ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.01.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Badaling, cea mai spectaculoasă secțiune a Marelui Zid Chinezesc

TIPĂREȘTE

În una din zilele sejurului meu în Beijing, vezi impresii aveam programată o excursie la Marelui Zid Chinezesc, bineînțeles pe cont propriu.

Marele Zid Chinezesc, o destinație specială în excursia mea din China, bine cunoscut datorită mitului că este singura construcție pământeană văzută de pe Lună, a fost construit pentru a proteja graniţa de nord a Chinei de atacurile triburilor ostile. Șerpuind ca un dragon, chinezii îi mai și spun Tulong, adică Dragonul de Pământ, pe crestele munților, prin adâncul văilor, Zidul urmează terenul pe care a fost ridicat.

Construcție gigantică a lumii antice, Marele Zid Chinezesc măsoară peste 20.000 de kilometri și este și astăzi “cel mai lung Zid de pe Pământ”, “cea mai mare construcție realizată de mâna omului”. Construcția lui a început în urmă cu 2.500 de ani, când conducătorii unor formațiuni statale chineze au hotărât înconjurarea teritoriilor lor cu valuri de pământ și piatră, dar unirea acestor fortificații și prelungirea lor s-a făcut în timpul Împăratului Qin, (221-207 î. Hr.), primul Împărat al Chinei, pentru a proteja, de atacurile hunilor, statul chinez pe care îl unificase de curând. Legendarul unificator al Chinei, omul al cărui nume stă la baza denumirii actuale a statului chinez, este o personalitate istorică fabuloasă, care fascinează în principal prin legătura dintre el şi două mari realizări ale lui: Zidul Chinezesc şi Armata de Teracotă. Zidul a ajuns astfel la circa 5.000 de kilometri lungime, pentru ca în timpul dinastiei Han, să ajungă la lungimea maximă cunoscută astăzi.

Se crede că dacă Marele Zid ar fi fost cunoscut în timpul construcției sale precis ar fi fost una din cele Șapte Minuni ale Lumii sau poate A Opta Minune. Personal cred acest lucru pentru că a fost declarat ca parte a Patrimoniului Cultural UNESCO și mai târziu una din cele Șapte Noi Minuni ale Lumii.

În prezent, se păstrează intact și refăcut puțin peste 8% din Marele Zid, în rest structura fiind mai mult sau mai puțin deteriorată, rolul lui fiind unul pur turistic.

Cele mai apropiate secțiuni amenajate pentru vizitare, prin care Zidul poate fi abordat din Beijing sunt: Mutianyu, Juyongguan și Badaling.

Mutianyu, una din cele mai bine conservate porțiuni ale Marelui Zid, se află situat la 70 kilometri de Beijing, este construit din granit, se remarcă prin cele 23 de turnuri de veghe pe care le are. Se poate ajunge la el urcând 4.000 de trepte sau, mai comod, cu telecabina, efortul făcut de cei ce ajung pe Zid fiind răsplătit de frumusețea peisajului ce se face văzut. Există și un tobogan pe care alunecă mici boburi, modalitate de coborâre preferată de mulți tineri.

Juyongguan pentru chinezi, Trecătoarea Juyong pentru noi, una din cele mai faimoase trecători aflate de-a lungul Marele Zid Chinezesc, cea mai apropiată secțiune a Zidului de Beijing, la doar 60 kilometri, a fost o puternică fortăreață ce înconjura valea Guangou, vale populată cu foarte multe sate, vale de acces din nord direct la Beijing.

De formă aproximativ circulară, Zidul are 4,1 kilometri lungime, prezintă două porți, una în nord și una în sud, străjuită fiecare de câte două turnuri de apărare, și, deosebit față de alte secțiuni ale Zidului, în centrul trecătorii este construită o platformă de marmură albă, Platformă din Nori, de aproape 10 metri înălțime împodobită cu sculpturi.

