ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.01.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

De ce Vrancea? Pledoarie pentru

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Adam se trezește, mahmur după o beție, în Rai. Se uită de jur-împrejur și apoi la el. Ce să vezi, nu mai avea coaste. Speriat, începe să strige:
- Doamne, unde-mi sunt coastele?!
O voce din cer:
- Da' cine voia, astă-noapte, fetițe?

Iote că intrarăm și în Noul An, bucuroși și plini de speranțe. Fiin'că mă simt bine, vă urez să vi se împlinească toate dorințele, să aveți parte de un an, 2017, mai bun, mai bănos și mai fericit! Gata, am zis!

În ceea ce mă privește, io mă simt ca și cum l-am păcălit pe Doamne-Doamne și mi-a mai dat voie să petrec încă un alt revelion, deh, după o vârstă, în cazul meu, începi să te bucuri că ai mai prins o sărbătoare, nu de sărbătoarea-n sine. Știți vorba: în fiecare an trecem, fără să băgăm de seamă, prin ziua morții noastre!

Stați așa, nu-mi dați cu huo, decembrie o fi ea luna depresivilor dar ianuarie este prima lună de după. Apropos, știți că ziua de 16 ianuarie este cea mai deprimantă zi din 2017? Dacă nu știați, iacă, bucurați-vă că mă citiți, ați aflat! Cum au stabilit asta, nu aș putea să vă spui, dar, ”monsieur” se scrie, ”monsieur” se citește, da?

Acuma e clar, o să-mi dați cu-njurături, ceea ce, până la un punct, nu mă deranjează foarte mult, am nostalgii de pe vremea când eram polițist.

Ca să vă îmbunez, vreau să stau, nagara, pe capul vost' și să vă povestesc despre județul unde habitez, județ despre care am o părere tare frumoasă! Yep, despre Vrancea-i vorba și am un aliat: Crazy Mouse, că el îmi năpădește, cu regularitate, județul, vizitându-l.

Da, sufăr de patriotism local, dacă trăiam la vremea necesară, Republica de la Ploiești avea să fie Republica de la mai la nord de Ploiești, adică de la Focșani.

Cine are răbdare să mă citească până la capăt, o să vază că nu-s chiar prost, sau, mă rog, un prost acceptabil, motiv pentru care-mi încep pledoaria pentru Vrancea.

Strict geografic, Vrancea este un județ din sud-estul României, adică exact zona în care, la ora la care vă scriu, bate Crivățul așa cum știe el cel mai bine: firul lui, esența.

Pe vremuri, Vrancea era chiar la granița dintre Muntenia și Țara Românească dar, aș zice eu, și la granița cu Ardealul, că avem Carpații de Curbură, de ne învecinăm cu Covasna.

Că am fost la granița cu Țara Românească a rămas în amintirea noastră prin faza cu Milcovul, pârâiaș de separa alea două țări și pe care, într-un cântec, voiam să-l secăm dintr-o sorbire. Vă recomand să nu faceți asta atunci când Milcovul se umflă, s-ar putea să vă trebuiască niște burți enorme. În rest, da, Milcovul este un pârâu anemic, numai bun de băut dintr-una!

Dar, Vrancea este celebră și pentru faptul că, în loc să vă puneți mintea cu Milcovul, ați putea să beți alte lichide, provenite din terciuirea strugurilor, adică, suc de struguri. Vă recomand să beți acest suc după fermentare, după anumite mâncăruri sau, de ce nu, și pe mațele goale. Care vrea, fetele mai ales, bănuiesc, merge și mustul, dar, atenție, consumul exagerat garantează un trafic intestinal extrem de rapid, motiv pentru care vă veți pierde părți din viață în anumite incinte... nu dezvolt.

Strict istoric, Vrancea a fost atestată pe la 1431, când un domn maghiar era atenționat de niște negustori despre faptul că Alexandru cel Bun voia să-l mardească și adunase oameni cu care urca pe apa Putnei, în ținutul Vrancei.

Tot istoric, Vrancea a avut pe teritoriul ei niște locuri unde s-au dat bătălii, de exemplu la 1574 la Jiliște, când Ioan Vodă cel Cumplit i-a caftit pe turci, apoi, la 1600 Mihai Viteazul a trecut pe-aicea, mergând să se dea mare la Suceava. Hm, un oltean a cucerit Moldova! N-aș prea cre'!

