ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
4 AD. + 3 COPII -- v: 12; 6; 6

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cetatea si marea – Kap Kaliakra

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Kap Kaliakra este cel mai cunoscut cap dobrogean la Marea Neagra. Poate si cel mai spectaculos, dar mai bine sa nu ma pronunt in acest sens ca nu am vizitat altele.

Aici te fascineaza limba lunga de 2 km si stancoasa de pamant care se prelungeste in mare oferind vederii pante abrupte si tancuri ascutite, multe nuante de albastru, mare lina si valuri spumoase deopotriva. Dar nu e numai peisajul spectaculos. Mai este si cetatea. Sau ruinele ei. Asta este Kap Kaliakra.

Taxa vizitare Kap Kaliakra 3 leva / persoana. De la punctul de taxare se mai avanseaza o bucata bunicica cu masinile pana intr-o parcare amenajata. Langa parcare se ridica un monument maiestuos reprezentandu-l pe Amiralul Ushakov.

Din acest loc exista un drum pietonal pe care nu il puteti gresi. Intrarea pe taramul cetatii se face printr-o poarta de piatra cu intrandul arcuit. Referitor la poteci si potecute - Atentie totusi! Exista potecute care duc pe buza prapastiei. Peisajele poate imbie o data in plus, asumarea unui mic risc prin apropierea de locurile cele mai favorabile fotografierii sau filmarii. Unele cararui sunt insa de-a dreptul expuse si nerecomandate.

Pe parcursul drumului prin cetate am intalnit gherete ale vanzatorilor ambulanti, de unde puteai cumpara amintiri, jucarii, inghetata, bauturi racoritoare, chiar si alcoolice. Multe dintre obiectele expuse spre vanzare erau handmade.

Cetatea

Inca din antichitate un asemenea punct extrem continental a impus din motive strategice ridicarea unei cetati. Cetatea era o borna pe Via Pontica, vechea cale terestra romana de pe malul marii, Pontus Euxinus, cum am invatat la scoala.

Cetatea a fost ridicata insa mai inainte de stapanirea romana pe acest teritoriu, pe vremea tracilor, in secolul al IV-lea i. H., cand s-a numit Tirisis. A urmat cucerirea elena si mai apoi cea romana. Numele ei s-a schimbat in Akra; iar mai apoi pe timpul stapanirii bizantine Akres. Denumirea Kaliakra a aparut in evul mediu. Intre anii 1913 si 1940 acest teritoriu a apartinut Romaniei.

In anul 1988 s-a inaltat in inima cetatii o mare antenna de telecomunicatii, dar care nu a functionat niciodata; zona inconjuratoare fiind interzisa accesului public, fiind controlata de o unitate militara.

Se viziteaza ruinele cetatii, terme, incaperi, sistemul de canalizare, resedinta capeteniei.

Capul si Marea Neagra

Un piept stancos de pamant, cu abrupturi de pana la 70 metri inaltime (adancime) formeaza Kap Kaliakra pe o intindere de pamant ce se ingusteaza treptat catre punctul terminus, adevaratul cap. Stancile sunt sculptate in continuu de apele Marii Negre care uneori mai linistita, alteori mai nervoasa, musca din piatra si sapa pesteri sau ascunzisuri.

Una dintre pesteri, ceva mai mare ca dimensiuni, cu o singura incapere larga, este folosita in mod inspirat drept muzeu. In mijloc este o vitrina cu machete ale cetatii, iar pe lateral alte cateva vitrine cu exponate, descoperiri arheologice, imagini si panouri explicative. Vizitarea si filmarea sunt premise gratuit.

Accesul in continuare catre cap se face traversand terasa unui restaurant, situate chiar in fata pesterii.

Peisajele sunt mirifice. Dupa ati circa 100 metri de la pestera ajungem la cap. Daca pana acum a fost fascinant, acum ramanem muti de uimire de peisajul ce ni se deschide. Intalnim si o mica troita si o arcada spectaculoasa si delir si mult albastru! Un albastru infinit! SUPERB! Nu cred ca exista vizitatori care sa nu fi fotografiat capul – Kap Kaliakra.

Ca orice extremitate terestra in mare, Kap Kaliakra are si un far, vechi din anul 1901.

Zona Kadrilaterului, din care face parte si Kap Kaliakra si Balcicul cu acea minune de castel al Reginei Maria despre care v-am povestit cu drag aici vezi impresii este renumita si pentru crescatoriile de scoici, aceasta fiind si motivul pentru care nu am ratat ocazia sa consum scoici la Balcic, cum am povestit intr-un articol anterior.

Legenda Kaliakrei

Cand otomanii au cucerit aceste tinuturi, locuitorii autohtoni crestin ortodocsi urmau sa fie convertiti la religia musulmana. Mai mult 40 de de tinere virgine ar fi trebuit sa fie cooptate intr-un harem. Fecioara Kaliakra insa a preferat sacrificiul suprem in loc sa se supuna, aruncandu-se in mare.

