ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.02.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
2 AD. + 6 COPII -- v: 7-12

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Pârtiile domeniului schiabil Roata din Cavnic, județul Maramureș

TIPĂREȘTE

Am participat în perioada 19-21 februarie 2017 la Concursul Național al Sporturilor de Iarnă "Trofeul Gutâi", care s-a desfășurat pe minunatul domeniu schiabil Cavnic, mai exact pe pârtiile Roata.

Traseul

La ora 10 am plecat cu un microbuz din Tirgu-Mureș în direcția Sighetu Marmației, unde aveam cazarea, la Vila Ardealul**. Ruta noastră a fost: Tg. Mureș - Reghin - Teaca - Bistrița - Năsăud - Cosbuc - Săcel - Barsana - Sighetu Marmației. Șoseaua a fost bună, în prima parte, adică în judetul Mureș, după care, am fost însoțiți de gropi, denivelări, plombe în asfalt care ne făceau să simțim că suntem în parcul de distractii și sărim pe trambulină. Noi am ajuns la ora 15, după o pauză de o oră care era obligatorie, timp în care am servit prânzul la Hanul Tentea situat lângă poarta din lemn sculptat la intrarea în judetul Maramureș (despre care voi scrie un articol separat).

De la Sighetu Marmației am plecat a doua zi dimineața cu microbuzul până la pârtie, pe o sosea îngustă dar curățată, practicabilă, fără gropi. Dacă până la Sighet nu era nici urmă de zăpadă, pe șoseaua lungă de 40 de km. care ne duce la Cavnic, zăpada a început să se arate din ce în ce mai multă pe marginea drumului, pe măsură ce ne apropiam de pârtiile de schi.

 

Cavnicul este un oraș situat în județul Maramureș, la poalele munților Gutâi cu o înălțime de 1440m. și Mogosa 1249m. Ca un fapt divers, numele orașului Cavnic are origine slavă și înseamnă a săpa, mineritul datând din perioada romană. "... aici se exploatau și se prelucrau minereuri complexe cu continut de aur, argint, plumb, zinc si cupru, mina fiind cea mai mare exploatare de minereuri complexe din Europa. " conform sursei Wikipedia.Ro

Din orașul Cavnic am urcat sinuos spre pârtiile de schi, pe un drum curățat, în stare bună. Pe partea stângă am întâlnit pe traseu prima dată pârtiile Icoana, care nu ne interesau pe noi atunci, astfel, am continuat drumul și la scurtă distanță, cam 200m., am ajuns la pârtiile Roata unde urma să se desfășoare concursul de schi.

 

Partiile Roata sunt în număr de cinci, numerotate ca atare, cuprinzând toate gradele de dificultate. Starea pârtiilor este bună, cu multă zăpadă, frumos bătătorita, impecabile la prima oră. Sunt cu orientare nordica.

Voi prezenta partiile asa cum rezulta din informatiile de pe panourile informative aflate la baza partiei, in ordinea gradului de dificultate.

 

Pârtia Roata 2 este cea ușoară, albastră, cu o lungime de 2300m., dotată cu instalații de zăpadă artificială și de nocturnă. Pe aceasta pârtie s-a desfășurat concursul de schi, în partea superioară, este deservită de instalația de teleschi.

Pârtia Roata 1 este cu un grad de dificultate medie, roșie, cu o lungime de 920m., prevăzută cu instalații de zăpadă artificială și de nocturnă. Această pârtie este deservită de instalația de telescaun. Dacă vreți să urcați numai cu telescaunul care este mai comod decât teleschiul, va puteți bucura de pârtia ce dificultate medie Roata1 sau de partea a doua a pârtiei ușoare, Roata2.

Instalația de telescaun este cu două locuri, capitonata atât la spătare cât și scaunele pe suprafata de sezut, este prevăzută cu acoperiș. Atât la îmbarcare cât și la coborâre schiorii sunt asistați și ajutați de personalul specializat pentru a asigura securitatea acestora în timpul utilizării instalațiilor de telescaun și teleschi.

Pârtiile Rainer 1 (Roata 3) și Rainer 2 (Roata 4) sunt ca grad de dificultate, grele, negre, cu o lungime de 1900m., fără nocturnă și instalații de zăpadă artificială. Cand am fost noi, Pârtia Rainer 2 era închisă.

