ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.06.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ghandi, sau India revoluției blajine

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu întâmplător, multă lume de aici, din India, crede că această țară ar fi o nouă creația a ocupanților englezi, pe fondul bogat al misticismului local și că, fără intervenția lor, țara ar fi fost un conglomerat de provincii, sate și cătune, aflate într-un continuu război pentru supremație.. și că țara în care Râul Gange, care izvorăște din Masivul Himalaya, din ghețarii unde s-ar afla cea mai mare rezervă de apă potabilă a lumii, ar fi supraviețuit oricum... iar apa limpezită chiar de Zeița Gange, ce hrănește cam cinci sute de milioane de oameni, pe distanța a patru mii de kilometri, de-a lungul câmpiilor întinse și a dealurilor verzi, ar fi fost la fel de darnică față de cei care încă mai adoră câteva pietre ca pe o zeitate nouă, creată de emoția colectivă.

Îmi propun să intru în miezul lucrurilor, vorbind cu mai mulți cetățeni, specialiști și muzeografi-un fel de cercetare participativă-pentru a vă putea oferi câteva secvențe de viață ce pot fi alăturate într-un montaj final despre India Reală.

Cineva era predestinat să apară în istoria plină de cercuri seculare a Indiei, să preia modelul latent al vieții, cu metabolismul ei încetinit de soare, imobilism social și sărăcie, ca apoi să o înfrumusețeze cu virtuții morale care să nu scoată poporul din propria-i albie, un loc în care erau constrânși de propriul destin să-și ducă mai departe condamnarea la veșnicie...

Soarele încă ardea iar lumina parcului plin de arbori seculari, era plină de umbre... niște lămpi portocalii sunt aplicate în zidurile simple și două camere de luat vederi, încadrate într-o cutie de oțel galvanizat, te privesc fără să vadă scurgerea timpului. „Când orice dorință dispare, înseamnă că ești mort”, pare a-mi șopti peisajul auster ce ți se înfățișează în fața ochilor, atunci când te apropii de intrarea liberă din Muzeului Național Mahatma Ghandi, un muzeu cu replici mai mici și în alte regiuni ale țării, un loc în care poți retrăi câteva din momentele cheie ale vieții Marelui Lider Spiritual, toate împletite cu istoria Indiei...

Chiar dacă nu pare atins de ideea unei renovări, muzeul îți oferă suficiente repere pentru documentare: săli de conferințe sau de cercetare, montaje fotografice cu secvențe din viața Marelui Lider, care spune națiunii că „Viața mea este testamentul meu”, laboratoare cu materiale video, primele mașini de țesut, care au dus la o mică revoluție industrială, întâlniri memorabile imortalizate în tablouri, adunări populare, cu Ghandi în mijlocul mulțimilor, tratate și documente, semnate de acesta, toate legate de soarta țării și de sacrificiul unui lider care își iubește necondiționat poporul, așa cum este.

Cu toate că provine dintr-o familie avută, de tradiție politică, cu o mamă ce și-a dedicat ultima clipă cauzei indiene, Mahatma Ghandi, renunță la roba de avocat și la o viață prosperă în Africa de Sud, și începe să cutreiere toate satele Indiei, încercând să facă uitate toate realizările ultimelor decenii, de la telegraf, căile ferate, oameni ai legii, până la spitale și medici, care trebuiau să fie scoase din memoria colectivă, îmi spune Amin (Sincer), unul din ghizii muzeului... mai mult, cei cu acumulări mari, cei din castele superioare, trebuie să revină la simplitatea de odinioară, cea a țăranului ce muncește câmpul, privind cu milostenie spre cer, ca singura sursă a fericirii... el milita pentru desființarea castei intangibililor, majoritatea măturători ai străzilor, cei mai săraci locuitori ai Indiei, glorificând virtuțiile sărăciei și numindu-i pe aceștia „fiii lui Dumnezeu”.

- Un fel de socialist utopic la noi, în Europa, îi completez eu pe Amin.

- Da, așa este... doar că celor odată emancipați le vine greu să revină la colibele de lut, să reia plugurile de lemn și vârtelnița pentru treieratul cerealelor... Ghandi spunea că boul este net superior tractorului modern iar văcuța sfântă-cu regim de muncă limitat- oferea, în plus, produse lactate și urină din belșug, folosită la dezinfectarea și delimitarea parcelelor de pământ, ca un element purificator...

Criticii lui Ghandi pun puterea lui de sugestie pe viclenia de fost avocat versat, și mai spun că, de multe ori, cu toate ca adesea călătorea mult cu trenul pe care îl detesta din suflet, acesta consuma doar lapte proaspăt și, ca un vegetarian convins, care locuia într-o colibă de țăran umil, pe durata călătoriilor, își ducea și o turmă de capre în tren, pentru ca însoțitorii lui să-i întrețină la zi dieta lui garnisită bine cu legume și carne... un fapt contestat vehement de adepții Marelui Lider... în același timp, dușmanii lui de moarte îi reproșau compromisurile cu puterea dominantă colonială, fidelitatea de vechile tradiții hinduse, imobile din punct de vedere social și faptul că nu s-ar fi opus musulmanilor, atunci când aceștia au creat Pakistanul... motive care i-ar fi grăbit și sfârșitul...

