ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.11.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
MAY-2016
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

I Kato Vrisi și vecina Eftichia

TIPĂREȘTE URM de aici

De ce iubesc Grecia? Păi o dată că-i frumoasă, a doua că are atâtea locuri încărcate de istorie veche că nu le poți face față într-o viață de om și a treia, ei da, aici este esențialul: orice vacanță faci, oriunde mergi, poți renunța la soare, la plajă, la magazinul de unde să cumperi ceva zdrăngănele, la muzeele frumoase și la apusul soarelui dar niciodată, niciunde pe acest pământ n-am găsit o ofertă care să-mi garanteze că pot sta fără mâncare și fără băutură, nu știu care este ordinea. Cum ador grătarele, mielul, peștele, legumele înăbușite stropite direct în stomac cu puțină retsină, aparținătorul și cu ceva tărie balcanică, bună, Grecia reprezintă locul ideal pentru a satisface aceste plăceri nevinovate sau doar vinovate de cam 2-3 kg plus per concediu.

Dar Grecia este atât de diferită în gastronomie (cuvânt din greaca veche, "legea stomacului", adică arta de a pregăti mâncare), după fiecare regiune, fiecare insulă care de-a lungul mileniilor a trebuit să se supună multor stăpâni, fiecare cu tradițiile aduse odată cu armele cuceritoare. Așa și în insulele Ionice, experiențele noaste culinare se îmbogățesc doar cu o parte din ceea ce este autentic grec. Dar nu încercați să faceți un grec adevărat să recunoască asta, vor susține mereu că ei au influențat bucătăria altor popoare. Și cam asta am constatat când în Corfu am primit Imam Bayildi dar botezată "vânătă împănată", drept foarte bună, cu puțin iz venețian, să tot mănânci totuși.

În Lefkada, deși am stat puțin, doar doua zile, am avut experiențe foarte plăcute cu mâncarea și băutura, iar cu oamenii cam jumate/ jumate.

Prima dată am ales să mâncăm aproape de hotelul Nirikos unde aveam cazare. Deși hotelul avea restaurant și ne-ar fi prins bine fiind după drum, afară fiind și ceva ploaie, nu ne-a atras, curățenia în primul rând lăsa de dorit, plus că umblând eu după recepționer la venire, ajunsesem și în bucătărie, deci nota era deja dată.

Am plecat să căutăm ceva mic și atrăgător, am luat ușor drumul la pas prin strada ce duce spre piațeta Mela, multe taverne dar nici una nu ne atrăgea. În piațetă erau ceva taverne mai mari dar și aglomerație, este un loc de joacă pentru copii așa că este mai căutat, tot pe acolo este și un local cu specific arăbesc, plin la acea oră chiar cu arabi, așa că ne-am întors până aproape de hotel unde ochise soțul o tavernă cu două mese la care deja se înfruptau nemți, restul meselor fiind goale.

Taverna I Kato Vrisi

Ne hotărâm să intrăm în local, nu la terasă căci era putin rece, ne și preia o grecoaică așa mai la 70 de ani, ne aranjează masa aleasă de noi și primim întâi câte o farfurioară cu pastă de măsline, pită caldă și câte un degetar de tărie locală, plus meniurile. Oferta destul de mică dar alegem câte o salată lefkadiană (?), eu o "moysakas", bănuiți că musaca iar soțul a ales ceva ce oricum nu avea traducere, l-au chemat în bucătărie să-i arate, era de fapt carne de vită înăbușită la cuptor, cu sos de muștar și multe boabe de piper iar el fiind mare devorator de ardei iuți și piper, n-a mai stat pe gânduri și a fost de acord. Primim salata lefkadiană, de fapt salată cu lăptuci, roșii, castraveți, ceapă, rucola, masline, brânză și un excelent oțet balsamic. Dacă nu eram după un drum lung, ne putea fi de ajuns aceea, așa multă era.

Primim apoi și al doilea fel. Ei, aici a fost un pic mai complicat. Musacaua mea mirosea atât de tare a scorțișoară că deja mă gândeam să încerc să termin salata. Dar parcă ceva mă trăgea să gust, am făcut-o și "start" până la lustruit farfuria! Excelentă pentru mine.

