ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2016
DURATA: 4 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O experiență de neuitat în Amazonul Americii Centrale - Tortuguero

TIPĂREȘTE URM de aici

Am plecat din La Fortuna spre zona magnet din punct de vedere turistic a Costei Rica, canalele si jungla insulei Tortuguero, din marea Caraibelor la granita cu Nicaragua. Pt acest loc despre care aflasem prima data cand am sosit intr-o tara cu totul straina pt multi romani, nu numai mie, m-am reantors sa traiesc in mijlocul naturii si vietii salbatice. Aveam emotii dar si multa curiozitate.

Inca de la plecarea din tara m-am pregatit sa las valiza mare la hotelul Old House-Alajuela (langa aeroport, unde am legat prietenie cu receptionerele la prima vizita in Costa Rica) si sa plec pe coasta de est-Marea Caraibe-Tortuguero, Cahuita, 14 zile cu valiza mica, bagajul de mana din avion si rucsacul. Pt valiza mare nu aveam posibilitatea sa o duc in Tortuguero.

Am plecat de dimineata, la ora 6,30, gazda mea ma astepta langa masina care urma sa ma transfere, cu un sandwich mare si cald in mana, sa am mancare pe drum, deoarece micul dejun in aceea dimineata era pierdut. Racoarea diminetii era bine venita, asa ca am pornit la un drum lung de 6 h, timp pe care nu l-am simtit, datorita minunatului peisaj pe care l-am strabatut. Intai am traversat o plantatie de cafea, dupa care am intrat in muntii Parcului National Braulio Carrillo, din acest loc a inceput coborarea pe serpentinele stranse ale povarnisurilor acoperite de padure, copaci tropicali a caror varfuri strapungeau norii albi, departe peste dealuri printre frunzisul plantelor am zarit o cascada care taia povarnisul dealului. Ne apropiam de localitatea Cariari si paraseam zona de munte, de aici incepea zona de ses iar racoarea din munte ne parasea, temperatura atingea 35 grade, la umbra, vegetatia de la marginea drumul isi pierduse culoare verde.

Soseaua tot mai ingusta serpuia acum printr-un ,,ocean "bananier, cat vedeai cu ochii de o parte si alta a drumului erau bananieri plin cu banane. Strabateam cea mai mare plantatie de banane a acestei tari, baza exportului de banane. Fiecare planta era incarcata cu trunchiuri mari de banane in diverse stadii de coacere. Bananele de mica dimensiune cu coaja verde mai aveau drum lung pana la cules, cele acoperite cu pungi albe de plastic erau in faza inceputului de coacere, iar cele acoperite cu pungi de plastic bleu puteau fi culese. De cand incepe imbracarea in pungi cu plastic, bananele sunt protejate atat impotriva pasarilor cat si a insectelor, pt ca aceste culturi nu sunt stropite cu insecticide.

Drumul pana pe insula, unde ramai cazat cu absolut tot ce ai nevoie, este anevoios, de la Guapiles numai e sosea, drumul cu gropi si mult praf continua pana in micutul sat La Pavona, la debarcader, unde soferul anunta ghizii care asteptau sosirea masinii, cu numele fiecarui turist din masina. De aici am fost preluata de un ghid care are max 6 persoane si care raspunde de tot programul tau, pe toata perioada sejurului.

Cu noul meu mic grup am asteptat sosirea barcilor de tip piroga, care iau cate 10-15 persoane spre resorturile unde suntem cazati. Resorturile sunt asezate pe brate diferite, asa ca am astetat vreo 1h pana a sosit barca care lasa turistii cu ghizii lor la resorturile de pe malul aceluiasi canal. Din acest punct practic incepe adevarata ta aventura, esti in mana acelei persoane care se ocupa de tine pe toata durata acestor zile, iar tu trebuie sa respecti programul impus. Drumul continua pe raul Tortuguero, care isi desface bratele intr-o frumoasa delta. Inainte de plecare ghidul ne-a anuntat sa pregatim aparatele de fotografia, pt ca in clipa cand va vedea crocodilul prin apa sau la mal sa putem imortaliza momentul. Echipati cu veste de salvare, obligatoriu puse pe noi, pt ca vom trece prin locuri unde apa are curenti puternici si exista pericolul rasturnarii. Nu stiu la ce ne-ar fi folosit vestele, daca in rau crocodilii ne asteptau ascunsi pe fundul raului, ca de la inec banuiesc ca eram toti in stare sa ne salvam. Deci fara comentariu ne-am pus toti vestele si la drum pe rau, printr-o apa destul de namoloasa, dar printr-un desis si o vegetatie magnifica, intram in jungla. Aceasta a fost partea cea mai spectaculoasa a calatoriei de la plecarea din La Fortuna.