Vrâncenii sunt oameni aprigi, nu numai din cauza vinului; cei ce locuiesc la munte s-au bătut pentru libertatea lor, pentru ”scoaterea din boieresc”, cum se spunea, la 1714 și 1734, mai apoi, în decursul timpului, Vrancea a fost județul care l-a dat pe Moș Ion Roată, cel cu Unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1859, iar puțin mai târziu, a fost județul unde s-au dus lupte pentru existența României, ca stat. Aici se desfăşoară, din Zboina Neagră şi până în Valea Siretului, la Doaga, Muncelu, Cireşoaia, Străoane, Panciu, Străjescu, luptele eroice din vara anului 1917, care au culminat cu marile bătălii de la Mărăşeşti şi Mărăşti.

Da, știu, luptele din primul război mondial nu sunt numai meritul vrâncenilor dar în Vrancea aceste locuri sunt bine marcate și prețuite. ”Cine va studia istoria Vrancei, va afla despre istoria în mic a acestui popor. ”- N. Iorga, pe care știu că nu puteți să nu-l credeți.

De exemplu, eu mă dau mare cu faptul că sunt născut în Mărășești, localitate în care s-a născut și unul dintre regii Serbiei, la data de 22 august 1854 născându-se aici regele Milan al Serbiei. Adică, doar cu 110 ani și două luni mai devreme decât mine. Mă rog, și ceva zile, dar nu stau să le socotesc. Nah, spuneți-mi voi, câți regi s-or născut în urbea voastră? Este că vă e ciudă?! Da, vă văd!!!

Plus că, tot în Mărășești, s-o născut și actorul Emanoil Petruț, numai oameni, unul și unul !

Nici nu mă mai dau mare cu câți oameni de vază ai României s-au năascut în Vrancea : Simion Mehedinți- matematician, Gheorghe Tăttărăscu-pictor, Anghel Saligny- inginer, Leopoldina Bălănuță-actor, Gina Gogean- sportiv și mulți alții, da' n-am răbdare să stau să vă scoț ochii cu ei ! :))

Nu vă mai fac capul călindar cu despre ce a fost Vrancea hăt, odată, mă întorc la ce este Vrancea acumașa, mai ales din punct de vedere turistic.

În Vrancea se ajunge ușor, fie cu trenul, fie cu auto. Cu trenul, dacă pleci din București, urci spre Suceava, pe magistrala CF 500. În Focșani cobori într-una din cele mai frumoase gări CFR din România și intri spre oraș.

Dacă vii cu auto, din București intrați pe DN2 sau DE 85. După vreo 180 de km ajungeți la Focșani.

Până ajungeți la Focșani, de pe șosea puteți intra să vizitați vreo câteva mănăstiri:Rogozu, Recea, Vărzărești, Cotești dar și Casa Memorială Alexandru Vlahuță. Cum, care Vlahuță?! Ăla de-a jucat, fundaș central, la Steaua!

Când intrați în Focșani, puteți vizita Mausoleul, apoi, Piața Unirii. Puteți vedea spectacole de teatru la Ateneul Popular sau Teatrul Maior Gh. Pastia. Puteți vedea fosta clădire a Vămii și borna în cauză, care bornă este mutată, în prezent, în Piața Unirii.

În aceeași piață vă puteți închina la Biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul dar, tot în Focșani veți găsi și Biserica Adormirii Maicii Domnului, construită între anii 1694 - 1714.

Puteți mânca la diferite crâșme și restaurante, nu vi le poci spune că mă trage web-ul de urechi și-s destul de urât și-așa!

Și de dormit, vă puteți caza la vreo câteva hoteluri: Unirea, Vrancea, Solar, Green Paradise Laguna, Ghibi, Casa Dana și, dacă chiar vreți, veți mai găsi.

Ce este bine în Focșani este faptul că, de aici, puteți merge în varii direcții pentru a vedea tot felul de frumuseți ale Vrancei, nu, nu mă refer la femei deși, ca bărbat ce mă aflu, spun tare și răspicat: în Vrancea veți găsi femei frumoase! Bine, nu atât de frumoase ca cele ce scriu pe AFA (doar nu-s nebun, vreau să mă votați!) dar, orișicât! :)

Cel mai ușor, de la Focșani puteți vizita Rezervația Naturală Focul Viu de la Andreiașu. Auto, pe direcția Focșani-Odobești- Broșteni- Mera- Reghiu- Andreiașu de Jos. În total, cel mult vreo 40 de km, dar șoseaua este bună, peisajul frumos, focul viu, un ”must see” al Vrancei.

Dacă nu aveți tendințe piromane, atunci nu mergem la foc, mergem spre munte. Focșani-Bolotești-Vidra-Valea Sării- Bârsești (unde este dealul de pe care Ștefan cel Mare a împărțit Munții Vrancei feciorilor Tudorei Vrâncioaia) - Tulnici-Lepșa.

