ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe granița cu Coreea de Nord-Zona Demilitarizată

TIPĂREȘTE URM de aici

Iulie 10,2016. Sunt pe frontiera dintre cele doua Corei-o adevărată punte a suspinelor, un adevărat purgatoriu prin care poți ajunge spre proprii frați ce îți întind mâinile peste un pârâu, atunci când câteva milioane de brațe de pe o navă ce se scufundă spre un abis istoric imploră ajutorul celor aflați pe mal.

Un grup de turiști doresc să afle câte ceva despre istoria recentă a celor două țări surori beligerante pătrunzând pe o fâșie de pământ largă de patru kilometri, în care focurile de armă pot în fiecare clipă să-ți întrerupă lanțul amintirilor pentru totdeauna. Ori, odată ajuns in Seoul, este greu să-ți înăbuși dorința de a vedea la fața locului cum plăcile tectonice ale timpului se pot mișca în direcții diferite și cum omul plutește neputincios spre zone ale existenței greu controlabile. Cu toate că apropierea de punctele fierbinți ale conflictului ce mocnește la foc mic de peste o jumătate de secol, dar cu răbufniri scurte de două-trei ori pe an, îțî dă fiori pe șira spinării, miile de turiști ce se îndreaptă spre pichetele de control în autocare arhipline afișează o oarecare încredere în fața imprevizibilului...

Mă încumet să sparg tăcerea ce se încovoaie ca un arc peste noi și să-i pun ghidului câteva întrebări despre starea de fapt din perimetrul frontierei comune dintre cele două țări și despre „ce plutește în aer” în acest spațiu de război neîncheiat încă printr-un act oficial. Mă urmează o profesoară de farming din Australia (o specialitate ce îi învață pe elevi cum să managerieze o fermă), o cercetătoare din Statele Unite venită într-un stagiu la Seoul și un om de afaceri din Franța. Apoi, un alt om de afaceri indian, familiarizat cu oțelul din Galați și cu Delta Dunării.

Răspunsurile ghidului pornesc punctual de la datele istorice de după cel de-al doilea Război Mondial, când Coreea, după un prim conflict fratricid a fost divizată de cei doi mari regizori ai lumii, apoi conflictele temporare, tentativele de pace, construcția Podului Unirii, reîntâlnirea prizonierilor cu rudele după cinzeci de ani și renunțarea totală de a colabora din anul 2008.

Ni se amintește că vom fi riguros controlați la punctele de trecere și că este total interzis a ieși de pe șosea din pricina miilor de mine antitanc lăsate și încă nedetectate în câmp deschis de către frații de peste fluviul Sacheon. Mă surprinde, ce-i drept, numărul mare de cazărmi cu soldați de pază înarmați, zecile de tancuri și camioane aflate într-o expectativă parcă previzibilă, dintr-un câmp declarat demilitarizat. De-abia când ni se amintește că acolo sunt cam douăzeci de tunele săpate de nord-coreeni pentru a face posibilă invadarea sudului doar în două ore, începem să legăm câteva repere ale realității momentului în care ne aflăm. În schimb, gardurile kilometrice din sârmă ghimpată ne coboară cu picioarele pe pământ.

Secundele se târăsc încet iar tensiunea pare să domnească peste grupul ce a prins o oarecare coeziune în mai puțin de o o oră. Cerul pare o mantie mohorâtă prin care doar câteva raze de soare își fac loc spre noi... Trebuie să ne luăm gândul de la pozele cazărmilor și să ne conectăm tot timpul la mesajele pe care ni le transmite ghidul...

Doar că lumea bună din țările bogate venită în compania prietenilor și cu un bioritm mai sălbatic, nu pare deloc a fi în alertă iar spiritul lor de bon-viveuri se lasă cu fel de fel de glume picante despre liderul nord-coreean-un peisaj neobișnuit printre soldații încruntați ce ne pun pașapoartele sub lupă.

Constat înainte de primul post de control, atunci când se face apelul, că ghidul nu m-a trecut pe lista grupului, o listă formată din mai multe grupulețe venite cu autocare mici de la hoteluri. Instantaneu, toate privirile celor 44 de turiști se îndreaptă țintă spre mine. Le spun că un un intrus venit din Țara lui Dracula ar trebui să dea de gândit la toată lumea, ceea ce declanșează o veselie generală. Ghidul nedumerit zâmbește de parcă n-ar înțelege de ce am mai venit aici dacă nu vedem cum se scufundă lumea... Tocmai atunci, doamna profesoară de farming din Australia mă întreabă, aproape din celălalt capăt al autocarului, ce meserie am în România și dacă sunt căsătorit... îi răspund serios, spre deliciul tuturor, că asta îmi sună ca o cerere în căsătorie. Dar distinsa doamnă, cu un control remarcabil, îmi spune în replică cum că o asemenea propunere ar însemna să-mi părăsesc țara...

Ghidul reia tonul sobru și ne spune că vom opri preț de o jumătate de oră într-un fel de spațiu de recreere pentru turiști, unde putem face poze, putem lua suveniruri tipice Zonei Demilitarizate, sau putem lua o masă la un McDonald’ s. În graba de a face cât mai multe poze, văd magazinele de suveniruri pline de uniforme militare pentru toate vârstele, arme, grenade și tancuri în miniatură, figurine de soldăței, artizanat specific satelor de pe graniță – o priveliște neobișnuită într-un spațiu de conflicte latente. Aflu de la un domn coreean, care mă întreabă de unde vin, că sunt două sate “plantate” pe graniță, dar că acestea ar avea un statut special: nu au garduri, nu au locuri publice de adunări, femeile au voie să se căsătorească luându-și bărbați din afară, pe când băieții nu-și pot lua decât fete din comunitatea lor, că toți se ocupă de cultivarea celui mai bun ging-seng din lume grație solului și, drept recompensă, sunt scutiți de taxe.