Soțul a primit o farfurie mare cu cartofi prăjiți și o buruiană ce nu inspira încredere iar peste era o bucată apreciabilă de carne cu multe boabe de piper și 1/2 lămâie. Întrebăm ce-i buruiana că nu semăna cu nimic din ce știam, ne-a spus dar n-am reținut, atât știu că mâncarea gătită se numește "horta" (am notat pe șervețel), are gust de spanac aproape, este foarte bună, am furat și eu din ea.

De băut, doar e foarte important, am comandat vinul casei, roșu sec, la carafă, 1/2 l. Surpriză mare, a fost cel mai bun vin de casă băut până acum în Grecia. Desigur că biata carafă era inuman de mică asa că a venit și cunoscutul "idem".

Terminăm cu greu totul, n-am lăsat nimic, ne-am asumat riscurile faptelor nesocotite, curăță grecoaica masa și ne aduce, în același timp cu nota, două porții nu foarte mari (ce noroc) de "deliciul lui Zeus", iaurt înghețat cu miere de portocal și iar câte un degetar, dar de lichior de mentă. Totul, pe bonuleț de mână, undeva până la 35 €, nu-mi amintesc chiar la centimă.

De mulțumiti, extra. De umblat pe străzi, cam greu dar nu ne-am lăsat, trebuia după așa masă.

Am mai cumpărat ceva plăcinte bune de la o patiserie să avem în cameră și atât în prima zi.

A doua zi, după ce s-a potolit puțin potopul, am plecat să vizităm câte ceva pe insulă, de plajă nici nu se punea problema. Am făcut un mic tur, nu complet, erau drumuri blocate de la căderi de pietre, am ciugulit pe ici colo câte ceva și șoferul a hotărât că mâncăm tot în capitală, să poată lăsa mașina în parcare și să se bucure de o carafă de vin. A ales altă terasă, vecină cu cea din prima zi. Ei, aici n-a mai fost ca la Kato Vrisi.

Taverna Eftichia

Eftichia este vecină cu Kato Vrisi, adică prin partea stângă a celei de a doua, se intră într-un gang curățel unde are câteva mese și Kato, apoi sunt mesele ei. Decor frumos, mese cu lemn plăcut lucrat, trei tineri ce păreau puși pe treabă, și aici două mese cu nemți. Comandăm rapid, primim meze cum dorisem, terminăm și așteaptă și tot așteaptă felul al doilea, adică două porții de kleftiko, una cu miel pentru mine și una cu iepure pentru soț, mâncare ce normal se pregătește înainte de deschiderea localului. Eram gata să renunțăm când apar și castroanele mult dorite. Bună la gust, nu pot avea ceva de reproșat în privința asta, nici cele trei pisici ce ne tot transmiteau mesaje din ochi, fără grai. Vinul bun și aici, nu ca al vecinei, deci doar o carafă de 1/2 l.

Urmează iar o așteptare de neînțeles, spusesem că ne grăbim și dorim să plătim. Apare și nota și o porție potrivită de cel mai oferit desert gratis la taverne, ravani, prăjitura cu griș, aici însiropată cam puțin și cam fără gust, așa că rămâne doar încercată la un colț. Tot " fără gust" a fost și plata noastră, adică fix cât era pe hârtiuță! Cam aceeași pățanie o avuseseră și nemții care, în picioare, tot strigau după ospătar, să-i plătească ce se consumase!

Două taverne alăturate, două moduri de a aborda clienții, nimic nou pentru mine acasă, în Grecia a fost prima și singura până acum experiență de acest fel.

Poze cu mâncarea nu am, foamea a fost atât de mare la prima iar la a doua deziluzia, că am uitat de aparatul foto.