In prima parte a drumului am strabatut laguna, unde este habitantul multor specii de pasari, de la pasari migratoare pana la cele care traiesc in apele deltei. La sfarsitul drumului prin laguna am intrat pe meandrele canalelor, malurile se apropiau, vegetatia facea pod deasupra capetelor noastre, treceam printr-un tunel de desis verde. Psarile, animalele, fluturi de toate culorile erau din ce in ce mai aproape de noi. Un crocodil toropit de caldura dormea intr-un sant sapat in dambul de la malul apei, putin mai incolo, altul dormea in apa, zarind ochii deasupra apei maloase. Tot drumul a durat 1 h, timp in care am fotografiat o multime de pasari, egrete, crocodilii adormiti. Soarele arunca sageti asupra noastra, noroc cu coviltirul asezat deasupra, dar caldura era sufocanta, erau cca 40 grade la umbra.

Am fost anuntati ca ne apropiem de debarcaderul resortului Evergreen. Totul era un vis frumos, din care nu m-am trezit 4 zile, petrecute in acest sanctuar al naturii virgine. Impreuna cu ghidul si bagajul am plecat spre receptia resortului. Era trecut de ora 14, am lasat in camera repede bagajul si am fost condusa rapid spre restaurantul resortului pt a lua pranzul Numai eu mai eram asteptata sa vin, programul se termina la ora 14.

Am fost impresionata de aranjamentul mancarurilor si multitudinea de fructe si zarzavaturi. La inceput puteai sa-ti prepari o salata avand atat vegetale:rosii, ceapa, castraveti, ardei, banane feliate toate. salata verde cat si ulei de masline, otet balsamic, dresinguri. Apoi treceai la mancarea propiu zisa, fripturi de pui, peste, rasol la cuptor, la care iti luai garnituri de orez, cartofi prajiti, fasole neagra (nelipsita la masa de pranz a costaricanilor), legume gratinate. Desert prajituri, iar la masa ti se aducea la cerere o cana cu suc rece de la frigider, la final cafea sau ceai, dar care il luai singur de pe terasa unde erau filtrele de cafea sau apa fiarta. Seara masa se servea intre orele 18-20, era la fel de consistenta, alternand pizza cu spaghetti sau salate cu pui, fructe de mare. Dar sa revin la ora de pranz servita cu intarziere de ultimii turisti veniti pe insula. Ne-am grabit pt ca personalul era nerabdator sa stranga si sa inceapa prepararea cinei. La aceea ora toti turistii erau la piscina, in asteptarea orei 16, cand soarele nu mai era asa puternic, iar ei impreuna cu ghizii lor sa-si reia programul turistic.

Noii veniti aveau zi libera, sa-si desfaca bagajele, sa cunoasca resortul si am fost anuntata de ghid ca a 2-a zi la ora 5,30 sa fiu la debarcader, pt a pleca in prima incursiune pe canale. Am intrat in casuta cu pridvor care mi-a fost repartizata, ascunsa in vegetatia resortului, dupa terasa, am intrat direct intr-o camera spatioasa cu ferestre largi pe ambele laturi, dar fara sticla, dar inchise cu o plasa fina, bine fixata de tocul geamului pt a nu intra nici cea mai mica insecta. Pt a pastra intimitatea camerei, plasa era acoperita de perdele din panza groasa si deasa, care la adierea vantului de afara (seara si dimineata) si impreuna cu ventilatorul atarnat pe plafonul camerei, asigura o usoara racoare in interior. Lenjeria de pat, prosoapele curate erau zilnic schimbate, odata cu curatenia care se facea in camera, in fiecare dimineata pana la ora 9, cand turistii reantorsi din excursii la ora 8 intrau direct in sala de mese pt micul dejun, ca apoi sa poata intra in camera curata si fara urma de vreo insecta. Din camera intri intr-un mic hol si in baie.

