ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
LUNA
AUG-2016
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Un festin culinar ieftin la Mehana Achevata (Ачевата механа) din centrul vechi al oraşului Lovech

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Deunăzi, citind un articol despre un restaurant bulgăresc în care se menţiona un fel de mâncare tradiţonală pe nume saci, mi-am amintit imediat că în Lovech, în vacanţa de 15 august am gustat această specialitate. De fapt, am mâncat atât de bine plătind destul de puţin la una dintre mehanele (tavernele) din cartierul Varosha, centrul istoric al oraşului, încât titlul ales nu e deloc la întâmplare. E vorba de Mehana Achevata (Ачевата механа) situată pe strada Hristo Ivanov-Golemia, nr. 55, uliţă ce urcă la cetatea Hisarya şi monumentul dedicat lui Vasil Levski, stradă pe care treci dacă vrei să ajungi la Muzeul Vasil Levski sau Muzeul de Etnografie printre clădiri vechi, cu stil, din perioada Renaşterii Bulgare. Atmosfera din acea zonă protejată, cu arhitectură de demult, cu străduţe strâmte şi încâlcite, cu case din lemn şi piatră căţărate pe panta dealului te conduce într-o lume cu aspect medieval, atât de plină de farmec. Vizavi se află o altă mehana renumită în Lovech: mehana Varosha (Механа Вароша), însă noi şi prietenii noştri primiserăm recomandări şi o invitaţie călduroasă să-i trecem pragul primeia chiar de la patronii ei care erau şi proprietarii pensiunii în care am stat în Lovech, cu acelaşi nume: Achevata Kusha Guest House, despre care am povestit aici: vezi impresii, situată ceva mai departe, pe lângă vechea baie turcească Deli Hammam.

Trebuie să recunoaştem că la vecinii noştri bulgari se mănâncă destul de bine la preţuri modice în comparaţie cu multe locuri de pe la noi. Îmi propusesem să scriu câteva cuvinte despre această mehana, dar n-am mai apucat luându-mă cu altele sau, pur şi simplu, din lipsă de timp.

Aşadar, deşi o ochiserăm încă din prima zi, abia în ziua următoare a minivacanţei, după ce până la amiază deja cutreieraserăm pe la mănăstirea Troyan şi sătucul Staro Stefanovo, ne-am întors la bază, în Lovech special să luăm masa la Mehana Achevata (Ачевата механа). Aceasta funcţionează într-o clădire veche, dar frumos restaurată, cu grădină, situată într-o curte în care dai după ce deschizi o poartă grea din lemn. Desigur, în grădină erau dispuse şi mese pentru clienţi, la una dintre ele preferând să ne aşezăm şi noi, dată fiind vremea bună ce ne-ndemna la stat la aer. La o privire mai atentă de jur-împrejur îţi dai seama că totul a fost reconstruit cu simţ de răspundere: casa decorată rustic, mobilierul în aceeaşi notă, acoperişul din solzi de piatră aşa încât să se respecte deja stilul tradiţional consacrat ce predomină în zonă. Clădirea, încinsă cu brâu solid din piatră, este dispusă pe două laturi în stânga şi în faţă de cum intri pe poartă, are etaj, în aripa frontală găsindu-se bucătăria şi barul, grupurile sanitare. Deasupra bucătăriei, la etaj mesele sunt aranjate şi într-un pridvor bine pus în evidenţă de nişte picturi murale înfăţişând figuri de bărbaţi şi femei îmbrăcaţi în straie ţărăneşti. Peste tot ghivecele de flori sau florile din grădină încadrau un tablou reuşit al localului.

Am regăsit-o printre fetele ce serveau la mese şi pe Hristina, gazda noastră, semn că şi patronii pot munci cot la cot cu angajaţii. Ne-a recunoscut şi bucuroasă că i-am trecut pragul a venit şi am socializat un pic, în ciuda faptului că nu ne prea înţelegeam, ea nepreadescurcându-se în engleză, noi în bulgară deloc, sau cum ar zice turcul, yok.

Cum foamea ne dădea târcoale de câteva ore bune, ne-am hotărât să comandăm mai întâi ciorbă, până când renumiţii saci (сач) ar fi fost gata. Sacii au fost comandaţi de către noi din carne de pui, aşa cum văzuserăm la nişte vecini din stânga care se înfruptau de zor cu ei, de când ne aşezaserăm la masă. Tot privind într-acolo, pofta devenea uriaşă, căci ne cam rămăseseră ochii la ei. Prietenii noştri au dorit ca sacii lor să fie din carne de porc, pentru diversitate. Ca să ne mai potolim un pic foamea, am ales, ca de obicei, ciorbe diferite, noi, fetele, de pui, băieţii, de burtă alături de lipiile cu usturoi (пърленка) . Porţii generoase ne-au fost servite în castroane de lut, gustul impecabil. Dealtfel, toată vesela, inclusiv scrumierele, olivierele era din cea tradiţională, din pământ ars pictat cu motive de gen. Eu şi soţul meu obişnuim să facem, la un moment dat, “schimb de experienţă”, inversând felurile de mâncare comandate, în ideea ca fiecare să guste şi din cealaltă mâncare, mai mult din curiozitate. Şi de data aceasta am făcut la fel, soţul meu arătându-se supermulţumit de ciorba mea de pui, eu nu chiar în aceeaşi măsură de cea de burtă. Recunoscusem făina pe post de “agent de îngroşare”, dar cu smântână, oţet şi ardei iute, totul a decurs minunat.

