ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

No strong spice, please!(Vă rog, fără condimente tari!)

TIPĂREȘTE URM de aici

Se spune că în fiecare zi, din momentul în care ne trezim, începem să scriem una din poveștile noastre de viață. Dar atunci când încercăm să o așternem pe hârtie, ne dorim ca povestea noastră să plutească într-un loc sigur din univers, de unde să poată fi decupată și citită în voie de cei ce vor să trăiască întâmplări asemănătoare.

Povestea mea din Seoul începe cu un ceai din ging-seng cu arome atât de parfumate încât îți pot aminti de miresmele pe care trebuie să le fi avut îngerii ce străbat distanțele între pământ și văzduh, cu niște cupe pline de nectar ceresc. Inutil a spune că ceaiul de ginseng mi-a fost călăuză și povață pe toată durata șederii mele în Asia.

Primii pași de la ieșirea din hotel îmi sunt întrerupți de o echipă de la o televiziune locală ce negociază cadrul unui scurt interviu pe teme turistice din care nu lipsesc întrebările legate de Dracula și de infrastructura turistică din România. Încerc marea cu degetul și îi întreb pe reporteri dacă sunt la curent cu modul în care micile lor patrupede sunt pregătite pentru festinurile turistice. Găsesc un răspuns destul de inteligent, cum că animalele precum câinii și pisicile sunt rare în Coreea și, ca atare, sunt văzute la fel cum noi, europenii, privim carnea de vânat, o adevărată sărbătoare la o masă bogată. Ne despărțim prieteni și facem schimb de cărți de vizită cu sentimentul că am descoperit mersul adevărat al lumii în care trăim. Numai că, la nici o oră, trec pe lângă o cafenea numită „Dog Cafe”! Printr-o vitrină de sticlă văd fotolii mari, îmblănite, cu familii tinere însoțite de specii rare de câini coafați, cu fel de fel de brăteluțe și fundițe roșii, unii mai mici, alții mai dolofănei, unii mai vioi, alții mai puși pe tânjală în preajma doamnelor, toți mișcându-se în voie spre un spațiu central, un adevărat loc de socializare de unde, cu siguranță se informează cu ce e mai nou prin târg... mă uit bujbec la un adevărat spectacol de modă canină trăind o realitate dublă dar și cu teama că atunci când stăpânii se plictisesc de ei, se apucă să-i mănânce, poate chiar la aniversări. Întrerup jenat firul micii mele investigații și încep să descopăr lucruri mai clare din istoria și viața cotidiană a coreeanului.

În drum spre Gyenbokgung, salba de aur a celor șase palate care au sălășluit Dinastia Joseon, am timp să vizitez Seoul Tower, o replică îndrăzneață a turnului parizian, în care, la una din opriile intermediare vezi un adevărat pelerinaj de tineri ce-și pot fereca peste veacuri dragostea, adăugând încă un lacăt celor câteva zeci de mii ce păstrează legăminte neuitate sau furate de ispite sub alt jurământ. Tot aici se sărbătorește cu mare fast, o dată pe an, ziua Marelui Budha.

Trec pe lângă multe spații verzi cu nume ce mi se par cu totul străine (Nasam Park, Tapgol, Hyonchang), Teatrul Național și prin fața uneia din cele optsprezece locații ale Mormintelor Dinastiei Joseong...

Dacă oamenii din Mongolia puneau mult suflet în a-ți spune ceva prin semne, sau prin puține cuvinte, atingându-te cu degetele de la mâna dreaptă, coreenii, deschiși și mult mai sociabili, îți vorbesc despre business-ul lor american și despre economia lor deschisă, fără să te mai atingă cu mâna. Comerțul este în floare mai ales pe străduțele laterale și pietonale, unde plăcintele cu ghimbir, usturoi și susan, fac deliciul turistului iar restaurantele cu meniuri asiatice și picante, cu șarpele de mare și preparatele din carne de miel drept cap de afiș, te pun la o cheltuială mai mare decât meniurile europene. Poți, prin urmare cumpăra o supă de soia, cu orez și combinații de carne și ierburi exotice la 12 dolari, o supă de os de bou la 10 dolari, sau un Sundae (cârnăcior cu tăieței, legume și carne dr vită) la 14 dolari... Dacă regina comerțului stradal este komggushu (tăieței, castraveți, boabe de soia), la 8 dolari, mâncarea cu adevărat regală din restaurante și moștenită chiar de la Dinastia Joseon se numește Bibimbap (legume, carne de vită, ou, ulei de susan și pastă condimentată), la 16 dolari.

Constat cu surprindere cum coreeni nu au cultura bacșișului iar dorința lor de corectitudine o vezi chiar și la emisiunile „Coreenii au talent”, unde toți concurenții poartă o mască pentru a nu influența deciziile jurului. Însă, așa cum aveam să mă conving curând, pentru a nu știu a câta oară, sănătatea morală a unei națiuni începe cu mama și cu școala.

