ca infatisare, cat si datorita minunilor care s-au infaptuit aici, unele le-am aflat de la insasi Maica Lavrentia.

Daca aveti drum, opriti si aici sa simtiti ceea ce am simtit si eu...


[fb]
---
Trimis de magdalena in 06.04.10 13:37:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4601 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Man. Ghighiu - drumul spre Izvor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1800 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

magdalenaAUTOR REVIEW
[06.04.10 13:41:33]
»

Am facut si niste poze foarte frumoase ale unor picturi, dar la voi incarca mai tarziu. Webm, as dori sa stiu daca pot incarca un filmulet facut de mine.

webmasterXY*
[06.04.10 13:45:58]
»

Îl "ridici" mai întâi pe youtube şi apoi ne dai adresa. Dacă este suficient de util, îl vom lipi aici.

biancuta
[06.04.10 13:53:09]
»

Ai descris foarte frumos aceasta manastire, ai votul meu!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.04.10 14:02:14]
»

E exact ceea ce am simtit si eu in urma cu fix un an cand am fost acolo pentru slujba din noaptea de Inviere, de Sf. Pasti...

magdalenaAUTOR REVIEW
[06.04.10 19:24:29]
»

Sa stii Dragos, ca la ideea ta am revenit de Pasti aici...

magdalenaAUTOR REVIEW
[06.04.10 20:36:33]
»

As vrea sa mai precizez ca icoana facatoare de minuni este o pictura pe lemn de santal si dateaza din secolul ai XVI-lea.

Am gasit scris intr-o brosura cu privire la aceasta Manastire ca Maica Domnului i s-a aratat Preasfintitului Samaha cerandu-i in repetate randuri sa o aduca la Manastirea Ghighiu din Romania, ascultand si implinind multe rugaciuni ale oamenilor in Siria, apoi aici, printre care marturisesc ca ma numar si eu.

Webm, te rog o corectie la P10, sa inlocuiesti dreapta cu stanga! Am probleme cu directiile...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterXY*
[06.04.10 20:49:12]
»

OK

magdalenaAUTOR REVIEW
[06.04.10 22:23:31]
»

Multumesc! Webm, nu am inteles de ce nu sunt alocate puncte la nici-o fotografie de la Ghighiu?

webmasterXY*
[06.04.10 22:32:48]
»

Se pare ca ai mai multe seturi încărcate pe "obiectivul" MANASTIRI OLTENIA & MUNTENIA şi nu se punctează decât 3 seturi. : (

magdalenaAUTOR REVIEW
[06.04.10 22:37:43]
»

Nu am decat 2 review-uri in ani diferiti! Stiu ca nu se puncteaza decat primele 20 de foto de la fiecare impresie, chiar daca am pus mai multe foto pentru a ilustra impresiile mele.

webmasterXY*
[06.04.10 22:41:32]
»

Verific peste vreo jumătate de ora si dacă e din cauza "automatizării", reparam!

webmaster77
[06.04.10 22:59:09]
»

wm6, ti-am dat o mana de ajutor si am descalcit eu situatia.

datorita faptului ca suntem la "statiunea" Alte Locuri, softul nu stie sa ridice limita impusa de 3 seturi de poze punctate, asa ca le-am acordat punctele aferente manual (desigur, la primele 20 de poze).

catalinalupu
[26.08.10 10:40:11]
»

Stau de multe ori si am minunez... cum astfel de locuri "scapa", stiu ca si eu am am dat de AFA, tot asa programandu-mi concediile si cautand impresii, recunosc ca a durat ceva pana m-a prins... in mreje, acum vad cate "tare", am inca... uite, nu mai judec pe nimeni si imi fac mea culpa... mi-au scapat si mie... atatea...

webmaster
[10.12.12 18:44:15]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Manastirea Ghighiu" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, catalinalupu, domidoc, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Ghighiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090110063552856 sec
    ecranul dvs: 1 x 1