Rog inserare videoclip

Un albastru infinit – Angela Similea

https://www.youtube.com/watch?v=r76ZvfmjVS0


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 31.05.17 18:38:08
Validat / Publicat: 31.05.17 22:30:26

VIZUALIZĂRI: 4188 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Punctul terminus - Kap Kaliakra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49250 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmasterX [31.05.17 22:27:22] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&Ema [31.05.17 22:48:49] »

@webmasterX:

Multumesc

mishu [31.05.17 23:00:29] »

@Dan&Ema: Daca te uiti la poze fara sa stii despre ce este vorba ai impresia ca esti la tine acasa, vezi masini B, Ct, Ag ????, si din ce ne aducem aminte cu totii zici ca se mutase Romania in Bulgaria. De ce stiu sa faca turism mai bine decat o facem noi? Nu cred ca vom avea raspunsul prea curand, insa asta nu va stirbi frumusetea acestor locuri. Le-am vazut prima data acum un an si din nou anul acesta si mi s-au parut la fel frumoase.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [31.05.17 23:39:59] »

@mishu:

Pentru mine se mutase Romania in Romania. Eu asa am fost invatat in familie: Cadrilaterul e romanesc. Istoria zilelor noastre hotarita de bolsevici scrie altceva, dar in fiinta mea, a ramas romanesc. Si ma bucur ca am simtit romaneste la Balcic si Kaliakra.

La fel am invatat despre distinctia, educatia familiei regale. De altfel s-a vazut intotdeauna ce oameni fini si culti si cerebrali au fost. Denota liniste si echilibru si respect. Daca dam o fila in zilele noastre si ne uitam la cum ne sfideaza si scuipa de sus, culmea, alesii! , ne dam seama cat de umili am invatat sa fim in comunism, iar putinii care scot capul, sunt eliminati.

Acum se fura, se injura, se jigneste iar hotii supremi se apara unii pe altii. Predomina rosu, din pacate.

La vizita in Dobrogea de Sud m-am gandit la valorile de odinioara ale Casei Regale si asta mi-a facut mult bine.

webmaster [01.06.17 06:34:55] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema [01.06.17 08:48:51] »

@webmaster: multumesc

Zoazore [01.06.17 08:49:58] »

@Dan&Ema:

Langa parcare este ridicat un momnument maiestuos reprezentand un soldat cu binoclu.

-O corectură, Dane! Binoclul e un telescop, sau lunetă, iar maiestuosul soldat este Amiralul Ushakov.

Cea mai frumoasă poză este cea cu fata de la stânci, iar articolul tău e, ca de obicei, super!

Și nici n-ați prins aglomerația pe care am găsit-o noi!

Dan&Ema [01.06.17 09:01:32] »

@Zoazore:

Multumesc pentru observatie si corectura.

Sa stii ca a fost destul de aglomerat si cand am ajuns noi, parcarea era full, trebuia sa fii norocos (ca mine) sa gasesti loc de parcare.

Multumesc pentru aprecieri.

M-am hotarit sa atasez mai putine poze la articole dupa un comment al webilor facut la alt articol. Sunt sigur ca interesul de a parcurhe toate pozele scade cu cat acestea sunt mai numeroase. Si daca oricum investesc timp la sortarea pozelor ce le atasez, atunci filtrez si mai mult. La Balcic aveam peste 100 de poze, dar mai bine 20-30 reprezentative.

Numai de bine, printesa iti multumeste si ea.

Zoazore [01.06.17 10:43:22] »

@Dan&Ema: Ba eu îi mulțumesc pentru pofta de viață și pentru inocența sufletului ei. Dar și lui Emi și... LA MULȚI ANI! Și lor, dar și vouă!

Dan&Ema [01.06.17 11:26:12] »

@Zoazore: La multi ani si tie! Multumim de urari!

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA [01.06.17 14:56:44] »

@Dan&Ema:

Pentru mine se mutase Romania in Romania. Eu asa am fost invatat in familie: Cadrilaterul e romanesc.

Nu-mi doresc să intru cu tine într-o polemică pe teme politice, dar totuşi cred că ar fi bine să cunoaştem şi să respectăm adevărul istoric.

Cadrilaterul nu a fost al nostru decât pentru o foarte scurtă perioadă de timp şi nici nu ni se prea cuvine la drept vorbind. Asta este realitatea. Să nu încercăm să exagerăm cu naţionalismul acolo unde nu este cazul.

Cu totul altfel stau lucrurile în ceea ce priveşte Moldova, mai puţin regiunea transnistreană.

Cu toate acestea, şi pe mine m-a durut sufletul de câte ori am plătit în leva intrarea la Castelul Reginei Maria a României sau, mai recent, la Cap Kaliakra.