La Lepșa ne putem caza unde vrem noi la pensiunile și cele vreo două hoteluri de le găsim. Avem de vizitat Cascada Putnei sau, cei mai chef de ducă, Cheile Tișiței. Apoi, ne rugăm la Schitul Lepșa și păpăm un păstrăv bun de la Păstrăvăria de la Lepșa.

Nu vrem la Lepșa, nu-i nimic, de la valea Sării mergem, mai departe: Năruja-Paltin-Nereju și, dacă chiar aveți sânge-n instalație spre Hârboca, drum cu camion, 6x6, sălbăticie, garantat!

Nu, ne speriem de asemenea drumuri grele, de la Năruja urcam la Nistorești, ajungem la Mănăstirea Valea Neagră sau, mergem mai departe, cu tupeu, pe Cheile Nărujei și apoi, ajungem la Izvoarele Nărujei, la Lacul Negru, urcăm la Dealul Negru și apoi, mai departe, Șaua Golici. De aici, coborâm la Cascada din Horn sau, dimpotrivă, urcăm la Vf. Coza, unde vedem celebrele turnuri.

Sau, de la Valea Sării, mergem la Vrâncioaia și ajungem la Stația Seismologică, adică locul unde se-mpart cutremurele-n România, pentru noi, românii și, constat eu, nu numai. Acuma este asfaltat și drumul spre Ploștina, locul unde sunt amplasați senzorii de ne spun cu cât ne-a bâțâit ultimul cutremur.

Apropos, știți bancul, după ultimul cutremur din România: În sfârșit, sub domnia lui Johannis, a-nceput să se miște ceva și-n România!

Tot de la Focșani, puteți merge mai departe pe DN2 până la intersecția de la Tișița, iar, de-aici, faceți la stânga, spre Panciu. Veți vedea Schitul ”Brazi” din Panciu apoi urcați, ceva mai sus spre Beciurile lui Ștefan cel Mare, unde veți vedea Hrubele despre care se spune că-s de pe vremea lui Fane. V-am mai spus, pentru noi, moldovenii, Ștefan cel Mare e TATA, cam orice din Moldova a fost atins și de Fănel. Luați-o și voi ca atare, nu cârcotiți!

Din Panciu urcați spre Soveja prin Străoane- Răcoasa-Câmpuri-Soveja.

La Răcoasa, aveți grijă, puteți și trebuie să urcați spre Mausoleul de la Mărăști. Aveți ce vedea, ținând cont de faptul că aici, pe câmpurile de la Răcoasa au avut loc, în 1917, lupte mai crâncene chiar decât alea de la Mărășești.

Încărcați de istorie și de emoție, reveniți în șosea și urcați spre Câmpuri. Hopaaa, ați ajuns la casa lui Moș Ion Roată. Nu știu voi, eu, de câte ori am fost acolo, nu l-am găsit, neam, acasă! Cereți cheia de la vecina din spatele casei memoriale (nu glumesc, acolo este cheia!) și vizitați chițimia de casă a celui mai cunoscut țăran mijlocaș din Principatele Unite. Are o poveste frumoasă, a fost arestat pentru ideile sale unioniste și dus la Iași, cu jandarmii, din sat în sat. Apoi, eliberat, a făcut parte din Divanul Ad-Hoc și i-a dat o pildă unui boier pretins înțelept. Ca să știți că ADN-ul lui Moș Ion Roată nu a fost aiurea, aflați că nepoată-sa trăiește în USA și face parte din comiții și comitete de fală. Na, ofticați-vă!

După ce plecați de la Moș Ion Roată de-acasă nu vă mai rămâne decât să vă continuați drumul spre Soveja. Veți ajunge într-o fostă, cu adevărat, stațiune a Vrancei, stațiune căreia, din păcate, i s-a declarat decesul, oficial!

Nu veți mai găsi cazare la cele două hoteluri ”Zboina”, cel mai mare și cel a sportivilor, cum era cunoscut. Nope, ambele sunt ruine!

Dar, tot în Soveja veți găsi Mausoleul, impresionant și, Cimitirul Nemțesc, Mănăstirea Soveja, locul unde Alecu Russo a cules balada Mioriței, în timp ce se afla în arest. Veți putea vizita, vă spuneam Mănăstirea ”Dobro Mirnîi” din Soveja, construită de Matei Basarab pe la 1643, în semn de pace cu Vasile Lupu, cel care a construit, ca răspuns, Mănăstirea Stelea din Târgoviște.

La intrare în Soveja este Schitul Soveja, care are o legendă extrem de frumoasă și ciudată, legată de incendierea Sovejei.

Cine vrea și poate, poate trece Coașa, un drum ce unește Soveja de Lepșa. Cu atenție se poate trece, dar, zic eu, cei ce nu știți drumul, faceți-l doar vara!

