ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.03.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: Constanta
    ÎNSCRIS: 19.11.09
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    OCT-2009
    DURATA: 1 zile
    prieteni
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Basilica San Giovanni degli Eremiti, simbioza a doua lumi diferite

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Basilica San Giovanni degli Eremiti a fost unul dintre obiectivele noastre principale de-a lungul sederii in Palermo. Am cautat-o de vreo trei ori, fara succes. Probabil din cauza denumirii sale in limba engleza care, pronuntata cu accentul american al sora-mii, unui sicilian nu-i suna deloc cunoscut si dadea din umeri uitandu-se la noi ca la niste extraterestre. Ma rog, fie vorba intre noi, sicilienilor nu prea le suna cunoscut niciun cuvant in limba engleza... Ai succes daca vorbesti eventual cu mainile, pana faci febra musculara. Ce-i drept, nici harta pe care o aveam nu ne-a ajutat prea mult, indrumandu-ne aiurea si, am dedus eu, in final: “Biserica asta nu-i ceva important, sa stii, sau... poate se afla in interiorul curtii Palatului Normanzilor si ca sa intram acolo o sa ne ia lesinu’ la coada! Deci... mai bineeeeeeeee... taiata de pe lista! Eh? ” Eram asa mandra de “deductia mea logica prin inductie matematica” iar cand sora-mea a fost de acord cu excluderea “eremitilor” din lista chinurilor mele... imi venea sa dau din codita ca Pluto, din desenele animate, cand primeste un os. Ma rog, acuma, fie din nou vorba doar intre noi, eram “super-happy” ca mai taiam ceva de pe lista sora-mii. Deh, nu-i simplu sa te trezesti in concediu, timp de doua saptamani, zilnic, dis de dimineata, pentru a colinda orasul, cu piciorusele proprii si personale, cat e ziua de mare. Recunosc, trebuie gadilata in concediu si doza mea de lene.

    Buuun! Vine ultima zi, umblam fara tinta prin oras pentru ca epuizasem lista, evident la pas, viteza melcului. Si... vine ploaia. Umbrela noastra de 5 euro, cumparata cu doua zile inainte, arata ca electrocutata, asa ca am cautat sa ne adapostim. Si... surpriza, langa noi cupolele rosiatice ale bazilicii careia-i pierdusem urma. Coincidenta sau nu, nu am stat prea mult pe ganduri si am intrat. Nu stiu cum nimerim noi peste tot dar... si aici era pustiu. Dau sa platesc si sunt intrebata de varsta. Corectitudinea mea care mereu imi face gauri in buzunare ma face sa-mi marturisesc varsta si, cu juma’ de gura spun: “Twenty nine... ”. Doamna care “zacea” plictisita intr-un scaun confortabil ma intreaba: “Sicuro? ”. Obisnuita cu intrebarea asta (probabil din cauza fizionomiei nimeni nu ma crede) dau afirmativ din cap. Madame rade satisfacuta si ma pune sa platesc pretul cel mare din lista de preturi, 8 euro. Sora-mea, in spatele meu imi baga printre dinti un: “Ce fraiera! ” si, cascand mai bine ochii pe “menu”, cand este intrebata de varsta spune, mintind, evident: “Twenty five! ”, sigur si apasat. Nu i se cere niciun act, nimic, dar i se cer doar 4 euro, jumatate din suma platita de mine. Am inghitit in sec... deh, asta este daca nu m-am uitat ca daca ai sub 26 de ani (nu stiu de ce), platesti jumate... Stiti cum e, in ultimele zile de concediu, cand stii ca esti la buget de austeritate, cauti doar reduceri. Incepem incursiunea in vechea biserica si manastire, acum muzeu, pe traseul indicat in italiana de doamna de la intrare care nu s-a sinchisit o clipa sa se ridice din “jiltu-i” confortabil.

    Istoria Basilicii Eremitilor isi are originile in perioada in care Sicilia era sub ocupatie araba, in secolul al IX-lea. Desi acestia au stapanit insula aproximativ un secol, urmele si influentele lor si-au pus o amprenta majora asupra sicilienilor si se continua si astazi. Vizitand Sicilia nu poti sa nu remarci ca dialectul lor are imprumutate multe cuvinte de origine araba, ca in meniurile restaurantelor se gasesc si preparate arabesti sau ca arhitectura locului este una cu puternice influente islamice. Si astazi in Palermo se mai gasesc nenumarate moschei. E ciudat sa te gandesti ca, desi Italia este patria catolicismului, aici, in sud, gasesti atatea urme ale islamului.