Resortul frumos amenajat, avea 2 piscine mari, in care apa cadea in picina strecurandu-se pe stanci, printre flori, printre nelipsita Heliconia, ca o cascada. Receptia o sala larga cu multe fotolii si care impreuna cu masele asezate pe o platforma asigurau punctele de unde turistii puteau sa se conecteze cu tabletele, laptopurile pt a comunica cu cei de pe continente. Era singurul mod de a mai putea comunica, alt semnal nu ai, telefoanele sunt complect moarte, stai in lumea salbatica a naturii si de rupi de tot ce este legat de civilizatie.

De maine fac cunostinta cu o alta lume si voi trai in legatura cu natura salbatica din jungla raului Tortuguero.


[fb]
---
Trimis de grecudoina in 20.10.16 18:29:15
Validat / Publicat: 21.10.16 06:45:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA CENTRALĂ. A mai fost în/la: Panama

VIZUALIZĂRI: 2582 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 la malul raului apar primele resorturi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster45 [21.10.16 06:44:58] »

Am fost anuntati ca ne apropiem de debarcaderul resortului Evergreen.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

mishu [21.10.16 08:55:18] »

@grecudoina: Am citit 2 randuri si am lasat articolul de o parte pentru a ma bucura de poze si a fost un adevarat rasfat pentru ochii mei. Mi-am imaginat pentru cateva momente chiar ca sunt acolo. Minunat totul si astept sa ne mai povestesti in continuare, si dupa ce termini seria poti sa reiei din nou ca nu o sa ma supar deloc. Cat despre afirmatia

Nu stiu la ce ne-ar fi folosit vestele, daca in rau crocodilii ne asteptau ascunsi pe fundul raului, ca de la inec banuiesc ca eram toti in stare sa ne salvam

unul singur ar fi fost masa croodilului restul se salvau asa ca .

Felicitari acordat primul vot cu foarte mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
grecudoina [21.10.16 09:36:19] »

@mishu: se salvau si fara veste, apa nu era adanca, iti venea pana la piept, periculoase erau vartejurile si prin unele locuri viteza de curgere.

grecudoina [21.10.16 09:42:47] »

@webmaster45: dupa ce finalizez zona Totuguero, am sa scriu un rw cu cele 2 locatii:Brisas del Arenal si resortul Evergreen, unde am sa descriu si mancarurile tipic costaricane-caraibiene. In resortul Evergreen s-au servit numai acolo mesele, nu aveai de ales restaurante, erau 2 care serveau meniuri diferite, dar erai alocat la unul din ele de cand iti luai excursia. Toti turistii veneau in acest loc prin achizitionarea excursiei in Costa Rica

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Utube [21.10.16 12:02:08] »

Bună să-ţi fie inima, scriitorule!

Foarte frumos scris şi descris. Am citit cu plăcere impresiile postate în acest articol şi chiar sunt curios ce aţi fîcut mai departe.

Chestia cu vestele şi crocodilii este ca şi poanta cu "crema anti-rechin" - te dai cu cremă iar rechinii tot de mănâncă - dar mai cu greaţă!

Felicitări pentru articol. Cele mai reuşite foto sunt 11, 19 şi 20 dar cel mai mult îmi plac cele cu animale iar maimuţele sunt superbe.

O zi deosebită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi [21.10.16 20:27:05] »

Bine ai revenit Doiniţa! Al 14- lea vot, cu apreciere pentru curajul de a umbla hai-hui prin cele mai îndepărtate colţuri ale lumii şi a ne teleporta şi pe noi pe acolo. Abia acum te-am văzut pentru că în sept. când ai scris, nu eram în ţară. Promit să recuperez mâine.

koko48 [21.10.16 21:53:20] »

Frumos povestit Doina. Asteptam continuarea. Mi-au placut mult pozele si pentru cateva minute mi-am inchipuit ca sunt acolo.