Dan&Ema [01.06.17 15:01:39] »

@nicole33:

Completarea ta este 100% corecta. Cadrilaterul nu a fost pamant romanesc "dintotdeauna", precum Moldova si Basarabia. Nici nu vreau sa spun ca ni se cuvine de drept, eu am facut asocierea cu informatiile primite in copilarie despre Casa Regala si granitele de atunci.

Este mai corect sa ramanem la mentiunile tale ca sa nu devina "extremista" afirmatia mea.

Multumesc de completare si de vizita.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor [02.06.17 22:03:13] »

Nu numai că nu ni se cuvenea, dar în opinia unora, anexarea a fost o greșeală diplomatică. Pentru noi nu era important, aveam destul teritoriu și destul teren agricol, în schimb pentru Bulgaria (mai mică și mai muntoasă) era vital orice km pătrat de teren agricol. În plus, am stricat și relațiile cu cel mai pașnic vecin al nostru. Adică a cam fost un gest gratuit.

Singurul argument pro ar putea fi o echilibrare a puterii în Balcani, dar nu știu dacă ruperea Cadrilaterului de la Bulgaria a fost cea mai bună (sau singura) metodă, sau dacă măcar a avut efectrul ăsta. Mai degrabă am vrut un teritoriu unde să îi aducem pe aromâni (tot o mișcare naționalistă).

Zona Kaliakra - Balcic e superbă, mai ales pentru noi, obișnuiți cu monotonul peisaj litoral românesc. Nu e de mirare că, deși aveam destul litoral, Regina a preferat să își facă casă tocmai acolo (știu, mai avea o vilă și la Mamaia, construită cam deodată cu Balcicul).

Dan&Ema [02.06.17 23:28:29] »

@abancor:

Multumesc de vizita si de completare.

elviramvio [03.06.17 09:24:09] »

@Dan&Ema:

Am ajuns acum si la articolul tau despre un loc unde am fost de mai multe ori si unde mi-ar place sa revin. Voi n-ati gasit la poarta cetatii acordeonistul care canta si voce romaneste? Noi l-am intrebat odata daca primeste lei, ne-a raspuns imediat, o fi fost roman poate de vorbea asa bine.

Cu Cadrilaterul asa este, a fost un dar, poate chiar unul otravit pentru noi. Bunicii sotului meu au fost mutati fortat in zona - erau invatatori - si au fugit cu ce a fost pe ei si cu trei copii sa scape de furia bulgarilor. Dar pentru zona a fost un avantaj ca regina Maria a adorat acele locuri si unii ghizi de la Balcic inca amintesc despre ea.

Sa citesti biografia amiralului rus, este interesanta. Si sa-l cauti cand mergi in Corfu, acolo inca e venerat si se fac procesiuni religioase pentru el, anual, moment cand rusii trimit o nava militara.

Vacante frumoase, cred ca cei mici numara zilele ce au ramas pana se incheie scoala.

Dan&Ema [03.06.17 10:11:23] »

@elviramvio:

Nu l-am intalnit pe acordeonistul " roman " sau nu am retinut sa il fi vazut. Oricum limba romana se auzea in stanga, in dreapta, pentru tot. Si bulgarii din " circuitul turistico-comercial " vorbeau limba noastra, iar de platit am platit cu lei de-ai nostri in mai multe locuri. A propos de lei, leva sunt tot lei, dar de-ai lor.

Multumesc de lectura, de aprecieri, aceste ecouri la cateva zile dupa publicarea articolului imi facbine pentru ca imi amintesc de plimbarea deconectanta din Bulgaria.

Ma mai bucur si sa vad din cand in cand pe homepage o poza de-a mea, desi nu sunt fotograf priceput de fel si marchez doar cu telefonul cate un cadru doua trei.

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Denisa13 [04.06.17 17:48:07] »

Cum am vizitat impreuna acest loc dar eu nu cred ca voi reusi curand sa scriu despre el vreau sa adaug ca eu am ramas placut impresionata ca la tonetele de aici nu am vazut prea multe lucruri-suveniruri made in China ci multe facute de localnici. M-au impresionat in mod deosebit jucariile crosetate. Erau foarte diverse si foarte bine realizate.

Pentru mine a fost prima vizita in Bulgaria si am ramas placut impresionata sa vad aceste locuri si sa observ ca fac turism si comert mai bine ca ai nostrii. Preturile mi s-au parut de asemenea mai mici ca la noi. Cu Bulgaria am avut contact doar de tranzit spre Grecia pana anul asta. Vizita asta m-a convins ca merita sa revin si pentru alte locuri din aceasta tara.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Denisa13, elviramvio, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCap Kaliakra:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08050799369812 sec
    ecranul dvs: 1 x 1