Dacă nu vreți munte, dar, sunteți însetați de istorie, de la Mausoleul Mărăști puteți veni înapoi, spre Panciu- Tișița și apoi, Mărășești.

Mărășeștiul este cunoscut în România pentru Mausoleul Neamului. Bine, după ce o să crăp eu, o să fie cunoscut și pentru faptul de a mă fi născut eu aici, motiv pentru municipalitate să-mi facă o frumoasă casă memorială, iar numele meu o să fie pus vreunei străzi. Bine, mai multe străzi, ca să-i încurc pe toți! Dacă ar fi după mine, așa ar fi ! :p.

Bun, acuma nu v-apucați să faceți voodoo doar ca să dilesc eu, aveți puțintică răbdare: Doamne-Doamne se pare că se va plictisi de mine odată și-odată și mă va arăta cu deștu', chemându-mă la el, cu o oarecare abatere, prin Iad. Nu sunt curios, dar, dacă o să pot, o să vă scriu dacă-i adevărată faza cu lumina albă... mai târziu, sper, mult mai târziu.

Voi, mai bine, duceți-vă să vizitați Mausoleul, dacă aveți noroc și-l găsiți pe Mircea, muzeograful, o să vă explice cu lux de amănunte ce și cum cu primul WW1. Ascultați-l, știe ce spune și are har!

Mai departe, mergând spre nordul județului, veți ajunge în Adjud, treaba voastră, aici nu aveți mare lucru de vizitat, doar stadionul unde am jucat eu, pe vremuri, fotbal: am fost cel mai gaură portar de fotbal, ever! Când am zis c-am luat gol dintr-un șut tras din spatele porții n-am mințit! Din păcate! Noroc că eram la antrenament!

BIne, pe la Pufești puteți vedea confluența râurilor Trotuș cu Siret. Apropos de Siret, râul ăsta a acceptat povești pescărești ce au depășit cu mult limita bunului simț!

Oameni buni, cu bune și cu glume am încercat să vă explic ce și cum e cu Vrancea, asta!

Nu am pretenția că este cel mai frumos județ, ar fi absurd să pretind asta, voi o să vă dați seama, :p, v-am spus doar că, dacă, vreodată, în viață, prin peregrinările voastre ajungeți în Vrancea, nu vă dați cu pumnii-n cap, aveți ce vedea!

Oamenii sunt ospitalieri, nu vă luați după balada Mioriței, cred că Alecu Russo a-nțeles greșit faza cu ciobanul vrâncean, peisajele sunt frumoase!

Pentru cei comozi, se poate face turism de la locul de cazare până la cel unde este amplasat grătarul, în curtea pensiunii, pentru vânători, cu autorizații găsiți vânat de la urs și lupi la cocoș de munte și mai știu eu ce lighioi, pentru pescari, avem Siretul, Năruja, Zăbala, Putna și câte și mai câte bălți... cei cărora le place să-și târâie fizicul pe poteci de munte, sunt trasee adevărate. Găsiți de toate, zic, încercați Vrancea!

În reviewul de vi l-am turnat aicea nu am spus chiar despre toate de le găsiți în județ, nici nu aș ști să vi le spun! Da, până și eu pot avea lipsuri , așa-i că vă mirați ? :)) V-am spus , însă, despre locurile interesante și la care se ajunge relativ ușor ...hm, pe munte nu se ajunge atât de ușor dar, de exemplu, Cheile Tișiței pot fi parcurse de orice om care are toate abilitățile date de mama natură asupra lui...

Dacă nu v-o place, înjurați-mă pe mine, vă spuneam la-nceputul reviewului, am melancolii de fost polițist!

O să postez multe poze. Nu vreau să mai fie votate, au fost la vremea când le-am afișat întâia oară. Doar încerc să vă fac poftă, uitându-vă la ele. Poftă de Vrancea.

Haidi, pa!

Web, te rog io frumos, pune și melodia asta: https://www.youtube.com/watch?v=nENeoc1xLF0!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 06.01.17 19:24:54
Validat / Publicat: 06.01.17 20:59:11

VIZUALIZĂRI: 1895 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

63 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea-n Mănăstirea Rogozu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40250 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 3

63 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 63
webmaster39 [06.01.17 20:11:37] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster [06.01.17 20:55:29] »

@Yersinia pestis:

O să postez multe poze. Nu vreau să mai fie votate, au fost la vremea când le-am afișat întâia oară. Doar încerc să vă fac poftă

S-a rezolvat - pozele au fost setate NEvotabile. Deşi e, într-un fel, păcat...