Toate pozele sunt reusite dar cea cu vacile si pasarile este superba. Toate vietuitoarele stau la umbra. Am o curiozitate. Crocodilii nu sunt periculosi? Vestele de salvare nu va aparau si de aceste "jivine".

Felicitari pentru review!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
grecudoina [21.10.16 22:44:35] »

@koko48: probabil sunt periculosi daca ajungi in terenul lor, adica in apa. Dar, eu am intrebat ghidul daca nu ataca vacile care erau pe celalalt mal, in dreptul crocodilului. Mi s-a spus ca nici cand e langa vaci, acestea nu sunt atacate. Acesti crocodili au suficienta hrana in apa, doar caimanii se feresc din cale lor, fiind mult mai slabi, in lupta dintre ei crocodilul e invingator. Iar pe noi in barca nici nu ne bagau in seama. Binenteles ca vestele erau asa de decor, nu ne salvau nici din gura crocodilului, nici de la inec. Raul nu e adanc, dar cu multe ochiuri, vartejuri si curenti puternici in anumite locuri, incat barca era greu manevrata de ci ce o conduceau. Se concentrau mult cand cursul isi schimba directia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
grecudoina [21.10.16 23:04:21] »

@Michi: ineamna ca ai pierdut Panama, un loc care mi-a placut f. mult este o tara mai occidentalizata, fata de Costa Rica. Cred ca o sa te intereseze si canalul, o tara interesanta dar nu asa salbatica cum e CR. Rw-urile le gasesti totpe America Centrala-Panama City si insula Taboga imi apartine, o insula aflata la intrarea in canal, mai e denumita ,,insula florilor"

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico [28.10.16 00:13:29] »

dna Doina, am vazut de citeva zile reviewul dar nu am avut timp pina azi, insa acum am citit si vazut pozele.

am citeva intrebari, ca de obicei:

1- bananele aveau saci de culori diferite? pai cine sta sa le imbrace cu alb, apoi sa le dezbrace si sa le schimbe toalele?

2- cum de v-ati aventurat intr=o apa cu crocodili? nu cumva erau "plantati" de ghizi ca sa fie totul mai captivant (ei fiind de plastic? ))) cum, cica, sint stelele de mare din Dominicana?

3- excursia asta se cumpara de acolo sau ati rezervat-o din tara?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
grecudoina [28.10.16 14:25:45] »

@adri-nico: ref. la banane-de la inceputul formarii fructului si pana la coacerea finala trece o perioada destul de lunga, iar la final in timp de 2 luni se schimba doar de 2 ori aceste pungi pt toata recolta. Cand e fructul dezvoltat final se ataseaza primul set de pungi iar dupa o perioada de cca 1 luna cand fructul e copt se inlocuiesc pungile in asteptarea acumularii de zahar suficient, perioada in care rolul lor e mai mult de a le proteja de pasari si insecte pana la recoltare. Cine face? asta e ocupati locuitorilor din toata zona aceea, din asta traiesc. CR-e una din cele mai mari exportatoare de banane, iar ele pleaca din aceasta parte a tarii.

