ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Catedrala Sfântul Vitus

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În acest articol o să vă povestesc despre cel mai frumos obiectiv turistic (după părerea mea) din Praga şi anume despre Catedrala Sfântul Vitus.

Catedrala Sf. Vitus este cel mai important obiectiv turistic dintre cele care sunt adăpostite între zidurile castelului Praghez, Hradcany. La Hradcany se poate ajunge fie folosind mijloacele de transport în comun, tramvaiul nr. 22, fie cu maşina pe care o puteţi parca într-o parcare aflată în apropierea castelului şi care are următoarele coordonate GPS: N – 50.094282 şi E – 14.397494. Am ales a doua variantă şi după ce am parcat maşina am pornit spre porţile castelului. Am achiziţionat un bilet care a inclus vizitarea catedralei Sfăntul Vitus.

Când am vizitat noi castelul era într-o duminică iar accesul turiştilor în catedrala este interzis până la ora 12 cât ţine slujba religioasă. Aşă că în acest timp am vizitat celelalte obiective turistice ale castelului Praghez (vechiul castel regal, bazilica sf. Gheorghe, Uliţa de aur, etc). S-a făcut ora 12 şi a zis că ar fi timpul să vizităm catedrala, dar am avut o mică surpriză, coada la intrarea în catedrală avea o lungime de câţiva zeci de metri şi era pe vreo trei rânduri. Ne-am pus şi noi la rând, dar nu ştiu din ce cauză rândul înainta destul de greu, atunci am luat o hotărâre bună şi anume să plecăt din castel să vizitam alte obiective turistice din oraş şi să ne întoarcem mai târziu. Aşa că am plecat prin Mala Strana (Micul Oraş) am vizitat, am mâncat iar pe la ora 16 am revenit la castel. La intrarea în biserică nici o coadă aşă că am purces la vizitarea catedralei.

Înainte de a intra în interiorul biserici să o privim puţin din exterior. Catedrala este un colos din piatră şi sticlă, care are o lungime de 124 de metri şi o laţime de 60 metri. Are trei turnuri, cel principal, din partea de sud are o înălţime de 96,5 metri, iar în partea dinspre vest sunt două turnuri egale care au o înălţime de 82 metri.

Istoric. Primul lăcaş de cult construit pe acest loc a fost realizat în anul 925 de către prinţul Vaclav şi a fost o biserică romanică. În anul 1060, acestă biserică romanică a fost transformată într-o bazilică cu trei nave şi două turle. În timpul domniei regelui Carol al IV-lea la vechea bazilică încep lucrări de reconstrucţie. Astfel în anul 1344 regele îl angajează pe arhitectul francez Matthias din Arras să construiască o nouă biserică în stil gotic. Acesta a început munca la noua biserică şi a proiectat structura de ansamblu al clădirii în stil gotic francez. Noua biserică era formată din trei nave, cu un naos scurt, o adbsidă cu 10 laturi în care erau dispuse capele în formă de raze. Mattiah din Aras nu a apucat să construiască decăt o mică parte din ceea ce a planificat deoarece în anul 1352 a decedat. Lucrările au fost continuate de către arhitectul Peter Parler. Parler a a continuat munca predecesorului său până când a terminat tot ce lăsa-se acesta, apoi a continuat munca după propiile sale idei. Amprenta cea mai vizibilă a lui Peter Parler, este vizibilă la bolţile corului care au nervuri duble, nu simple ca în bolţile gotice clasice. Parler a muncit la catedrală până în 1397 când a decedat. În acest timp era finalizat corul şi o parte din naos. lucrările au continuat sub conducerea fiilor lui Parler. Aceştia au finalizat naosul, turnul mare din partea de sud. Lucrările sau oprit după începerea răzbuiului Husist iar o parte din lucrări au fost distruse în urma unui incendiu care a avut loc în 1541. Au urmat mai multe secole în care lucrările au stacnat sau au înaintat foarte puţin. În anul 1844 au grup de arhitecţi germani au înfinţat „Uniunea pentru finalizarea Catedralei Sfăntul Vitus din Praga”. În acest timp s-a terminat lucrarile la nava interioră, s-a construit faţada vestică în stil gotic cu două turnuri. În anii 1900-1929 s-a lucrat la decorarea interioarelor catedralei, vitraliile au fost pictate de către celebrul pictor ceh, Alfons Mucha şi se spune că nu sunt două la fel. Lucrările au fost terminate în 1929, la 600 de ani după începerea lor.

