ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.04.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 16.01.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 3 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Plimbare prin Sibiu

TIPĂREȘTE URM de aici

Tot citind impresiile voastre pe site despre oraşe din România mi-am dorit şi eu să încep să explorez puţin ţara noastră. Mi-am impus de la început să nu compar deloc oraşele de la noi cu ceea ce am vizitat în afara ţării.

M-am tot gândit unde pot merge în vacanţă, câteva zile, să fie un oraş şi drăguţ, unde să am ce vizită dar şi aproape de Braşov.

Uitându-mă pe hartă am zis hai să mergem în Sibiu. Nu mai fusesem niciodată sau poate cu mulţi ani în urmă, cu şcoala, dar oricum nu mai îmi aduceam aminte nimic.

Zis şi făcut. Ne-am urcat în microbuz şi în 2 ore şi jumătate am fost în Sibiu.

După ce ne-am cazat la Pensiunea Happy Day (vezi impresii ) am pornit-o rapid la pas, asta şi datorită faptului că eram odihnită (dormisem acasă, nu am plecat cu noaptea în cap ca să fiu în aeroport devreme, etc-avantajul de a călători la tine în ţară) dar şi pentru că vremea ţinea cu noi.

Am trecut raul Cibin, în dreapta având Piaţa Cibin, în faţă se ivea deja Catedrala evanghelică.

Am mers pe Strada Turnului, în dreapta am trecut pe lângă Piaţa Coroana, o piaţă drăguţă şi cocheta, din păcate fântâna arteziană nu era pornită.

Am ajuns la Pasajul scărilor şi am admirat Casa Calfelor – singura de acest gen din România; în luna august multe calfe îmbrăcate tradițional vin și participă la diverse meșteșuguri, din păcate eu nu am „prins” un astfel de spectacol. Casa calfelor se afla în Piaţa Huet şi imediat de aici se ajunge pe „vestitul „pod al minciunilor.

Am ajuns într-un final şi în fata Catedralei Evanghelice. În acest articol să ştiţi că nu voi intra deloc în amănunte istorice, mulţi dintre dvs deja au postat articole superbe şi foarte detaliate despre Sibiu.

Am dorit să urcăm în turnul bisericii, citisem că priveliştea este deosebită de acolo dar doamna de la intrare care vindea bilete (5 lei vizitarea bisericii şi 5 lei ptr urcare în turn, ambele 8 lei) ne-a făcut să ne răzgândim. A zis că sunt peste 200 de scări, în spirală, în mare parte neluminate, locul e strâmt şi e greu de urcat.

Hmmm... grea alegere. Fiind totuşi în prima zi am zis că ne vom face încălzirea fizică necesară şi vom avea timp în zilele următoare să urcăm.

Totuşi, doamna ne-a sfătuit să urcăm mai degrabă în Turnul Sfatului, care ar fi mai accesibil.

Ok, am ieşit din biserică, am dat un „tur” în Piaţa Huet – piața mică, dar foarte cochetă şi am ajuns în Piaţa Mică. Eram chiar lângă Hala Măcelarilor  (Casa Artelor) când m-am întors şi am văzut că am trecut un mic pod. Întreb cu voce tare:” Asta nu e Podul Minciunilor??? ” La care o domnişoară (localnica) mi-a zâmbit, a dat din cap şi mi-a zis:” Ba DA! ”.

Oau, să îl ratez? Chiar aşa? Să trec pe Podul Minciunilor fără să îmi dau seama că el este... el? :))))))

Înseamnă că l-am perceput ca fiind mic şi neînsemnat deşi „umbla” o grămadă de legende despre acest pod.

Ok, trecută de Podul Minciunilor, ajunsă în Piaţa Mică am luat o „gură” de aer proaspăt de Sibiu, am admirat clădirile superbe şi mi-am făcut curaj să urc în Turnul Sfatului. Un afiş la intrare spunea că plata de 2 lei se face sus. Am urcat puţin şi am ajuns într-o cameră unde am plătit acea taxă modica de 2 lei. Şi bineînţeles că am început urcarea.