Yersinia Pestis [06.01.17 21:03:30] »

@webmaster39: Mulțumesc, este cântăreață de muzică populară din Vrancea!

tm67bru [06.01.17 21:04:10] »

@Yersinia pestis: Auzi, da' coduri, coduri aveţi p-acolo?

Altele decât cel roşu. :-P

Yersinia Pestis [06.01.17 21:05:39] »

@webmaster: Da, e păcat să vedeți pozele și să nu veniți să vedeți peisajele, în realitate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia Pestis [06.01.17 21:08:16] »

@tm67bru: Abia ce scăpai de ăla roșu! Nu mai am decât seci! Așa, ca vinul! De fapt, despre vin e vorba!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tm67bru [06.01.17 21:12:04] »

@Yersinia pestis: ţine-mi şi mie, atunci, te rog, un cod din ăla alb & sec.

Deşi nu mi-ar displace şi-unu' roşu - demisec, poate? :-)

mishu [06.01.17 21:19:57] »

@Yersinia pestis: Dupa cum ai scris articolul si postat pozele nici cel mai bun tur-operator pe Vrancea nu te-ar putea intrece. Am citi articolul si am vazut pozele cu foarte mare drag, recunoscand locuri plimbate si de mine. Lasand la o parte orasul Focsani si Lepsa pe care te parcurg de cateva ori anual, una dintre pozele dragi mie este poza P65. Langa acea terasa era un teren viran sa spunem asa si acolo ne-am instalat corturile (eram cu parintii si fratele tatalui cu familia) in 1981, binenteles ca inca vreo 3-4 corturi. Dimineata gaseam cosurile de gunoi rasturnate si am unteles ca veneau ursii noaptea pe acolo. Dupa ce a aflat asta matusa mea nu a mai vrut sa stea la cort si si-a luat camera la hotel, sotul ei insa a ramas la cort.

Tot de acolo am mers pana la cabana forestiera la Zboina (etam cu padurarul) un grup de vreo 3 familii si acolo am mancat cea mai buna zmeura, parca era cea mai mare risipa de zmeura in zona, zona nefiind de altfel una circulata.

Felicitari pentru articol, daca as fi putut l-as fi votat de doua ori, cum insa nu pot face ata spun doar, votat cu cea mai mare placere.

Yersinia Pestis [06.01.17 21:29:50] »

@tm67bru: Când treci p-icișa, al meu ești! Promit!

ANILU [06.01.17 21:30:45] »

@Yersinia pestis: Mulțumesc pentru urări la fel Îți doresc și eu. Să ai un an bun și să călătorești pe unde dorești.

Da, patriot în toată regula, se vede ca-ti iubești meleagurile natale și mi se pare normal.

Am fost pe unele poteci din Vrancea prezentate de tine dar mai am de recuperat, deci trebuie să mai călătoresc prin Vrancea.

Mai dat pe spate cu data de 17 ianuarie, nu știam. Eu și soțul avem "ziua morți" tot în ianuarie, el a trecut-o deja eu mai am 4 zile.

Așa că La mulți ani!

P. S. Nu-mi vine să cred, în sfârșit ne saluți în poza 71?

Yersinia Pestis [06.01.17 21:34:14] »

@mishu: Cred că spui de P 66, aia e din centrul stațiunii Soveja, chiar la chioșcul unde, pe vremuri, era grătarul .

Oricum, n-are importanță, amintirile sunt frumoase și e bine să le trăim cu aceeași plăcere!

Cât despre urși, am văzut urși, chiar dacă nu atât de aproape și, sincer, m-am simțit de parc-am fi băut must!

Da, spun cu curaj, Vrancea este tare frumoasă, mulțumesc că mă sprijini!

Vrei să vorbim cu admin-ul să te lase să mă votezi de mai multe ori , același review? Măcar, putem încerca !

Yersinia Pestis [06.01.17 21:36:49] »

@ANILU: Nu e 17 ci 16 ianuarie, dar, fii pe pace, nu cred c-o crăpa pământul atuncea!

Cât despre faptul că-mi arăt mecla, îmi cer scuze, eram băut!!! Când am postat-o!

ANILU [06.01.17 21:56:03] »

@Yersinia pestis: Păi astăzi se bea agheasmă, sau poate e de la codurile astea roșii, galbene...

Apropo ai dat zăpada din curte de pe mașină? Sau ai stat închis în casă că să scrii articolul ăsta?

crismis [06.01.17 21:56:32] »

@Yersinia pestis: Uau! Da! Adica da, am multe de recuperat in jud. Vrancea, chiar daca suntem vecini... Bine, poti sa dai cu parul, si io sunt obijnuita, lucrez tot cu oamenii!...