    Basilica Eremitilor a fost reconstruita in jurul lui 1136, in perioada in care normanzii, crestini declarati, i-au inlaturat pe arabi si au preluat controlul insulei (din secolul al XI-lea pana in secolul al XIII-lea). Au construit-o pelocul unde se afla o veche moschee si, ironic sau nu, ceea ce au construit apoi are puternice influente arhitecturale arabe. Aceasta biserica este una dintre dovezile de netagaduit ale impletirii celor doua culturi, cea europeana cu cea apartinand Orientului Mijlociu. Este suficient sa analizezi arhitectura edificiului si iti dai seama de istoria Siciliei. Basilica are cinci cupole (“domuri”), colorate in caramiziu, cupole care au devenit unul dintre simbolurile orasului Palermo. De nenumarate ori, citind despre acest oras am vazut atasate fotografii cu aceste cupole. Atat “domurile” cat si o parte din ferestrele si modul in care acestea au fost decorate sunt de origine araba. Turnul clopotnitei, in schimb, desi are deasupra o semisfera caramizie, are ferestrele in stil gotic. Este foarte frumos armonizanta, chiar impresionanta, simbioza celor doua culturi.

    Foarte frumoasa este si gradina interioara, o gradina luxurianta, in care am stat jumatate de ora sa admir si sa identific speciile de vegetatie. Materiale informative se gaseau din plin. Mirosea atat de frumos a iasomie si citrice incat parca n-as mai fi plecat... As fi stat mai mult sa visez cu ochii deschisi dar a inceput o ploaie cu niste stropi imensi, care ne-a cam trezit la realitate si ne-a gonit in interior. Biserica propriu-zisa are forma unei cruci latine. Naosul sau este mare, simplu si inalt. Aici s-a aflat vechea moschee, exact in locul naosului. Ultima “renovare” a acestei manastiri a avut loc in 1880, de aceea arata atat de bine.

    Dupa 20 de minute de ploaie am iesit iar in gradina sa cascam ochii, eu sa visez, sor-mea sa pozeze fiecare frunza din pomi... Era atat de placut pentru ochii mei obositi sa admire mandarinele, lamaile si rodiile atarnand in copaci. In gradina se vad urmele incintei manastirii benedictine care si-a avut si ea locul aici in perioada evului mediu, incinta ai carei stalpi au arhitectura si decoratiuni arabe si care a fost foarte bine conservata. Tot in gradina se afla un vechi sistem de colectare a apei de ploaie, sistem din care face parte si o cisterna araba subterana.

    Ne-am invartit pe acolo, ba afara, ba inauntru cam doua ore, pentru ca ploua cu intermitente si pe strazi nu ar fi fost prea placut. Oricum, in gradina te simteai ca in parc: verdeata, liniste, pasarele. De ce as fi plecat daca tot n-aveam altceva de facut? Doamna de la intrare, cea care “zacea” in scaunul ei confortabil, a venit in gradina de vreo trei ori, chipurile sa arunce un ochi... sa verifice nu stiu ce intrerupator... Probabil se intreba ce naiba fac cele doua ranjite in incinta muzeului atata timp si devenise suspicioasa tare, din moment ce si-a invins plictiseala si s-a deplasat in gradina. La un moment dat a trimis-o pe o alta ca sa “scaneze” zona, moment in care eu m-am simtit un pic prost si am insistat sa iesim. Sora-mea a murmurat: “Ei, ce sa spun? Am platit, stau cat vreau si fac cate poze am eu chef... Tu mereu te simti prost pe banii tai. Ha-ha-ha! ”. Si cum ea are chef sa faca always “jdemii” de poze, am insistat din nou, pe un ton plangaret, sa plecam. A convins-o, in final, foamea, nu eu... si am iesit, nu inainte de a mai arunca o sageata veninoasa: “Auzi, pana mananc eu ceva tu ai putea sa mai stai pe aici daca vrei... Ah? Ce zici? ”. Si, vazundu-mi mutra pe care se citea o mare nedumerire, completeaza: “ Nu de alta dar, daca tot ai platit dublu, macar sa stai de doua ori mai mult... nu? Asa-i corect... parerea mea”. S-a hlizit cat a putut, cu gura pan’ la urechi si, vazand ca tac malc, din lipsa de cuvinte potrivite, s-a oprit si ne-am continuat drumul: ea fericita ca a iesit soarele si ii ies pozele mai frumoase, eu, ca de obicei, copilul plangaret plin de basici in talpi. Drumul ne-a dus spre sandvisurile cu sardine, cumparate cu bani din punguta cu monede, singurele urme pecuniare care ne ramasesera in ultima zi. Si sardinele astea, parol, te fac sa uiti de toate relele!

