ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.03.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 01.07.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2006
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Pădurea Hagieni

TIPĂREȘTE

Zi frumoasă de august, valurile mării îmi susură lin în urechi, iar eu, ca un demn reprezentant al unei zodii de foc, stau liniştită cu burta la soare aşteptând să mă rumenesc. Liniştea mea dispare odată cu apariţia consortului din apă, căruia i-a încolţit o idee genială (şi doar i-am spus să nu mai stea cu orele în apă!!! ).

„Hai să mergem să vedem pădurea de la Hagieni! ” Ei asta era acum: să vedem o pădure! O pădure e o pădure şi nu renunţ eu la o porţie de rumenit pentru o pădure! În concluzie îl las să vorbească liniştit şi eu mă intorc pe cealaltă parte continundu-mi programul de reptilă dornică de soare.

Dar vorba românului „de râie nu scapi”, deci câteva zile mă toacă mărunt, ca pe pătrunjel, cu pădurea, încât până la urmă cedez:

„Bine! Dacă prindem o zi fără soare, mergem! ” spun cu voce tare, gândind „N-ai să vezi! ”

Dar, nefiind în perioada mea norocoasă, mă trezesc într-o dimineaţă şi privind pe geam constat cu disperare că cerul era acoperit cu o pătură groasă de nori cenuşiu-închis, ce păreau hotărâţi să nu plece prea curând. Bărbată-miu îşi freca mâinile cu o mare bucurie în priviri „Mergem la Hagieni! Ai spus! ”, aşa-mi trebuie dacă mă trezesc vorbind în loc să iau poziţia struţului şi să-mi văd liniştită de prăjit.

După alte încercări, de genul „Parcă aud un zgomot ciudat la motor! ” sau „Trage volanul, nu cumva avem pană? ”, ţi-ai găsit, în 16 ani de condus am făcut 2 pene şi nici una atunci când trebuia, mă resemnez şi pornim spre pădurea de la Hagieni.

Cum se ajunge la Hagieni?

Sunt două variante:

a. – din Mangalia se merge spre Albeşti (sau indicator de Negru Vodă) cam 12 km, apoi de aici spre Hagieni, iar pe la mijlocul drumului dintre cele două sate se face un drum de pământ spre pădure (nesemnalizat) ;

b. – sau mergând de la Mangalia spre 2 Mai, vom întâlni o intersecţie cu indicator spre Limanu si urmând indicatorul ajungem în Limanu si de aici spre Hagieni sau tot spre Albeşti (conexiune cu varianta a).

Unde este Pădurea Hagieni?

Este localizată între satele Albeşti la vest, Hagieni la sud-est şi Arsa la nord-est, în coada lacului Limanu, sau a sectorului de lac de pe valea Limanu.

Cum am aflat de Hagieni?

Net? Nuuu, încercaţi asta şi o să fiţi dezamăgiţi! Pliante? De unde şi cine să le facă?

Dar prin 2004 ne întâlnim în 2 Mai cu un fost coleg de facultate al soţului meu, fiecare cu familia la prajit. Dintr-o poveste în alta, ne spune ca îşi pregăteşte un doctorat pe climatul sud-dobrogean şi că de câţiva ani bate zona cu insistenţă cautând dovezi ale schimbărilor climatice. Aşa ne-a povestit de Hagieni, pădurea tropicală din România, cu liane, plante epifite (din familia căror fac parte şi orhideele, cel mai nordic punct din Europa unde pot fi întâlnite) şi diverse lighioane unice.

„E păcat să fi aici şi să nu o vezi, e chiar unică în România! ” Ştiu şi eu? Ce-o fi aşa unic?

Văzusem ceva păduri de câmpie, de la cele sud-bucureştene (Greaca, Comana, Herăşti) la cele din jud. Galaţi (mai ales Gârboavele), până la cele deltaice (Caraorman, Letea).

Da şi? Ce poate fi ceva atât de interesant la o pădure în sudul Dobrogei? Cei care a-ţi calatorit la sud de Romania, Balcani, Asia Mica sau zona mediteraneană cu siguranta a-ţi vazut zeci de pâlcuri de pădure, ba de conifere (pin mai ales), ba de foioase cu frunze mai mult sau mai puţin căzătoare, ba suprafeţe imense acoperite de ierburi mai mult sau mai puţin uscate presărate cu tufişuri de diverse mărimi, culori, uneori cu flori frumoase etc. Şi cum Dobrogea de sud tinde să arate din ce în ce mai mult cu ce am descris mai sus datorita climatului şi lipsei de eforturi (de diverse naturi, nu dăm acum detalii) de a cultiva pământul, ce poate fi aşa de deosebit? ...