-excursiile acolo se iau numai din CR si de la orice hotel unde te cazezi de cum ajungi te poate inscrie planificat, in functie si de programul de sedere pe care il ai. Sunt 3-4 agentii in toata tara care te programeaza la cele 4 resorturi, fiecare cu 3-4 ghizi, iar un ghid se ocupa si raspunde personal de un grup de max 7 persoane. Nu am vazut nici la debarcader, de unde se pleaca cu diferite pirogi (functie de resortul unde esti inscrisa) si insotita de ghidul tau pt cele max 4 zile si copii, sunt numai peroane adulte. Crocodilii sunt autentici si nu sunt periculosi daca nu le invadezi teitoriul, adica in apa. Si nu ar putea fi controlati. Sunt geu de vazut si mai mult dupa-masa cand ies din apa la mal, unde isi fac un cuib in care dorm. Iar vitele care sunt crescute pe pajisti nu sunt atacate de ei. Am intrebat, cum am scris si in rw-daca nu sunt in pericol? raspunsul a fost ca acesti crocodili nu constitue pericol pt ele. De la plecare s-a spus de ghid sa pregatim aparatele foto, pt ca e ora cand crocodilii se odihnesc. Din resort nu poti pleca decat cu barca alocata ghidului tau si atunci cand ti se spune ora cand sa vii din resort la debarcader. Dar programuil e strans intre plecari pe canale (unde din cele 2 zile de 2 h dimineata n am reusit sa vedem nici un crocodil, numai un pui de caiman si ala cautat prin stufaris cu barca) si mese, plecari in PN (unde riscul e mult mai mare decat in apa, pt ca acolo traieste-PUMA si pt acolo chiar am mers numai 5 persoane cu ghidul-si instruiti sa respectam instructajul facut anterior. Grupul nostru nu s-a intalnit cu Puma, de fapt acest tur se facea numai intre orele 11-13, cand probabil aceste animale nu mai erau in cautare de hrana). Intrebarea si faptul ca ar fi de cauciuc este absurda si nu ar fi posibila. Am programat special aceasta a doua deplasare in CR, tocmai ca nu am putut sa o fac in aceasta zona, prima data cand am mers. Am aflat despre aceasta minunata viata salbatica de la turistii care deja au fost acolo. Durata max de sedere in aceea zona e de 4 zile, care cupla de fapt 2 grupuri de cate 2 zile, 3 nopti. Nr. e mare de turisti care asteapta sa se elibereze locul in casute, dar mai mult ghidul care sa-i preia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico [28.10.16 18:43:11] »

@grecudoina: multumesc pentru raspuns si amanunte. asa caum am citit in review, am inteles ca ati stat 14 zile in salbaticie, iar in ecou aflu ca durata maxima e de 4 zile. probabil ca in alea 14 v-ati mai plimbat si prin alte locuri.

iar faza cu crocodilul de plastic ca fost o gluma!

grecudoina [28.10.16 21:41:23] »

@adri-nico: am verificat nr de zile, la durata sejurului in Tortuguero scrie 4 zile. 14 zile a fost durata sederii pe toata coasta Caraibiana, care a inclus 4 zile in Tortuguero si 10 zile am stat in Cahuita, un loc la fel de minunat ca aici, dar o zona unde traiesti mai uman. Am inchiriat o casuta aruncata langa PN-Cahuita, inconjurata de o gradina de flori si copaci invadati dimineata in zori si la apusul soarelui de mainute Urlatoare, cu intreaga lor familie, de la pui mici pana la masculii indepartati de noul mascul dominant (o poveste despre aceste maimute care m-a intristat). Dar trebuie sa incep sa continui povestea acestei zone. O sa mai asteptati putin, acum o sa reiau. Dupa ce am revenit acasa de la Eforie-Nord, am avut probleme digestive, care m-au speriat incat am fot timp de 2- sapt numai in analize, colonoscopie (pe care nu doresc nimanui sa o faca, cum nici eu nu as mai putea sa o fac vreodata, noroc ca totul a iesit in ordine. Adica happy end). Nu mai merg niciodata prin Casa de Pensii-un hotel unde am mancat (mai bine zis am facut foame), cea mai proasta mancare (acrita, veche) din viata mea. Stiu ca ai glumit cu crocodilii de plastic. Multumesc ca ma urmaresti tot timpul

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico [28.10.16 22:27:33] »

@grecudoina: va doresc sanatate maxima si sa ne reintilnim cu drag!!!

nu va grabiti, ca eu plec in Dominicana peste 2 zile.

iar de urmarit, am ratat citeva calatorii pentru ca pirdalnicul de timp trece si nu pot face tot ce imi doresc. dar sper ca vreodata sa apuc sa recuperez.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, grecudoina, koko48, Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Costa Rica:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080858945846558 sec
    ecranul dvs: 1 x 1