ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2014
DURATA: 1 zile
colegi
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Istoria jadului pe drumul matasii

TIPĂREȘTE URM de aici

In articolul ei referindu-se la vizitarea Mormintelor Ming cuplata cu vizitatarea unor “obiective” comerciale @mprofeanu spunea

Dacă stai mai puțin în Beijing atunci agenția este cea mai bună alegere, chiar dacă este mult mai scump…...

si i-am dat mare dreptate, noi am ajuns pe dupa-amiaza spre seara la Beijing venind din Taiwan, aveam sambata libera iar duminica spre ora 13 aveam tren spre o alta destinatie. Ca sa putem profita de ocazie, fiind cazate la hotelul Grand Mercure Beijing Central despre care am scris aici am achizitionat la biroul de turism aflat in holul hotelului o excursie care cuprindea neaparat si Marele Zid Chinezesc.

La recomandarea lui Nancy (prietena din China despre care v-am mai povestit) am ales portiunea din zid numita Mutianyu. Pentru tanarul de la birou a fost un lucru bun tranzactia exact la inchiderea biroului, astfel incat am ales pentru a doua zi un tur care cuprindea obiective istorice: vizita la Mormintele Dinastiei Ming si Marele Zid Chinezesc, sectiunea Mutianyu, insa pentru ca trebuie sa iasa si bani de undeva erau incluse si 2 vizite una la o fabrica de jad, acolo fiind si restaurantul unde am luat masa de pranz si o vizita la o fabrica de matase.

Biletele au costat 800 RMB (~120 Euro) pentru 2 persoane si consider ca avand in vedere lipsa de timp disponibil a meritat.

Ceva mai tarziu am fost sunate si ni s-a comunicat ca la ora 7 ne va astepta masina in fata hotelului. Fiind prea tarziu pentru a solicita mic dejun la pachet am fost nevoite sa recurgem la rezervele mele.

Va rog sa nu radeti, eu sunt rea de foame si daca imi lipseste mancarea cand am nevoie de ea sunt precum in reclama la Snickers, si ca sa glumim , transpusa romaneste vezi mai jos, youtube, asa ca eu am plecat in China cu niste biscuiti sarati uscati (pusi in 2 cutiute putin mai mari decat o savoniera), cu cateva plicuri cu ciocolata instant si cateva plicuri de cereale (de cate o portie), asa ca de micul dejun ne-am scos.

Masina a preluat rand pe rand turisti de la diferite hoteluri si in final ne-am grupat intr-un autocar si am pornit la drum, avand un ghid tare simpatic cu noi. Grupul era format din turisti din multe tari, fiind reprezentate in final cam toate continentele, insa printre acestia in final s-a remarcat un mexican care era casatorit cu o unguroaica si a carui fiica facuse un stagiu de 6 luni la noi in tara.

Primul obiectiv a fost reprezentat de Mormintele Dinastiei Ming despre care am scris aici si unde asa cum am spus vizita a fost surprinzator de placuta si cred ca datorita ghidului care a fost foarte bine document si astfel il ascultam cu mare placere.

De aici am mers la primul obiectiv comercial, adica la fabrica de jad Jinsiwei. Nu prea cunosteam foarte bine aceasta piatra, dupa mine ea are doar culoarea verde si atat, fara sa stiu si alte amanunte. Aici insa chiar de la intrare observi obiecte realizate din jad avand culori deosebite, paleta de culori trecand de la alb spre verde, culori de chihlimbar mai deschis sau mai inchis, o feerie de culori (o sa vedeti prin poze). Si cum stiu sa-si organizeze activitatile, aici am avut parte de o ghida care ne-a prezentat cu o eleganta desavarsita totul (sau ca sa vorbesc in termini mai populari ne-a facut capul tandari sau damburi, cum doreste fiecare).

Jadul ne-a explicat ea, este poarta lor sacra, o piatra cu beneficii asupra purtatorului. Jadul a devenit in timp piatra preferata in temple si palate. Povestile au fost multe si frumoase, jadul fiind considerat cea mai frumoasa piata, inzestrata cu cinci mari virtuti: caritate, corectitudine, intelepciune, curaj si echitate. A avea si mai ales a purta ceva din jad insemna pentru chinezi a fi protejat de spiritele raului, de primejdii sau ghinion.

