ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 16 MIN

O particica din 'comorile' turismului romanesc: Cascadele Romaniei (VI)

TIPĂREȘTE URM de aici

“Mergand” cu povestile in sus, spre “inima tarii”, spre Apusenii nostri dragi, in judetul Alba, in zona Muntilor Trascaului ne-a impresionat o cascada, de fapt o succesiune de vreo 5-6 caderi de apa, ce strabat un canion ingust, numite... Baile Romane de la Cetea.

1. Baile Romane de la Cetea

Se poate ajunge usor cu masina trecand de Alba Iulia spre Teius, apoi faci stanga spre Galda de Jos, mai departe spre Galda de Sus, iar inainte de a ajunge in Galda de Sus, in localitatea Benic, se face dreapta spre satul Cetea.

Din satul Cetea unde se termina si asfaltul se merge pe jos, un drum de macadam, urmarind indicatoarele si apoi pe un drumeag lat, bine evidentiat, strabatand niste pasuni cu copaci razleti, de fapt o livada care nu prea te protejeaza de dogoarea sorelui de vara, intri apoi la umbra padurii, ajungand imediat la baza cascadei. Sunt cam 2km din sat pana la aceasta cascada.

Doar in ultima bucata de drum urci un picut pe drumul forestier cu sleauri adanci, impracticabil pentru masinile obisnuite.

Ajuns la baza cascadei, la umbra stancii si la racoarea apei esti pe deplin rasplatit pentru micul efort depus pentru a ajunge aici.

De fapt ajuns aici, in fata unui perete impunator de stanca, tu nu vezi decat o cascada, ultima, de la baza stancii, din seria de 6 cascde.

Numele deBai Romane au fost date se pare de localnici, asemanad ochiul de apa in care cade apa de la o inaltime de vreo 10m, adanc pana spre mijloc, cu un bazin, cu o cada naturala.

Pentru a putea vedea si alte cascade ce se strecoara prin ingustul canion, trebuie sa mergi pe o poteca ocolind aceasta stanca, ajungand cumva deasupra, in spatele aceste stanci in care apa a sapat acest spectaculos canion.

Poteca nu este lunga, dar urca sustinut versantul, incurcandu-te un pic si stratul gros de frunze cazute amestecate cu un grohotis. Urcarea este scurta, mergand apoi intr-o coborare usoara de asta data, pana in spatele stancii, la firul apei.

Apa curge destul de linistit, intr-un paraias destul de molcom, doar cand ajunge sa fie strans intre stanci devine mai vijelios.

De aici se poate vedea si prima cascada, ce parca este dirijata pe un tobogan intr-o alta cada naturala aproape rotunda.

Mai poti zari, de fapt mai mult intui, urmatoarea cascada, dar nu poti cobori pe acel “tobogan” decat cu ajutorul unei cordeline.

Te poti multumi doar cu admirarea acestor cascade sau poti incerca sa le vezi si pe celelalte. Pentru acest lucru este un pic mai dificil, in sensul ca trebuie sa te cam uzi.

Cobori la baza ultimei cascade, intri in apa pana la brau, si te apropii de cascada, incercand sa urci pe o scara metalica fixata pe peretele stancos, peste care cade in parte apa cascadei. Aici eu am avut un pic de noroc, ajutat fiind de doi baieti localnici, veniti la scalda, care au urcat inaintea mea pe scara si s-au asezat in asa fel la partea superioara a cascadei incat au barat curgerea apei, permitandu-mi sa urc rapid pe scara fara a ma uda tot.

Acolo ajungi intr-o alta “cada” naturala, cu apa ce-ti poate si ajunge dincolo de brau, de unde ai o priveliste minunata asupra acestor superbe Chei ale Cetii. Inguste de le poti atinge peretii cu mainile intinse in unele locuri, in alte locuri si mai inguste. De acolo poti zari chiar daca nu doresti a mai inainta prin apa si urmatoarele 3 cascade, 2 micute iar a treia la fel de mare ca cea de la baza.

