ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.03.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Rezervația naturală Cheile Moara Dracului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cheile Moara Dracului reprezintă unul din punctele de mare atracție din zona Câmpulung Moldovenesc, fiind situate nu departe de oraș. Ele pot fi vizitate ca obiectiv de sine stătător sau pot fi străbătute pentru a ajunge în creasta Munților Rarău.

La chei se ajunge pe jos sau cu mijloace auto pornind pe drumul nemodernizat Valea Caselor, cu intersecția în drumul european E58 la intrarea din partea estică a orașului Câmpulung Moldovenesc. Acest drum forestier este situat în lungul pârâului Valea Caselor, la rândul lui afluent de dreapta al Râului Moldova, între valea spre Colegiul Militar Național (în amonte) și valea Șandru (în aval). Imediat ce traversați calea ferată, vedeți indicatorul turistic ”Cabana Rarău 5,5 ore”, marcaj turistic cruce roșie. Cheile sunt situate cam la mijlocul distanței, iar primii 4,5 Km se pot face vara cu mijloace auto care duc până în apropiere de acestea.

Pentru început, drumul (strada Valea Caselor) trece printr-o vale largă cu case de vară, case de vacanță și vreo două pensiuni. Depășind zona ”urbană”, drumul devine mai prost (dar totuși accesibil și pentru mașinile mai fine dacă se merge cu atenție), valea se îngustează și drumul forestier este mărginit de fânețe înflorite sau cosite, presărate între păuri, un peisaj rural seducător cu pasteluri multicolore sau cu ”jirezi” acoperite cu fân. „Jirezile”, probabil regionalism, sunt un fel de garduri mici și destul de scurte pe care bucovinenii pun fânul la uscat (foto). În acest fel se asigură uscarea în bune condițiuni a ierburilor și dacă plouă, apa se scurge rapid neafectând calitatea fânului.

După vreo 4 Km de la drumul european ajungem într-o intersecție. Un indicator rutier forestier (foto) ne arată spre dreapta ”Drum forestier Moara Dracului - 0,4 Km” și spre stânga ”Drum forestier Pârâul Malului - 1,5 Km”. În acest loc am găsit depozitați copaci (molizi) tăiați care pe fețele rotunde de tăiere aveau desenate în albastru semne ce îmbină tradiția tăierii lemnului cu înalta tehnologie informatică, respectiv semnele :) sau:(, după caz, o excelentă poantă care nu dezminte umorul bucovinean (foto).

Din intersecție, desigur că facem dreapta și în cei 400m ajungem la ”învârtitoarea” de la capătul drumului forestier. ”Învârtitoarea” este termenul care definește capătul mult lărgit al oricărui drum forestier (chestie obligatorie) unde mașinile de transportat lemne au loc de întors. Atenție, este posibil ca accesul pe această porțiune de 400 m să fie blocat cu o barieră (eu am întâlnit ambele situații), caz în care trebuie să lăsați mașina undeva în zona intersecției amintite.

În zona ”învârtitorii” este nou construită o frumoasă ”fântână” de lemn acoperită cu șindrilă care captează, în inele de beton, un izvor foarte rece. De la fântână, un jgheab de lemn duce apa la o troacă (pentru adăparea animalelor) făcută dintr-un buștean scobit (foto). În capătul de sus al ”învârtitorii”, care seamănă cu o poiană, sub copaci, lângă pârâu, este un fel de pavilion din lemn, acoperit și prevăzut cu bănci și masă, unde puteți să vă odihniți, conform inscripției (foto). Alături, într-un fag marcat cu cruce roșie (traseul turistic spre cabana Rarău) este un panou cu un cocoș de munte înfoiat și care ne avertizează ”Zonă de liniște a vânatului”.

După ce v-ați și odihnit, parcurgem ultimii 200 m până la chei începând cu traversarea pârâului pe o frumoasă punte de lemn (se vede în fotografia cu ”Locul de odihnă”). În curând Cheile Moara Dracului își fac simțită prezența prin zgomotul specific al apei care curge peste stânci în repezișuri și mici cascade (video).

Moara Dracului este o arie protejată de interes național, respectiv o rezervație geologică, dar și de interes floristic, faunistic și peisagistic. Dintre plantele mai rare amintim tisa, floarea de colț, urechelnița, vulturica, clopoțelul de munte, usturoiul sălbatic. Dintre animale sunt amintite prezența următoarelor: urs, cerb, jder, râs, lup, vulpe, cocoș de munte (eu nu am văzut nici una... așa că nu trebuie să vă faceți probleme).

Cheile Moara Dracului nu sunt foarte lungi, fiind compuse dintr-un un sector de 60m în aval și altul de 30m în amonte. În schimb sunt foarte înguste (4-5 m lățime pe alocuri) și deosebit de spectaculoase. Pereții, prezentând surplombe și scobituri de marmite susțin formarea acestor chei parțial în subteran prin prăbușirea tavanului galeriilor de peșteră. Cheile s-au format prin ferestruirea calcarelor dolomitice triasice situate pe flancul estic al geosinclinalului Rarău. Vizitarea cheilor este foarte mult facilitată de construirea recentă a unor punți și podețe aflate la momentul vizitei (vara 2016) în perfectă stare. De-a lungul timpului, așa cum se văd și în fotografii vechi de arhivă (trei fotografii atașate) chiar de pe timpul stăpânirii austriece, au fost și alte podiri, dar acestea s-au distrus.