Ca o exprimare simpla a ceea ce inseamna jadul pentru ei exista un proverb care spune:”Aurul are valoare, jadul este inestimabil”

Am aflat apoi despre cele 2 tipuri de jad, jadeite (jadul dur) si nephrite (un jad ceva mai putin dur). Acum sa nu credeti ca am tinut eu minte aceste lucruri insa am pozat si o sa vedeti in poze ceea ce va povestesc. Exista un panou (emis in 1996, intrat in vigoare in 1997) de o autoritate nationala in care sunt trecute pietrele si cateva dintre caracteristicile lor: duritate, densitate, indice de refractie, precum si aspectul atunci cand este studiat la lupa.

Cu aceasta ocazie am aflat ca jadul este o piatra reactiva la pH-ul pielii schimbandu-si culoarea. Ni s-a spus si cum sa verificam jadul daca este fals sau nu, si ceea ce am retinut a fost ca sunetul jadului fals este ca de plastic pe cand cel al pietrei adevarate este cristalin. Mai sunt si alte tehnici insa nu prea cred ca veti face aceste teste, important este daca cumparati obiecte din jad sa obtineti si un certificat de calitate. De asemenea am aflat cum diferitele forme de obiecte confectionate din jad reprezinta cate ceva.

Si cum am spus ca beneficiile jadului nu tin doar de frumos, s-a trecut si la aspectul medical si la prezentarea jadului in scop terapeutic (foarte interesanta patura de jad).

Cand toate aceste demonstratii/ explicatii s-au terminat am fost invitati sa admiram obiectele si sa achizitionam binenteles daca dorim ceva. Aici nu puteai negocia pretul si cum produsele nu erau tocmai ieftine ne-am multumit din pacate doar sa admiram. Am avut ocazia in timp ce admiram piesele expuse sa vedem printr-un geam si un mester la lucru.

Am stat ceva timp pe aici (spre disperarea noastra a celor care nu cumparau) si dupa ce s-a terminat si aceasta poveste am fost condusi in restaurant pentru a servi masa. Restaurantul a fost o surpriza placuta, cred ca mesele erau de cate 8 persoane si tipic in China, nu exista portii individuale ci se aduce mancarea pe platouri/ boluri si se serveste fiecare cu ce vrea.

Atunci am considerat restaurantul o surpriza placuta si care a fost cu atat mai placuta cand colega mea care a fost in anul urmator a achizitionat si ea o astfel de excursie, cu o alta firma insa destul de neseriosi iar locul unde i-a dus sa manance destul de insalubru.

Astfel incat daca ajungeti in Beijing si nu aveti timp sa mergeti singuri, orientati-va din pozele atasate asupra agentiei cu care am mers noi.

Acum deja mai linistiti si hraniti am plecat mai departe spre Marele Zid Chinezesc, sectiunea Mutianyu, despre care am scris aici. Pe drum parca ne cam tragea la somn, era cald si bine si drumul lung. Am ajuns la destinatie unde am stat la ceva coada ca sa urcam cu telecabina pana intr-unul din punctele de unde porneai in explorare. Nu am sa repet ceea ce deja am povestit despre Marele Zid, doar ca am fost foarte impresionata cand am vazut maretia acestei constructii. Nu sunt o persoana care sa vada ceva doar pentru ca e un obiectiv “Must see”, insa chiar am fost impresionata.

Dupa ce am coborat, pana sa urcam in autocar am mai facut cateva mici cumparaturi (magnetei, esarfe), atentie, tocmiti-va. Am spus ca de unde cereau 20 RMB pe bucata, au zis in final 10 si colega mea a cumparat. Mergand cativa metri mai incolo am fost intrebate cu cat am luat iar eu am spus 8 si atunci ne-au oferit cu 5, si normal ca acum am cumparat si eu.

Deja se cam innoptase si noi cam obosisem insa turul nu se terminase, a fost simpatic ca deja se innoptase si cam toata lumea atipise, inclusiv ghidul, si la un moment dat soferul a pus o frana ceva mai brusca sa-l trezesca pe ghid putin inainte de a ajunge la fabrica de matase numita foarte pompos (ca sa-ti ia ochii) Dongwu Silk Museum. Aici insa nu prea ne-au lasat sa facem poze (existau momente cand ne spunea “No photo”, insa ne faceam ca ploua), dar am facut ceva filmulete si sper sa intelegeti ceva din ele.