După ceva timp, absolut necesar preparării, sacii ne-au fost prezentaţi în vasele de fontă în care “zăcuseră” îndelung la cuptor şi erau o adevărată încântare pentru toate papilele gustative din lume, credeţi-mă: bucăţele de carne de pui/porc cu legume de toate soiurile, întrepătrunse încet la cuptor, până ce aromele se împrumută într-o armonie perfectă. Ce să mai, curcubeu pe cerul gurii! Predominau ciupercile şi ardeii kapia iar deasupra câte o felie de lămâie şi câteva şuviţe de ardei verde crud întregeau o gamă de culori bine ticluită. Ba mai mult, cei din carne de pui aveau şi moţuri din felii de roşii proaspete. Delicioasa specialitate merită a fi gustată şi din mai multe feluri de carne şi merită încercată şi în alt restaurant din Bulgaria, deşi reţeta poate fi asemănătoare, rezultatele pot fi diferite. Ne-am felicitat că nu comandaserăm porţie pentru două persoane deoarece abia am putut s-o dovedim şi pe aceea care părea uriaşă. De băut, la început băieţii şi-au făcut curaj cu o băutură tare, un soi de ţuică de pe la noi, apoi toată lumea a preferat bere. S-a consumat Kamenitza care revenise la o etichetă veche, nostalgică, mai mult pentru o imagine retro şi Zagorka, cealaltă “blondă” faimoasă a Bulgariei.

La final ne-am delectat cu câte o felie de tort din cel “al casei”, aşa cum îl regăsisem în menu.

Să vă spun că totul a fost savuros, că ne-au plăcut în mod deosebit sacii al căror gust încercat pentru prima oară ne-a dat gata, că ne-am simţit bine într-o ambianţă încântătoare ar fi inutil, pentru că, probabil, v-aţi dat seama că masa luată la această mehana a fost o reuşită din toate punctele de vedere. La final, nota de plată a fost şi mai plăcută (43 leva) când ne-am dat seama că era cam pe la două treimi din cea din ziua precedentă de la Ego din Veliko Târnovo, cam piperată, ce-i drept, deşi nu prea diferită ca şi consistenţă.

Dacă veţi ajunge cumva prin zona Lovech, nu ezitaţi să vizitaţi un pic oraşul de pe râul Osam care-ţi intră imediat la suflet şi rezervaţi-vă un răgaz numai bun pentru o masă luată la Achevata Mehana, în centrul istoric al urbei, ce poate deveni în orice moment un răsfăţ culinar, convingeţi-vă singuri de acest lucru! Eu o recomand!

Vă rog ataşaţi următorul videoclip: youtube


[fb]
---
Trimis de irinad in 30.10.16 07:27:20
Validat / Publicat: 30.10.16 10:01:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 4729 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Lovech, cartierul Varosha văzut din vârf de colină
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67450 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[30.10.16 07:46:56]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinadAUTOR REVIEW
[30.10.16 09:02:44]
»

@webmaster39: Mulţumesc!

Dragoș_MD
[30.10.16 10:35:17]
»

Da, știu, io-s „divină” pentru scânteie, dar am vreo două vorbe de adăugat, drept precizări (nu foarte importante):

sacii ne-au fost prezentaţi în vasele de fontă

- deși sună a plural, „saci” este un substantiv singular;

- chestia aia pe care sunt gătite și servite aceste feluri de mâncare este din lut, care are de altfel fix același nume, pe care l-a împrumutat felului de mâncare.

În rest, să vă fie de bine!

irinadAUTOR REVIEW
[30.10.16 10:49:00]
»

@Dragos: Aşa este, inspiraţia "divină" de la tine a venit. În rest, mulţumesc pentru precizări!

mishu
[31.10.16 12:36:04]
»

@irinad: Normal, cu inghititul in sec de rigoare spun si eu, felicitari, votat cu placere.

irinadAUTOR REVIEW
[31.10.16 16:50:54]
»

@mishu: Mulțumesc, sper că nu ți-am creat ceva inconveniente că te ştiu pofticioasă!

În rest, toate cele bune!

georgel
[01.11.16 14:13:17]
»

Trebuie sa recunosc faptul ca mancarea preparata la "saci" este delicioasa. La Loveci am servit si noi masa, eu si sotia, tot carne de pasare la saci, la Mehana GALERIA.

irinadAUTOR REVIEW
[01.11.16 18:30:06]
»

@georgel: Mă bucur că eşti în asentimentul meu şi al celor ce au apreciat această specialitate, aşa cum mă bucur să citesc că aţi mâncat în Lovech, un oraş pe care l-am îndrăgit destul de repede, fără prea mare efort.

Cât despre Mehana GALERIA, nu pot să spun nimic, căci nu ştiu de ea, dar ai putea să ne povesteşti tu dacă vrei!

Vacanţe frumoase pe mai departe îţi doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[22.08.17 00:55:03]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Unde mâncăm în Lovech?» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
georgel, irinad, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Lovech? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07586407661438 sec
    ecranul dvs: 1 x 1