Ehh, am zis că încerc să nu compar cu alte ţări dar mi-a fost imposibil. Locul mic, nu exista ca în Lisabona acel sistem organizat de urcare-coborâre, am dat nas în nas cu alţi oameni care coborau şi aşa mai departe.

Am „vizitat” mai multe încăperi, am putut vedea inclusiv mecanismul ceasului şi într-un final am ajuns la ultimul „etaj”.

Doar atunci am putut spune că s-a meritat urcarea. O privelişte deosebită asupra Sibiului mi s-a ivit în faţa ochilor.

După ce am coborât din Turnul Sfatului trecând prin Pasajul Generalilor și văzând şi Casa Generalilor mi-am tras sufletul într-o cafenea din Piaţa Mare. Apoi am început să explorez micile căsuţe care au fost amenajate special pentru sărbătorile Pascale.

Am zărit şi Primăria, o clădire superbă, dar şi Statuia lui Gheorghe Lazăr din Piața Mare. Nu am putut rata Fântâna cu grilaj din Piața Mare – unde aveau loc execuțiile. Am vizitat şi Biserica Romano-Catolică – unde slujba se ține în trei limbi. Duminica la ora 10:00 în Centrul Vechi se aud clopotele a cinci biserici: romano-catolică, evanghelică, ortodoxă și două biserici reformate.

Palatul Brukenthal  (Muzeul Brukenthal) l-am „găsit” doar în a doua zi de plimbat prin Sibiu. Sincer, clădirea nu mi-a atras deloc atenţia. Nu am intrat în muzeu datorită colecţiei destul de mici dar şi al costului ridicat. Am fost mulţumită că am vizitat Muzeul Calouste Gulbenkian din Lisabona...

Mi-a plăcut mai mult Galeria de Artă Românească  (Casa Albastră) – cu o arhitectură aparte.

Apoi am descoperit Strada Nicolae Bălcescu, un fel de Strada Republicii din Braşov, cu multe magazine şi cafenele. Mi-a plăcut „ritmul” sibienilor, nimeni nu se grăbea, toată lumea era „liniştită” şi calmă.

La capătul străzii am ajuns în Piața Unirii care se află în Orașul de Sus, la o altitudine de 400 m. În apropiere se afla şi Teatrul Național Radu Stanca – primul teatru deschis publicului din Transilvania.  

În prima zi am zis că este de ajuns şi de acolo ne-am întors la hotel. A doua zi am vizitat Grădina Zoologică, despre care voi scrie un articol separat. După aceea ne-am întors în centru şi am început să explorăm din nou oraşul, mergând în aceleaşi locuri. Am mai „descoperit” Cele trei turnuri: Turnul Olarilor, Turnul Archebuzierilor şi Turnul Dulgherilor, Filarmonica de Stat – Sala Thalia, Strada Tipografilor – Piața Schiller – Hermannstadter Zeitung – primul ziar din Sibiu, Arhivele Naționale dar şi Biserica Ursulinelor – o frumoasă biserică romano – catolică.

Am zis apoi să mai schimbăm traseul şi am mers pe strada paralelă cu Nicolae Bălcescu.

Mare mi-a fost mirarea şi bineînţeles, surpriza să descopăr Catedrala Ortodoxă Mitropolitană – a fost cea mai mare surpriză pe care mi-o putea oferi Sibiul. Este foarte mare și reprezintă o superbă operă arhitecturală. Curtea este frumos amenajată, cu verdeață, flori și băncuțe pentru credincioși. Există și un magazin cu obiecte bisericești. Nu știam de existența acesteia, dar întâmplarea a făcut să o descoperim şi tare m-am bucurat.

În apropiere de Catedrală Ordotoxa am mai descoperit Casa cu Cariatide – se află pe strada Mitropoliei și are o arhitectură interesantă – coloanele de susținere au forma unor statui, o să le puteţi admira în poze.

Puncte forte ale Sibiului/ce mi-a plăcut

- Ca şi impresie generală pe care mi-a lăsat-o acest oraş pot spune că da, mi-a plăcut.