La baza pârtiei este un afișaj electronic cu pârtiile care funcționează, care sunt închise, cu temperatura de pe partie.

În ziua concursului, au fost 2 grade Celsius pe pârtie. Pentru că am fost pe pârtie cam opt ore, am prins: ceață densa, nori, vânt puternic, ninsoare, soare și cer senin cu soare. Se schimba foarte repede vremea pe munte. Punctul de la care incepe coborârea este la o altitudine de 1260m., iar la sosire altitudinea este de 950m.

Pârtia Albastră sau Roata 5 este de nivel mediu, roșie, cu o lungime de 2100m, fără instalație de zăpadă artificială.

Programul teleschiului este cuprins în intrevalul orar: 9:00-17:00.

Pentru instalația de teleschi se descărcă un punct de pe cartelă. Pentru folosirea instalației de telescaun se descărcă două puncte de pe cartelă.

Atenție, dacă vă luați cartele cu puncte, trebuie să știți că dacă vreți să coborâți din vârful pârtiei veți consuma puncte de pe cartelă pentru telescaun cu care veți urca prima parte din pârtie și pentru teleschi pentru a ajunge în vârful partiei, deci trei puncte pentru o singură urcare.

Pârtiile medie și ușoară intersectează la nivelul de sosire a telescaunului, schiorii putând alege tot felul de combinații la coborare. Noi am coborât de cele mai multe ori varianta ușoară, Roata2 partea superioară combinată cu varianta medie, Roata1. Am incercat si varianta medie Roata 5 dar nu ne-a placut, avea gheata.

Nocturna funcționează între orele 17:00-21:00.

Programul de funcționare a pârtiei este între orele 10:00-19:45 în timpul săptămânii, iar în week-end, de vineri-duminica între orele 9:00-20:45.

Tarifele practicate sunt destul de mari, după părerea mea, abonamentul pentru o zi costă 90 lei, același preț îl plătiți și pentru 30 de puncte, adică echivalentul a 10 coborâri din vârf. Pentru două coborâri din vârf, adică 6 puncte veți plăti 25 lei. Mai este varianta pe ore, de exemplu pentru: 4 ore plătiți 70 lei, 3 ore prețul este de 60 lei, 2 ore costă 50 lei și o oră costă 30 lei. Daca prindeti rand la instalatiile de curcare, plus timpii de urcare, nu cred este rentabila varianta pe ore.

 

Noi am beneficiat în cadrul concursului de schi de tarife reduse, toți participanții au avut reducere la abonamentul pentru o zi, plătind astfel 70 lei în loc de 90 lei. Copiii au coborât de foarte multe ori, au fost trei manșe în competiție, grupul nostru a schiat de la ora 10 până la ora18. Se percepe o garantie pentru cartele in valoare de 15 lei.

Am făcut binenteles o pauză la prânz, toți schiorii și însoțitorii au avut masa asigurată la restaurantul de pe pârtie "Hotel Super Ski***". Restaurantul este amenajat special pentru schiorii care se plimbă încălțați cu clăpari, cu multe mese și scaune, cu mâncare în genul împinge tava, unde este o vitrină cu mai multe preparate și servire asistată. Prețurile sunt destul de mari. Un suc este 5 lei.

La baza pârtiei sunt două restaurante, la mijlocul pârtiei la debarcarea de pe telescaun este un apres ski.

La baza partiei funcționează "Școala de ski și snowboard Superski" pentru copii și adulți, cu instructori specializați pentru toate nivelele de cunoștințe de schi și pentu toate stilurile de schiat. Am observat ca au o pârtie separată unde inițiază doritorii în arta schiatului.

Parcarea amenajată la baza pârtiei este fără plată. Vis–a–vis de parcare se afla un centru de inchiriere a articolelor de schi.

Peisajul la Cavnic este fascinant, urcarea si coborarea partiei cu brazii argintii pe margini este de vis, piscurile muntilor Gutai imbracati in nori si ceata sunt imagini care vor dainui in amintirile frumoase de la schi.