    Recomand cu caldura acest loc, loc care spune o poveste frumoasa a Siciliei, cea a simbiozei armonioase dintre doua culturi, atat de diferite.


    [fb]
    ---
    Trimis de ancamariagadea* in 25.03.10 18:37:59
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5046 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ancamariagadea*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P13 Turnul clopotnitei Basilicii San Giovanni degli Eremiti
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8900 PMA (din 16 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    24 ecouri scrise, până acum

    cc_iordachescu [25.03.10 19:08:52] »

    Primul vot din seria celor multe care vor urma pentru frumuseţea rândurilor scrise de tine şi informaţiile utile şi interesante pe care le putem obţine.

    Felicitări şi mai vrem!

    Andox [25.03.10 19:13:36] »

    Frumos povestit .

    Desi se stie ca mie nu-mi plac impresiile despre biserici, manastiri , palate pe acesta l-am citit cu placere . Ai un stil propriu super in a capta atentia cititorului si de a nu se plictisi dupa primele randuri.

    Felicitari.

    ileanaxperta* [25.03.10 20:05:07] »

    Superbe impresiile tale, draga Anca, amanuntite si f. utile. Mi-as dori sa ajung si eu odata la Palermo si-mi va fi cu siguranta mult mai usor de a descoperi aceasta bazilica, datorita tie. Multumesc si un vot si de la mine.

    ancamariagadea* [25.03.10 20:22:39] »

    @CC Catch&Andox: Multumesc pentru cuvintele de incurajare, ma ajuta mult ca...tare greu ma "urnesc" la scris

    @Ileana: Am dat pe biletul de avion pana in Sicilia 200 RON, dus-intors, cu toate taxele, printr-o companie low-cost (Bucuresti-Catania). Am luat biletul in iulie si am plecat in octombrie deci, cu ceva timp inainte... Din Catania sunt autocare spre Palermo, chiar din aeroport, din ora in ora, pana seara la 20:30. Faci cam 2 ore pe autostrada, te costa 15 euro si te lasa in inima orasului. Daca alegi varianta de avion Bucuresti-Palermo, direct, zborul este ceva mai scump. Cazare ieftina... se gaseste. Asa ca... de ce nu? Sicilia merita vazuta! Poate am timp intr-una din zile si scriu cateva randuri mai detaliate despre aceasta zona, ca am cam fost zgarcita in descrierea sa

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Dragoș_MD [25.03.10 20:31:44] »

    si eu te-am adus in pragul SB... sa vedem cine urmeaza.

    piti [25.03.10 21:01:04] »

    De la vecinu de scaun din sala NATO, spre anca-maria un SB. Deosebite impresii asa cum ne-ai obisnuit.

    georgiana [25.03.10 21:14:51] »

    Ba eu am dat votul al 7 lea, Piti! Si dupa aceea m-am apucat de scris ecoul.

    Pentru ca e Italia... si pentru ca sunt fan declarat ancamariagadea!

    Draga Anca, am citit razand faza de la intrare in biserica a sorei tale. Poate ca si eu as fi facut asa, din teribilism, dar apoi m-ar fi mustrat constiinta rau, ca e totusi - o biserica si daca si acolo mint - unde as mai spune adevarul???!

    Asa mi s-a facut si mie o pofta sa scriu de Italia... ca daca ma apuc, nu ma mai opresc usor! E greu pana ma apuc, ca si tine.

    Mi se trage de la Valentina 69. Acum si de la Anca. Si cand vad si poze si daca mai e mai e si atasata o melodie potrivita... iau cheia de la masina in mana si... ma fac ca plec acolo!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    ancamariagadea* [25.03.10 21:35:34] »

    @Vecinu'din sala NATO: Sa stii ca astept sa scrii impresii, simt eu ca...ai multe de povestit

    @Piti si Georgiana: Consider ca SB vine de la amandoi. Asadar, multumesc amandurora!

