ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.02.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
LUNA
JAN-2017
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Restaurant OLD LISBON - Fado și bucătăria portugheză

TIPĂREȘTE

Parafrazând titlul unei cărți și al unui film, întreb și eu: vă place Fado, acel cântec tradițional portughez, plin de melancolie, dor, iubire, regrete și speranță? Un cântec ascultat în surdină, alături de un vin de Porto și o companie plăcută? Dacă răspunsul este afirmativ, vă invit la singurul restaurant cu specific portughez din Sibiu, OLD LISBON.

Am ales acest restaurant nu la invitația cuiva, ci din curiozitate și pentru că în sarcina mea a fost să aleg un local pentru un eveniment în familie. Ce poate aduce nou un restaurant portughez? Prin ce se deosebește de altele? Sigur, dacă e chinezesc, găsești mâncare chinezească, cel grecesc vine cu bucătăria Greciei, în cel german, am mâncat mâncare tradițională săsească (vezi impresii la ultimele două). În ordinea firească a lucrurior, un restaurant cu specific portughez ne ademenește cu preparate tradiționale portugheze. Old Lisbon este un restaurant european cu multe specialități portugheze, cum ești informat de cum deschizi meniul. Multe, dar nu în totaliate, pentru că se găsesc și feluri de mâncare din bucătăria internațională. Dar dacă alegi un asemenea local, trebuie să testezi bucatele tradiționale portugheze.

Rstaurantul se află aproape de centrul orașului, pe strada Târgul Peștelui, stradă veche așa cum este și clădirea în care se află localul. O clădire în care a mai fost înainte un local, îi zicea Emigrantul, iar acum, de vreo 2 ani, acolo îți dai întâlnire cu Portugalia, înainte de a o vedea pe viu. Să zicem avanpremieră la Lisabona?

Când intri, un hol mic se deschide spre primul salon, unul mai mult lung, cu câteva mese rotunde, de șase persoane și câteva pătrate pentru două. Un șemineu, aflat la intrarea în salon, conferă o notă de familiaritate. Focul se face cu lemne. În continuarea lui e barul. Spațiul fiind cam îngust, dacă alegi o masă lângă șemineu, te trezești mult prea aproape de bar.

Al doilea salon, unul mic, patru mese, se află într-un separeu care înainte a servit ca salon pentru fumători. Aici e mai intim, dar cam rece, încălzirea făcându-se cu un convector. La capitolul căldură, este loc de mai bine. În schimb, localul câștigă la capitolul atmosferă.

De cum intri ești învăluit de fado, de imaginile cu vechea Lisabonă, de ospătarii ce poartă la uniformă culorile steagului portughez. Și așa ești introdus în atmosfera unei Portugalii ce vine dintr-o altă vreme.

Deschizi cartea cu meniul și primul lucru ce-ți atrage atenția sunt informațiile despre bucătăria portugheză, despre relația dintre clima, așezarea geografică și influențele arabe asupra tradiției culinare lusitane. Afli că Porrtugalia, nație de navigatori cu o industrie de pescuit dezvoltată, are cel mai mare consum de pește pe cap de locuitor din Europa și printre primele patru din lume. Peștele cel mai consumat este codul, numit bacalhau, pește ce a inspirat 366 feluri de gătit, câte unul pentru fiecare zi a anului (s-au socotit și anii bisecți!).

Cu așa o prezentare, din comanda noastră nu putea să lipsească Bacalhau cu un îmbietor sos de usturoi, ingredient de bază în bucătăria portugheză, legume gratinate și cartofi natur. Am mâncat cod, nu este o noutate, dar acesta a fost cu totul deosebit. Ni s-a spus că este adus de acolo, de la mama lui. Așa o fi!

Pentru că am fost de două ori în decurs de două săptămâni, semn că mi-a/ ne-a plăcut, a doua oară am ales un fel tradițional din Algarve. care sună așa: Lombo de porco com vinho de Porto sumo de laranja, adică mușchiuleț de porc, sos de portocale și vin de Porto, alături de care venea ca o pată de culoare vie sufleul de mazăre și morcovi și cartofii gratinați. Sufleul era asambalt în așa fel ca portocaliu morcovilor să troneze deasupra verdelui mazării. O compoziție inspirată și, ce e mai important, gustoasă! Succes a avut și banalul, dar nu și de data aceasta, piept de pui făcut la cuptor cu o delicioasă cremă de lămâie și cartofi gratinați. Îmi plac acești cartofi gratinați, chiar și goi, nu neapărat pe post de garnitură.