- Am avut noroc cu acel târg de Paşti, unde am putut gusta bunătăţuri, începând de la hot dog chiar gustos, până la clătite bune de te lingi pe degete

- Deşi micuţ, arhitectura este deosebită şi m-am simţit ca „acasă”

- Oameni amabili, săritori şi primitori

Puncte slabe/ce nu mi-a plăcut

- Mijloacele de transport în comun; am căutat de am înnebunit un chioşc de unde să pot cumpăra un abonament zilnic (costa doar 5 lei), dar nu am găsit. La Piaţa Cibin l-au ridicat, în alte staţii nu erau decât automate de unde mi-am putut cumpăra bilete normale (2 lei un bilet, care e valabil doar o călătorie, nu 50 de minute cum este în Braşov).

- Peste tot magazine de second hand. Chiar nu am putut înţelege acest lucru. Din 5 magazine, 3 vindeau haine la mâna a doua

- Destul de multă mizerie în comparaţie cu Brasovul

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de GabrielaG in 18.04.17 18:50:36
Validat / Publicat: 18.04.17 21:10:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 4039 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GabrielaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Podul Minciunilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

mishu [18.04.17 21:21:17] »

@GabrielaG: Un prim vot pentru o plimbare frumoasa printrun oras atat de frumos cum este Sibiul. Iar pozele sunt minunate as spune mai degraba artistice.

Am fost la Sibiu de cateva ori la concursurile copiilor asta inseamna ca niciodata de fapt nu am apucat sa vad prea mult.

Felicitari, votat cu mare placere.

AZE [18.04.17 23:08:28] »

@GabrielaG: Felicitari pentru articol, multumesc pentru descrierea obiectivelor turistice principale din orasul meu natal si... mai ales pentru fotografiile foarte reusite!!!

Dar si aici iti spun in cel mai sincer mod: m-a deranjat ultima fraza din articolul tau (sint multe persoane care nu citesc articolul integral dar vad primele si ultimele fraze, deci daca ai scris ca orasul pare... mizerabil langa un alt oras din Romania, inseamna ca multi vor ocoli aceasta urbe si sint doar un simplu cetatean (nu edil al orasului) lucrez intr- o fabrica, matur in fata casei(chiar daca in articol ai scris si multe pozitive despre oras)

Deci... daca se mai poate...roaga pe wm sa stearga aceasta ultima fraza... daca vrei bineinteles, daca nu probabil ma voi muta in China (asta mai mult ca o gluma bineinteles, nimeni nu ma ia de aici din Sibiu doar cu forta) chiar nu mi s-a parut mizerabil pe acolo...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
GabrielaG [19.04.17 00:00:13] »

@AZE: Multumesc mult, sa stiti ca articolele dvs m-au inspirat mult si chiar ma gandeam la dvs cand eram in Sibiu, oare de ce nu am indraznit sa va contactez pentru mai multe detalii... oricum cele mai valoroase sunt deja pe site.

Hmm, din pacate asa mi s-a parut orasul... poate am nimerit eu intr-o perioada cand nu s-a facut prea multa curetenie dar sa stiti ca am avut mai multe gume de mestecat care mi s-au lipit de adidasi, nu vorbesc de mizeria de la caini pe care trebuia sa o ocolesc, facand slalom pe strada.

Oricum, nu pot spune ca in Brasov nu intalnesc aceste "lucruri".

Dar, pentru ca intr-un fel aveti dreptate si din pacate nu toti oamenii citesc cap-coada un articol o sa rog un webmaster fie sa stearga ultima fraza, fie sa o puna mai la inceput.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Denisa13 [19.04.17 00:07:48] »

Foarte frumoase poze, deosebite. Urmarindu-le nu-mi venea sa cred ca sunt facute in locuri nu straine de mine, pe care le-am vizitat de cateva ori. Mult mai frumoase pozele decat realitatea. Esti un adevarat artist fotograf. La un moment dat m-am gandit ca ai prelucrat pozele, ele au niste culori mult mai vii decat cele din memoria mea. Felicitari pentru vizita, articol si poze.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZE [19.04.17 00:24:38] »

@GabrielaG: multumesc din suflet ca faci acest lucru, asa cum am povestit nu sint nici edil al orasului nici macar manager al unei firme de salubritate, doar un simplu cetatean care isi iubeste orasul natal.

