ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.02.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Doua ore in Sebes (Muhlbach)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa excursia de la Calnic (impresii aici): vezi impresii de saptamana trecuta, inainte sa ajung in Alba Iulia unde am avut ceva treaba, m-am oprit si in Sebes (Muhlbach in germana, Szaszsebes in maghiara) oras interesant atat din punct de vedere turistic (infiintare in secolul 12), economic (fiind foarte multe firme in zona, doar cine nu vrea sa lucreze, sau cersetoria i se pare mai atractiva, nu are un loc de munca) cat si rutier (cel putin pana s-a construit autostrada A1 era un infern sa tranzitezi Sebesul si dura si o ora pana reuseai sa treci)

Istoria Sebesului seamana foarte mult cu trecutul oraselor, cetatilor vecine din Transilvania, secolul infiintarii intotdeauna sau aproape intotdeauna era XII, in Sebes mai exact 1150. Populatia care venea aici erau de regula sasi, iar primele cladiri construite nu erau fortificate. In aproape toate articolele in care am descris istoria cetatilor medievale (de la Sibiu si pana la Budapesta) am facut referire la invazia mongolilor. Si in toate cazurile dupa aceasta invazie s-a construit ceva mult mai puternic capabil sa apere teritoriul oraselor acele nuclee de pe teritoriul Transilvaniei. Reteta zid de aparare+bastion+turn de aparare+lacuri ape curgatoare, santuri in jur era acel antivirus medieval capabil pe care il admiram astazi cu ocazia vizitelor noastre. Nici Sebesul nu a facut exceptie, dupa ce orasul cu bazilica romanica a fost distrusa in 1242, a folosit acea reteta. Ce-i drept zidurile nu erau atat de groase si inalte asa ca in 1438 datorita si rezistentei scazute turcii au intrat relativ usor aici. Dar ce tot povestesc, ca doar turcii au intrat si in Budapesta si au stat acolo peste 200 de ani! In trecutul nu prea indepartat pe vremea celor doua razboaie mondiale Sebesul nu a suferit din cauza bombrdamentelor dar a suferit din cauza multor schimbari politice (ocupatia nazista, ocupatia sovietica pe urma comunista)

Sebesul care face parte din judetul Alba in prezent are o suprafata de 115 kmp, 27000 locuitori din care 83 % sint romani, 4% romi, din care 80 % au confesiune ortodox, restul alta etnie, alta nationalitate. Din punct de vedere geografic in sudul orasului se afla Carpatii Meridionali (sa nu uitati de aici se pleaca pe Transalpina cel mai inalt drum din Romania, am scris aici) in partea nord-vestica se afla Muntii Apuseni, iar in este, nord-est Podisul Transilvaniei. Cel mai mare rau din apropierea Sebesului este Muresul afluentul acestuia raul Sebes curge prin acest oras. Pe drumul Transalpina dinspre orasul Sebes gasim amenajari hidroenergetice Oasa-Galceag si Tau-Sugag.

Accesul rutier foarte cunoscut este A1/DN1/E68/E81 directia E-V sau invers. Dinspre Cluj este DN1/E81 dinspre Gorj (Transalpina) 67C. Sa nu uitam nici de calea ferata. De cand exista A1 cred ca locuitorii orasului rasufla usurati (si eu la fel), de nenumarate ori am avut parte de acest infern rutier cand faceam o ora pana treceam oraselul.

Obiective turistice Sebes-Alba

Ansamblul bisericii evanghelice din Sebes

Inca de la infiintarea orasului si invazia mongolilor s-a construit o bazilica romanica aici. Nu mai stim cum arata, poate vizionand anumite imagini vechi ne putem imagina cum arata. Dupa invazia mongolilor au avut loc distrugeri considerabile iar cu ocazia reconstruirii noua biserica a primit o noua infatisare arhitecturala, cel de gotic timpuriu, cu un singur turn in loc de doua cum era inainte. Reconstructia inceputa dupa invazia mongolilor prin 1255 a continuat cu adaugiri, inaltari, imbunatatiri acest proces fiind terminat in sec. 19. ultimele interventii au avut loc prin anii 1960 cu ocazia unei renovari. In prezent complexul este alcatuit din biserica, capela Sf Iacob, Casa parohiala cu poarta de intrare se mai vad urme din zidurile care au inconjurat biserica. Tot de ansamblu tin si Halele Breslelor cu arcade semicirculare, comert a fost si atunci spatii comerciale exista si acum. Iar ca lucratorii breslelor din prezent sa nu inghete de frig acele arcade semicirculare au fost inchise cu termopane semicirculare din sec 21. Asta este... Inaltimea turnului are 44m. Cele patru turnulete de pe sarpanta atesta dreptul de judecata al orasului. Biserica a avut forma a trei nave si in timpul cand a fost bazilica romanica, trei nave are si acum doar ca nava principala este mai inalta. Contraforturile masive fac o adevarata fortareata din aceasta biserica. Din interior cele mai remarcabile obiecte sint altarul renascentist si orga. Program de vizitare Ma-Sa 10.00-13.00,15.00-17.00, duminica de la 11.30 probabil ca inainte de aceasta ora este slujba. Taxa 6 ron. Nu este taxa foto. Cumva am nimerit in jurul orelor 14.00 asa ca o ora pana la redeschidere am folosit vizitand alte zone.