În partea de jos a cheilor, cărarea trece pe o punte de pe malul stâng pe cel drept și apoi, pe altă punte, iar pe cel drept. Urcăm câțiva pași pe stâncile de pe malul drept și admirăm pereții verticali și mici cascade ale pârâului. Este indicat să aveți încălțăminte cu talpă aderentă, mai ales în caz de vreme umedă. Pietrele lustruite de atâția pași și umezite de stropii de apă, pot fi foarte alunecoase. Partea terminală a sectorului de jos este și ccea mai spectaculoasă. Aici, pereții calcaroși se apropie la câțiva pași și apa curge într-un repeziș abrupt, ca un fel de cascadă. Pe acest segment, accesul turiștilor se face pe o punte longitudinală, în lungul cheilor, sprijinită pe trunchi de molizi ”înfipți” în pereții defileului. Locul este deosebit de spectaculos, de-ți taie răsuflarea (video) și cel puțin mie mi-a cerut să-l parcurg de mai multe ori la rând.

Cheile Moara Dracului au mai fost prezentate în câteva cuvinte de ”cataas” în 2012, dar după cum se vede din fotografiile lui, la acea vreme nu mai exista nicio podire circulabilă. Se văd niște bușteni proveniți probabil de la ultima podire distrusă: vezi impresii

Ieșirea spre amonte din primul sector al cheilor este și ea spectaculoasă, mărginită fiind de două stânci uriașe, albe, ca niște porți. Valea se mai lărgește puțin și mai continuăm circa 150 m sărind pe pietre de pe un mal pe celălalt al pârâului. Urmează sectorul scurt, din amonte, al cheilor, dar acesta nu mai este nici pe departe așa de spectaculos. Apare sub forma unui prag peste care apa curge într-un șir de mici cascade. Trebuie depășit cu atenție, stânca fiind alunecoasă. Urmează o poiană plină cu frunze uriașe de brusture, după care, fie ne întoarcem pe unde am venit, fie continuăm traseul turistic (marcaj cruce roșie) spre vârful Pietrele Doamnei și cabana Rarău. Pietrele Doamnei, emblemă a Munților Rarău și a Bucovinei, au fost prezentate de mine aici

Cu ocazia ultimei vizite făcute la Cheile Moara Dracului am realizat următorul videoclip: youtube


[fb]
---
Trimis de Lucien in 12.03.17 19:24:35
Validat / Publicat: 12.03.17 20:41:29

VIZUALIZĂRI: 17341 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Peisaj rural cu ”jirezi” de fân pe Valea caselor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33800 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[12.03.17 20:28:44]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului! )

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[12.03.17 21:03:12]
»

@Lucien:

Felicitari pentru articol!

Raraul e superb si plin de poveste.

Recunosc ca am ajuns o singura data in Rarau, anume la Pietrele Doamnei, cu putini ani in urma si am si scris la vremea respectiva un articol. Pe atunci tocmai ce incepusera soferii sa profite de asfatul care urca sus pana la cabana. Dar soseaua care continua spre judetul Bistrita Nasaud nu era inca asfaltata.

Locurile descrise de tine sunt faine si articolul este o invitatie sa faci propriile poze si filmari in zona.

Pozele tale ca de obicei exceptionale.

LucienAUTOR REVIEW
[12.03.17 22:21:04]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc mult! Eu am mai fost ocazional prin Bucovina, dar am descoperit-o mai profund în ultimii doi ani (”forțat” fiind de o situație mai... personală), dovadă fiind și impresiile scrise în ultimul timp. E destul de ciudat (dar mie îmi convine) că impresiile pe AFA sunt destul de puține pentru Bucovina, multe obiective fiind văzute (și descrise) în viteză.

Referitor la drumul de care spui ca nu era încă asfaltat și duce spre jud. Bistrița Năsăud, cred că faci o confuzie. Munții Rarău sunt traversați de o șosea recent reconstruită, modernizată și asfaltată complet, numită Transrarău. Ea pornește de pe Valea Moldovei, mai precis de la Pojorâta, urcă până aproape de cabana Rarău (spre care este o ramificație) și apoi coboară spre valea Bistriței (satul Chiril), dar nu în jud. Bistrița-Năsăud, ci în jud. Neamț.

Eu am parcurs Transrarăul de mai multe ori în ambele sensuri și poate ar trebui să-mi scriu ”impresiile”.

Spre Bistrița-Năsăud duce drumul european de la Vatra Dornei prin pasul Tihuța.

Îți doresc călătorii și impresii frumoase!

Dan&Ema
[13.03.17 06:51:37]
»

@Lucien:

Multumesc de corectura. Cand am fost eu, TransrarAul nu era asfaltat pe tronsonul cabana Rarau - Chiril (NT).

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.03.17 15:33:27]
»

De fapt, Chiril e în județul Suceava. Mai la vale începe Neamțul. Am fost și eu odată pe acolo, urcînd dinspre Chiril, și coborînd tot pe acolo, acu vreo 20 de ani, drumul era practicabil, macadam, doar că îngust. Erau cîteva locuri de depășit, utile ca să te poți petrece cu camioanele de lemne, de care altfel nu aveai cum trece.

Amenajările alea din lemn sînt excelente, singurul lor cusur e că trebuie refăcute periodic. Dacă nu sînt fonduri, sau nu mai are cine să se ocupe, adio! Dar sînt mai naturale decît alte variante, mai bine integrate în peisaj.

LucienAUTOR REVIEW
[13.03.17 17:44:07]
»

@abancor: Ai perfectă dreptate, nu știu unde mi-a fost mintea: Chiril e ún jud. Suceava. Limita între județele Suceava și Neamț e între Borca și Broșteni... doar am trecut de zeci de ori...

mishu
[21.03.17 17:16:45]
»

@Lucien: Minunat articol, superbe poze. Felicitari, votat cu mare placere.

webmasterX
[29.11.23 20:27:15]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cheile Moara Dracului» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Drumeții în munții Rarău]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Lucien, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Moara Dracului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.88555288314819 sec
    ecranul dvs: 1 x 1