Cunosc situatia, mai sint gunoaie dar in general este ok. Poate ai nimerit asa cum ai povestit intr-o perioada mai proasta.

Ce pot eu sa mai povestesc, in New York anul trecut m-am speriat de gunoaiele lor si asta chiar in centrul centrului Manhattanului superscump la orice, si paradoxal acum o luna in China (unde salariile sint cum sint dar adevarul este ca cresc in fiecare an si ne-au ajuns din urma in orasele mari, asta o stiu din surse sigure) este curatenie bec, cateva exemple pe care o sa le enumar in viitoare articole: in trenul de mare viteza ruta Xian-Shanghai s-a spalat pe jos cu mopul de 3 ori in decurs de 5 ore, iar omul cu matura a fost de 10 ori!!! Gume de mestecat si alte gunoaie, hartii in orasele mari nu am vazut (dar am vazut in schimb in zone rurale foarte multe gunoaie) si politistii, paznicii de la anumite obiective/parcuri au sarcina precisa sa previna aruncarea gunoaielor, pictarea cu grafitti si alte distrugeri la bunurile publice fie si o statuie, un copac sau un simplu gazon!!! De aici si reactia mea ca ma mut acolo (adevarul este, asa cum am zis ca doar cu forta ma poate lua cineva din Sibiu)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZE [19.04.17 00:30:46] »

@GabrielaG: Si inca ceva: scuze pentru observatie intr-un ecou public, pur si simplu nu m-am putut abtine.

Aurici [19.04.17 15:23:15] »

@GabrielaG: Nici eu nu sunt de acord cu afirmația că în Sibiu este multă mizerie. Soțul meu a făcut stagiatura la Mârșa și a stat în Sibiu. A rămas dependent de oraș, am mers foarte des când s-a întors în București și mergem și acum cel puțin o data pe an ca să ne vedem prietenii. Așa că îl văd regulat și nu mi se pare corectă afirmația ta.

GabrielaG [19.04.17 16:38:44] »

@mishu: Multumesc draga mea pentru ca ti-ai facut timp sa imi citesti articolul. Intr-adevar nu ma asteptam sa fie chiar atat de frumos. M-am simtit bine si m-am relaxat.

Imi place foarte mult sa fac poze si am vrut sa arat ca si noi avem lucruri frumoase de pozat

GabrielaG [19.04.17 17:11:08] »

@Denisa13: Va multumesc mult pentru aprecieri, imi place sa fac poze si am "umblat" putin la ele. Poate sunt mai frumoase decat realitatea, mai vii, mai colorate dar am vrut sa imi pun amprenta asupra lor...

GabrielaG [19.04.17 17:13:20] »

@AZE: Nu aveti de ce sa va cereti scuze, foarte bine ati facut! Va apreciez enorm ca va iubiti orasul si ca sunteti mandru de el. Tare bine ar fi sa pot spune si eu la fel despre Brasov...

AZE [19.04.17 17:23:45] »

@GabrielaG: In Brasov si împrejurimi am neamuri foarte apropiate (din partea sotiei) si a fost o perioada (chiar si in anii 90) când mergeam des pe acolo. Dar in ultima perioada nu prea am fost din aceasta cauza nu am articole despre Brasov de si mi-ar face mare plăcere sa scriu despre acest minunat oras. Ultima vizita chiar in centru cu obiective vizitate inclusiv urcare pe Tampa au fost in 2013. Dar dupa ce termin cu China si Paris (mâine plec in Franta) voi scrie in mod sigur si despre Brasov (poate chiar live deoarece trebuie sa ma duc neapărat la neamuri)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
GabrielaG [19.04.17 17:25:20] »

@Aurici: Acum chiar incepe sa imi para rau ca aceea a fost ultima fraza din articol si domnul @AZE avea dreptate cand a zis ca lumea citeste inceputul si sfarsitul articolului... asta a fost impresia mea, ca este mai putin curat decat alte orase, cum ar fi Brasovul. Poate am nimerit eu intr-o perioada cand nu s-a facut curat... nu stiu... asta a fost perceptia mea...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZE [19.04.17 17:34:49] »