Folosind a doua variantă de traseu, să vedem şi lacul de la Limanu, peştera nu era cazul atunci fiind cu un copil prea mic pentru a-l lua cu noi într-o peşteră neamenajată, ajungem în Hagieni, de aici cu ochii când pe dreapta, când pe stânga căutând pădurea. Terenul cam vălurit, pâlcuri de pădure şi pe dreapta şi pe stânga la distanţe apreciabile faţă de şosea, indicatoare ioc, „Unde-i faimoasa pădure? ”. Şi mergând aşa, eu bombănind la adresa unora care mi-au stricat ziua de plajă (între timp dispăruseră toţi norii de pe cer), am ajuns la intrare în Albeşti.

Dacă tot am ajuns până aici, hai să întrebăm un localnic unde-i pădurea? Întrebă dacă ai pe cine! În sat, fiind ora amiezii, părea că se dăduse evacuarea, la postul de poliţie trona un lacăt imens pe uşă, linişte totală peste tot. Aproape că renunţasem când vedem în faţa unei porţi, la umbră o bătrână, pe ea!

„Bună ziua! Cum ajungem la pădure? ”

„Luaţi drumul înapoi şi între cei doi nuci faceţi dreapta, pe drumul asfaltat, mergeţi aşa pe el cam două aruncături de băţ şi ajungeţi la pădure! ”

Mulţumim şi „luăm drumul înapoi” în căutarea celor doi nuci. Şi normal cei doi nuci erau şase, deci unul din reperele noastre a dispărut! Hai să căutăm drumul asfaltat, nici gând de asfalt (aşa cum ne imaginăm noi asfaltul!!! ). Până la urmă găsim drumul care avea nişte urme vagi de asfalt pe aprox. 10 – 15 m lungime apoi se continua cu pământ cca. 1, 5 – 2 km până la intrarea în pădure.

Coborâm din maşină şi în timp ce soţul meu vorbea cu paznicul văd panoul care ne informa că intrăm într-o rezervaţie şi încep să citesc:

vegetaţia – pădure de tip tropical cu arbori şi arbuşti specifici, cu liane, cu plante diverse, unele pe cale de dispariţie din ţara noastră;

fauna – broasca ţestoasă de uscat dobrogeană, pârşul cu coadă stufoasă, şopârla de stepă, diverse zburătoare, din ce în ce mai interesant, tocmai vroiam să-i propun consortului o plimbare pe jos prin pădure când...

ochii îmi cad pe reptile – şarpele de apă, şarpele rău, şarpele lui Esculap, vipera cu corn dobrogeană şi alţi şerpi, unii mai veninoşi ca alţii.

Din instinct privirea îmi fuge spre picioare şi respir uşurată, nu aveam nimic înfăşurat în jurul lor! Tocmai atunci paznicul îi spunea soţului meu că unicitatea pădurii constă în faptul că acolo sunt ocrotite 3 dintre cele mai veninoase specii de şerpi din România (vipera cu corn dobrogeană, şarpele rău şi şarpele lui Esculap). Se vede treaba că „simpatia” mea declarată pentru târâtoare mă aduce cel puţin o dată pe an în apropierea lor. Aşa ca pornim la vizitarea pădurii din maşină pe aleea betonată circulară făcută special pentru a se evita întâlnirea vizitatorilor cu vieţuitoarele, cu geamurile bine închise şi cu speranţa că nu voi călca nici un locuitor târâtor.

Oricum, pădurea este într-adevar minunată, cu vegetaţie abundentă, cu flori şi diverse plante încântătoare, iar cei care pot trece peste teama sau repulsia faţă de târâtoare (nu am văzut nici un exemplar) să meargă să o viziteze, este chiar interesantă.

P. S. – nu-mi amintesc din ce motive nu am avut aparatul de fotografiat la noi aşa că nu avem poze, dar am găsit pe net imagini cu locuitorii acestei păduri pe care le vom ataşa.

click aici

P. P. S. - este de preferat să nu vizitaţi pădurea la sfârşitul sezonului cald, mai ales cu maşina. Nu de alta dar şi ea o să ţină minte bine până la primul polish. Pădurea e plină de plante rezistente la uscăciune (inclusiv unele atârnătoare de tip liane), pe care nu le tunde nimeni şi care tind să se extindă spre aleea menţionată, aceasta devenind mult mai îngustă decât maşina... Noi am admirat-o pe a noastră la întoarcere şi avea o „memorie” amplă din pădurea Hagieni!

Rog Webmaster-ul să nu puncteze fotografiile!