O singura cascada nu o poti vedea, a doua, fiindu-ti necesara o cordelina pentru a urca pana la ea, sau mai degraba pentru a cobori la ea, din partea superioara, din spatele stancii, de unde ai vazut prima cascada.

Merita din plin vizitarea acestui obiectiv turistic, merita chiar a te uda, urcand pe scara metalica, pentru a vedea si superbul canion cu salba lui de cascade.

Un loc care nu este deloc promovat, cu toate ca este atat de la indemana.

Pentru a vizita aceste locuri, te poti caza la Alba Iulia, de unde ai vreo 25km pana aici.

Dar recomand o cazare chiar in aceasta zona, in Poiana Galdei, la o pensiune si niste oameni extraordinari (vezi Floare de Colţ)

De aici poti explora pe indelete frumusetile locului, drumetii spre Piatra Craivei, o plimbare spre Iezerul Ighiel asezonata cu o “drumetie” la vestita Crama Ţelna =))

Sau explorarea Cheilor Rametului din apropiere, ale Cheilor Intregalde, sau ale Galditei. Ceva informatii despre aceasta zona gasiti in articolul Comorile Galdei.

La fel de bine te poti caza la vreo 50 km departare, in frumosul sat Rimetea, trecand prin Cheile Valisoarei, vizitand Cetatea Aiudului, Cetatea Coltesti, de unde poti face cateva drumetii faine, usurele, una fiind …. obligatoriu pe Piatra Secuiului. (vezi si Relaxare si plimbare la Rimetea (sau ce mai poti face intr-un sejur la Rimetea))

O zona la fel de nepromovata ca multe de pe la noi, dar care-ti ofera atat de multe variante de petrecere a timpului liber, pentru toate tipurile si toate gusturile.

Noua ne-a placut tare mult in zona si ne dorim tare sa mai revenim in acea zona, care chiar daca nu are munti falnici, este atat de frumoasa.

2. Cascada Sipote

Este o cascada foarte frumoasa si ea, de fapt si aici exista o insiruire de mai multe cascade, dar vizibila chiar de la sosea este doar ultima dintre ele, ce se varsa direct in Aries.

Se afla situata in apropiere de Salciua de Jos, la vreo 2km de intrarea in sat, venind de la Turda. Este o cascada la care poti opri intr-o micuta parcare chiar in dreptul ei, o poti admira de la distanta, peste apa Ariesului. Frumusetea ei o da fundalul cascadei, culoarea galben –maronie a depunerilor de travertin pe care se scurge apa.

Este genul de cascada ce se poate admira in tranzit spre destinatiile tale de vacanta. Fie ca te duci de la Campeni spre Turda, fie invers. S-ar fi potrivit foarte bine vizitarea ei cu vizitarea uneia dintre cele mai mari pesteri de la noi, Pestera Huda lui Papara, chiar de langa Salciua, dar din pacate pestera nu mai este vizitabila in interior, fiind amenajata in trecut pentru vizitare, dar amenajarile au fost distruse de viituri si nerefacute in prezent. Pestera este inchisa cu un grilaj metalic.

Noi am fost pana la Pestera Huda lui Papara si am admirat si aceasta cascada cand am fost cazati in Rimetea, un localitate ce merita a fi vizitata, cu casele sale vechi restaurate, cu cele cateva muzee etnografice, pana si cimitirul satului este deosebit, unde gasesti cazari foarte bune, cu oameni primitori. Noi am stat la o pensiune draguta, ce v-o recomand (vezi: Rimetea - Locul unde soarele rasare de 2 ori)

Cam astea ar cascadele vizitate de noi in zona Muntilor Trascaului, dar daca mergi mai sus de Campeni, in Tara Motilor, spre Albac si Arieseni, tot in Apusenii nostri dragi vei gasi mai multe cascade faine si usor accesibile.

