ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.01.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Amersfoort, o bijuterie medievală, pe harta istorică a Olandei vechi

TIPĂREȘTE

Olanda veche - Amersfoort, o bijuterie medievală, mai putin cunoscută

In premieră pe site mergem astăzi la Amersfoort, un oraș autentic, istoric, departe de turismul de masă, el ne teleportează direct în Epoca de aur, acum să nu credeți că voi contabilza 300 de monumente naționale, nici pomeneală … el îmi pâlpâia demult pe radar ca un bolovan greu ce aștepta să îl dezgrop, recunosc că nu am fost deloc deșteaptă și am tot amânat vizita, deși mi-a ieșit în cale pe calea ferată de cel puțin 30 de ori... aflați că orașul cu aproape 150 000 de locuitori este numit chiar așa... Orașul bolovanului... de ce? prin 1661 un bloc de granit ce cântărea 7000 kg, înalt de doi metri, cu trecut glaciar scandinavic, a fost târăt de 400 de localnici în Vakensmarkt, în centrul orașului, în urma unui pariu... naivii concurenți s-au ales cu covrigi și bere, iar Amersfoort a devenit batjocura orașelor vecine rivale, care l-au botezat orașul bolovanului, locuitorii au îngropat pietroiul de rușine, dar în 1903 el a fost scos la iveală și pus cu mândrie locală pe un piedestal, expus de-a lungul zidurilor orașului.

Amersfoort, situat la o oră de Amsterdam, e vizitat anual de un milion de turiști, m-am trezit în toiul verii, în gara sa elegantă, ce m-a salutat cu o tipsie solară la 28 de grade, mi-am construit propriile trasee turistice dupa pofta inimii, admirând case cochete... m-am întălnit pe o linie orizontală și cu Pier Mondriaan, fiul orașului, în casa lui natala, așezată pe marginea unui canal și am căutat mult și bine o cârciumă celebră de secol 17, ce producea berea proprie.

Originea și pilonii bogăției istorice

Amersfoort este un punct de joncțiune important pe linia ferată și rutieră... în 30 de minute aterizezi rapid cu trenul din Amsterdam în Amersfoort Central... el este foarte aproape și de Utrecht, la 23 de km. (vezi impresii)

Orașul își datorează numele râului Amer devenit astăzi Eem ... un vad vechi trecea odinioară printre văi mlăștinoase între dealurile Veluwe și Utrecht.

Apa a jucat un rol primordial în economia orașului și nu doar în transport... datorită calității apei potabile, în Evul Mediu Amersfoort a devenit orașul berii, considerată cea mai bună din Olanda... breasla berarilor număra 350 de berării in sec. 19... însă orașul mai avea și alți doi piloni ai bogăției... textilele de lână și tutunul.

In 1259 episcopul de Utrecht acordă localității drepturile de oraș și permite ridicarea unor ziduri de fortificație... orașul a păstrat până astăzi un cerc interior de ziduri medievale, unice în țară.

Amersfoort e un oraș bătrân construit după tiparele clasice olandeze, are porți medievale, ziduri vechi, canale, un centru turistic compact și 9 muzee, trei din ele sunt de toată isprava.

El mi-a livrat firesc multă istorie și arhitectură veche prin cele peste 300 de monumente, cu un Card de 12.50 euro primești avantajul de a intra liber în patru obiective turistice, la alegere. El poate fi achiziționat la vvvamersfoort.nl pe Breetstraat 1, unde este biroul de turism.

Centrul vechi al orașului este cel mai bine păstrat din Olanda, dar localitatea evident s-a metamorfozat în timp și are mai multe fețe.

O centură unică de ziduri în Olanda - Muurhuizen

Ziduri vechi ce ascund taine, mă împresoară în centru, dar nu opresiv, mă plimb printre case vechi, severe, grave, înalte, făcute să dăinuiască, unde viața modernă își urmează firesc cursul și verdeața își croiește drum prin piatră.

La începutul secolului 12 este ridicată prima centură de ziduri forticate ale orașului și în secolul 14, datorită extinderii și înfloririi așezării, se construiește celebrul Muurhuizen, adică casele din zid, unice în Olanda, pe fundațiile zidului interior al orașului... este un drum pavat mai mult sau mai putin circular în jurul centrului istoric vechi al Amersfoortului, două treimi din acest cerc poartă numele menționat... mă învărt pe Weversingel, Zuidsingel și Westsingel.

Zidurile vechi medievale și ruinele lor sunt lungi de 1.5 km formează o linie de protecție și în calitatea mea de pieton m-am învârtit pe niște străzi înguste, ce se intersectează armonios cu canalele burgului, ce dorm liniștite în spatele caselor din ziduri.