Deci concluzia: anul acesta dacă reveneam în Lefkas, evitam Taverna Eftichia dar alegeam cu drag Kato Vrisi. Și deloc de neglijat, nepoata grecoaicei de la Kato Vrisi este o adevărată urmașă a Afroditei, deci grijă mare!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 08.11.16 21:17:50
Validat / Publicat: 09.11.16 09:02:18

VIZUALIZĂRI: 2816 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Eftichia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

ovidiuyepi
[09.11.16 09:07:57]
»

Felicitări pentru articol. Încântat să acord primul vot. Daca ajung în Lefkada voi tine cont de recomandările dumneavoastră.

Vacante plăcute în continuare.

marius gaudi*
[09.11.16 09:27:20]
»

Foarte util review-ul, mai ales că eu am Lefkada pe lista mea scurtă de priorităţi.

Mărturisesc că şi eu când mă gândesc la Grecia, primul gând care îmi vine în cap este: mâncare.

Când vom ajunge în Lefkas, vom trece pragul acestei taverne.

elviramvioAUTOR REVIEW
[09.11.16 09:51:27]
»

@ovidiuyepi:

Multumesc. Eu aveam o vorba, in ultima vreme am uitat sa o trec in articole: "asa era cand am fost eu", deci sper sa se mentina bine Kato Vrisi.

Vacante frumoase. !

elviramvioAUTOR REVIEW
[09.11.16 09:55:22]
»

@marius gaudi:

Multumesc.

Si noi dorim sa revenim, am stat doar doua nopti pe insula- practic am fost doar in recunoastere - si desigur vom trece pe la Kato Vrisi, in speranta ca vom fi la fel de incantati.

Vacante frumoase!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[09.11.16 10:29:49]
»

@elviramvio: Yummy!

N-ai poze cu meze, kleftiko şi musaca? Sunt profund dezamăgită.

Prăjiturelele alea "ravani" să fie la ei acolo, mie îmi stau în gât. Cât despre "horta", ei bine ştiu despre ce e vorba: în unele meniuri apare în engleză ca "green stuff", ceea ce e în sine prilej de amuzament. De fapt sunt verdeţuri (frunze de spanac, urzici, păpădie, amarant, sfeclă roşie, mac etc.) fierte la aburi şi asezonate doar cu ulei de măsline şi suc proaspăt de lămâie. Personal mâncarea asta nu mi-a făcut cu ochiul niciodată, dar am gustat de pe la alţii şi am ajuns la concluzia că lăptuca e de departe cea mai cea verdeaţă. Părerea mea...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[09.11.16 11:14:19]
»

@Carmen Ion:

Te rog nu plange! Oricum la musaca nu retinea poza mirosul acela puternic de scortisoara peste alte mirodenii. Ca aspect, obisnuita.

Cat despre horta, la taverna noastra era un maldar de planta fiarta, unica, arata mai repede a stevie insa avea gust de spanac, de departe ziceai ca-s paste verzi. Ne-a spus numele plantei dar am uitat sa-l scriu imediat, poate ca are echivalent la noi si gustul era secretul pregatirii. Oricum a fost foarte buna, nu sa-mi fie foarte dor de ea insa.

Cat despre green stuff, am vazut pe meniuri dar n-am luat niciodata (motul curcanului il mananc gratis acasa la Arges).

Ravani insa am mancat foarte bun, cel mai bun, in Ioannina, avea fistic și nuca iar siropul era... nici nu vreau sa-mi amintesc ca plang.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[13.11.16 18:09:55]
»

@elviramvio: Taverna nu stiu daca as cauta/o la urmatoarea excursie in Grecia, dar nepoata grecoaicei ar merita intalnita, cu asemenea evaluare.

elviramvioAUTOR REVIEW
[13.11.16 18:17:40]
»

@calatorul:

Doar sa pacalesti grecoaica, are ochi de jur imprejurul capului!!!

Oricum merita, macar de la distanta! Dar te rog sa ne povestesti daca ajungi prin preajma Afroditei.

webmasterX
[28.11.17 08:36:29]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Unde mâncăm în Lefkas (Lefkada Town)?» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, elviramvio, marius gaudi*, ovidiuyepi
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm? Taverne în Lefkada Town:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049597978591919 sec
    ecranul dvs: 1 x 1