ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.02.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Drobeta-Turnu Severin
ÎNSCRIS: 04.05.16
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 5 zile
familie cu copii
6 AD. + 3 COPII -- v: 12,9,8

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Un loc magic unde apusul durează mai mult decât oriunde altundeva pe pământ

TIPĂREȘTE URM de aici

2 WV Polo, bagajele, piticii și o dorință imensa să facem cunoștință cu Atlanticul. Cu toată viteza spre Algarve... hai odată să vedem oceanul a strigat puștimea, că doar de aia am venit. Ce poduri, ce muzee, ei visau deja la bălăceală.

Cam 3 ore și jumătate pe autostradă și o să ajungem le-am spus. Waaaa mai mult decât de la Milano la Lisabona, a venit răspunsul. Un joc de fazan și uite acum ajungem. Cei care au copii știu cum trebuie să-i țină ocupați ca să nu li se pară lung traseul. Ai noștri sunt obișnuiți, am făcut cu ei toată Italia, Croația sau Turcia cu automobilul, o să scriu o dată despre jocurile la care apelăm ca să nu se plictisească.

Am setat GPS – urile și direct spre Guesthouse Dona Ana Garden. Da, am ales o mică pensiune de lângă celebra plajă din Lagos oarecum forțați pentru că așa cum v-am povestit eram 9 și a fost destul de problematic să găsim ceva bun la raportul calitate – preț pentru ditamai grupul. În plus, am dorit cazare cu piscină pentru că din toate comentariile ne-am speriat un pic de apa rece a Atlanticului iar puștimea visa doar baie și scufundări … ca în Grecia.

Am găsit destul de ușor pensiunea. E destul de ok, am închiriat un apartament cu 2 camere în care am stat cele 2 familii cu băieți și o cameră dubla unde au dormit ceilalți prieteni cu fetița lor. Nu e waw, dar ținand cont că ne-am propus să ne mișcăm non-stop, doar pentru somn a fost mai mult decât bine. Cei mai pretențioși nu o să fie de acord cu mine. E destul de veche, nu are cearceafuri albe (indicatorul meu de concediu), nu are restaurant, e însă aproape de plajă, are piscină curată, la prețul oferit, 450 de euro – 4 nopți, e BINE, nu Foarte bine cum ne dă bookingul din comentarii.

Ne-am cazat pe la ora 19,30, ora lor și la 20 eram pe plajă curioși să vedem dacă ceea ce admirasem în fotografii se adeverea.

Și da, apa oceanului era foarte retrasă, stâncile se vedeau în toată splendoarea lor, iar noi eram captivați de faptul că eram la capătul lumii. Apa … destul de rece, briza abia atunci începea să-și facă prezența și deși ne mângâia ușor, mai târziu a mușcat din noi de-a dreptul. Am făcut primele fotografii, am dat mâna și picioarele cu marele ocean și am plecat să colindăm puțin după de-ale gurii.

Diferența de fus orar este de 2 ore și deși acolo era 21, noi eram calați pe programul României adică deja începusem să căscăm. În plus, briza devenise un mic geruleț de vară.

Toate restaurantele aveau afară scaunele dotate cu păturici și alte accesorii ce trebuia să îți țină de cald. Pe românește am înghețat bocnă pe o terasă pe care am așteptat să se elibereze câteva mese înăuntru pentru că afară îți înghețau mâinile pe furculiță. Eram și obosiți, iar eu dezamăgită deoarece era un fel de burgerking. Dacă pentru copii vacanța însemna bălăceală, eu visam doar fructe de mare și pește. Am mâncat și apoi ne-am retras prin același frig de august la pensiune unde am dormit buștean.

Dimineața la ora 5 (a lor) eram în ființă. Nici nu era lumină bine și trebuia să mai feisbucesc puțin ca să pot ieși la plimbare. La 7 eram pe plajă urcând și coborând cele 175 de trepte care te duc pe una dintre cele mai faimoase și frumoase plaje din lume, Donna Ana.

E plin de scoici, de nisip de fin, de stânci roșii care se înalță mărețe din apa care se retrage seara și începe dimineața să urce către țărm. 15 euro cele 2 sezlonguri, berea destul de ieftină și apa la început extrem de rece. Primele 2 zile am avut parte, cică, de un ciclon care făcea ca apa să îți dea fiori pe șira spinării până te obișnuiai, iar seara ca atmosfera să fie una de toamnă târzie.

Copiii, în schimb nu au avut nicio treabă. Stâncile au fost adevărate trambuline iar apa rece nu i-a oprit absolut deloc din sărituri. Ba mai mult după o zi întreagă de bălăceală urmau întrecerile din piscină.