3. Cascada Pisoaia

Aceasta cascada o poti vizita usor, ajungand cu masina pana in apropierea ei. Dupa ce treci de Campeni, ajungand la Barajul de la Mihoesti faci stanga spre localitatea Avram Iancu, ajungand in localitatea Nemesi. Acolo in sat vei gasi indicator catre Cascada Pisoaia, o cascada ce curge pe coasta unui deal, la care ajungi pe un drum de tara dupa cateva sute de metri.

Este o cascada de cam 18m inaltime, a carui panza de apa difuzeaza pe peretele calcaros, de culoare roscata, contrastand tare placut.

Singura problema este ca trebuie sa prindeti cascada cu debit suficient de apa, bogata, pentru as prezenta privitorului jocurile sale maiastre. Altfel in perioadele secetoase este un firicel anemic de apa. Ajuns acolo merita a-ti trage sufletul, la umbra unui foisor, la doi pasi de cascada, in curtea Cabanei Cascada. Unde poti savura in tihna una sau mai multe placinte traditionale motesti, alaturi de o carafe de apa de izvor rece, aburita. Noi le-am incercat si ne-au placut.

Daca tot ai ajuns acolo trebuie sa nu ratezi a-ti arunca o privire in locul unde ai lasat masina parcata, la sosea, unde vei gasi un panou informativ despre Dealul cu Melci, iar daca te uiti in jur ai sa ai surpriza sa gasesti la tot pasul, pe tot dealul ce se ridica de langa sosea urme pietrificate ale cochiliilor de melci, de cand zona asta nu era decat … fundul Mării Tetis.

Nu trebuie ratata nici vizitarea Muzeului Casa Memoriala Avram Iancu, din localitatea vecina, Incesti. Nu am sa uit niciodata imaginea si vorba unui batran localnic, pe care l-am intalnit si l-am oprit pentru al intreba de localizarea Muzeului Avram Iancu. Cand ne-a auzit, a repetat cumva intrebarea noastra, citez: Casa Domnului Iancu? Si a facut-o pe un ton care ma va insoti permanent. Am simtit un imens respect in acele cuvinte ale batranului, totul spus cu acea caldura sufleteasca, blanda. Mi s-a parut ca i s-au umezit si ochii batranului, in acelasi timp cu aparitia unei straluciri aparte in priviri, cand s-a referit la Craisorul lor. M-a impresionat profund simtirea acestor oameni.

Se poate vizita langa Albac, in satul Fericet si Casa Muzeu a altui erou al neamului nostru, Horea. Poti petrece o vacanta faina cazandu-te la una din multele pensiuni agro-turistice din Albac sau Vadu Motilor.

4. Cascada Patrahaitesti (sau Bucinis)

Nu stiu daca este mai frumoasa cascada in sine, sau drumul pe care il poti parcurge pe jos din Arieseni pana in catunul Patrahaitesti, pe un drum forestier ce urca usurel prin padurea de brad si molid, apoi dincolo de catun mergand pe o poteca vreo 20 minte pana la cascada.

Noi am fost iarna, de un Craciun petrecut la Arieseni, iar plimbarea pe o vreme superba, cu un cer senin, de un albastru azur, printre brazii incarcati de zapada, apoi printr-o zapada pana la genunchi dincolo de catun pana la cascada, a fost magnific. Nici nu a contat ca am gasit cascada inghetata, drumul pana acolo a meritat din plin. Apoi la intoarcerea in catun, e musai a te opri si a vizita atelierul si muzeul mesterului, artistului in prelucrarea lemnului Aurel Mocan, de unde poti cumpara si obiecte de artizanat, suveniruri.

Sau cum am fost primiti in gospodaria unor localnici, unde am fost serviti cu prajituri si cozonac facute in casa, unde am degustat o …. merisorata de casa. :)

Faceti o plimabare fie ca este vara, fie ca este iarna, pana la Cascada si Catunul Patrahaitesti, nu cred ca veti regreta plimbarea. Sunt doar vreo5-6km, pe care-i faci in plimbare lejera in vreo 2ore. Vreo cateva “vorbe” gasiti si aici: Prin Catunul Patrahaitesti pana la cascada Patrahaitesti (Bucinis)

5. Cascada Varciorog

Aceasta cascada, spre deosebire de Bucinis pe care am vizitat-o doar iarna, am vizitat-o atat vara cat si iarna.