Ghidul, la rândul său, avea să ne anunțe că în curând vom vedea prin niște binocluri uriașe, dacă vremea va fi bună, și un sat nord-coreean cu aspect de Disneyland, făcut anume pentru ochii privitorilor de peste graniță.

Nu bine ne adunăm la autocar că privirile tuturor se îndreaptă spre cer, cu o nedisimulată speranță. Apoi, stupoare generală... ceva chiar plutește în aer... ni se atrage atenția că balonul multicolor de heliu ce se îndreaptă clar către Coreea de Nord transportă refugiații din Coreea de Sud, „oameni care își doresc să trăiască în libertate alături de frații lor din Coreea de Nord (?!) ”...

Zona Demilitarizată - o zonă a propagandei și a războiului psihologic - un moment viu de istorie ce se lasă cu zâmbete amare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 19.11.16 11:00:50
Validat / Publicat: 19.11.16 13:20:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 2566 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Podul Păcii, Podul Speranței.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.11.16 13:20:38]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Turist în Coreea de Sud, #EXCURSII şi CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)

glcitizenAUTOR REVIEW
[19.11.16 13:28:09]
»

@webmasterX:

Va multumesc.

ANILU
[19.11.16 14:57:05]
»

@glcitizen: Adică, după aceea ați intrat în Nord, ca turiști, cu ghid din Sud, după controlul de rigoare? Sau ați fost doar în aceea fâșie demilitarizata?

Din ce ne spui, turiști sunt din toate colțurile lumi.

Cum adică, cu balonul trece granița spre Nord cu refugiați, mie mi se pare logic că ar trebui să fie invers, dar probabil că este imposibil.

Interesant, și dureros în același timp.

Aștept continuarea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[19.11.16 17:20:02]
»

@ANILU:

Iti multumesc, Anilu. Sigur, suntem doar pe granita de unde vedem Nordul-acolo poti merge cu viza dar cu multe riscuri, asa cum vei vedea in review-urile ce urmeaza.

Balonul de heliu este doar o propaganda falsa pentru turistii straini. Sunt mii de turisti straini pentru care principala atractie si sursa de adrenalina este fîșia neutra dintre cele doua tari, numita si Zona Demilitarizata.

Ai mai emotii dar, vorba ta, simți si multa durere pentru un popor captiv din Nord.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[19.11.16 17:47:47]
»

@glcitizen: Malimu, te salut de la granița Jud Vâlcea cu Jud Gorj . E dureroasă granița dintre frați, eu am "prins" granița din Germania și m-a întristat teribil la vremea respectivă. Cât timp lumea e condusă de egoiști vor exista și asemenea lucruri urâte, aducătoare de lacrimi și suspine. Off, iar ai terminat prea repede! De ce numeri caracterele? Uită de matematică atunci când ești pe AFA! Aici e cu dulcele grai, e cu limba română . Auzi, vezi tu să nu te pierdem, prea ești curtat de femei; P Aștept continuarea fără matematică, plizz!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[19.11.16 18:44:15]
»

@krisstinna:

Multumesc pentru ecoul tau inconfundabil. Dar si pentru ca imi porti de grija.

M-am silit sa scriu o medie (ca lungime) a celorlalte artricole de pe AFM si, sincer, mi-e teama sa nu-mi pierd cititorii pe drum cu prea multe detalii. Ai si tu incredere in dozajul meu nici prea-prea, nici foarte-foarte.

mishu
[19.11.16 20:16:12]
»

@glcitizen: Astfel de articole te fac sa nu mai ai notiunea timpului cand le citesti si recunosc cinstit ca atunci cand am ajuns la final mi-am zis:"Doar atat? "

Nu cred ca aceste articole au cum sa ne plictiseasca, asa ca felicitari, votat cu foarte mare placere si astept in continuare articolele.

glcitizenAUTOR REVIEW
[20.11.16 10:46:20]
»

@mishu:

Multumesc, Mishule. Sper sa revin cu noutati interesante si inedite, chiar daca nu vor fi placute.

Asac cum suntem noi, un pas inainte si unul inapoi, avem multe privilegii ca tară.

Carmen Ion
[20.11.16 19:12:48]
»

@glcitizen: E trist că expresia cea mai concretă a tragediei unui popor a devenit obiectiv turistic pentru străini, cu magazine cu suvenire tipice Zonei Demilitarizate şi un sat imitaţie de Disneyland.

Înţeleg că nu trecuseşi graniţa în momentul când ai văzut zburând balonul cu heliu. Atunci cine şi cum de v-a explicat că în el se aflau sud-coreeni care doreau să ajungă în Coreea de Nord pentru "a trăi în libertate"?!! Ghidul care v-a însoţit nu era sud-coreean?

Graniţa ai trecut-o atunci sau nu aveai viză şi ai vizitat doar Zona Delimitarizată? Aştept deci continuările.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[20.11.16 20:56:19]
»

@glcitizen:

Iti multumesc pentru intrebari, Carmen.

Nu am trecut granita, neavând viza. Voi reveni cu amanunte si despre viza nord-coreeana dar si despre baloanele spion, care au rolul de a induce lumea in eroare - asta din review-ul urmator.

Voi prezenta si din interior Coreea de Nord, asta grație ghidului sud-coreean sau refugiatilor care trec printr-un calvar de neimaginat inainte de a ajunge in Coreea de Sud.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Carmen Ion, glcitizen, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Coreea de Sud:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066020965576172 sec
    ecranul dvs: 1 x 1