Cum nu am avut asigurat nici un fel de masă am căutat în împrejurimi undeva să mâncăm. În prima dimineață, am găsit la câteva case o pensiune care avea la recepție o româncă, a fost dispusă imediat să ne ajute și ne-a aranjat să putem veni acolo. 5 euro de persoană, bufet suedez și bunătăți de amețeai. De la aperitive care mai de care, până la duciuri tradiționale de poveste pe care le puteai uda cu sucuri naturale sau chiar șampanie.

Așa că în dimineața în care făceam 41 de ani am avut parte de un adevărat răsfăț. Fructe zemoase, pasteis de Nata, șampanie și prieteni dragi, nici că îți dorești mai mult. De asta îmi iau eu concediu an de an în august, de ziua mea.

A doua zi am plecat la plimbare, destinația Sagres și Cabo de São Vicente-Capul Sf Vincent, cel mai sud-vestic colț al Europei.

Se știe că Lagos a fost locul de unde corăbiile lui Henri Navigatorul (seamănă cu cel din fotografia mea din primul episod dacă vă mai aduceți aminte), prinț al Portugaliei și geograf trimitea corăbiile în expediții de cucerire de noi teritorii. Se spune că Henric Navigatorul a înființat o școală de navigație la Sagres, iar Roza Vânturilor – Rosa dos Ventos – din Fortăreața de la Sagres vine să confirme acest lucru, nu știu dacă așa o fi fost, dar cert este că acolo te simți cumva la capătul lumii, la Fim do Mundo.

Am citit că fenicienii venerau Cabo de São Vicente, iar grecii antici, care au ridicat aici un templu în cinstea lui Heracle, îl denumeau Ophiussa (Pământul Șerpilor).

Romanii l-au numit Promontorium Sacrum (Promotriul Sfânt), considerându-l un loc magic unde apusul durează mai mult decât oriunde altundeva pe pămînt. Era marginea lumii romanilor, care credeau că aici, la Promontorium Sacrum, soarele se scufundă fluierând zgmotos în ocean pentru a-și petrece noaptea. Frumos spus și verificat, amețești pur și simplu, eu care am ceva cu înălțimile am fost amețită la propriu.

Am vizitat farul și muzeul, ne-am fotografiat pe celebrul tron din curtea farului și am dârdâit din toate încheieturile pentru că acolo vântul nu se joacă, urlă de-a dreptul. Și dacă citiți în comentariile celor care au fost că trebuie să vă îmbrăcați cum se cuvine, păi să o faceți că știu ei ce știu. Ei, or fi fost seara, or fi fost mai friguroși au zis prietenii mei, la aproape 40 de grade afară, nu are cum să ne fie frig …... am avut un pulover și o geacă și nu știam pe care dintre cei trei puști să-i îmbrăcăm mai întâi.

Și mai e ceva pentru care am bătut drumul până acolo – celebra tarabă cu cârnați denumită generic ULTIMUL CÂRNAT DINAINTE DE AMERICA - o tonetă nemțească ce te răsfață cu bratwurști și care, în contul celor 3 euro de porție, îți înmânează și un certificat care atestă faptul că ai fost în cel mai sud-vestic punct al Europei.

Oricum la 75 de metri deasupra oceanului, înconjurat de o infinitate de apă, cu vântul fluierând și valurile izbindu-se de stânci, te simți mic, mic.

E atât de mare LUMEA asta, a constatat sfătos și puștiul meu, oare o să ajungem să o vedem pe toată? A fost extrem de mândru la vreo 2 luni după concediu când amuzându-ne cu un test on line am calculat că am reușit să vedem 3% din Planetă bifând țările în care am ajuns, hai că e bine și se poate și mai bine, dar să revenim la Lagos.

E o stațiune mirifică, un loc pe care merită să îl vizitezi și care merită fiecare bănuț pus deoparte. Am vizitat toate plajele recomandate de cei care te îndeamnă să ajungi în sudul Portugaliei și da, toate arată exact așa cum ți le imaginezi.

Am întâlnit foarte mulți români și moldoveni care lucrează în restaurantele din stațiune, toți bucuroși să te ajute și să îți recomande bunătățile.

Nu m-am dezis și am încercat toate felurile de scoici și de fructe de mare pe care mi le puteam permite și chiar și codul ăla al lor e ok în anumite combinații. Am incercat vestita cataplana, un amestec de carne de porc cu fructe de mare gătite într-un vas de alamă de la care vine și numele felului de mâncare.

O singură problemă am avut, restaurantele cu specific local sunt foarte micuțe, când intram lâși ceream o masă de 9 persoane li se făcea rău, așa că ne-am despărțit vreo 2 seri la rând ca să putem savura o serie de bunătăți.