Pana una alta, ca veni vorba, pot sa ma laud cu mandrie ca sora Ginei Gogean este una dintre cele mai bune prietene ale mele, un om de o calitate deosebita! Evident, e nascuta tot in jud. Vrancea!

In al doilea rand: chiar ma gandeam ca la vara ar trebui sa ajungem pan' la Soveja. De cate ori am trecut prin Lepsa, am auzit acelasi refren: "A, nu se poate, drumul spre Soveja e praf! " Cum recomanzi abordarea acestui loc mirific (din cate am auzit)? In afara celor 2 hoteluri-ruine, unde (sau daca?) am putea sa ne odihnim oscioarele peste noapte?

... Cat despre poze... Imi placura mult!!! De ce ai fost rau si mi-ai rapit placerea de a le vota?! Mai ales pe ultima?!

mishu [06.01.17 21:58:53] »

@Yersinia pestis: Corect, 66

Yersinia Pestis [06.01.17 22:00:42] »

@ANILU: Nu, la mine totul e la nivel macro: m-am chinuit să dau zăpada afară din oraș. Și vreo trei sate componente. Și să scoț din nea vreo doi șoferi nătângi de s-au blocat în zăpadă, doar din încăpățânarea de-a trece peste-un drum înfundat!

Abia pe urmă mi-a venit ideea review-ului.

Hei, nu vorbi de funie în casa spânzuratului! Cum să aduci vorba de agheazmă în Țara Vinului?!

Yersinia Pestis [06.01.17 22:03:10] »

@mishu: Yep, ca Route 66!

Yersinia Pestis [06.01.17 22:12:16] »

@crismis: Sărut mâna, La mulți ani!

Până la urmă, cu toții suntem înrudiți, presupun că mamele noastre au uscat rufele la același soare!

Când ajungi în Câmpuri, poți să vezi și casa Ginei Gogean, e de notorietate.

Soveja este frumoasă, chiar dacă lumea-ți va spune că nu ai ce vizita,dar eu mă bat pentru ideea mea. În plus de ceea ce am spus în review, în Rucăreni este un muzeu al unei doamne din Galați, muzeu de vestminte populare.

Coașa se trece relativ ușor, eu am trecut-o și cu Logan și cu Renault Clio ori Skoda Fabia sau Ford Mondeo. Îți trebuie un pic de răbdare și de știință a jocului ambreiaj-accelerație. În schimb, ai ocazia să vezi unele peisaje inegalabile!

Cazare în Soveja se găsește, este și o pensiune bengoasă. Sunt și vile de închiriat, în Poiana Punga, fiecare după cum vrea!

Cât despre posibilitatea votării fotografiilor, cum să spun, am avut un puseu de sinceritate și-am recunoscut că le-am mai postat, acuma-l regret!

Cum, de fapt, nu cred că trebuia să postez P71, dar, deh, nebunia de moment, bat-o vina!

Altfel, deszăpezire ușoară, că voi, gălățenii și noi, vrâncenii, ce ne mai ocupăm timpul cu scosul zăpezii din curți, case și suflete!

crismis [06.01.17 22:21:16] »

@Yersinia pestis: Multumesc pt lamuriri! Acum avem mai mult tupeu sa abordam Soveja! Dam de veste! ☺

krisstinna [06.01.17 22:34:38] »

@Yersinia pestis:

Un preot mergea pe bicicletă și un polițist îl oprește.

-Ia zii părinte ai frâne?

-Am frâne

-Lumini ai?

-Am

-Atunci nu pot să-ți dau amendă, zice politistul

-Si unde mergi parinte?

-Merg cu Dumnezeu înainte zice preotul

-STOP! Amendă. Nu aveți voie doi pe bicicletă!

Pentru melancolia unui polițist

-

După o oră și jumătate de dat la zăpadă, intru pe-aici și te văd. Măi dar ce te văd! Ești chelios

Yersi: La Mulți Ani frumoși, luminoși, voioși, băncoși, norocoși!

Frumoasă melodie ai ales. Îmi vine să joc în fața calculatorului dar iar zice soțul că-s dusă la pădure Iubesc muzica populară, nu pot sta cuminte când o aud.

Am fost prin ținuturile tale natale, în afară de peisaje nu prea m-am dat pe spate. E și Vrâcioaia pe-acolo și-am frică de ea .

Dar, pentru un polițist cu frica lui Dumnezeu, unul pensionar fără bacterii, aș face cu drag un drum prin ținuturile vrâncene.

maria55 † [06.01.17 22:41:41] »

@Yersinia pestis: Doamneee, ametita sunt eu din născare, dar acum ma simt Zuper/ametita dupa o asa plimbare prin judet! Desi recunosc, am obosit nitel, deh, ora, neuronii, capacitatea mea mea de perceptie, redusa de la o vreme, culoarea părului, sau toate la un loc, l-am citit de doua ori!!! O data pt a savura glumele si inca o data pt dstele "tehnice" (turistice) ! Rezultatul: furat motto-ul lui @mishu, votat vu placere! Acu ma "bag " la poze!