Capela Sf Iacob din curtea bisericii si partea nordica a fost construita in 1382 in stil arhitectural gotic mijlociu. Nu am vizitat interiorul dar am inteles ca decorul consta in picturi si sculpturi. Casa parohiala nu se poate vizita se poate admira doar din exterior. Poarta de intrare in curte am gasit-o interesanta.

Fortificatiile orasului Sebes

A existat o prima incinta de fortificatii in jurul bisericii evanghelice. Acesta a fost ridicata in secolul 13. Urme ale acestei prime incinte se vad in partea nordica a bisericii in apropierea capelei sf Iacob. A doua incinta de fortificatii cea mare (care proteja o suparafata de 20 hectare) a fost inaltata in secolul 14. Are o inaltime de 7m si 8 turnuri de aparare. Dupa vizita bisericii evanghelice am iesit sa explorez putin incintele existente si locurile unde se aflau portiunile demolate. Asa ca daca in partea estica am vazut curtinele aproape intacte, in alte zone erau demolate. In aceasta zona estica se vede un lac de agrement langa un parc si ceva restaurante. Aici observam un turn de aparare Turnul Studentului (sau Croitorilor) intr- stare foarte buna. Inca 3 turnuri am vazut intr-o stare buna (Octogonal, Cizmarilor si turnul Semicircular) O strapungere a zidului se poate observa chiar in dreptul DN1 aproape de biserica medievala. Ziduri de aparare in stare buna se pot observa si pe cealalta parte vestica. Din Piata Centrala (Primariei) sint indicatoare care ajuta la gasirea acestora. Piata Centrala este de fapt un parc frumos amenajat, la sud de parc este biserica, la vest primaria, la est si nord sosea si cladiri istorice.

Biserica Franciscana din Sebes

Nu departe de complexul bisericii evanghelice pe str Mihai Viteazul in directia nord observam o cladire construita in stil gotic cu contraforturi spre strada. In secolul 14 a fost o manastire dominicana iar mai tarziu s-au stabilit calugarii din ordinul franciscan aici. In prezent mai ales in interior stilul arhitectural este cel baroc. Este de confesiune romano-catolica si se mai numeste Sf Bartolomeu.

Casa Zapolya

Cladirea istorica construita in secolul 15 se afla langa primarie si gazduieste Muzeul Municipal Ioan Raica. Denumirea casei provine de la numele Zapolya rege in Ungaria. Cladirea cu amestecul de gotic/baroc si renascentist am admirat-o de afara, muzeul nu l-am vizitat, dar stiu ca aici se pot vedea exponate din urmatoarele domenii: arheologie, etnografie, istorie si arta plastica. Un articol excelent scris de utilizatorul bogumil aici: vezi impresii

Casa Franz Binder

Aceasta cladire am considerat-o deosebita nu neaparat din cauza stilului arhitectural ci mai degraba fostului proprietar. Franz Binder avea febra AFA, adica febra calatoriilor doar ca el si-a permis o vacanta de 10 ani (1840-1850 dar a fost si o vacanta utila cu scop comercial) iar destinatiile au fost o mare parte din tarile din Africa. Fatada casei este decorata cu motive inspirate din indepartata destinatie.

Primaria Sebes

Cladirea istorica se afla in dreptul Pietei Centrale pe str Mihai Viteazu. Cladirea a fost construita in 1908 si va intra in reabilitare incepand din primavara acestui an. Merita vazut din exterior. Interiorul nefiind din Sebes nu ne intereseaza.

Biserica ortodoxa Adormirea Maicii Domnului Sebes

Este o biserica ortodoxa foarte veche, anul constructiei fiind 1778. Este o biserica simpla cu o nava si turn clopotnita. In interior exsita cateva elemente decorative si de mobilier vechi si valoroase. Catedrala ortodoxa mai noua si mai mare construita in stil neobizantin se afla langa un lac de agrement aproape de centru.

Scoala gimnaziala nr 2

Este o cladire istorica si foarte frumoasa in imediata vecinatate a bisericii evanghelice.Merita vizitata din exterior.Pe fatada scrie Bildung ist Freiheit (tradus: Cunoasterea inseamna libertate). M-a impresionat aceasta inscriptie.