Vara poti admira caderea de apa de vreo 15m al cascadei, iar iarna imaginea si contrastul superb al brazilor incarcati cu omat.

Accesul spre cascada este usor, indiferent de anotimp si este o placere a te plimba pe drumul forestier lin, prin padurea de brad si molid.

In apropiere de cascada, este amenajata o micuta cabana de unde poti cumpara o placinta sau sa-ti astamperi setea cu o sticla de apa sau suc, sau pofta cu o bere rece.

Sunt vreo 3-4km pana la cascada, mergand pe drumul forestier, din soseaua principala, traseu pe care-l faci lejer in max. 1h30’. Un articol scris de mine este Cascada Varciorog sau plimbarea prin padurea de brad si molid

De cazat te poti caza la una din multele pensiuni din Arieseni, Vartop sau din Garda de Sus.

Noi am fost cazati atat prin Vartop, la pensiunea Heidi si Pensiunea Ovidiu, in Garda de Sus, la o pensiune pe care o recomand din suflet Pensiunea Emanuel (despre care am scris cateva cuvinte aici: In Tara Motilor) dar si in Arieseni la o pensiune ce avea doar recenzii negative pe AFA, Pensiunea Casa Noastra (vezi: Vacanta Craciun super!!!). Stiam de aceste recenzii, dar ne-am asumat riscul, ne placea aspectul pensiunii si a contat si pretul pachetului de Craciun, care stim cu totii ca de sarbatori preturile pur si simplu explodeaza, se dubleaza chiar (acest lucru ne-a facut ca dupa ani la rand in care de Paste si Craciun am mers in vacante prin mai toate zonele traditionale sau nu, satui sa alimentam pofta nemasurata de a castiga bani usor, a multor proprietari de pensiuni de pe la noi, sa renuntam si sa ne orientam spre sarbatori petrecute peste Dunare, la bulgari. A meritat si merita din plin, dupa parerea noastra.)

Ramanand in zona Muntilor Apuseni, dar urcand un pic mai sus, spre zona Padis si Stana de Vale, poti vizita necrezut de multe cascade grupate relativ aproape una de cealalta.

6. Cascada Oselu

Pentru a ajunge la aceasta cascada, de cum treci de Stei si Rieni, din localitatea Sudrigiu, faci dreapta spre localitatea Pietroasa, pe un drum asfaltat, refacut din cate stiu eu, ajungi in Pietroasa pe care o traversezi iar cand ajungi la intrarea in Satul de vacanta Boga, nu urmezi drumul asfaltat in dreapta ce duce spre Platoul Padis si Cetatile Ponorului ci mergi inainte spre Boga, traversezi aceasta micuta localitate plina numai de case de vacanta si cateva pensiuni si ajungi imediat la Cascada Oselu, pe marginea dreapta a drumului.

De fapt ceea ce vezi este o cadere de vreo 10m de apa, printr-un canion ingust, dar dincolo de partea superioara a cascadei, canionul se continua, fiind insirate inca vreo 6 cascade mai mari sau mai mici. Strabaterea acestui canion se poate face doar cu echipament special de canyoning, nu se poate parcurge de oricare turist.

De fapt intreg canion se numeste Oselu, aceasta ultima cascada de jos, a fost numita de exploratorul acestor zone a Apusenilor- Czaran Gyula, Cascada lui Schmidl.