Din fața unei camere de o simplitate nefirească pentru un lider, ni se mai alătură și un angajat al muzeului, Ajith (Cuceritor), care spune că Ghandi era îmbrăcat în dothi, un fel de voal ce se mulează după nevoi, așa cum se vede din imagini, și clama simplitatea, credința, rolul suferinței în purificare sufletelor, un soi de sclavie spirituală ce se potrivea ca o mănușă poporului indian... el era convins că bogăția duce la decadență iar societate se poate emancipa doar în măsura în care traiul oamenilor să fie puțin mai bun, fără a depăși anumite limite impuse de morala hindusă... un fel de cohabitare a bogatului bun, ce-și risipește averea împărțind-o fraților întru credință, și un sărac bun, care își vede liniștit de propria-i viață, fără să se zburlească la stăpân... o chimie ce-i poate trezi din mormânt și pe clasicii marxiști... o ideologie ce punea pecetea veșniciei pentru Imperiul Britanic, instalat comod în peninsulă... o atitudine de non combat ce adâncea India într-un somn dulce, catifelat, de câteva secole...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 10.06.17 13:28:46
Validat / Publicat: 10.06.17 14:17:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 816 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Ghandi, promotorul revoluțiilor blajine.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

krisstinna [11.06.17 08:59:28] »

@glcitizen: Așteptam aceste rânduri. Eram curioasă.

Impresiile mele despre acest Ghandi sunt cam... împărțite.

Pe de o parte îl văd guru, adică șarlatan, pe de altă parte

el era convins că bogăția duce la decadență iar societate se poate emancipa doar în măsura în care traiul oamenilor să fie puțin mai bun

avea un pic dreptate.

Dar, dacă ne luam după el ar trebui să muncim și să trăim degeaba, nici de chiloți nu am avea nevoie, nici de o fripturică, nici de vacanțe, avion, nici de dragoste, nici de calculator, deci nici de AFA.

Era cam sărit, cred eu, dorea să iasă în evidență. Am văzut documentarul despre acest individ, a fost un film interesant care m-a lăsat cu mintea răvășită.

Am vrut să te întreb de multe ori: cine mulge vacile străzii? E musai să fie mulse, altfel li se umflă ugerul. Și... cine le ajută oare atunci când aduc pe lume viței? Uneori, de cele mai multe ori, au nevoie de ajutor.

Multumesc frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizen [11.06.17 11:29:46] »

@krisstinna: Multumesc pentru aprecieri, Krisstinna. Este greu sa-ti spui un punct de vedere, oricum, din perspectiva europenilor, atit de diferită. Normalitatea noastra are a cu totul alte repere.

Ca a facut bine sau nu, el este cunsiderat inca un zeu iar placerile noastre sunt total interzise, in primul rind de hindusi... asa vad ei lumea, Krisstinnuta... lumea e atit de diversa.

Cit le priveste pe vacute, are fiecare cite un tutore care le mulge si le supravegheaza, obligatoriu hindus. Nu sunt chiar de capul lor, normal ca eram curios si eu...

E clar, indienii respira alt aer si gindesc diferit fata de restul pământenilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio [11.06.17 17:45:05] »

@glcitizen:

Asa cum am spus intr-un alt ecou, apreciez curajul tau de a cunoaste si incerca sa intelegi alte civilizatii, aparent atat de bizare si inapoiate. Doar aparent cred, tu banuiesc ca ai deja o parere la care inca meditezi. Poate candva, la iarna, cand vei sta mai mult prin casa, ne impartasesti cateva ganduri despre cum vezi lumea acum, dupa ce-ai trecut prin atatea locuri.

Vacante cat mai frumoase si in vara asta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizen [11.06.17 20:02:51] »

@elviramvio:

Iti multumesc pentru ecou, Elvirammvio. Sigur, ramii cu niste concluzii despre India si cam despre toata lumea, dupa ce o vezi. Sper sa pot scrie o parte dintre ele, sau sa le spun la intilnirile noastre, asa cum a fost de acord si Cornel... sa facem citeva cercuri de foc, cum am propus eu si sa dam informatii utile celor curiosi, interesati sau mai tineri in calatorii.

Aici, la India, mai sunt citeva lucruri de spus, plus Taj Mahal...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio [11.06.17 22:32:31] »

@glcitizen:

Se pare ca am nimerit pe o unda buna fara sa stiu, imi place ideea si abia astept.

Multumesc pentru raspuns.

mishu [12.06.17 11:59:34] »

@glcitizen: Intradevar Ghandi este un subiect vast si din ecourile postate aici ai primit tema de studiu pentru la iarna, iar noi vom participa cu drag la discutii.

Felicitari, votat cu mare placere.

glcitizen [12.06.17 14:54:01] »

@mishu:

Multumesc, Mishulica. Pina atunci, sper sa mai pot spune multe...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, glcitizen, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Delhi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.2314620018005 sec
    ecranul dvs: 1 x 1