Si aici am avut parte de o ghida profesionista, insa dupa parerea mea ceva cam rece, insa ceea ce ne-a prezentat a fost minunat. Primul gand cand auzim de matase ne face sa spunem “Drumul matasii” si fara a modifica ceva, va voi reda un mic copiat de pe historia.ro

Dar de ce această denumire de „drum al mătăsii”? Sigur că pe aceste trasee erau transportate și alte obiecte preţioase, dar mătasea reprezenta un obiect de lux de o valoare inestimabilă, ce în Roma antică se cântărea în aur. Mătasea a devenit în Antichitate, dar și mult timp după aceea, un atribut al poziţiei sociale, mai întâi în China, apoi în întreaga lume dintre estul Asiei și Roma. Mătasea devenise nu numai expresia statului social ridicat, dar și o monedă convertibilă între cele două lumi, un echivalent al aurului, ea exercitând o atracţie magică asupra tuturor celor care o priveau și o atingeau. În China, mătasea era folosită și la împodobirea carelor, a tronului imperial, a steagurilor, precum și în ceremoniile religioase, iar anumite modele și culori erau exclusiv atributul Curţii împăratului.

Astfel ghida noastra si-a inceput povestea, mergand (in urma cu mii de ani) pe urmele imparatesei Léi Zǔ, numita si imparateasa Galbena, in al carei ceai a cazut un cocon care datorita temperaturii mari a ceaiului s-ar fi deschis iar ea ar fi infasurat firul astfel obtinut in jurul degetului pana cand a iesit si pupa la vedere. Sau alta varianta ar fi ca a vazut viemii de matase care mancau frunzele de dud si formau acei coconi. A strans cativa si unul i-a cazut in cana cu ceai si in rest povestea e cam la fel. Indiferent daca acestea sunt povesti sau nu, conteaza ca Asia este tara de origine a matasii care este atat de apreciata si in zilele noastre si daca stam sa ne gandim, chiar daca procedeul de obtinere a matasii a fost perfectionat de-a lungul timpului, viermii de matase se hranesc in continuare tot cu frunze de dud.

Dupa aceste povesti privind originea matasii am trecut la pasul urmator, in care ne-au fost prezentate mai multe tipuri de cocon, cu o pupa sau cu doua pupe, coconi de diferite culori in functie de calitate, zona de provenienta si cu explicatiile de rigoare. Ne-a fost prezentata si o farfuriuta cu ceva maroniu pe ea si am aflat ca ar fi excrementele pupelor si care ar fi utilizate in diverse terapii sau ceaiuri. In fine, trecem peste asta 

Evolutia pupei din cocon se finalizeaza cu iesirea acesteia din cocon si transformarea in fluture ocazie cu care insa gogoasa se strica, astfel incat pupele sunt tratate termic pentru a nu strica aceasta gogoasa.

Odata finalizate aceste explicatii teoretica am trecut la partea practica, unde ne-a fost expusa obtinerea matasii. Coconul este tinut aproximativ 90 de minute in apa calda pentru a se putea desface, scoate “viermele” din interior si prelucra “gogoasa”.

Era destul de greu sa ne prindem cand vorbea de cald “warm” si vierme “worm” dar in final a fost ok. Si pentru o prelucrare completa ne-a fost propusa si consumarea viermilor avand in vedere continutul in proteine, cum insa nu a avut succes a ramas tot la matase. Odata pupa scoasa din gogoasa si aceasta inmuiata, poate fi intinsa pe o suprafata foarte mare, si acest lucru il puteti vedea urmarind filmuletele.

Si pentru a realiza straturile care sunt continute apoi intr-o patura sunt asezate astfel 80 de astfel de panze (comparate cu o panza de paianjen foarte deasa).

Ca uimirea noastra sa fie si mai mare ne-a spus ca in functie de calitatea coconului, dintr-o singura gogoasa se poate obtine un fir cu lungimea de 1500-3000 m.