Toate cele trei biserici au avut acelşi hram, sfântul Vitus. Sfântul Vitus este original din Sicilia, el a trăit între anii 290 -303. A murit ca martir în timpul persecuţilor creştinilor de către împăratul Deocliţian. Se sărbătoreşte la 15 iunie. Este protector al actorilor, dansatorilor şi animatorilor.

Dar să pătrundem în interiorul catedralei. Am intrat în catedrală prin poarta de vest. Acesta este construită în stil gotic. Uşa este decorată cu şcene din istoria catedralei şi cu o legendă a sfântului Wenceslas. Se pătrunde într-un hol mai mare, în care au acces şi cei care nu au cumpărat bilet. Vizita se face dinspre partea de nord spre sud. Pe partea stângă a navei principale care are o înălţime de 32 de metri, se află trei capele. Urmeaza poarta ferecată cu 7 lacăte, poarta care duce spre camera unde se află închise bijuteriile Coroanei Cehe. Cheile de la cele 7 lacăte se află la 7 oameni importanţi din Cehia şi anume: preşedintele Cehiei, prim ministru, primarul Pragăi, arhiepiscopul Pragăi, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor şi decanul catedralei Sf. Vitus. Doar în prezenţa celor 7 se poate deschide uşa care zăvoreşte sala Bijuteriilor.

Lasăm bijuteriile bine închise şi mergem mai departe şi ajungem în naos. Aici pe tavan se observă arcadele duble ale arhitectului Peter Parler. În partea de sud a naosului se află orga bisericii, care nu este prea mare. După orga din naos urmează alte trei capele şi o statuie a unui cardinal. Am ajuns la mormântul sfântului Vitus care se află lângă altarul mare al catedralei. Tot în acestă zonă se află şi capela regală, construită din marmură. Aici au momântul mai mulţi regi, regine şi împăraţi ai Cehiei printre care amintim pe regele Carol al IV-lea impreună cu cele patru soţii ale sale, regele wenceslas, regele Rudolf al II-lea, impăratul roman Maximilian al II-lea şi alţii.

Ne continuăm drumul prin catedrală şi ajungem la mormântul Sfântului Ioan Nepomuk. Sicriul acestuia este îmbrăcat în argint. A fost depus în catedrală în anul 1721. Sfântul Nepomuk a fost un preot ceh care potrivit unei legende a fost schinjuit şi aruncat în Vltava de pe podul Carol deoarece nu a dorit să divulge secretele soţiei regelui Wenzel în urma spovedaniei acesteia. Lângă mormântul sfântului se află şi capela închinată acestuia.

Urmează iarăşi mai multe capele închinate unor sfinţi dintre care cea mai importantă este Capela Sfântului Wenceslas. Aici se află mormântul sfântului Wenceslas. Pe mormânt într-o casetă se află rămăşiţe ale acestuia. Accesul în interiorul capelei este interzis, dar de afară se observă pereţii decoraţi cu cristale de Bohemia iar imbinările dintre ele sunt aurite. Sfântul Wenceslas este patronul spiritual al Cehiei. El a fost duce al Bohemiei din anul 921 până în anul 935 când afost asasinat de fratele său. Imediat după moarte sa, el a fost venerat de către popor ca martir şi sfânt. Pe pereţii capelei se află picturi care au ca temă viaţa sfântului. În imediata apropiere se află Poarta de aur (intrarea dinspre sud în catedrală). Poartă acestă denumire pentru că pe aici intrau regii cu ocazia încoronării lor. Regii înainte de a începe procesiunea de încoronare se rugau la mormântul sfântului Wenceslas.

Urmează alte trei capele dintre care cea mai cunoscută este cea a sfintei Ludmila, care a fost printre primi păgâni creştinaţi în Bohemia. Este bunica regelui Wenceslas.

Am ajuns la poarta pe unde am intrat, aici sunt scările care duc spre cele două turnuri dinspre vest ale catedralei dar accesul în ele era oprit. Catedrala uimeşte prin măreţia sa, coloanele care susţin tavanul au o grosime considerabilă şi sunt acoperite cu marmură. Impresionează şi vitralile care au fost pictate de către Alphons Mucha şi se spune că nu există două la fel.

Programul de vizitare a catedralei este următorul: de la 1 aprilie până la 31 octombrie de luni –sâmbătă între 9-17 iar duminica între 12-17 iar de la 1 noiembrie până la 30 aprilie de luni-sâmbătă 9-16 iar duminica 12-16. Preţul de intrare diferă în funcţie de biletul pe care îl alegeţi, cel mai scump 350 coroane (aproximativ 54 lei) care iclude toate obiectivele din castel sau 250 coroane (aproximativ 40 lei) mai puţine obiective. Nu există bilet doar pentru catedrală.