Muurhuizen șerpuiește de la sudul orașului vechi până la secțiunea nordică la intersecția a trei străzi, Nieuweveg, Breestraat și Langegracht.

Porțile medievale ale orașului - bijuterii arhitectonice

Porțile medievale ale orașului de la începutul secolului 15 sunt adevăratele simboluri ale puterii glorioase a Amersfoort-ului, ele amintesc în opinia mea de modelele artei medievale, fiind adevăratele podoabe vii ce s-au păstrat în tezaurul arhitectural al orașului.

Koppelpoort e o poartă fortificată ce face parte din al doilea zid de protecție, ea era folosită pentru a controla traficul vaselor pe canalele din Amersfoort.

Acest monument istoric măreț e una dintre cele mai minunate structuri combinate de poartă pe uscat și pe apă.

Koppelpoort e poartă terestră situată pe un pod fortificat deasupra răului Eem... este considerat model de arhitectură medievală cu scop de apărare... ea a suferit evident atacurile dușmanilor, de pe cele două turnuri de apărare olandezii aruncau ulei fierbinte peste invadatori, pentru a-i ține la distanță.

Koppelpoort –adresă –KLEINE SPUI 2

Monnikendam e altă poartă de intrare în oraș, dar e plasat în zona sudică, ea este păstrată în stare aproape intactă, însă poarta cea mai veche este Kampessbinnen din 1381, care era la vremea ei singura cale de acces în oraș, localizată la nord de centrul vechi.

Toate aceste porți restaurate sunt martorele unui trecut istoric nu foarte sigur, când locuitorii orașului simțeau nevoia să se protejeze de intruși sau de bandele locale armate, aflate în slujba unor nobili locali.

Turnul Doamnei -Onze Liewe Vrouwetoren – (onzelievevrouwertoren.nl)

Adresa –Lieve Vrouwestraat 13.

Un turn înalt, ce seamănă cu cel din Utrecht, cu o fleșă îndrăzneață iese din orizontalitatea peisajului citadin și străpunge victorios cerul flamand... e Turnul Doamnei, tot ceea ce a mai rămas dintr-o veche biserică de secol 15.

Turnul de 98 m înălțime e vizibil de la mare distanță, cine are certificat de Batman, urcă 364 de trepte pentru 5 euro ora intrarea și e răsplătit cu panorama orașului.

Acest turn emblematic al orașului e alintat cu numele de John cel Lung (Lange Jan), el e prevăzut cu un carillon cu 35 de clopote, multiplicate ulterior cu încă 65.

Esti ca și mine surprins să descoperi că turnul nu e legat de o biserică, aceasta a fost distrusă în urma unei explozii cu praf de pușcă în sec. 18, deoarece lăcașul era folosită ca depozit, în timpul Reformei.

O mulțime de credincioși veneau în pelerinaj să se roage și să caute alinare lângă statuia miraculoasă a Fecioarei Maria, care a fost descoperită în 1444.

Miracolul de la Amersfoort

Evident vestea miracolului a ajunș și pe la urechile mele, ce poveste se ascunde în spatele ei, unde e statuia?

O tânără fată de la țară ajunge la porțile orașului în dorința de a intra la mânăstire, ea duce în mână o statuie a fecioarei, un suvenir drag din copilărie. Pe drum, fata noastră aruncă statuia într-un canal, dorind să se debaraseze de prea multe bagaje. După câteva zile o femeie primește în vis semnalul de a pescui statuia din apă și ea o predă sfintei biserici numită Notre Dame.

Treptat Amersfoort devine loc de pelerinaj religios, din păcate statuia nu a mai supraviețuit, așa că eu am pescuit doar povestea.

Hof și Joriskerk

Hof -Curtea e cea mai mare piață din centrul istoric, evident ea este protejată, numele ei vine din Evul Mediu.

Hof repezenta curtea episcopului de Utrecht din jurul bisericii Sint Joriskerk , astăzi piața este vie, animată și prosperă, cu olandezi ieșiti la terase afară, să se relaxeze natural... nimic nou sub soare... lumea sporăvăiește în păsăreasca limbă olandeză, căci am nimerit în zi de târg.

Biserica Sf Gheorghe, pe limba noastră, e mai mult decât o simplă biserică gotică... ea a fost ridicată în sec. 13, a trecut printr-un incendiu și a fost refăcută în sec. 15, decorul ei este original, am reținut că aici doarme somnul de veci arhitectul Palatului Regal din Amsterdam.