Și am ajuns la desert. Un deliciu! Oricât vrei să spui NU! , desertul e cireașa de pe tort. Recomand mousse de chocolat, servit în pahare cu picior, deasupra presărate granule de sare de mare și piper roz, care, de fapt, e pipier doar prin formă. Pare o asociere ciudată și am avut o reținere să iau acest desert, dar m-am lăsat pe mâna ospătarului și n-am regretat. Sarea a potențat gustul dulce, iar piperul roz i-a dat o aromă deosebită.

S-a băut, cum era firesc, și renumitul vin de Porto, care se bea ca aperitiv sau la desert. E servit în pahare mici, e tare și...e scump.

Celelate vinuri nu au fost portugheze, că lipseau, ci românești, eu nu am băut, dar se pare că nu au fost la înălțime. Bunicele, le-au caracterizat comesenii. Partea care mi-a plăcut, a fost că ospătarul turna de un deget în pahar pentru degustare. Îți plăcea, comandai.

Dar să nu uit pâinea! La început am spus toți„Fără pâine! ”, dar ospătarul ne-a rugat să n-o ocolim. Știa el de ce! Pâinea era prăjită, cu o umbră ușoară de usturoi, așa că am savurat-o pur și simplu!

Amabil personalul, ospătari tineri, discreți și în același timp prezenți, nu s-au făcut așteptați. Le dau o notă bună, foarte bună!

Dar Old Lisbon te cucerește în primul rând prin atmosferă. Cântecul fado te învăluie, te poartă printr-o Lisabonă interbelică, îți spune povestea de iubire și de speranță, te vrăjește și te ademenește să mai vii, să-l mai asculți. Și pe noi ne-a ademenit până acum de două ori.


[fb]
---
Trimis de Rodel in 18.02.17 16:19:11
Validat / Publicat: 18.02.17 19:28:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 3993 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Piept de pui la cuptor cu cartofi gratinați și cremă de lămâie (eu i-aș spune sos)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[18.02.17 19:57:17]
»

@Rodel:

De retinut locatia, cred ca un spor de atractie e data si de aricolul acesta. Frumos.

mireille
[18.02.17 19:57:33]
»

@Rodel: obrigada... multumesc in portugheza... muzica de fado, bacalhau si vin de Porto, ce combinatie... imi suna familiar aceasta combinatie de elemente, merci pentru pont. Chiar mi-e dor de Sibiu, fii convinsa ca voi naviga prin restaurant la prima vizita, intr-o zi cu soare. M-a cucerit si restaurantul si povestea autorului.

RodelAUTOR REVIEW
[18.02.17 21:39:29]
»

@mireille: Te aștept să-i trecem pragul împreună. Tu vei veni cu amintirile tale din Portugalia, restul din partea casei.

RodelAUTOR REVIEW
[18.02.17 21:41:58]
»

@elviramvio: Mulțumesc pentru vizită. Mă bucur că ți-am stârnit interesul pentru acest local. Așa că la viitoarea vizită în Sibiu... Dar să mă anunți și pe mine!

elviramvio
[18.02.17 21:48:33]
»

@Rodel:

In mod sigur dau o goarna dar mai spre vara.

O seara buna!

crismis
[18.02.17 21:49:47]
»

@Rodel: AmFostAcolo in urma cu aproape 2 ani, la invitatia unor colege bucurestence (ca sa vezi cum circula informatia de calitate!) cu care m-am intalnit cu ocazia unui congres. Confirm ca a fost ceva deosebit, atat ca atmosfera, cat si ca gastronomie. Sigur am mancat ceva peste, dar despre acesta nu-mi amintesc mare lucru. In schimb, mi-a ramas in memorie o supa-crema foarte groasa de ardei rosu, garnisita cu branza sarata!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robert
[19.02.17 08:32:42]
»

@Rodel: O rodel cât îmi era de dor de un articol de-al tau!

Mai ales ca ai pus punctul pe ceva ce ador si anume mâncarea portugheză! Am fost anul trecut la Sibiu și de n-am cautat acest local, pe străduțele întortocheate ale micului burg!

L-am gasit până la urmă, dar am fost dezamăgit! Când am fost noi nu aveau niciun client și eu de obicei nu risc să mănânc pentru prima oară, într-un local fără clienți!

Ce bine mi-ar fi prins acest articol!

Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[19.02.17 09:21:30]
»

@Rodel: Buna recomandarea. De incercat in una din numeroasele pelegrinari sibiene pe care le fac. Love Sibiu!

Carmen Ion
[19.02.17 09:41:25]
»

@Rodel: Ce bine îmi pare să citesc un review de-al tău! Ai fost cam leneşă în ultima vremedar te "iert", că prea le zici frumos şi din tot sufletul.

Combinaţia de cod şi fado e tot ce are mai specific Portugalia şi dacă te afli într-o companie plăcută, o astfel de seară se transformă într-o întâlnire memorabilă.