După primele 2 seri friguroase, s-a schimbat și vremea, a devenit mai prietenoasă și ne-am bucurat în voie de străduțele înguste, vechi și pline de farmec ale orașului. Tarabele sunt încărcate de produse din plută și abia atunci ne-am dat seama de ce pe traseul de la Lisabona la Lagos am văzut pe marginea drumului o grămadă de copaci decojiți, sunt de-a dreptul despuiați. Folosesc pluta să facă de la papuci, la pălării, genți, tocătoare, creioane, pixuri, semne de carte și câte și mai câte.

Dar să știți că Lagos nu înseamnă numai plaje frumoase, oamenii au ceva al lor, bătrânii lor sunt altfel, poate că trăiesc într-un oraș turistic am încercat noi să găsim o explicație …. și ce la noi nu trăiesc bătrâni în Costinești sau la Mamaia a venit rapid contrargumentul …. Drepți, zâmbitori, deschiși…... frumoși ce mai încoace și încolo, dar în sensul acela de om frumos (la minte și la trup).

Ne-am atașat foarte tare de o cafenea, un fel de a spune pentru că semăna cu o cofetărie de pe vremuri. Vopsită până la brâu cu vopsea în ulei, cu mese și scaune exact ca alea pe care mâncam celebrele prăjituri Carpați sau cartofi când eram mici și pe care în România am fi ocolit-o cu siguranță … că, deh.

Era o afacere de familie, la servire erau 2 frați trecuți de prima tinerețe, iar la casă copiii care aveau undeva la 14-16 ani. Ne-am prins noi că era un fel de loc preferat de localnici dimineața. Cafea bună, de toate felurile, la expresor, la ibric, rețetă portugheză, americană, de care doreai, câteva feluri de sandvișuri, omlete – bune și ele, pasteis și alte deserturi locale, toate extrem de amabil servite. Copiii au fost fascinați de sandvisurile în croissant. Prosciutto, cașcaval și ketchup într-un corn dolofan și rumenit, vă imaginați că e visul oricarui copilă. Ne-am împrietenit rapid, vorbeau engleză, așa că am devenit clienți fideli. Acolo în fiecare dimineața băbuțele și moșnegeii se întâlneau pentru citit gazeta și pentru cafeluța “ descântată ”. O serveau cu pâine prăjită unsă cu miere, doar atât. Veneau de la piață, aveau legumele în papornițe de rogojini, ca alea lu’ Nea Mărin, savurau cafeluța, vorbeau, râdeau și apoi se retrageau în casele alea mici și pictate sau placate cu celebrele plăci azulejos. Când l-am abordat pe “ Henry Navigatorul ”, o să-l numesc așa pe bătrânelul din cafenea, și l-am rugat să accepte să facem o fotografie întâi a zâmbit și a părut că nu înțelege. L-am rugat pe patron, care știam că înțelege engleza, să-i explice că vreau să fac o poză pentru că așa mi-am imaginat eu, înainte de a ajunge acolo, că arată portughezii și chiar Henry Navigatorul. A ascultat și el liniștit și apoi mi-a zis într-o engleză perfectă că stă la fotografiat doar în schimbul unui pupic. L-a primit, iar mie se pare că am adus acasă o bucățică din țara asta de la capătul continentului.

Așa că nu a mințit cine a spus despre Portugalia că nu poate fi descrisă în cuvinte și că vizitarea ei nu e doar despre plaje celebre, stânci, puncte extreme, istorie sau geografie.

Portugalia e despre oameni, despre culori, despre fotografii impecabile și despre altfel de emoții. Deasupra oceanului, în bătaia vântului, privind imensitatea aceea albastră și ascultând valurile, nicăieri nu simți mai bine citatul lui Gustave Flaubert, îl stiți, cel cu Madame Bovary: „Călătoriile te transformă într-o persoană modestă. Pentru că îți dai seama de locul mărunt pe care-l ocupi în lume. ”


[fb]
---
Trimis de anuca27 in 03.02.17 08:46:12
Validat / Publicat: 03.02.17 09:44:29
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA

VIZUALIZĂRI: 5950 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (anuca27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 primul rasarit la Ocean
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[03.02.17 08:58:56]
»

@anuca27:

Guesthouse Dona Ana Garden. Da, am ales o mică pensiune de lângă celebra plajă din Lagos...

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / PORTUGALIA
[03.02.17 10:06:21]
»

@anuca27: Tare frumos! Voi ați fost în august, noi v-am călcat pe urme în primele zile din septembrie. Chiar acum câteva zile scriam și eu despre Lagos, ce coincidență...