Tare am dorit să văd acest zid dar planurile de acasă nu s-au potrivit cu cele din excursie…. Dacă vrei să cucerești zidul și să fii aproape singur pe el, du-te la Juyongguan. Nu există nicio posibilitate de urcare mecanizată pe el și cum majorității asiaticilor nu le place să meargă pe jos și mai ales să urce, zidul este al tău. L-am văzut din autobuz, erau câțiva oameni pe el, se urca destul de abrupt pe o parte a lui, ca înălțime era mult mai jos decât Badalingul. Am rămas cu mare regret că nu am ajuns și acolo.

Badaling, în traducere Opt vârfuri proieminente, este o secțiune a Marelui Zid aflată la circa 70 kilometri de Beijing, situată la altitudini de peste 1.000 de metri, cea mai mare fiind de 1015 metri la Beibalou, Al Optulea Turn din Nord, construită ca avanpost la Trecătoarea Juyong care apăra intrarea în Beijing. Chinezii sunt foarte mândri de Badaling și spun că cine vizitează China trebuie să vadă Marele Zid, iar cine vede Marele Zid trebuie să vadă Badaling, iar un vechi proverb spune că un soldat care apără Badaling poate ține pe loc zece mii de dușmani.

Este cea mai populară secțiune a Marelui Zid, cea mai completă și mai bine conservată, cea mai bine amenajată pentru accesul milioanelor de turiști care o vizitează. Scările nu sunt foarte abrupte și sunt echipate cu balustrade, iar telecabina și cremaliera facilitează accesul tuturor turiștilor.

Cu o lungime de circa 12 kilometri și 43 de turnuri de veghe, din păcate au fost restaurate doar 19 turnuri pe o lungime de aproape 4 kilometri, cu înălțimi de până la 15 metri și lățimi de aproape 6 metri la coamă, Badaling a fost considerată cea mai puternică secțiune a Marele Zid în timpul dinastiei Ming.

La plecarea din țară nu prea eram hotărâtă ce secțiune a Marelui Zid să abordez, nu aveam toate cunoștințele legate de transportul în comun pentru Juyongguan, pe acesta doream să-l urc, am avut documentare pentru toate cele 3 porțiuni de zid, dar incidentul cu adidașii despre care povesteam în vezi impresii m-a determinat să aleg Badaling, zona cea mai aglomerată, fiind convinsă că, dacă alunecam cu șlapii pe care îi purtam, nu puteam să cad fiind susținută de mulțimea turiștilor aflați pe Zid. Nu am verificat această supoziție pentru că șlapii și-au făcut datoria de încălțăminte de munte. Picioarele mele încordate la maxim urcau pe zid și iar urcau, pentru că nu am vrut să urc decât pe jos. A fost singura dată când mulțumeam în gând tuturor turiștilor și când mi-a plăcut mulțimea...

Dar să vă povestesc, pardon scriu, cum am mers la zid pe cont propriu economisind destui bani. Am plecat de la hotel în jurul orei 07:45 cu metroul liniei 2 pâna la Stația Jishuitan de unde pe la ieșirea A am mers la Stația de Autobuze Deshengmen, aflată la circa 400 metri. Se ajunge ușor pentru că stația este amplasată la baza Turnului Săgeată Deshengmen, turn înalt ușor vizibil și pentru că sunt mulți turiști care se îndreaptă spre stație. La ora 08:15 eram deja în stație, unde erau destul de mulți turiști, dar la fel de multe autobuze 877 care merg direct la Badaling, fără alte opriri. Am așteptat foarte puțin pentru că plecările erau foarte bine gestionate: când se ocupau toate locurile autobuzul plin pornea și un altul gol îi lua locul, turiștii așteptând ordonat acceptul pentru îmbarcare. Nu am luat bilete în autobuz pentru că aveam Smart Card și l-am folosit, plătind în jur de 5 CNY de persoană în loc de 12 CNY. În autobuz a mai fost un singur cuplu tânăr, vorbitor de limba spaniolă, în rest doar asiatici. Pe la ora 09:30, după circa o oră și câteva minute de mers, coboram la Badaling.

Zona este plină cu tarabe, locuri de parcare pentru mașini mici și pentru autobuze, restaurante. Din stație până la Zid sunt circa 500 de metri de mers pe jos care cuprind și un pasaj acoperit, în scări, cu tarabe pe ambele părți, cu produse diverse. La întoarcere am cumpărat tricouri cu Marele Zid, soțul negociind zdravăn, o șapcă și bineînțeles nelipsiții magneți.