Aceasta cascada se poate vizita in tranzitarea spre zona Padis si Cetatile Ponorului, iar cazari gasesti insirate incepand de la Boga si terminand in Padis. E drept, ca daca te cazezi in zona Boga nu prea poti face trasee de drumetie, trebuind sa te urci in masina si sa parcurgi cei vreo 8-10km pana in zona Cetatile Ponorului sau pana in zona Varasoaia/ Padis functie de ce trasee doresti sa faci in acea zi. Nu prea e placut sa faci zilnic drumul acesta ce urca in munte, chiar daca este asfaltat pana in Padis, de aceea recomand cazare in Padis sau in zona Glavoi/Cetatile Ponorului.

Noi am fost cazati pentru a putea parcurge toate traseele de drumetie din zona, la Cabana Cetatile Ponorului (vezi ceva info in: Turist in Apuseni si in Locul meu de suflet - Cetatile Ponorului, Padis) Anul acesta am rezervat deja in sejur in zona Padis, fiindu-ne dor de Apuseni.

7. Saritoarea Bohodei

Daca ai ajuns in zona Pietroasa si Boga poti alege varianta cea mai comoda de a vizita Saritoarea Bohodei, o cascada tare faina. Din Pietroasa se merge cam 1,5km spre Boga, apoi se urmeaza un drum forestier in stanga pe Valea Crisului Pietros.

Se poate merge cu masina, sunt cam 5-6km, ajungandu-se la un moment dat la o rascruce de drumuri, urmandu-se cel din stanga pe Valea Aleului. Drumul cand am fost noi nu era prea stralucit, fapt ce ne-a facut sa lasam masina parcata pe marginea drumului, continuand pe jos inca vreo 2km cred, pana intr-o curba stransa a drumului de unde un indicator te indruma sa o iei pe o poteca ce urca pieptis prin padure. Dupa un foarte scurt timp ajungi pe o culme, de unde cobori un pic si ajungi la baza cascadei, a Saritorii Bohodei la o altittudine de aproape 1350m, chair sub varful Bohodei. Are cam 80m inaltime, numele de saritoare fiind datorat faptului ca aceasta cadere de apa se prelinge in trepte pe stanca.

Traseul de drumetie poate continua, urcand pe langa cascada, pe stanci, ajutandu-te si de niste lanturi fixate pe peretele stancos. Traseul pe aceasta portiune este destul de dificil, recomandarea fiind a se parcurge in urcare si nu in coborare. Se poate continua drumetia ajungandu-se in Stana de Vale sau alegand o poteca marcata de intoarcere la punctul de unde ai intrat pe poteca in padure.

Alte variante de a ajunge la Saritoarea Bohodei sunt cele de drumetie plecand din Stana de Vale sau din Padis/ zona Varasoaia, dar aceste trasee de drumetie sunt lungi.

Asa ca vizitarea acestei cascade merge foarte bine “la pachet” cu Cascada Oselu, in tranzitarea zonei Boga/Pietroasa. Noi exact asa le-am vizitat, la plecarea din zona Cetatile Ponorului, la sfarsit de sejur.

Daca tot am amintit de Cetatile Ponorului si de drumetiile din zona, se poate admira o frumoasa cascada pe traseul de drumetie prin Cheile Galbenei.

8. Cascada Evantai

Daca te cazezi in zona Glavoi/Cetatile Ponorului si doresti a face drumetii prin imprejurimi (de fapt acesta este si singurul scopul unei vacante in zona Padis/Cetatile Ponorului) unul din cele mai frumoase trasee de drumetie din zona este parcurgerea in circuit al Cheilor Galbenei. Acestea se parcurg numai pe jos, recomandat din aval, mergand pe firul vaii, prin chei, catarandu-te apoi pe niste lanturi si cabluri metalice fixate in peretele stancos, pentru a evita sa mergi prin apa si a nu te uda, ajungand dupa vreo 150m de mers pe firul apei, prin salbaticele chei, la o frumoasa cascada ce o poti admira atat de jos de la baza ei, cat si de deasupra ei, traseul marcat de drumetie ajungand la partea ei superioara, catarandu-te cand pe niste colturi de stanca, cand ajuntadu-te de niste cabluri sau lanturi. Este si o pestera chiar la partea superioara a cascadei. Este un traseu tare fain, ce te scoate in amonte de chei, la Izbucul Galbenei, de acolo avand varianta de a te intoarce la punctul de plecare, pe deasupra Cheilor Galbenei, existand si cateva puncte de belvedere de unde poti admira maretia cheilor.