Îmi amintesc că prima oară când am fost la Londra (pe la jumătatea anilor '90), după ce am mâncat 2-3 seri la rând la restaurante englezeşti unde serveau nişte grătare de vită bătrână (săraca) atât de uscate încât abia reuşeam să le tăiem cu furculiţa, am descoperit la distanţă mică de hotelul nostru şi de celebrul Harrods o străduţă numai cu localuri cu bucătărie specifică (indiană, thailandeză, rusă, portugheză, spaniolă). Am poposit la cel spaniol şi am mâncat pentru întâia oară paella cu fructe de mare şi în seara următoare la cel portughez, unde ne-am delectat cu muzica Amaliei Rodriguez şi cu bacalhau. Eu despre cod aveam o impresie proastă - e un peşte destul de fad, dar portughezii ştiu să-l prepare, aşa cum aveam să cercetez şi să constat chiar la ei acasă.

Mă intrigă treaba cu mousse-ul de ciocolată cu granule de sare de mare şi piper roz. Musai să-l încerc când voi avea ocazia!

Felicitări pentru articol şi aştept muuulte altele

RodelAUTOR REVIEW
[19.02.17 09:46:20]
»

@crismis: Data viitoare (pentru că deja ne-am gândit la o dată viitoare!) voi înverca o supă. Știu că sunt gustoase, acum confirmi și tu asta.

RodelAUTOR REVIEW
[19.02.17 10:04:38]
»

@robert: Sunt cam leneșă la scris, recunosc. Este un act obositor, de aceea prefer să citesc impresiile altora.

Să știi că și eu mă ghidez după numărul meselor ocupate. Prima dată, că au fost două dăți, când am intrat noi, era doar o masă ocupată, dar după vreo oră, s-au ocupat toate. Nici nu sunt multe. Mulți vin să mănânce la prânz, restaurantul oferind meniu fix la 21 de lei, compus din trei feluri de mâncare, inclusiv desert. Mănâncă și pleacă, nu se întind la povești.

Mulțumesc pentru vizită!

RodelAUTOR REVIEW
[19.02.17 10:21:35]
»

@Carmen Ion: Așa cum am răspuns și colegului Robert, redactarea unui review este obositoare pentru mine. Și acum mă dor ochii! M-am lenevit, recunosc, sper să-mi revin.

Mulțumesc pentru vizită și vot. Și pe mine m-a intrigat la început acel mousse de chocolat pentru asocierea cu piperul roz și sarea de mare, dar a fost ceva deosebit. A costat 14 lei. A fost suficient de mult. Mi-a plăcut și codul pregătit după rețeta portugheză, a fost altceva față de codul pe care îl știu eu și care, cum spui, mi se pare un pește fad. Din câte știu, și în București este un restaurant cu specific portughez.

Carmen Ion
[19.02.17 10:29:32]
»

@Rodel: Da, în Bucureşti există un restaurant cu specific portughez - se numeşte Fado şi este pe Bd. Ferdinand. Din păcate, n-am ajuns acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[20.02.17 14:22:31]
»

@Rodel: Mulțumim pentru impresii. Îmi aduc aminte de firma acestui restaurant, am văzut-o atunci când hoinărema pe străzile vechiului oraș; în apropiere există și strada Târgul Vinului, dar și multe alte mici străduțe care reflectă ocupațiile meșteșugărești existente în oraș în alte timpuri.

Am citit și câteva recenzii despre restaurant; pe Tripadvisor este bine apreciat (pe locul 4 din 10).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RodelAUTOR REVIEW
[20.02.17 14:58:35]
»

@tata123: N-am știut de cotația pe Tripadvisor. Mulțumesc pentru informație.

mishu
[22.02.17 09:54:10]
»

@Rodel: Totul este pro, articolul, pozele, ecourile. Din cate vad lumea a cam trecut pe acolo si asta arata ca locul este cunoscut. Nu pot insa sa nu affirm ca mi se pare ca ai cam fost sadica cu noi, ai descris asa, usor, usor totul astfel incat imaginatia noastra sa porneasca la drum si nu numai sa ne imaginam produsele, dar sa simtim si gustul.

Probabil ca ma va tenta rau de tot sa testez acest local si produsele lui.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RodelAUTOR REVIEW
[22.02.17 22:41:08]
»

@mishu: Mulțumesc pentru vizită, aprecieri și vot. Data viitoare vreau să testez meniul fix, care, din ce am văzut și citit, este bogat și gustos.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, elviramvio, mishu, robert, Rodel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Sibiu și împrejurimi?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091403961181641 sec
    ecranul dvs: 1 x 1