La Badaling se poate ajunge și cu trenul, distanța este mai mare de la stația de tren, circa 1 kilometru, la zid decât de la autobuz și sunt ore fixe de deplasare pe când cu autobuzul nu ai restricție. Recomand fără tăgadă autobuzul.

Am cumpărat bilete, 40 CNY eu, 20 CNY seniorul soț și am privit spre cele două trasee ce se deschideau în fața mea pentru a hotărî în ce direcție să mergem. Decizia a fost rapidă, spre nordul mai aglomerat, dar și mai spectaculos.

Traseul de Nord durează cam 3 ore dus - întors, dar accesul se poate face mai rapid cu telecabina sau cremaliera, costul fiind același pentru ambele mijloace de transport, 80 CNY pentru o călătorie și 100 CNY pentru călătorie dus – întors. În niciun caz nu le-am folosit, doream să urc și să cobor pe jos.

Pe traseu se întâlnesc 12 turnuri de veghe restaurate, clădiri cu două nivele, construite pe partea de sus a peretelui ce au la parter magazia de arme și are un număr de ferestre mici pentru tragere, inițial cu arcul, mai apoi și cu arme de foc, iar la etaj vizete și creneluri pentru trăgători, precum și cele necesare transmiterii de semnale. Câteva turnuri de semnalizare, construite în așa fel încât să aibă o bună vizibilitate asupra împrejurimilor și asupra turnurilor vecine și mai multe platforme pe care soldații patrulau în timp de pace, înconjurate de ziduri cu creneluri care îi apăra pe trăgători în timpul luptelor completează Zidul.

Despre turnurile de semnalizare circulă o legendă cu Regele You, ultimul rege al dinastiei Zhou de Vest, apreciată de poporul chinez. Concubina lui favorită era foarte sobră și nu zâmbea niciodată. Regele a încercat tot felul de metode pentru a o face să zâmbească, dar în zadar. Un curtean i-a sugerat sa poruncească aprinderea focurilor în toate turnurile de semnalizare de pe Muntele Lishan. Regele a fost de acord și plecând împreună cu ea în munți a ordonat apriderea focurilor. Conducătorii din apropiere au trimis rapid trupe în ajutor, regele a spus că a fost o glumă iar concubina a zâmbit și ea. Fericit regele a repetat gluma de mai multe ori, ultima dată … când tribul nordic Quan Rong a invadat țara. Regele, ca de obicei, a poruncit soldaților să aprindă focurile, dar de această dată conducători au ignorat semnalizările. Regele a fost ucis, concubina capturată, dinastia Zhou de Vest s-a prăbușit și legenda a ajuns până la noi.

Am urcat pe Zid.

Imaginile sunt copleșitoare. Culme după culme, vale după vale, urcând și coborând, Zidul șerpuiește pe creste, arătând ca un balaur de la care așteptam să scoată foc pe nări. Era o zi caldă de primăvară, dar înnourată, și, privind în zare, parcă vedeam și auzeam armate ce se îndreptau spre Zid cu gândul să urce și să mărșăluiască victorioase pe drumul pe care mă plimbam. Privind în lungul drumului, mulțimea turiștilor care se plimbau m-a făcut să uit de armatele dușmane.

Am trecut pe lângă primele trei turnuri și m-am oprit la Turnul 4 pentru a privi cremaliera ce urca și cobora continuu. Este comod de mers cu ea, dar, incomparabil mai plăcut este mersul pe jos.

Privind mulțimea de turiști ce mergeau pe Zid, mă gândeam că parcă era mai lejer când pe aici mărșăluiau soldații aliniați în zece coloane sau galopau în linie câte cinci cai. Mi-ar fi plăcut să stau undeva, într-un turn, și să-i privesc...

Am pornit mai departe ajungând la Turnul 8, cu cea mai mare altitudine a Zidului și cu o vedere panoramică unică, telecabina are stația chiar aici. M-am întrebat atunci și mă întreb și acum ”Cum urcau regii chinezi pe Zid”?