Rezervatia naturala Rapa Rosie

Minunea geologica am observat-o de la indepartare de mai multe ori atat de pe DN1 cat si de pe A1 se vede bine. Niciodata nu am fost aproape dar la vara sigur voi face un ocol (de 3 km din oras) pana acolo. Spectaculos este culoarea si textura peretilor dealului de o inaltime de max. 100m (chiar si din inadepartare) Artist fiind aici natura si vremea, apele curgatoare, ploile, animalele sapand/formand acele santuri, gauri, piramide, coloane si diferite alte forme interesante. Un articol despre obiectiv de la utilizatorul AFA noidoi aici: vezi impresii

Cazare, masa si distractie in Sebes

Am vazut ceva unitati de cazare in timp ce vizitam orasul dar pentru ca eram mai concentrat cu istoria si zidurile orasului am cerut ajutorul sfantului Booking. Asa ca la o simulare de cazare pentru o noapte intr-o camera dubla in 20 febr am gasit urmatoarele: Hotel EKA (29 eur), Hotel Clasic (43 eur), Hotel Fan (29 eur), Hotel Apart Tel Aviv (40 eur), Hotel Axa (41 eur), Country Club La Mesteceni (39 eur), Vila La Izvor (25 eur), Hotel Leul De Aur (48 eur), Hotel Karlhof (62 eur), Hotel Turn (37 eur), Vila Adr (25 eur), Pensiunea Faur (20 eur). Masa in cele mai multe cazuri se pot lua la unitatile de cazare enumerate mai sus si sint convins ca mancarea este buna (din experientele din trecut), dar nu pot detalia acum, nu am luat masa in ultima perioada in Sebes. in privinta distractiei sint ceva cluburi, patinoar si Zilele Cetatii din Sebes (de regula in august anul trecut a fost 19-21 aug) Despre Vila Adr a scris utilizatoul AFA Testosu aici: vezi impresii

Recomandare: La o vizita scurta principalele obiective se pot vedea intr-o ora sau doua. Atat a durat la mine saptamana trecuta, dar avand in vedere ca de fapt am plecat cu niste treaba spre Alba Iulia iar cei de acolo m-au tot sunat ca de ce nu mai ajung. Daca se doreste mai mult+vizita in imprejurimi trebuie alocat mai mult timp.

Rog WM sa ataseze urmatorul videoclip, multumesc.

https://www.youtube.com/watch?v=5-LDbpahK7c


[fb]
---
Trimis de AZE in 16.02.17 22:28:49
Validat / Publicat: 17.02.17 08:23:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SEBEȘ [AB].

VIZUALIZĂRI: 3249 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Piata centrala in fundal biserica fortificata
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[17.02.17 08:22:51]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[17.02.17 09:16:05]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ioana74
[17.02.17 09:26:02]
»

@AZE: Un articol de exceptie! Felicitari, votat cu mare drag

tata123 🔱
[17.02.17 10:04:57]
»

@AZE: Sunt câteva obiective interesante de vizitat în orașul Sebeș, considerat de mulți doar o localitate de tranzit. @Bogumil a prezentat pe îndelete câteva astfel de obiective, la care se adaugă articolele lui @Michi și @Zlatna.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea orașul liber Sebeș era centrul administrativ al Scaunului Sebeșului (format din 10 comune). Orașul Sebeș era formată din două suburbii, într-una din ele locuind circa 250 de familii de români. În oraș existau la 1785 aproximativ 240 de familii de sași.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'
[17.02.17 12:00:06]
»

@AZE: Un articol de pus ca pliant de promovare turistica a Sebesului. asta ca tot suntem in zilele Targului de Turism.

Si stilul de prezentare care-mi place mie pe AFA, care ma ajuta a gasi rapid informatiile utile, fara a trebui sa caut sa "dezbrac" articolul de partea "poetica" in scormonirea dupa informatie.

@tata123: tot localitate de tranzit as zice ca ramane Sebesul. E adevarat, o localitate de tranzit in care poti vizita si cateva obiective turistice interesante inainte de a pleca mai departe.

Nu cred ca va veni turistul sa-si petreasca o vacanta, cazandu-se in Sebes. E mult mai la indemana Alba-Iulia sau Marginimea Sibiului.

adrianbogdan
[17.02.17 17:19:14]
»

Foarte interesant articolul cum spunea si @Testosu, foarte bine structurat, nota 10.

Mi-a placut observatia ta in care ai spus ca turcii au stat la Budapesta 200 de ani, bag de seama prin paralelism ca la noi le-a placut mai mult pentru ca au stat 500 de ani.

Calatorii frumoase va doresc!

AZEAUTOR REVIEW
[18.02.17 08:06:27]
»

@ioana74: Multumesc, am vazut ca esti din Alba-Iulia. Poate citesti si articolele scrise despre acest oras de aici, de aici și de aici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, AZE, ioana74, tata123 🔱, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Sebeș și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080693960189819 sec
    ecranul dvs: 1 x 1