Pentru a vedea mai departe calitatea acestui strat de matase a dat o bucata in public si a pus 2 barbati sa traga de ea pentru a o rupe, normal, nici macar nu s-a lungit, experienta a mers mai departe, a turnat apa, apa a ramas la suprafata fara ca macar sa umezeasca (si asta se vede in filmulete).

Ni s-a explicat si intretinerea paturilor cu un astfel de continut, pur si simplu se scoate continutul si se spala doar husa (cu sampon) si atat.

Pe pereti erau expuse preturi pentru paturi avand anumite densitati si dimensiuni. In final am fost indemnati sa cumparam avand in vedere ca nu ne-ar fi incomodat la transport, acestea fiind stranse prin vidare cam de dimensiunile unei genti diplomat. Nu erau nici ieftine dar nici scumpe, imi pare rau ca m-am codit sa cumpar, asta e insa, data viitoare.

Va las acum sa vizionati si filmuletele si sper ca cele prezentate vi s-au parut interesante

youtu.be/oe6fCNclLpU

youtu.be/YUC9pXCK57k

youtu.be/ogMzRZBqisA

youtu.be/E4CBltbmud8

youtu.be/LMrlWLjHCBs


[fb]
---
Trimis de mishu in 13.02.17 09:51:05
Validat / Publicat: 13.02.17 14:06:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.

VIZUALIZĂRI: 1914 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Fabrica de jad - unul alt obiect expus la intrare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[13.02.17 14:12:53]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Beijing, BEIJING" (deja existentă pe sait)

mishuAUTOR REVIEW
[13.02.17 14:37:20]
»

@webmasterX: Multumesc frumos

elviramvio
[13.02.17 14:42:00]
»

@mishu:

Frumoasa vizita. Cred ca data viitoare totusi gusti si viermisorul, pentru documentare completa. Vezi, cand eram elevi si ne puneau sa strangem frunze de dud pentru viermii de matase de la atelierele scolare, nu stiam ca acestia sunt si buni de mancat. Acum e tarziu sa-i aflu gustul!

Fabrica de jad cred ca m-ar fi atras cu adevarat, imi plac obiectele lucrate din aceasta piatra, pentru frumusetea deosebita a materialului si lucraturii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[13.02.17 15:30:28]
»

@elviramvio: Cred ca daca ne-ar fi oferit spre degustare as fi incercat, asa cum am incercat si gandaci, as fi incercat si asta.

Acum sa nu crezi ca am mancat gandaci cu polonicul, am mancat in doua ocazii diferite, in ani diferiti, cate unul ca sa vad daca e ceva deosebit sau nu.

Sunt crocanti datorita crustei si moi la interior fara insa sa aiba un gust aparte si cred ca am fost servite cu gandaci ca sa vada daca avem repulsie fata de asa ceva si cum eu eram cobaiul eu am incercat, insa din ceilalti 6 chinezoi cu care mai eram la masa unul singur a mai luat si el un gandac si asta probabil de jena pentru ca m-a vazut pe mine.

Si eu tin minte cum trebuia sa strangem frunze de dud deoarece la noi la scoala era o mica crescatorie de viermi de matase, insa asta a fost in urma cu foarte multi ani.

Iar obiectele din jad multe erau chiar foarte interesante, insa noi eram mai spre sfarsit de finante iar acele obiecte erau totusi destul de scumpe.

A mai fost o situatie interesanta intalnita in Taiwan, unde la mare pret erau obiectele din coral si a caror valoare crescuse mult mai mult prin comparatie cu aurul sau pietrele pretioase.

Trebuie insa sa te si pricepi la asta.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

adrianbogdan
[13.02.17 16:55:03]
»

Buna!

Foarte frumoasa excursia stai linistita ca a facut toti bani, oricum mie personal nu mi s-a parut scumpa.

Nu inteleg io prea bine ce sunt cu hatiile alea pe care le-ai

pus ca poze (o sa I le arat fimi poate recunoaste ceva semne), dar pozele cu obiectele din jad imi plac maxim, incerc sa mi le imaginez natural, coloritul deosebit.