In spatele acestei piețe se află Groenmarkt piața cu legume, peste care am dat buzna întâmplător.

Canalele orasului (amersfoort-ronvaarten.nl)

Intr-o nâtângă reverie stau acum cu cotul proptită pe un pod și fotografiez o barcă plină ochi cu turiști veseli, ce pleacă în croazieră pentru 45 de minute, înghițind poveștile ghidului... hop și eu în coaja de lemn, la înghesuială, habar nu am pe ce rută merg, o fi de est, o fi de vest.

Canalele adormite au fost construite în secolul 17, orice turist are posibilitatea să aleagă 4 rute istorice, conduși pentru 5 euro de niște voluntari.

In timpul plimbării cu barca observ pe pereții caselor ce străjuiesc canalul diferite tipuri de vegetație, sunt 250 de specii, trec în revistă aș zisă casă a Companiei Olandeze a Indiei de est, podul Vrăjitoarei, casa de ceai a unui funcționar din sec. 18, casa albă, ce amintește de tutunul fabricat aici, Dieventoren, prima închisoare, primul spital Sf. Elizabeta, un orfelinat într-o veche mânăstire, o veche școală de gramatică și tot felul de poduri cu nume deja uitate.

Berăria trei inele -De Drie Ringen

Berăria se află într-o casă renovată de cărămidă, care e decorată pe fațadă cu 3 inele aurite, actualul local s-a deschis în 1989 la initiativa unor prieteni și a împrumutat numele berăriei din secolul 17.

Am intrat și am studiat lista cu tipurile de bere, e pe alese, bere blondă, bere albă, Bock, de primăvară și de iarnă... decorul ei interior este foarte colorat și vesel.

Amersfoort are o poală de muzee interesante, am lăsat la o parte Muzeul Cavaleriei și muzeul culinar, selectând și vizitând pe cele mai valoroase.

Muzeul Central Flehite (museumflehite.nl) - intrarea 10 euro

In centrul istoric al orașului, am mers pietonal pe Westsingel și am descoperit trei case medievale în zid, la nr 50.

Muzeul Flehite este un centru de artă istoric din 1880, adăpostit într-o clădire impresionantă arhitectonic, unică în Amersfoort, ea apartine acelui Muurhuizen, aici era odată un spital militar... 24 de mii de picturi, obiecte de aur și argint, decorațiuni, vai de picioarele mele... am luat-o fuguța prin săli la etaj, după ce am fost luată la palme de niște scalpuri, schelete și alte chestii ciudate, într-o expozitie temporară, unde copiii deștepti participau la niște ateliere de identificare a unor oase, alături de niște profesori.

În spatele muzeului am descoperit la poartă un bolovan mai mic... plantat acolo ca operă de artă.

Casa lui Mondriaan -Mondrianhuis (mondriaanhuis.nl) - intrarea 8 euro

Punctul de atractie principal al orașului cultural este desigur casa natala a marelui pictor abstract, Piet Mondriaan, pe Kortegracht 11 .

Pictorul olandez, nascut in 1872, a petrecut 8 ani din copilăria sa în această casă. Nu mă topesc după liniile lui abstracte orizontale sau verticale, dar îmi place jocul lui de culori.

Am vizitat casa și spre surprinderea mea totală am găsit în interior o reproducere a celebrului lui studiou de la Paris din Rue du Depart 26, care a fost reinventat aici în Amersfoort.

Nu am găsit operele celebre ale lui Mondriaan în casa lui, le-am vânat însă la Haga, vara trecută în Muzeeul Municipal, aflat aproape de Ambasada Română, unde am avut puțină treabă.

Muzeul e o perlă a orașului, care contribuie desigur la bogăția culturală a acestuia... intentionez să deschid o filă separată pentru omul ascuns în spatele tabloului modernist.

Art Hall Kade -Eemplein (kunsthalkade.nl)

In zona de sud a orașului, imediat ce am trecut de Koppelpoort, am descoperit o zonă modernă dincolo de râu, în Eemplein ... o piață publică uriașă cu un centru nou de artă modernă, cu o arhitectură exterioară îndrăzneață și provocatoare.

Eemplein e o zonă modernă ridicată în 2012 pe amplasamentul unei foste zone industriale.

Eenhuis a fost deschisă în 2014, aici este inima culturală a orașului, școala de artă, biblioteca, arhivele regiunii și spatiul expozitional de artă modernă și arhitectură.

Kunsthal Kade mi-a oferit pentru 10 euro intrarea ocazia de a viziona o expozitie extravagantă de artă braziliană modernă.