De aici se cobora la următoarele turnuri: 9-12. Am încercat și eu însă se cobora destul de abrupt, pe porțiune foarte alunecoasă și iar cu regret nu am mai continuat. Pentru cei ce doresc să continue se merge doar pe zid destul de mult și apoi se coboară de la turnul 12 pe o șosea amenajată sau se revine tot la turnul 8. De fapt doream să merg pe aleea de lângă zid care începea aici.

Am început astfel coborârea pe un traseu special amenajat care ne-a condus în apropierea intrării cu plată și apoi pe șosea la stația de autobuze. Traseul este astfel realizat tocmai pentru a evita aglomerația pe zid, prea puțini turiști coboară tot pe zid. Aș fi dorit și eu dar pentru mine pentru acea zi era destul. A fost singura dată în această mare excursie în China când mi-a părut rău că nu am reușit ce îmi propusesem de acasă...

Traseul de Sud are pantele mai blânde și mai ușor de urcat, există și o telecabină care face ascensiunea foarte lejeră, costurile fiind aceleași ca la telecabina din nord. Are doar 7 turnuri de veghe, mai puțini vizitatori și, nefiind împins de la spate, îl poți parcurge în circa 2 ore dus - întors.

Întoarcerea am făcut-o tot cu autobuzul pe traseul pe care am venit. Am trecut iar pe lângă Trecătoarea Juyong, mai joasă, dar foarte abruptă, mai puțin aglomerată, care se merita vizitată, dar necazul meu..., așa că în jurul orei 14:30 eram înapoi în Beijing. Am scris și orele pentru a putea să vă încadrați în timp și pentru a vizita și alte obiective.

Pentru cei ce doresc să viziteze această porțiune din Zid vă spun cum se procedează: se merge tot cu autobuzul 877 care nu are oprire până la Badaling, se coboară și se urcă în autobuzul 879 care are aici capăt de linie și care merge și la Mormintele Ming și oprește în mai multe stații, inclusiv la Zidul Juyongguan. Pentru întoarcere se ajunge iar la Badaling și apoi tot cu 877 la Beijing. Într-o zi se pot face ambele porțiuni de zid fără probleme, ele fiind destul de apropiate unele de altele, circa 10 kilometri.

Cum spuneam despre China că este, poate, cea mai grandioasă țară, pot spune despre Marele Zid că este, poate, cel mai grandios obiectiv turistic al Chinei și că Badaling este, fără poate, secțiunea cea mai grandioasă a Marelui Zid. Este unul din obiectivele chinezești foarte apreciate și căutate de turiști, chinezi sau străini, dovadă cele 2 recorduri Guinness înregistrate în anul 2002 pentru “peisajul cel mai vizitat de turiști” și “peisajul cel mai vizitat de șefi de state”. Marele Zid și Armata de Teracotă sunt cele mai vizitate obiective turistice din China care după ce le-ai văzut crezi că ai visat și te întrebi: oare am fost acolo!?

Recomand această excursie tuturor turiștilor care ajung în China, cele mai bune perioade de vizitare fiind lunile aprilie, mai, septembrie sau octombrie, atunci când nu este nici prea rece, nici prea cald, iar peisajul natural înconjurător este uimitor. Toamna, când munții sunt galbeni, frunzele ruginii, norii albi și cerul albastru, este cel mai indicat sezon și primavara cu un verde luxuriant presărat cu flori multicolore sau pomi ce par de nea, sub un vânt de primăvară blândă și soare cald, excursiile la Marele Zid sunt de neuitat!!

Notă

Cer scuze cititorilor pentru necorelarea dintre orele prezentate în texte și cele ce apar în poze. În text este precizată ora Chinei, iar în poze apare ora României, să ne amintim și de ea, rămasă așa din țară, aparatul fotografic neavând preluare automată a orei din zona în care se află. Corelarea orelor din poze și text se face adunând 5 la ora afișată în poze.