Noi am avut cartierul general în Spania, dar cele două zile de Algarve ne-au plăcut la nebunie. Când am ajuns noi la Cabo de San Vicente, nu era taraba cu cârnații și certificatele, așa că ne-am mulțumit cu magnetul "Am fost la capătul lumii".

Tot în ziua aia eram porniți și pe faimoasa cataplană, dar, așa cum povesteam, incidente neașteptate ne-au obligat să schimbăm planul și am fost nevoiți să mâncăm din mers. Așa că musai mă întorc într-o bună zi.

Tot de la frigul de acolo mi s-a tras și răceala cu care m-am întors din concediu. A tras vântul ăla de rochia mea ceva de belea...

La fortăreața Beliche nu ați oprit? Priveliștile erau superbe și de acolo, ca de pe tot litoralul stâncos din zonă...

Frumoasă vacanță ați avut, mă bucur când citesc și văd poze din locurile pe unde am ajuns și eu.

Vacanțe frumoase în continuare, Ana!

elviramvio
[03.02.17 10:06:50]
»

@anuca27:

Frumos articol si poze, felicitari.

Dana2008
[03.02.17 10:07:51]
»

Felicitări pentru articol și fotografii! Am inceput ziua cu un articol frumos pe care îl așteptam cu mare curiozitate.

Fotografiile sunt uimitoare!

Călătorii plăcute și să bifați cât mai multe locuri vizitate la test anul acesta, poate dublați procentul! ????

Pe curând!

Carmen Ion
[03.02.17 10:22:45]
»

@anuca27: Minunat!

mishu
[03.02.17 13:27:29]
»

@anuca27: Foarte dragut articolul, ceva fresh asa ca de inceput de weekend (aproape . M-am amuzat la ceea ce povesteai referitor la cum tii copiii la drumuri lungi fara plictiseala si m-am gandit la ai mei.

Cand erau mici adormeau si astfel o buna bucata de drum era ok, cand s-au mai marit am trecut sni noi la fazan cu variantele lui, sa spui un cuvant cu ultimele 2 litere din cuvantul spus de anteriorul, sau cine spune cele mai multe cuvinte care incep cu aceeasi litera, si aici nu pot uita o intamplare cand cel mic vazand ca este exclus din acest joc (pe motiv de varsta), noi fiind la cuvinte care incep cu litera "C" a zis ca spune si el si normal ca l-am lasat. Cuvantul insa a fost magistral si ne adduce si acum aminte. A spus "Elefant" foarte mandru de el.

Acum ca au crescut au foarte putina rabdare si daca ar exista teleportarea cred ca si-ar face abonament.

Foarte frumoase povesti si locuri si conteaza cum te simti acolo si nu alte lucruri.

Minunata prima poza (si celelalte sunt frumoase dar prima este spectaculoasa), felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU
[03.02.17 20:33:08]
»

@anuca27: Dacă tu ne-ai povestit atmosfera din vacanță, hai sa-ti spun care este atmosfera la noi, sau mai exact reacția noastră după ce am citit și văzut pozele.

Știm că faci în așa fel ca de ziua ta să fiți în vacanță.

Noroc cu șampanie la micul dejun, și poza cine a facut-o, a întrebat S. ? Pentru că din nou știm că erați doi sărbătoriți.

Tare mult ne-a plăcut cum ne-ai povestit aventura voastră la ocean.

Anuca dragă acum poți spune că ai ajuns la unul din capetele lumii, cel puțin le cel al Europei ai dovada.

Felicitări și vă dorim să măriți procentul locurilor văzute din lume.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[04.02.17 22:29:03]
»

Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).

Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Bujie
[01.04.17 21:15:49]
»

Multumesc pentru rabdarea cu care ati oferit informatiile. Ca urmare ma voi apuca de rezervari. Directia: Lagos!

Toata stima!

Larissa
[13.06.17 22:40:46]
»

Foarte frumos ai scris anuca, m-ai impresionat... foarte curand voi ajunge acolo, imi fac acum lectiile si incerc sa creionez ce pot face 10 zile in Lagos, cu masina inchiriata... Inteleg ca la sfarsit de iunie nu putem spera decat la o baie in piscina...

mirela2691
[12.08.17 14:21:37]
»

Bună ziua,

Noi călătorim luni la Lagos si din foto am văzut că sunt multe pietre pe plaje.

Stiti cum e intrarea in ocean? E nevoie de încălțăminte de gumă?

Mulțumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, ANILU, Bujie, elviramvio, Larissa, mirela2691, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lagos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066025018692017 sec
    ecranul dvs: 1 x 1