ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanța
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Bergen – vechiul port hanseatic

TIPĂREȘTE URM de aici

Iată că am ajuns şi la Bergen, al doilea oraş din Norvegia, acesta fiind cunoscut şi ca primul oraş din lume la numărul de precipitaţii anuale, cu o medie a precipitaţiilor de 2250 mm/metrul pătrat.

Dacă în tot concediul nostru prin Scadinavia am avut noroc de o vreme splendidă, aici în Bergen însă, n-am scăpat de ploaie. Oraşul are 240.000 de locuitori şi a fost capitala Norvegiei pâna în 1299.

Am ajuns târziu în oraş pe la 23.30, pe ploaie, cazându-ne în grabă la Best Western Sandviken Brygge Hotel

Drumul pâna aici a fost spectaculos (vezi articol), în apropierea oraşului trecând pe un pod impresionant. Cum aveam în programul nostru o zi întreagă de hoinărit prin oraş, a doua zi, după micul dejun copios, am pornit la drum.

Primul obiectiv vizitat a fost Fortăreaţa Bergenhus. Construită din piatră în 1240, este astăzi foarte bine conservată, cu o piaţă mare în interior şi cu un turn de apărare, Turnul Rosenkrantz parcă construit ieri. El se vizitează, de sus se vede partea veche a Bergenului.

În apropierea fortăreţei se află biserica Sf. Maria, considerată cea mai veche clădire a orasului, micuţă dar foarte frumoasă. I-am dat ocol împreuna cu alţi turişti dar... toate uşile erau închise.

Portul vechi, Bryggen, aminteşte de importanţa oraşului în timpul Ligii Hanseatice, aici fiind sediile firmelor comercianţilor germani care se ocupau cu primirea şi distribuirea peştelui.

Casele frumos colorate, restaurate după numeroase incendii, găzduiesc astăzi magazine de suveniruri, ateliere de meşteşugari şi restaurante. Cartierul păstrează farmecul de altădată, cu strazi înguste si case ale căror scări de acces pornesc chiar din stradă. Aici am găsit un magazin cu nişte pulovere superbe, pe lânga care ne-am învartit o gramadă, dar... preţul indecent a fost o piedică în achiziţionarea măcar a unuia.

Am trecut şi pe lângă Schotstuene, o casa hanseatică unde se întâlneau negustorii de peşte.

Ne-am îndreptat apoi spre piaţa de peşte, FishTorget, admirând clădirea Muzeului Hanseatic.

Aici în piaţă, peşte de toate felurile, am comandat şi am mâncat la măsuţe amenajate, o paella cu fructe de mare şi frigărui cu cod, ton, somon, prospat făcute pe plită. Preţul măricel dar... curcubeu pe cerul gurii.

Dupa o scurtă repriză de ploaie, pe un bulevard lat, prin cartierul cu magazine, ne-am îndreptat către o frumoasă fântână arteziana avându-l în centrul acesteia pe Edward Grieg, muzicianul născut aici.

În apropiere, un parc plin de flori de toate culorile şi un lac având în mijloc o imensă ţâşnitoare.

Catedrala din Bergen, sau biserica Sf. Olaf, aşa cum era cunoscută până în secolul 16, ne-a întâmpinat plină de schele. Era în renovare, am admirat-o din exterior şi am hotărât că a venit timpul să urcam cu Floibanen, funicularul inaugurat în 1918, care urcă în varful muntelui Floyen, la o altitudine de 320 m. Calătoria pâna sus a durat 6 minute, funicularul oprind în 5 staţii.

Sus, un restaurant, un magazin de suveniruri, o cafenea şi un loc de joaca pentru copii.

De aici priveliştea este superbă, se vede tot oraşul.

Am coborât în zona portului, ploaia şi-a făcut din nou apariţia, cred că erau acum în jur de 10 grade, nu am mai ajuns să vedem Aqvariul, dar ne-am plimbat din nou printre casele din Bryggen, căutand suveniruri.

Căutand o toaletă, am avut surprinderea să vedem că accesul se face tot cu ajutorul cardului. In ţările nordice peste tot e necesar să foloseşti cardul, dealtfel casele de schimb au comision măricel, noi am avut koroane norvegiene mai mult să vedem cum arată.

In Bergen casele sunt aşezate în terase, tipic nordice, straduţele sunt înguste, flori de toate culorile, oraşul aşezat pe malul fiordului este plin de turişti iar obiectivele se află grupate într-un perimetru destul de mic. Iată motive suficiente pentru a vizita bătrânul dar frumosul oraş hanseatic.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de marius gaudi in 10.11.16 19:50:01
Validat / Publicat: 11.11.16 07:17:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.

VIZUALIZĂRI: 3286 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marius gaudi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 O parte a vechiului oraş.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

krisstinna [11.11.16 17:08:00] »

@marius gaudi: Din curiozitate întreb cât costa un pulover? Era de damă sau bărbătesc?

marius gaudi [11.11.16 21:50:41] »

@krisstinna:

Erau pentru toata lumea, in jur de 250 euro, dar erau superbe.

iulianic [11.11.16 22:46:22] »

@marius gaudi: Așteptam impresiile tale în urma vizitei la Bergen, acest oraș-bijuterie la poarta fiordurilor norvegiene. Din nou, frumoase aduceri aminte pentru mine, iar pentru asta îți mulțumesc!

Din pozele tale înțeleg că la Mariakirken - Biserica Sf. Maria, lucrările de renovare s-au terminat. Nu se mai văd urme de șantier pe acolo. Referitor la ploile din Bergen… nici noi nu am scăpat "nebotezați". Și ce nori întunecați și amenințători am văzut de acolo, de sus, de pe platforma de belvedere Fløibanen! Ploaia s-a dezlănțuit când am ajuns jos.

Tricotajele nordice sunt cu adevărat frumoase. Sunt din lână de calitate și au o lucrătură măiastră. Majoritatea sunt executate manual, în așa numitul motiv norvegian jacquard. Am avut și în Irlanda ocazia să mă delectez cu tricotaje frumoase, foarte scumpe, dar de mare calitate. Acolo punctul de lucru preponderent este torsada.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, marius gaudi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bergen și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0467689037323 sec
    ecranul dvs: 1 x 1