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 03.01.17 19:35:58
Validat / Publicat: 03.01.17 20:52:40
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA

VIZUALIZĂRI: 4338 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Badaling, Am început plimbarea pe Marele Zid
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68200 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

mishu
[03.01.17 21:06:08]
»

@mprofeanu: Cred ca in acest context ecoul meu nu este o surpriza, cand am vazut acest articol nu stiam cum sa-l citesc mai repede si sa ma uit la poze. Asa cum am spus in articolul pe care l-am scris despre Marele Zid, eu am ales sectiunea Mutianyu, si asta la recomandarea prietenei din China. Mi-ar placea sa le vad pe amandoua ca sa-mi dau seama de diferente, stiu insa ca am avut o senztie extraordinara cand am coborat din telecabina si in orice directie m-as fi uitat as fi vazut portiuni din aid

Asa cum am vazut insa si in pozele tale locurile sunt extrem de umblate astfel incat ai senzatia ca esti la plimbare in centrul orasului intr-o zi libera cand tocmai s-a dat drumul la reduceri.

Felicitari, votat cu cea mai mare placere.

webmaster
[03.01.17 21:24:22]
»

Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).

Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuAUTOR REVIEW
[03.01.17 21:32:23]
»

@mishu: Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou! Marele Zid este o destinație deosebită și ar merita văzut cât mai mult din el.

Fiecare secțiune are ce arăta. Mutianyu foarte bine conservat, cu mult granit și peisaje deosebite.

Badaling grandios cu turnuri și aglomerație care are și ea farmecul ei.

Juyongguan mai joasă dar fără turiști, ești stăpânul zidului, ce senzație cred, pentru că eu nu am trăit-o!

Oare vom mai ajunge acolo? Aș dori!!...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[03.01.17 21:33:17]
»

@mprofeanu:

Calatorii frumoase si in 2017 si sa le povestesti tot asa cu drag!

Dan&Ema
[03.01.17 21:44:20]
»

@mprofeanu:

Una din minunile lumii (sau nu sau poate totusi da) ! Cu numai cateva zile in urma am urmarit un reportaj TV despre Marele Zid Chinezesc, asa ca acest articol a venit ca o continuare a acestuia.

Sunteti intre fericitii care au ajuns acolo departe la constructia gigant a planetei noastre. Este aproape de neimaginat ce inseamna 20.000 km (!).

Nici sa numeri pana la 20.000 nu ai rabdare, dar sa construiesti atatia km.

Felicitari pentru excursie si articol, multumim pentru poze.

La multi ani si noi calatorii pe masura!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[03.01.17 21:47:40]
»

@elviramvio: Mulțumesc tot cu drag pentru vizită și pentru ecou!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[03.01.17 21:58:22]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc pentru vizită și ecou!

Este adevărat China are multe lucruri grandioase ca și ea și care merită văzute.

Sunt mulțumită că am reușit să văd doar o picătură din acest imens ocean!

Se poate ajunge acolo chiar și pe cont propriu ca mine, China fiind o țară primitoare și chinezii un popor amabil și binevoitor.

Îți doresc să ajungi acolo și îmi doresc să-ți citesc impresiile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[03.01.17 22:00:48]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos și seară bună!

AZE
[03.01.17 22:59:00]
»

@mprofeanu: Numai chinezii sint in stare de asa ceva, felicitari pentru ca ati fost acolo si pentru utilitatea articolului. Util si pentru mine deoarece in 2 luni si ceva voi fi acolo, sper sa nu fie ceata sau smog de la poluare prea mare, cand ati fost dvs am observat din fotografii ca s-a vazut cat de cat chiar daca vizibilitatea nu era chiar asa buna. Eu am o teama oarecare sa nu fie mai rau, altfel voi vedea doar zidurile fara peisajul din jur, ar fi pacat. Tot asa zilele trecute am urmarit un documentar despre mortarul care s-a folosit la inaltarea zidurilor. S-a folosit orez conform testelor facute in prezent mortarul acesta este mult mai rezistent decat mortarul prezentului. Pe urma am vazut un documentar despre muncitorii care au murit in timpul constructiei. Numarul lor este imens ca si populatie Chinei de altfel.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
micutzu
[04.01.17 08:49:39]
»

Felicitari. O frumoasa pledoarie pentru a vizita China. Sincer nu stiu daca am sa ajung in aceasta destinatie insa citind acest review am avut vaga impresie ca am fost si eu acolo.