După ce străbat zona comercială Izonzung, mă opresc în față unui restaurant tradițional, în care mesenii stau turcește manevrând bețișoarele ca pe niște baghete magice dar discutând pasionant și gesticulând cu mâna rămasă liberă. La intrare, fac o plecăciune și mă așez pe vine la o masă indicată de o gazdă cam de aceeași vârstă cu mine, încercând să intru în peisaj cu naturalețea turistului umblat prin lume... Comand după niște poze apetisante un meniu din mai multe produse locale greu de deslușit la prima vedere. Remarc în cele din urmă un amestec de picioare de pui, caracatiță, bucățele de slănină, măduvă de os, alte bucățele de carne de miel, câteva ierburi și ardei ce trebuie să dea gust plăcut mâncării. Constat mirat dezinvoltura poporului coreean sub privirea atentă a șefului de local, care atunci când se oprește asupra mea, este însoțită de un zâmbet binevoitor...

Mânuiesc destul de bine bețișoarele, obicei deprins prin Japonia, și înfulec nerăbdător primele mixaje culinare, moment în care un foc creator-un foc ce-i inundă pe mulți oameni care se apucă de scris, îmi pornește din stomac spre trahee, spre esofag, gură, urechi și nas, un foc pornit tocmai din străfundurile Gheenei... După ce ochii mi se umplu de lacrimi, încerc să schițez un zâmbet pentru a mă păstra pe linia de plutire, cu strănuturi scurte, în încercarea de a-mi duce supliciul până la capăt. O bere coreeană mă ajută să-mi recapăt echilibrul și pofta de viață într-o lume ostilă celor neavizați sau neatenți la meniurile asiatice.

Oameni buni, înainte de a comanda ceva în Coreea, trebuie să spuneți „No strong spice, please! ” (Vă rog, fără condimente tari!) iar dacă nu veți lua această măsură minimală de precauție, vă vor paște toate flăcările Infernului!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 05.11.16 11:17:06
Validat / Publicat: 05.11.16 14:26:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 1901 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Impresia de adâncime și transcedental prin planuri suprapuse.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.11.16 14:25:43]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Seul, SEUL (SEOUL)" (deja existentă pe sait)

elviramvio
[05.11.16 14:42:14]
»

@glcitizen:

Superb! Banuiesc ca ai adus ceva ceai de ging-seng, sa nu trebuiasca sa-l incerci pe cel cultivat la noi, o mare dezamagire.

Cat despre focul iscat de condimente, am incercat sa-mi inchipui cum aratai!

Dar trecand peste toate, cultura acestei parti a lumii o buchisesc si eu acum cu articolele tale si ale colegei, este ceva fascinant pentru mine si recunosc greseala de a nu o fi aprofundat in trecut.

Vacante superbe sa ai si sa ne imparti si noua din frumusetile lor!

glcitizenAUTOR REVIEW
[05.11.16 15:06:21]
»

@webmasterX:

Multumesc.

mprofeanu
[05.11.16 20:12:45]
»

@glcitizen: Iar ai scris deosebit. Ai un talent unic și sunt puțin invidioasă. Ce să fac nu sunt așa pricepută la scris...

Frumoase toate pozele!

glcitizenAUTOR REVIEW
[06.11.16 10:10:55]
»

@elviramvio:

Iti multumesc. Sa stii ca ne-au dus pe la o fabrica de gin-seng dar avind bugerul strins, m-am limitat la doua cutiute pe care le chivernisim pentru ocazii speciale.

Daca te hotarasti intr-o zi, pot sa-ti dau multe detalii practice despre Seoul.

glcitizenAUTOR REVIEW
[06.11.16 10:16:33]
»

@mprofeanu:

Iti multumesc si, asa cum ti-am mai spus, si eu iti admir simtul detaliului. Mie imi place sa aleg detaliile mai semnificative si sa fac interpretari sau speculatii.

Imi mai amintesti ce inhibitii aveam la matematica, unde un profesor din Satu -Mare, imi spunea ca nu nu voi fi om fara mate. Dumnezeu a avut grija sa ne imparta la toti cite ceva.

elviramvio
[06.11.16 12:41:24]
»

@glcitizen:

Multumesc, inca e un vis aproape irealizabil.

krisstinna
[06.11.16 21:03:25]
»

@glcitizen: Te salut Malimu!

Hmm, m-am detașat de universul meu, acum sunt în al tău. Mi-a plăcut, chiar mi-a plăcut asta.

Ceai ginseng nu am savurat, o să-l încerc. O avea aromă de Seul?

Ai devenit vedetă, mă bucur pentru tine.

Chestia cu animalele de companie: e ca la noi, în zona rurală: cumperi un purceluș, îi asiguri tot confortul, îl hrănești, îl îndopi bine, apoi îl ucizi pentru a te îndopa tu de Sărbători. Idem și cu puișorii pufoși, drăgălași ai păsărilor.