[fb]
---
Trimis de cc_iordachescu in 23.03.10 21:49:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII. A mai fost în/la: greu de spus unde nu am fost
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 14419 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cc_iordachescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 (c) valea Limanu in zona padurii Hagieni
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8750 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

Sanziana
[23.03.10 22:01:57]
»

felicitari pentru detaliile amanuntite si pentru pasiunea de povestitor, CC CATCH daca nu ma insel ai votul meu

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.03.10 22:11:21]
»

Super review, descriere amanuntita, presarata cu ,,zone'' pontoase, cu ,,parti'' de suspans, ce mai, meriti din plin un vot mare si felicitari pentru postare ! Noroc cu acest site si minunatiile ce se posteaza aici, ca mai reusim si noi sa aflam despre frumusetile patriei, dar in special de ce comori nebanuite ascunde taisoara noastra draga. Ce locuri minunate, de care habar n-aveam, dar datorita voua, ne delectam si invatam totodata !

Bravo si felicitari pentru povestire si-un vot mare de la mine !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Diaura*
[23.03.10 22:59:27]
»

" Cum am aflat de Hagieni?

Net? Nuuu, încercaţi asta şi o să fiţi dezamăgiţi! Pliante? De unde şi cine să le facă? "

Incepand de azi raspunsul va fi altul: de la cc iordachescu.

Recunosc ca oricat de mult mi-a placut povestea, si oricat de mult imi plac orhideele... voi ramane in continuare la varianta "cumpar din florarie" dar in padurea Hagieni nu ma duc. De frica serpilor.

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[23.03.10 23:33:12]
»

Multumim tuturor pentru aprecieri si voturi!

sanziana m : nu te înşeli!

dananecula: mă bucur că într-o oarece măsură putem fi de ajutor la aflarea unor locuri mai puţin cunoscute.

Diaura: din fericire poţi vizita padurea cu maşina şi tot din fericire nici una dintre speciile de şerpi veninoşi de la noi nu atacă dacă nu sunt provocate, călcate pe coadă, etc. Mie personal pe Cozia mi-a trecut vipera pe vârful de la bocanc. E adevarat că nu m-am putut mişca cam 20 min. după faza asta, dar nu m-a muşcat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
pepsi70ro
[24.03.10 06:30:38]
»

Eu, dobrogean fiind, n-am fost niciodata aolo, chiar daca am trecut de multe ori catre Negru Voda. Mi-ai trezit interesul si probabil in acest weekend vom face o plimbare acolo. Felicitari! Un vot si de la mine.

mario 110
[24.03.10 08:02:07]
»

foarte frumos review-ul si folositor bineinteles. foarte inspirata ideea de a posta poze cu "localnicii" zonei. o intrebare, totusi: in pozele P09 si P10 va referiti la sarpele lui esculap, nu? nu va suparati, sunt convins ca e doar o banala greseala de tipar. in rest, nota 10 si-un vot mare.

webmasterXY*
[24.03.10 08:17:39]
»

Reparat tiparul.

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[24.03.10 08:25:11]
»

Multumesc mario 110, oboseala e de vină! Şi mulţumesc wb6 pentru corectură!

pepsi - dacă ajungi la Hagieni te rog să ne spui şi nouă cum mai stau lucrurile pe acolo, nu am mai fost din 2006.

Cristian_h*
[24.03.10 08:29:13]
»

de mult vroiam sa scriu aceste ganduri: CC esti userul care ma face sa uit de Roma, Paris, Londra sau mai stiu eu ce destinatii turistice. Prin diversitatea si originalitatea subiectelor tale m-ai cucerit in totalitate felicitari!

biancuta
[24.03.10 11:26:38]
»

Sunt total de acord cu cristian_h, ai un talent deosebit de a descrie locurile din tara noastra si de a scoate in evidenta ceea ce merita vazut in aceste locuri. Ai si din partea mea un vot.

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[24.03.10 11:47:25]
»

Mulţumim, Cristian_h şi biancuta! Suntem încântaţi să vă povestim despre cele văzute şi trăite de noi în ţara noastră! Avem o ţară frumoasă!

ancamariagadea*
[24.03.10 12:55:35]
»

Foarte educative cele scrise mai sus dar si pline de haz. Am citit pe nerasuflate review-ul.