Daca ma intrebati daca mai vreau sa merg la schi la Cavnic, am sa va spun ca nu, pentru ca mi se pare prea scumpa in raport cu ceea ce imi ofera, adica partia este in trepte abrupte urmate de o parte plana care necesita viteza pentru pentru a o parcurge. Asadar pentru a face cristiane ai doar prima jumatate a pantei, cealalta jumatate a pantei trebuind sa o cobori drept ca sa prinzi viteza necesara parcurgerii portiunii plane care o urmeaza. In concluzie partia este ideala schiorilor care vor sa coboare drept, cu viteza. Pentru mine a schia inseamna sa faci viraje.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 28.02.17 10:30:10
Validat / Publicat: 28.02.17 11:52:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CAVNIC.

VIZUALIZĂRI: 2910 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Cavnic, partia Roata1, muntii Gutai la orizont
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50700 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[28.02.17 11:32:28]
»

Excelentă recomandarea!

Mutat în rubrica "La schi în zona Cavnicului, CAVNIC" (nou-creată pe sait)

Dana2008AUTOR REVIEW
[28.02.17 11:58:31]
»

@webmasterX: multumesc frumos!

webmaster
[28.02.17 13:25:33]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

-

Articol deasemenea selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului! )

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008AUTOR REVIEW
[28.02.17 14:02:56]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos! ????

I am happy!!!

Maya_C
[01.03.17 09:10:36]
»

@Dana2008: am fost in sezonul trecut la Cavnic, dar pe partiile Icoana. Cred ca acolo merg cei mai multi prieteni din jurul meu la schi, desi asa cum ai spus tariful nu e mic. Dar e mare diversitatea.

Sunt unii care merg la Roata ca au mai multe trasee dificile, iar cei care doar vor sa se initieze aleg partiile de la Icoana. Eu nu am incercat decat partiile Icoana, acolo mi-am pus si eu prima data schiurile in picioare acum cativa ani.

Anul trecut am avut un ghinion teribil. Vineri cand am ajuns noi era o zapada naturala de toata frumusetea si a doua zi am schiat pe o ploaie deasa de parca venise primavara peste noapte. N-am vrut sa renuntam ca doar nu ne-am dus pana acolo degeaba, dar dupa vreo doua ore n-am mai rezistat. Eram zbarciti de umezeala de parca am fi fost la piscina.

La vreo 25 de km distanta e si domeniul schiabil de la Suior asa ca poti spune ca in Maramures ai de ales.

tata123 🔱
[01.03.17 09:24:05]
»

@Dana2008: Frumoase fotografii! Legat de pârtiile de ski românești am urmărit reportajele difuzate de o televiziune privată: o paralelă între pârtiile din Austria și cele din România, mai bine zis potențialul celor românești (care nu prea sunt).

Atunci când aud numele acestei localități maramureșene gândul mă duce imediat la frumosul obicei popular numit brondoșii din Cavnic - un grup de mascați care alungă spiritele rele de Crăciun (vezi aici: digi24.ro/regional/digi24 ... -in-tara-633761).

Maramureșul e minunat! Concursul v-a adus vreu premiu?

Dana2008AUTOR REVIEW
[01.03.17 10:10:53]
»

@Maya_C: mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Noi nu suntem la inceput, schiem pe pârtii roșii.

Călătorii plăcute!

Dana2008AUTOR REVIEW
[01.03.17 10:13:39]
»

@tata123: mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

De data aceasta nu am reușit să câștigăm premii ????

Dar scopul nostru nu este să câștigăm premii ci să participăm și să evoluăm.

Călătorii plăcute!

Maya_C
[01.03.17 12:44:00]
»

@Dana2008: noi schiem amestecat. adica "aia mari" incearca sa se tina dupa "rachetele mici" ca sa fie sub supraveghere. Daca i-am si ajunge ar fi bine.

culmea e ca cu fiecare iesire distanta intre noi se tot mareste...

ce voiam eu sa subliniez e ca partia Icoana de la Cavnic e foarte buna pentru cei care vor sa se initieze. Mi s-a parut destul de sigura, zapada buna, instructori la tot pasul, scoala de schi pentru copii si adulti... Am vazut persoane cam la varsta pensiei care invatau sa schieze si pareau sa se distreze foarte bine. Zapada e cel mai frumos lucru pe care ni-l da iarna, asa ca e pacat sa nu profitam.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, Maya_C, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa schi în zona Cavnicului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070899963378906 sec
    ecranul dvs: 1 x 1