Daca alegi a petrece un sejur asa cum am procedat si noi, in zona Stana de Vale, de fapt pe…... Valea Iadului, :) spre Barajul si Lacul Lesu, ai ocazia de a vizita cateva frumoase cascade.

9. Cascada Miss

Mergand pe drumul forestier, ce de mult, tare demult se pare ca era si asfaltat, ce se face inainte de a intra in Stana de Vale, spre stanga, pe Valea Iadului, se ajunge imediat la un mic lac de acumulare, si unde in dreapta este accesul spre Cabana 4 Brazi, unde am stat si noi 4 nopti acum cativa ani (Cadru natural fain, cabana... lasa de dorit!).

De aici inca vreo 2km mai departe, se face un traseu marcat si un indicator te indruma, in dreapta, de unde in maxim o jumatate de ora ajungi la aceasta cascada, pe o poteca prin padure. Asa ca traversezi... Iadul =)) pe niste pietroaie si o iei frumos pe potecuta, prin padure spre cascada. Este o cascada frumoasa, dupa cum ii spune si …. numele. Avand o cadere de apa de vreo 30m, in doua trepte. Iar cand prinzi si razele soarelui reflectandu-se in stropii ei, este superb. Direct Photoshop!

10. Cascada Valul Miresei

Dupa ce revii la drumul forestier, de unde te-ai plimbat pe poteca pana la Cascada Miss, si continui plimbarea inca vreun kilometru spre Lacul Lesu, dai de o cadere de apa in trepte ce insumeaza vreo 35m, dai de Cascada Valul Miresei, ce se varsa... in Iad =)). A nu se confunda cu mult mai cunoscuta si mai frumoasa cascada cu acelasi nume de la Rachitele. Aceasta cascada o poti vedea fara efort, direct din drumul principal, printre crengile si frunzele copacilor.

11. Saritoarea Iedutului

Dupa ce treci de Cascada Valul Miresei, apare un indicator, si o poteca marcata ce te indruma spre Saritoarea Iedutului. Traseul este de asta data pe partea stanga a drumului.

Se urca pe o poteca prin padure parca vreo jumatate de ora, ajungand la cascada care are cam 16m inaltime. Exista si o varianta marcata de parcurgere in circuit a acestei cascade, care-ti ia vreo 2 ore.

12. Cascada Iadolina

Dupa revenirea in drumul forestier, de la vizitarea Cascadei Saritoarea Iedutului, continuand drumul inca vreo 4km, tot pe partea dreapta a drumului dai de Cascada Iadolina. Aceasta cascada si ea in trepte, cu un debit foarte puternic de apa, se afla sub nivelul drumului forestier. Asa ca daca o cauti cu ochii pe sus, pe versantii vaii, risti sa treci de ea “fluierand”. :))

Ai un indicator ce te atentioneaza ca ai ajuns in dreptul acestei cascade. De acolo mai ai doar vreo 6km pana la Coada Lacului Lesu.

Cam acestea ar fi cascadele insirate pe Valea Iadului intre Stana de Vale si Lacul Lesu: Miss, Valul Miresei, Saritoarea Iedutului, Iadolina.

13. Cascada Moara Dracului

Dupa o plimbare pe Valea Iadului de ce sa nu faci o plimbare si la Cascada Moara Dracului?

Daca esti cazat in zona Stana de Vale poti incerca si o drumetie de vreo 3 ore pana la Cascada Moara Dracului.

Pentru a ajunge aici pleci usurel pe jos, pe langa Izvorul Minunilor, pe traseu marcat, pana in... Aria Vulturilor, o poiana in care ajungi dupa cam 2km de parcurs si vreo 200m diferenta de nivel. De aici este o frumoasa priveliste.