Carmen Ion
[04.01.17 09:48:39]
»

@mprofeanu: 20.000 km de zid? Uluitoare realizare! Remarcabilă însă şi tenacitatea cu care ai ţinut morţiş să urci pe jos. Dacă voi ajunge vreodată acolo (ceea ce nu pare prea probabil), voi folosi în mod cert telecabina...

Felicitări pentru excursie şi pentru review!

mishu
[04.01.17 12:38:33]
»

@AZE: Cred ca in ceea ce priveste vizitarea Marelui Zid informatii utile poti gasi si aici travelchinaguide.com/pack ... atwalltours.htm si am citit sa zicem avantajele/ dezavantajele fiecarei sectiuni (din cele 2 mai importante). Intradevar sper sa ai noroc de vreme buna sa poti vedea in zare. In articolul meu despre Marele Zid am pus si niste filmulete facute de mine acolo si atunci realizezi maretia.

O apreciez pe @mprofeanu ca a mers acolo pe cont propriu (iesi mai ieftin), insa cum la noi timpul era masurat si oboseala la fel, a fost mai confortabil sa luam excursia (de o zi) care a cuprins mai multe obiective (istorice sau comerciale), insa si aici poti sa iei teapa, daca la noi a fost ok, colege de-ale mele care au mers cu alta firma (vorbesc de alegerea de acolo) au avut ghinion (masini mai proaste, masa de pranz jalnica, preturi diferite dupa cum erai vazut).

Asa incat totul depinde de inspiratia de moment asa ca succes.

Atentie insa sa nu mergi in vizita in weekend cand este mult mai aglomerat.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[04.01.17 13:48:05]
»

@AZE: Mulțumesc pentru vizită și pentru ecou!

Știam că vei pleca în China și aș dori ca cele scrise de mine să te ajute puțin.

În Beijing cât am stat noi, 5 respectiv 1 noapte nu am prins poluare, au fost zile frumoase. În ziua când am fost la Marele Zid a fost o zi mai înourată, poate și smog, s-a întâmplat...

Suntem în excursii foarte matinali și am ajuns la zid destul de devreme când un venise încă puhoiul de lume. La plecare era și mai senin. Depinde de noroc. Trebuie să vezi cum este în Beijing vremea și te duci fără emoții.

Da, s-a folosit zeamă și pastă de orez la ziduri, inspirați au fost de ei și coreenii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[04.01.17 13:50:17]
»

@micutzu: Mulțumesc pentru vizită și ecou!

Sper să ajungi acolo, niciodată să nu spui niciodată!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[04.01.17 13:59:07]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru ecou!

Urcatul pe jos este o reminescență din tinerețe când mergeam pe munte cu colegii și mai târziu cu familia. Mi-a plăcut să urc, ultima dată s-a întâmplat acum 5 ani. L-a urcat nu aveam probleme în schimb la coborâre îl puneam pe soț să meargă în fața mea ca să nu văd hăul, amintiri...

Îmi place senzația de a vedea natura de cât de mai sus. Oare cât timp voi mai vedea-o?

Și telecabina îți oferă perspective frumoase, se merită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu Tudoran
[05.01.17 18:13:44]
»

Da' asa este mereu pelerinaj pe zid? Nu-s si zile cand nu-i nimeni si poti sa faci poze linistit? Inteleg ca-i China, dar totusi...

mprofeanuAUTOR REVIEW
[05.01.17 21:14:28]
»

@Radu Tudoran: Ai dreptate zidul este locul de pelerinaj pentru chinezi și nu numai. Cred că influențează și spusele lui Mao ”Cel care nu a fost niciodată la Marele Zid nu este un om adevărat”.

Sunt și secțiuni mai libere ca cea descrisă în review, Zidul Juyongguan. Am citit că iarna este mult mai liber și că peisajele sunt deosebite, dar sunt și dezavantaje...

Acum de exemplu la Beijing și în împrejurimi este cod roșu de smog, depinde de noroc...

Mulțumesc pentru ecou și vizită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Dan&Ema, elviramvio, micutzu, mishu, mprofeanu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂMarele Zid Chinezesc:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056210041046143 sec
    ecranul dvs: 1 x 1