@GabrielaG: Sa zicem ca fiecare are dreptate, orasele din Romania nu pot fi atât de curate deoarece lipseste forta de munca. In China pe lângă faptul ca sînt foarte multi angajati mai sînt si paznicii si politistii in număr mare pe strada si in prezenta lor indiferent daca esti turist sau localnic te gandesti de 2 ori daca arunci acea hârtie, mucul de tigara sau guma de mestecat pe carosabil... (scuze pt exemplul din China care nu are nici o legatura cu orasele din Romania dar cum am fost acolo in luna trecuta am facut aceasta mica comparatie in domeniul de salubritate stradala) zici am. dreptate in legatura cu ce am.scris?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crismis [20.04.17 09:32:04] »

@GabrielaG: Pacat ca nu ai urcat si in turnul Bisericii Evanghelice, nu e chiar asa de greu, din moment ce eu m-am descurcat! Si nici nu eram incaltata corespunzator, fiind in pauza dintre 2 lucrari ale unui congres la care participam.

Am urcat si in Turnul Sfatului, dar nu m-a impresionat in mod deosebit. In schimb, turnul bisericii e mult mai inalt, iar privelistile oferite de sus mai spectaculoase.

Iar Muzeul Bruckental merita si el o vizita, cu prisosinta! Exista un bilet combinat, nu mai stiu exact pretul (oricum, rezonabil), care include, pe langa Muzeul Bruckental, inca alte 4-5 obiective. Mie mi s-a parut o afacere buna la vremea respectiva.

Din Pasajul Scarilor, in dreapta se face intrarea intr-un restaurant amenajat intr-un restaurant cu specific sasesc, pe care nu-l ratez la nicio vizita in Sibiu. Se cheama Pivnita cu Vinuri, iar atmosfera pe care o ofera micuta curte pietruita e de milioane! Nu mai zic de mancare! In ultima ta poza se vede sigla acestui restaurant.

Felicitari pt excursie si... la cat mai multe!

GabrielaG [21.04.17 18:06:31] »

@crismis: Nu imi pare rau ca nu am urcat in turnul Bisericii Evanghelice desi sunt sigura ca panorama este si mai frumoasa decat cea din Turnul Sfatului, fiind si cea mai inalta cladire din Sibiu daca nu ma insel (Bisericia Evanghelica).

Si asa am avut febra musculara desi am urcat doar in Turnul Sfatului... nici nu vreau sa ma gandesc in ce stadiu as fi fost daca as mai fi urcat si in turnul si mai inalt pfff... imi aduc aminte de Porto si de Torre dos Clerigos... acolo dupa 3 zile mi-am revenit haha...

Dvs cred ca sunteti mai curajoasa si poate aveti o conditie fizica mai buna decat mine

Sincera sa fiu, dupa ce am citit impresiile pe site despre Muzeul Bruckental am decis ca nu am de ce intra... nu spun, sunt sigura ca sunt lucruri de vazut dar eu am fost multumita ca am vizitat Muzeul Calouste Gulbenkian din Lisabona, care cu siguranta este mult mai impresionant si mai mare...

Am vazut restaurantul de care ati mentionat... daca stiam dinainte intram... poate data viitoare... multumesc pentru pont! O sa tin cont!

Multumesc pentru vizita, vot si ecou!

Calatorii cat mai frumoase va doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis [21.04.17 18:25:49] »

@GabrielaG: Eu, conditie fizica?!! Neee... Doar ambitie. Care creste pe masura ce trec anii. De obicei, cand nu sunt prea sigura daca sa fac sau nu o astfel de "vitejie", ma incurajez astfel: "Hai, acum cat inca te mai tin picioarele! " Si ma mai gandesc ca febra musculara trece in cateva zile, dar amintirile raman!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, AZE, crismis, GabrielaG, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sibiul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1065571308136 sec
    ecranul dvs: 1 x 1