Se continua apoi de asta data coborand pana la firul paraului... Aria, urmeaza iarasi o urcare pentru a depasi o culme si se coboara pe Valea Draganului, ajungand la Cantonul Ciripa si Izvorul Esmeralda, un izvor amenajat din beton langa canton.

Mergand cam 1km pe Valea Draganului, pe drumul forestier, se intalneste traseul marcat si indicatorul spre Cascada Moara Dracului, mergand pe o poteca ce urca usurel prin padure, intalnind la un moment dat si 2 portiuni de aglomerare de stanci, blocuri mari de piatra, asemanatoare cu cele din Retezat, peste care trebuie sa pasesti ajungand cam in 30-45minute la cascada.

Cascada are doua trepte si vreo 20m in total, o cascada care ne-a placut.

Se poate ajunge mai usor la aceasta cascada daca alegi drumul pe Valea Draganului, putand ajunge cu masina pana la Cantonul Ciripa. Adica practic ai de parcurs pe jos doar poteca prin padure, din drumul forestier, doar acele vreo 45minute.

14. Cascada Valul Miresei (Rachitele)

O ultima cascada vizitata de noi in Apuseni a fost Cascada Valul Miresei, de la Rachitele.

Aceasta cascada am vizitat-o in doua randuri. Odata alegand a ajunge in Rachitele, coborand din Padis prin Doda Pilii cu masina pe un drum forestier, rupt bine pe alocuri, nerecomandat pentru a fi strabatut cu masina obisnuita.

O alta varianta de a ajunge in Rachitele am ales-o plecand din Belis, prin localitatea Balcesti, peste Dealul Botii, pe un drum proaspat asfaltat acum vreo 2-3 ani. Un drum extraordinar de frumos ce serpuieste prin padure si peste culmile unor dealuri. O frumusete de privelisti.

Din Rachitele pentru a ajunge la cascada se urmeaza un drum forestier lung de vreo 6km, bunicel, parcand masina chiar langa cascada.

As zice ca de la an la an devine prea comerciala zona, prin aglomerarea de tarabe, cu fel si fel de vanzatori de nimicuri si mai ales prin montarea unei tiroliene in dreptul cascadei. Efectiv mi se pare ca s-a pierdut farmecul si naturaletea acestei cascade. De dragul banilor s-a distrus frumusetea acestui loc, tranformandu-l in parc de distractie. Asta este parerea mea.

Cascada este foarte frumoasa, cu un debit bogat de apa ce cade pe de la vreo 30m, in trepte si ea, avand un prag stancos ce face ca partea inferioara a caderii de apa lovind stanca sa-si rasfire “voalul”.

Cu aceasta cascada am terminat de povestit despre cascadele vizitate de noi prin Apuseni.

 

Si asa cum va spuneam si in articolele anterioare: Spor la vizitat si povestit!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 18.02.17 00:20:08
Validat / Publicat: 18.02.17 02:21:45

VIZUALIZĂRI: 3245 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P40 Saritoarea Iedutului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema [19.02.17 09:32:44] »

@Testosu: La vara foarte probabil ajungem prin Apuseni. Abia astept bsa le revad pe unele iar pe altele sa le cunosc in premiera

Michi [19.02.17 21:21:43] »

De la Câmpeni am văzut barajul Mihoieşti şi cascada Pisoaia. Deşi am fost şi în tinereţe în Apuseni nu am văzut alte cascade.

Testosu' [20.02.17 08:58:09] »

@Dan&Ema: Zona Apusenilor ne este foarte, foarte draga. nu degeaba am batut in lung si in lat vreo 5-6 ani la rand aceste meleaguri.

Si nu degeaba am rezervat deja o mica vacanta anul acesta in Apuseni.

Poate reusim sa ne intersectam, neplanificat, prin vreo zona.

A mai fost cat pe ce acum vreo 2 ani, prin Retezat, parca.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Michi, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Apuseni:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079108953475952 sec
    ecranul dvs: 1 x 1