Gandindu-ma la faptul ca nu este o zona cunoscuta si ca indicatoarele lipsesc ma intristez dar ma si bucur, in acelasi timp. Ma intristez pentru ca nu este un loc cunoscut, desi ar merita (stiu de padurea Hagieni, insa nu stiam toate cele prezentate mai sus) dar ma si ma bucur pentru ca in felul acesta nu stiu "vandalii" de existenta ei, pentru a-si lasa urmele pe acolo. Daca sunt si specii de serpi veninosi, cu atat mai bine! Macar in zona aceea nu vor rasuna manelele, nu va mirosi in week-end-uri a mici si nu va fi impanzita de peturi si gunoaie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
neimportant
[24.03.10 14:36:20]
»

Frumoasă descriere, amanunţită, care nu plictiseşte, are conţinut, substanţă şi chiar haz. Detaliile oferite trădează înclinaţiile tale către zoologie şi către natură în general, chiar dacă în deschiderea review-ului nu laşi să se înteleagă asta, dar aşa ai reuşit să ne captivezi mai bine.

Ce am văzut că lipseşte din peisajul pădurii este scorpionul comun, negru la culoare de cca. 2-3 cm, pe care m-aş fi aşteptat să-l întalneşti într-o zonă din Dobrogea. Chiar nu o exista în acel areal? În orice caz, peisajele au meritat efortul depus de a vă deplasa şi de a surprinde salbaticia la ea acasă. Se intuieşte varietatea speciilor, fie vegetale sau animale, îmbucurător fiind faptul că locul nu prea pare aglomerat de turiştii obişnuiţi, dornici de grătare, bere, muzică de petrecere şi curăţenie facultativă. Să rămână aşa, o oază de natură pură, ferită de "cuceririle" timpurilor pe care le traim...

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[24.03.10 15:05:32]
»

ancamaria: sunt încântată că ţi-au placut cele scrise!

zapacitu: multumim de aprecieri! A fost o perioadă când am cochetat cu biologia, în general, şi chiar dacă valurile vieţii m-au dus spre alt domeniu nu foarte diferit, prima dragoste nu se uită.

Cât despre scorpion nu-ţi pot spune daca lipseşte sau nu, dar nu l-am văzut menţionat pe panoul de prezentare al rezervaţiei Hagieni.

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[25.03.10 00:47:50]
»

webmaster, please, dacă se poate, imaginea cu localizarea poate să ajungă în prima poziţie? Mulţumesc anticipat!

webmaster77
[25.03.10 09:08:53]
»

ok! nu stiam nici eu daca se poate sau nu, dar pana la urma se pare ca am rezolvat problema. asa vroiai, nu?

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[25.03.10 12:48:31]
»

da, multumesc mult! e mai important cum se ajunge acolo, că "lighioanele"?!, fiecare cu norocul lui ce o vedea. Oricum, pentru târâtoare este recomandat sezonul cald, altfel ele hibernează sau sunt ascunse în litiera din pădure. Luna mai e potenţial un pic mai periculoasă deoarece sunt în împerechere şi sunt pe peste tot şi foarte agitate, deşi se sperie de om.

Dar şi pentru multitudinea de flori submediteraneene tot sezonul cald e recomandat. Oricum, există paznic şi ghid la intrarea în rezervaţie, au un fel de canton silvic acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
casafina
[20.06.10 09:47:28]
»

Foarte frumos articol si informativ. Va cer permisiunea sa-l copiez pe un site - nu-l scriu aici ca sa nu ma penalizeze admin, pot sa vi-l spun daca aveti mail privat.

Ma intereseaza si email prietenului dvs care studiaza padurea... daca il aveti si dumnelui este de acord sa fie deranjat. Ma chinui de ceva timp sa plantez arbusti si copaci la Limanu - din pacate nimic nu se prinde - inclusiv cei plantati si livrati de profesionisti... Multumesc frumos, Camelia

sagitarius*
[06.05.11 10:47:15]
»

Sunt in Dobrogea de 35 de ani si nu am ajuns la Hagieni!!! Noroc insa cu viitoarea excursie a mandrei mele, de 1 iunie cu clasa! Asa am gasit descrierea voastra: am ''imprastiat''deja link-ul si altora! Suna foarte-foarte interesant, DAR am oarecare temeri legate de faptul ca va fi o excursie cu copii de clasa a III-a! Si ce drumuri or fi acum pe acolo... !!!

Ce crezi, este indicat sa mearga numai cu doamna invatatoare - asa cum practica dumneaei de obicei - sau ar trebui si niste parinti-insotitori?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaPHONE
[01.06.20 10:38:03]
»

Ce descoperire faina! ????

webmasterX
[06.12.20 18:56:32]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Rezervația Naturală Pădurea Hagieni» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Hoinar prin Dobrogea]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, casafina, cc_iordachescu, Dan&Ema, dananecula, Diaura*, neimportant, sagitarius*
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația Naturală Pădurea Hagieni:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083192110061646 sec
    ecranul dvs: 1 x 1