Yersinia Pestis [06.01.17 22:45:42] »

@krisstinna: Un autoturism cu numere de înmatriculare străine oprește lângă doi polițiști. Unul dintre ei se dă lângă mașină, ălălalt rămâne mai departe.

-Sprechen sie deutsch? întreabă șoferul

-Hă? zice gaborul

-Parlez vous francaise?

-Hî??!! , repetă polițistul

-Speak english?

-Ce???!!! face ăsta.

Șoferul ridică geamul și demarează, lăsându-l pe polițist în locul unde stătuse.

-Ai văzut, băi, câte limbi știa ăla? spune polițistul de fusese rezervat, stând mai departe de mașină.

-Da, băi, da', dă-l în p*** mea, la ce i-a folosit?

Depinde ce ai vrut să vezi din Vrancea. Așa cum am spus, nu-i vreun Milano sau mai știu eu ce porțiune din Alpi, dar, cu un pic de bunăvoință, te poți declara mulțumit de-o ședere de vreo 3-4 zile, aici. Cel puțin, așa cred!

Și mie-mi place muzica populară, dar, doar la petreceri, ca s-o dansez. În rest, eu -s cu muzica fără vorbe și cu ritm din ăla, de ține, nemodificat, vreo 2 ore și 40 de minute, fix! Ce vrei, de asta-s chelios! Ba, pân'acu vreo doi ani, purtam și cercel, dar, cred eu, asta nu-mi afecta intelectul.

Da, mi-ar plăcea să ne vedem, în Vrancea sau în altă parte, poate că viața o să ne ofere și posibilitatea asta!

Mulțumesc pentru urări, ți le întorc cu mare drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia Pestis [06.01.17 22:51:12] »

@maria55: Ei, e vina mea, eu scriu reviewuri din astea, de aș fi în stare să scriu despre trei lucruri în același timp!

La mulți ani, în primul rând, să ai un An Nou cât mai bun, să ți se împlinească dorințele și viața să-ți ofere prilejuri de a zâmbi cât mai multe. Chiar dacă și din cauza mea!

Altfel, pozele arată doar o părticică din Vrancea, exact cât să vă determine pe toți de-mi citiți inepțiile să veniți să vedeți ”la locul feței ” Că pozele-s mult mai urâte decât ce-i în realitate, asta a fost de acord și @kristinna, care, nu știu de ce, nu e încântată de Vrancea, trebuie s-o mituiesc!

elviramvio [06.01.17 23:02:01] »

@Yersinia pestis:

Cati struguri am cules eu in Vrancea ta, doua toamne cate o luna! Se veselea Gara de Nord din Bucuresti cand ne aduceau inapoi acasa, plini de julituri, struguri, must si mere, recunosc, merele mai mult furate din pomii de pe ulite. Cata treaba aveau aia de la starea civila dupa ce, "benevol si nesiliti de nimeni", faceam turism viticol pe acolo!

Chiar frumos articolul tau, o buna invitatie de a veni la tine. Stai, nu te ascunde, in judetul tau!

maria55 † [06.01.17 23:02:58] »

@Yersinia pestis: incep cu sfarsitul! @krisstinna nu primeste mită! Trebuie abordata altfel! In schimb accepta in jurul ei oameni care daca reusesc sa o convinga de un anume lucru, inclusiv de fair play, cu siguranta raman in sufletul ei prieteni adevarati, ever! Eu am convins-o! ???? si acum face naveta la Gara de Nord????????????????!

Scuze, din nou motivatia este aceeasi, am uitat ca nu ne-am conversat pe anul ăsta si am omis urarea! Asa ca din partea mea, tot binele din lume si fie ca vreodata sa ne intalnim in carne si oase, la mine mai mult oase, in compania Krisstinnei, a lui tm67bru si a altora! Asta insemnand ca trebuie sa participi la urmatoarea intalnire anuala! N-ai sa fii dezamagit! Acolo, la un roze... ne povestesti despre ceea ce a ramas nespus in articol!

Multumesc pt urari!

krisstinna [06.01.17 23:24:04] »

@Yersinia pestis: Știi să dansezi după melodii populare? Wow! Asta e mita de care aveam nevoie ! Dar eu sunt cam pitică și băbuță, nu stiu dacă fac față unui pensionar chelios și înalt.