Dacă ajungeţi prin Praga vizitaţi acestă catedrală, merită.

Webmaster vă rog următorul clip: https://www.youtube.com/watch?v=fWUVgWg0YOw

Vă doresc vacanţe plăcute.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 15.02.17 14:40:39
Validat / Publicat: 15.02.17 19:03:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.

VIZUALIZĂRI: 3615 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 partea dinspre est a catedralei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[15.02.17 17:09:50]
»

@zlatna: Videoclipul pe care îl dorești atașat este de 38 de minute.

Nu dorești altul mai scurt, unul care să încânte ochiul și să aibă vizionare totală?

zlatnaAUTOR REVIEW
[15.02.17 17:36:12]
»

@webmaster39: Ok, o sa caut alt video.

webmaster39
[15.02.17 18:07:14]
»

youtu.be/_wy-RrluOB4 - Te pot ajuta? Acesta e bun?

zlatnaAUTOR REVIEW
[15.02.17 18:50:56]
»

@webmaster39: e ok, multumesc.

webmaster39
[15.02.17 19:05:37]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

mishu
[15.02.17 20:44:52]
»

@zlatna:

Când am vizitat noi castelul era într-o duminică iar accesul turiştilor în catedrala este interzis până la ora 12 cât ţine slujba religioasă

cam asa se intampla peste tot, noi am patit asta in Viena la catedrala Sf Stefan, si mi se pare o dovada de respect, cum ar fi in timpul slujbei sa intre puzderie de turisti, cu aparatele foto, fiind in stare sa se aseze si in fata altarului sa faca poze.

Praga este un oras pe care il am pe lista scurta, insa nu stiu cand ii va veni randul, dar este in fata.

Cat despre Sfantul Nepomuk este foarte des intalnit si cateva cuvinte am spus si eu despre el povestind despre orasul Wells aici - si reiau acel fragment:

Despre Nepomuk se stie ca a trait in perioada 1245-1393 si a fost preot si martir iar mormantul sau considerat o opera din punct de vedere cultural si artistic contine 16.5 tone de argint si se gaseste in Catedrala din Praga. In 1721 a fost canonizat si declarat sfant de Papa Benedict al XIII si este patronul protector al Boemiei, preotilor, corabierilor, plutasilor si morarilor, podurilor si al celor ce pastreaza o taina. Din cate am vazut despre reprezentari ale acestui sfant, gasim statui ale lui in diferite orase din Europa (cea mai importanta la Praga) iar in Romania are statui la Oradea, Timisoara, Arad, Resita, Hunedoara si Suceava, iar in Zlatna in altarul bisericii Sfantul Nepomuk se gaseste o pictura cu acest sfant.

Asadar un oras incarcat de istorie si pe care imi doresc din ce in ce mai mult sa-l vad.

Felicitari, votat cu foarte mare drag.

zlatnaAUTOR REVIEW
[16.02.17 08:37:06]
»

@mishu: Mulţumesc pentru vizită şi vot. Am mai întâlnit o slujbă când am vizitat Bazilica SF. Stefan din Budapesta (era sluba de vecernie). Am făcut câteva poze de la depărtare apoi ne-am asezat într-o bancă şi am stat cinci minute apoi am plecat.

De legătura sf. Nepomuk cu Zlatna mea natală, stiam de când eram copil, am mai mulţi prieteni catolici şi mai mergeam câte odată cu ei la biserica din Zlatna. Până nu de mult lângă biserică era şi un bust al sfântului, dar acum am văzut că a dispărut. Probabil din cauza faptului că se renovează exteriorul bisericii.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
diacrys*
[17.02.17 19:50:00]
»

Felicitări pentru review - magnifice vitralii! Tocmai îmi părea rău că nu am reușit să postez prea multe fotografii din Girona Cathedral, dar acum am recuperat privindu-le pe acestea (alt stil, dar uimitoare prin culoare și mărime).

webmaster26
[09.04.17 16:57:48]
»

Mutat în rubrica "Castelul Regal Praghez - ansamblu de clădiri fortificate, PRAGA" (nou-creată pe sait)

zlatnaAUTOR REVIEW
[10.04.17 09:51:27]
»

@webmaster26: Ok.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
diacrys*, mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Regal Praghez - ansamblu de clădiri fortificate:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063943862915039 sec
    ecranul dvs: 1 x 1