Votat cu placere!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[13.02.17 17:05:03]
»

@adrianbogdan: Primele 2 poze sunt contractul cu agentia de la care am luat excursia, pot fi cautati pe net si contactati pentru cine vrea sa mearga cu agentie si nu pe cont propriu, iar cea de-a treia poza era o harta luata de la hotel, la receptie erau aceste harti (ca niste foi care se detasau), mari ca si acele hartii/meniu de la restaurant, si erau comode deoarece iti aratau obiectivele si cu ajungi la ele, si mai erau utile in cazul in care voiai sa iei un taxi si sa-i spui soferului unde vrei sa ajungi.

Am fost foarte multumita de acest hotel (si o mancare foarte buna ceea ce conteaza deoarece de la aeroport aveau un Shuttle bus care oprea peste drum de hotel ceea ce era perfect si chiar langa hotel era si o banca unde am schimbat noi bani (o miscare foarte greoaie insa, noroc cu chinezoaica noastra).

Multumesc de vizita si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[13.02.17 20:29:11]
»

@mishu: Și-uite-așa te-ai făcut tu cu-n SB de jad! Meritai, de altfel! Ca prea bine le zici! Câârrr! Acum merg să savurez pozele!

mishuAUTOR REVIEW
[13.02.17 20:44:31]
»

@Zoazore: Multumesc de vizita si vot si sper ca ti-au placut si pozele. Idem si la fel ca mai sus ????.

Zoazore
[13.02.17 21:02:50]
»

@mishu: M-au fascinat!

Jad (chineză 玉 „Yù“) (Nefrit) este o piatră semiprețioasă compusă din silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu, (Na (Al, Fe3+) [Si2O6]) de culoare albă-verzuie până la verde închis, cu luciu sticlos, folosită la confecționarea unor obiecte de artă. Jadul face din grupa mare a amfibolilor, fiind frecvent folosit ca bijuterie. În China este cunoscut de cca. 5000 de ani, fiind considerat un obiect de cult. Din jad au fost confecționate în China obiecte de podoabă, bijuterii și talismane aducătoare de noroc. Datorită durității sale, jadul a fost folosit în trecut și la confecționarea de unelte sau arme

https://ro. wikipedia.org/wiki/Jad

Jadul, pe lângă turmalină și citrin, m-au fascinat de pe vremea în care le-am învățat (1985-1986). Iar ce le iese din mână chinezilor e inegalabil!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[13.02.17 21:04:45]
»

@Zoazore: Daca stiam ca te voi cunoaste ti-as fi luat ceva din jad, ceva care sa fie de acolo, de la ei ????

Zoazore
[13.02.17 21:08:27]
»

@mishu: Nu mă provoca! Îmi ajung pozele și articolul tău! Am avut un coleg chinez în facultate, așa că am o pisicuță micuță din jad! N-am testat-o cât e de veritabilă.

tata123 🔱
[14.02.17 10:27:41]
»

@mishu: Ai trăit o experiență de viață frumoasă în China. Vizita în lumea nuanțelor de verde oferite de acest mineral, jadul, este acum o amintire plăcută. Această „piatră” atât de utilizată în lumea bijuteriilor (începând din epoci vechi), dar și în viața spirituală (există multe credințe și superstiții) ori în practica medicală (curativă sau de relaxare) fascinează/influențează viața multor persoane.

Apropo de Marele Zid Chinezesc: filmul apărut la sfârșitul anului 2016 (The Great Wall) lămurește misterul construirii fortificației gigant

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[14.02.17 11:13:03]
»

@tata123: Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri precum si pentru completari. Daca as mai ajunge vreodata pe acolo as incerca sa intru si mai mult in lumea lor, este atat de diferit fata de ceea ce intalnim zi de zi incat trebuie sa traiesti totul la maxim, si asta pana nu se europenizeaza si ei.

Deja au KFC si McDonalds si Pizza Hut si asta se vede pe ei, si la modul general incearca sa copieze ce au in afara granitelor.

Oricum insa sunt foarte ambitiosi dar si docile, si asta ii tine inca in frau.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[26.02.17 20:27:49]
»

@mishu: Frumoasa relatare, spectaculoasa excursie, interesante locuri, dar cam prea indepartate pentru mine. Succes si excursii frumoase in continuare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, calatorul, elviramvio, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Beijing:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059201002120972 sec
    ecranul dvs: 1 x 1