    @Georgiana: De cand tot astept sa am si eu un fan M-ai inveselit tare si iti multumesc. Referitor la sora mea, nu a mintit asa tare. Ea are 26 de ani, a mintit doar un picut, cu un an pentru a face putina economie pentru bugetul si asa auster.

    ancamariagadea* [25.03.10 22:57:14] »

    Iata un link cu o harta buna, dupa care nu ne-am fi incurcat. Bazilica este in stanga jos, aproape de Palatul Normanzilor. Sper sa fie de folos celor interesati!

    click aici

    david [25.03.10 23:03:08] »

    Prezentare completa si plina de informatii utile, un vot din partea mea.

    ancamariagadea* [25.03.10 23:11:44] »

    Va propun melodia aceasta in interpretarea cunoscutului tenor Roberto Alagna

    click aici

    webmaster13 [25.03.10 23:15:14] »

    urmaream nu de mult un clasament al celor mai bune insule din prisma raportului calitate/pret si singura insula europeana din top 10 era Sicilia, ce mai este de spus? ... doar ca am atasat aceasta melodie!

    ancamariagadea* [25.03.10 23:24:14] »

    webmaster13, e o insula foarte frumoasa, nu zic ba... are si o incarcatura istorica si culturala foarte bogata care-i intregeste imaginea si ii da bile albe in plus. Insa, pentru un concediu linistit, aici mai aproape... as merge parca in Greece islands. Poate ai fost...Ce zici?

    webmaster13 [26.03.10 00:51:51] »

    pai ce sa zic pe locul 14 era Santorini!

    ancamariagadea* [26.03.10 01:02:00] »

    Frumos tare si acolo! Dar ceva mai linistit si cu mai multa vegetatie nu era in acel top? Ma refer la insulele grecesti... Aici sa nu fie oare raportul calitate/pret asa bun ca in Sicilia?

    Andox [26.03.10 01:17:13] »

    Skopelos -the island of calm and tranquillity, o insula verde verde unde s-a filmat Mamma Mia

    click aici

    biancuta [26.03.10 07:48:54] »

    Frumos descris si multe informatii, deci un vot si din partea mea.

    Alex_Macedo [26.03.10 08:06:05] »

    ....am stiut ca am dreptate si restul e.....istorie !

    Vezi si simti si tu aprecierea din jurul tau !! Cred ca mai multe cuvinte sunt de prisos!

    Votul meu in loc de semnatura!!

    pepsi70ro [26.03.10 08:53:36] »

    Ajung cu destula intarziere sa citesc impresiile tale Anca, desi eu sunt fan declarat Sardinia, nu pot sa nu remarc frumusetea Siciliei dezvaluita prin cuvintele tale.

    Un vot si de la mine.Felicitari!

    ancamariagadea* [26.03.10 13:02:13] »

    @Andox: Chiar nu stiam despre Skopelos. Abia acum ma documentez si am inceput sa caut pe internet informatii. Si eu care eram convinsa ca Mamma Mia s-a filmat in insula Thirassia, parte din Santorini

    @Alex: Ce m-as fi facut eu oare fara sfaturile tale, maestre? ... Hmm?

    @biancuta: Iti multumesc pentru aprecieri si iti doresc din suflet sa ajungi si tu acolo.

    @Pepsi: Dragul meu concitadin, sper din suflet sa vad si eu Sardinia. Am atatea locuri must-see pe lista incat... sper sa-mi ajunga viata asta (si sa ma tina buzunarele) sa le vad. Daca nu... in urmatoarea

    kmy [14.05.10 09:45:41] »

    am citit cu mare placere ce ai scris, m-am si distrat de intrarea voastra si te votez cu mult drag.

    ancamariagadea* [14.05.10 22:56:20] »

    Multumesc pentru aprecieri, kmy! Iti doresc sa ajungi la Palermo, este un oras special.

    alecsia [12.08.10 16:22:09] »

    votez si eu aceasta descriere, este superba! Felicitari pentru talentul povestirii cat si pentru rabdare.

    cristina47* [01.03.17 09:44:58] »

    "Mirosea atat de frumos a iasomie si citrice incat parca n-as mai fi plecat... As fi stat mai mult sa visez cu ochii deschisi dar a inceput o ploaie cu niste stropi imensi... "

    Daca in octombrie mirosea asa, oare in mai cum miroase?

    Superb articolul!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alecsia, Alex_Macedo, ancamariagadea*, biancuta, cc_iordachescu, cristina47*, david, georgiana, ileanaxperta*, kmy, piti
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Palermo, regina Siciliei:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057780981063843 sec
    ecranul dvs: 1 x 1