Cum sunt plăcintele cu ghimbir, usturoi și susan? Eu sunt fan al produselor de patiserie. Foarte piperate prețurile de la mâncare.

Să te întreb de gustul preparatelor alese de tine? Cum a fost ciorba de os de bou? Dar salatele ce gust aveau? Ai mâncat șerpi de mare? Bănuiesc eu că totul a fost suficient de iute și nu prea ai simțit aromele îmbinate, parfumul preparatelor fiind estompat de ”elementele” neplăcute. Un lucru e bun din toată chestia asta cu iuțeala: nu simți dacă e carnea stricată, nu știi ce fel de ”câine” savurezi

Poze minunate, frumoasă curtezană, ”eunucul” drăguț , reporterii simpatici, articol savuros

Mulțumesc Malimu!

krisstinna
[06.11.16 21:15:02]
»

@mprofeanu: Măi, e a doua oară când vorbești despre ”nepriceperea” ta.

Acum mi-am permis să intervin și să te contrazic. Nu prea îmi stă în caracter, dar te rog frumos să numai susții un lucru aiurea! Scrii frumos, te citim cu plăcere, ai talent

Cred că vrei să spui ceva de romantism, vise și ”floricele”-așa numesc eu filozofările dulci presărate prin articole.

Fiecare are un stil aparte, nu putem fi toți ”cu capul în nori”, așa cum sunt eu dar și autorul acestui articol.

Scuze Malimu, dar colega noastră e cu picioarele pe pământ (nu e ca noi) și scrie foarte bine. Trebuia să ”o cert” puțin

mishu
[07.11.16 08:45:12]
»

@krisstinna: Sunt de acord cu tine in ceea ce priveste scrierile celor 2 @mprofeanu si @glcitizen, fiecare scrie in stilul lui unul pe profil de real celalalt de uman, insa amandoi atat de frumos incat savurez fiecare articol al lor iar pentru noi toti scrierile lor reprezinta un castig.

mishu
[07.11.16 08:49:00]
»

@glcitizen: Ce pot sa mai comentez si eu, atat de frumos totul incat mi-as dori ca toate aceste povesti sa fie fara de sfarsit si cred ca pot lipi aici ecourile mele de la celelalte articole ale tale deoarece am aceleasi comentarii. Un articol savuros cu o prezentare minunata, niste poze superbe, nu stiu ce la faceai celor care apar in poze de-ti zambeau atat de frumos, iar comentariile pozelor savuroase pana peste poate.

Felicitari din nou, un articol minunat, votat cu mare drag.

mprofeanu
[07.11.16 20:02:58]
»

@krisstinna: Mă bucur că m-ai certat și m-ai scuturat puțin și îți mulțumesc pentru încurajări!

Am un stil de a scrie mai conservator și îmi plac cei ce sunt cu capul în nori cum spui tu.

Era să zic votat cu plăcere referindu-mă la impresie dar spun asta referindu-mă la ecou!

glcitizenAUTOR REVIEW
[07.11.16 20:08:49]
»

@krisstinna:

Iti multumesc pentru ecou. Gin-sengul are un cumul de arome greu de descris intr-o singura fraza. Este ca si cum ai auzi un cântec pe vreo sase voci, deci, e ceva fermecător dar ma indoiesc ca celelalte soiuri il pot egala. Iti da putere si un fel de bucurie a viețiî. Apropos, am auzit un cintec georgian de însănătosire a bolnavului cântat pe sase voci-ziceai ca te inalti spre rai...

Sarpele de mare seamana cu pestele si condimentele il fac mai apetisant. Păna si placintele cu susan si ghimbir au aromele lor, doar ca ingrasă iar ciorba de bou seamana cu cea de burta. In schimb, salatele sunt plate daca nu le pui condimente.

glcitizenAUTOR REVIEW
[07.11.16 20:12:52]
»

@mishu:

Iti multumesc, Mishule, pâna la urma depindem si de subiecte. Unele chiar te inspira.

Nu uita ca toata lumea este dornica de un zâmbet iar traiul bun aduce si mai multă buna dispozitie.

buterfly*
[12.11.16 18:56:37]
»

Superb, m-am apucat de citit de la coada la cap dar le gasesc eu sirul. Foarte interesanta destinatie, pe gustul meu!

glcitizenAUTOR REVIEW
[12.11.16 20:00:14]
»

@buterfly: Ma bucur ca iti dau idei.

calatorul
[27.11.16 21:07:22]
»

@glcitizen: INteresanta calatorie, nu stiu daca mi/as dori sa traiesc una asemanatoare, prin aceste locuri destul de spicy.

glcitizenAUTOR REVIEW
[27.11.16 22:40:49]
»

@calatorul: Multumesc.

Iti doresc sa ajungi fiinca ai si multe lucruri frumoase.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, calatorul, elviramvio, glcitizen, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Seul și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083290100097656 sec
    ecranul dvs: 1 x 1