Yersi: Nu am spus că nu îmi place ținutul femeii cu șapte feciori, am zis doar că am fost în tinerețea mea, am văzut cu ce mănâncă și cu ce se bea "baba" și nu am căzut pe spate, nu e ceva Wow! E frumos dar nu spectaculos. Acum, că stiu că Ținutul are o bacterie prețioasă am să fac tot posibilul să te cutremur când trec pe acolo. Vezi că-mi place țuica din struguri, nu numai vinul. Dacă mă iei și la o sârbă, horă, ce-o fi, petrecerea va fi o reusită.

krisstinna [06.01.17 23:28:24] »

@maria55: Tu nu ai somn? Iar ai fugit în mansarda spitalului cu telefonul? Vezi să nu arzi ceva pe acolo! Gata Măriuța mea, am aranjat cu Yersi și mă primește cu țuică din boască, cu vin de la Vrâncioaia și facem și-o horă. Ce zici, te bagi?

maria55 † [06.01.17 23:36:20] »

@krisstinna: măi da' bine mă cunosti! Exact acolo sunt! Pufăi ca n-am somn, Arafat e ocupat cu inzapezirea, nu sunt controale, podu-i liber, stau intr-un cărut de transportat persoane cu dizabilităti si citesc tot ce a apărut azi pe site!

Si pt ca sa-ti răspund: da, ma bag, normal că mă bag! Unde-i horă, trebuie săjoc si nici sucul de struguti nu-l refuz!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [06.01.17 23:41:25] »

@Yersinia pestis: După cum ai menționat, Vrancea este un județ pe care și eu îl îndrăgesc și îl vizitez de câte ori am niscaiva timp liber la dispoziție. Vrancea e frumoasă pentru peisaje, dar și pentru diversitatea obiectivelor sale: muzee, case memoriale, manastiri vechi, mausolee, rezervații naturale, cascade, păduri mai puțin sau deloc călcate de om, pe toate le poți găsi și vizita, în funcție de timp liber, preferințe sau condiție fizică...

Am totuși un regret referitor la acest județ - decăderea stațiunii Soveja, un loc de care mă leagă frumoase amintiri. În urmă cu mai bine de 20 de ani, mergeam deseori vara împreună cu ai mei și cu alți prieteni de familie în poiana Punga, unde rămâneam cu corturile pentru câteva nopți. Jucam fotbal, făceam foc de tabără, ne plimbam pe potecile din apropiere, era frumos acolo! Dacă vreodată se va reface drumul peste munte spre Lepșa (pe hărți figurează ca DN 2L, o glumă proastă în condițiile actuale), poate că Soveja va renaște din propria-i cenușă! Slabe speranțe totuși, probabil că interesul e mai mare ca drumul să rămână impracticabil! Noi am traversat Coașa cu o Dacia Logan în urmă cu mai bine de patru ani, vara, însă drumul a fost dificil și atunci.

@Yersinia pestis, @all: În continuare, vreau să completez câte ceva la această pledoarie pentru vizitarea Vrancei: în primul rând, mă gândesc la Muzeul Satului Vrâncean din Crângul Petrești. Această secție de etnografie este amenajată la câțiva kilometri de Focșani și poate fi vizitată de oricine are drum prin zonă. Recomand să mergeți acolo primăvara!

În al doilea rând, merită amintită și zona Vintileasca, un loc mai îndepărtat și uneori mai greu accesibil (din cauza alunecărilor de teren care strică drumul). Noi am fost acolo vara trecută; am plecat în drumeție către mănăstirea din poiana Muntioru și totodată am vizitat alte locuri spectaculoase din zonă (Pietrele Fetii, cascada Muntioru sau Dealul Sării de la Jitia).

@Yersinia pestis: Închei aici acest ecou și îți doresc să ai parte de numeroase drumeții reușite în 2017! Și să ne încânți în continuare cu articolele (și cu bancurile) tale!

Yersinia Pestis [07.01.17 07:46:40] »

@maria55: Hei, departe de mine gândul de a o mitui pe @kristinna, cel puțin cu nu mai mult de o sticlă de vin bun!

Cât despre eventuala participarr, nu știu, să vedem, vorba orbului.

Cert este că aș vrea să vă cunosc pe toții, personal. Dezamăgirea va fi a voastră, să nu-mi reproșați!

Acuma, să așteptăm anunțul, să vedem ce va fi, când va fi și unde.

Și încă ceva: gândurile de bine, în cazul nostru, se prezumă, chiar dacă nu-s expuse în viu... scris! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, crismis, elviramvio, maria55, mishu, Rodel, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin ținuturile vrâncene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086750030517578 sec
    ecranul dvs: 1 x 1