Mozaicul care acoperă piața publică a fost pus de portughezi, am părăsit zona, salutând trenulețul turistic, care avea aici cap de linie.

Dierenpark Amersfoort -Zoo (derenparkamersfoord.nl)

Personal nu am ajuns la grădina zoologică, ea este situată la 10 minute cu mașina de centrul orașului, e recomandată copiilor și pliantul o laudă că are și o pădure de dinozauri... se poate ajunge aici cu transportul public, dar intrarea e piperată, 20 de euro.

Cine vrea să se deconcteze de la istorie, artă sau cultură face o partidă de shopping pe cinste pe cea mai veche stradă comercială Langerstrasse , cu magazine umăr la umăr pentru buzunarele mai pline... Amersfoort a fost declarat în 2015 cel mai bun centru de shopping.

Strada lungă cu o vîrstă de câteva secole e plină ochi de lume la plimbare și cumpărături, fiecare olandez cu viteza lui, eu am șireturile legate la picioare și cu cheița de gât, fotografiez, în drum spre gară biserica luterană, o bijuterie delicată, printre magazine și o casă superbă de secol 17.

 

Mergeți o zi la Amersfoort, uitați de Amsterdam, e un oraș de talie medie, un oraș patrimoniu cu volume grele de istorie, prin lentilele ochelarilor eu am descoperit multiple oglinzi, mi-am încasat o nouă lecție de istorie și pentru că, mă mânâncă în palmă, voi trage acum o linie de suspans, pană mă hotărăsc să desenez niște cuburi colorate cu omul și pictorul Piet Mondriaan, la o nouă lectie de artă în propria lui casă.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mireille in 24.01.17 10:59:44
Validat / Publicat: 24.01.17 12:08:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 3909 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Amersfoort -oras istoric patrimoniu cu 300 de monumente nationale, la o ora de Amsterdam
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 76100 PMA (din 57 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Radu Tudoran CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX [24.01.17 12:44:59] »

Te-ai fotografiat langa celebrul pietroi? Eu am o poza facuta noaptea, cu blitz-ul, acu' vreo zece ani. Toata lumea m-a intrebat de ce n-am cautat alt obiectiv langa care sa apar. Dar pentru mine pietroiul era mai important

mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX [24.01.17 12:58:12] »

@Radu Tudoran: Hello... da, mi-au facut niste copilasi o poza stramba... nu am pus-o la vizionare, ca nu ma prea topesc dupa poze personale, am una la un pachet de o mie... m-am simtit mai bine la Trei Inele, pe un scaun modern

webmaster [24.01.17 15:23:50] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

===

Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).

Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX [24.01.17 16:55:58] »

@webmaster: super multumesc.

mishu [25.01.17 10:12:35] »

@mireille: As fi vrut sa spun ca m-ai surprins iar cu articolul tau, dar de fapt nu m-ai surprins deloc, de la tine ma astept deja numai la lucruri minunate si asteptarile mi-au fost intotdeauna rasplatite.

Povesti frumoase si poze spectaculoase astfel incat sa citesti de drag si sa-ti doresti sa fii acolo vazand pozele.

Trebuie sa ajung si eu sa vad acele frumuseti, pana atunci insa ma multumesc cu articolele tale.

Felicitari, votat cu foarte mare drag.

Aurici [25.01.17 10:26:30] »

@mireille: Eu n-am fost în Olanda. Încă! Este pe listă dar nu pe primele poziții. M-ai zăpăcit însă de cap cu articolele astea și mor după pozele tale, și după canalele lor, și podurile, și străduțele, și verdeața, și... toate. Mi s-a pus o pată. Dar cum să fac, cum să fac???

mireille CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX [27.01.17 13:08:16] »

@mishu: sper sa ajungi intr-o zi in Olanda... e superba, multumesc pentru lectura.

@ aurici... cum sa faci, simplu, scoti o suma grasa de bani, din buzunar si huzuresti acolo macar 7 zile... cand te hotaresti, imi dai de veste.

Aurici [27.01.17 13:50:20] »

@mireille: Păi zi-mi pentru început cât de grasă pentru 7-10 zile. Aproximativ, așa. Să văd dacă las pata pusă sau îmi iau de-o grijă. Că mai huzuresc pe o sumă grasă în vara asta, pe care n-am cum s-o schimb că sunt toate luate. Și măcar să nu mă mai gândesc la Olanda asta. Că așa m-ai agitat tu și colegul @Radu Tudoran că de câteva zile suntem în dezbateri. Neprevăzute sub nici o formă pentru anul ăsta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, mireille, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Utrecht și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067535161972046 sec
    ecranul dvs: 1 x 1