ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 8 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
70.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Paralia Dionysiou, sau prea multă linişte strică...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Unde mergem la anu’ la mare?

Asta e întrebarea pe care i-o pun soţului – invariabil – la fiecare început de decembrie, căci inexplicabil, dar de cum se aprind luminile de Crăciun în Bucureşti, în mintea mea se produce un declic: sărbătorile de iarnă mă fac automat să mă gândesc la vacanţa de vară. Spuneţi şi voi dacă sunt sănătoasă la cap... =))

– În Grecia, îmi răspunde la fel de invariabil Adrian.

– Unde în Grecia?

– Nu contează.

– Dar ce-ar fi dacă în loc de Grecia am merge în... ? dau eu să zic, timidă.

– Nici să nu te gândeşti! Mergem în Grecia, îmi retează vorbele consortul.

Chiar nu ştiu de ce mă mai obosesc să-l întreb. :D

Deci veşnic dilemă: unde mergem în Grecia?

Anul ăsta, după socoteli îndelungate legate de cheltuielile aferente celorlalte vacanţe (una dintre ele fiind programată după sejurul din Grecia), socoteli din care rezulta că la finalul verii prin buzunarele noastre va cam sufla vântul, am ajuns la concluzia că musai e să ne mai domolim niţel avântul, cu alte cuvinte să ne mulţumim cu o destinaţie mai apropiată de casă şi mai modestă ca preţuri, fără cazări de tranzit dar cu suficiente atracţii prin preajmă care să ne ţină ocupaţi.

Iar câştigătoarea a fost Paralia Dionysiou sau, mai pe româneşte spus =)), Dionisos Beach.

Care-i treaba cu Dionisos ăsta?

Probabil că puţini dintre voi, oricât de iubitori ai Greciei aţi fi, aţi auzit de Paralia Dionysiou, dar mulţi aţi auzit sau chiar aţi fost în Nea Moudania, în Peninsula Halkidiki, la intrarea pe braţul Kassandra. Ei bine, voi lua Nea Moudania ca punct de reper şi voi zice că locul ce ne-a fost gazdă timp de 7 zile şi 8 nopţi se află la circa 4 km vest de oraşul sus-numit, de care îl desparte Paralia Portaria, în timp ce în partea opusă vecin îi este Mouries. Distanţa faţă de Salonic este de vreo 55 km iar accesul nu se face direct din şoseaua expres Salonic-Nea Moudania, ci fie ieşind de pe ea urmând indicatorul Nea Plagia-Flogita-Mouries-Paralia Dinonysiou, fie, aşa cum am făcut noi (pentru că am ratat această ieşire), trecând prin Nea Moudania şi cotind la dreapta pentru a ne înscrie pe ceea ce pe harta Google apare drept „Epar. Od. Neon Moudanion-Neas Kallilktatias”, adică drumul secundar paralel cu şoseaua expres din care se intră în fiecare localitate în parte, între ele fiind pârloage ce vor fi cu siguranţă ocupate, în caz că businessul va merge bine, de alte şi alte noi vile. În dreptul lui Dionisos veţi zări de cealaltă parte a şoselei o biserică nouă, în stil bizantin, dar prea mare după gusturile mele, semn că nu numai la noi, la români, a pătruns moda aceasta a lăcaşurilor de cult mult prea spaţioase şi că şi în alte ţări ortodoxe opulenţa a ajuns să fie confundată cu evlavia! Nu vreau să insist pe această temă, am făcut-o deja la articolul despre oraşul Făgăraş vezi impresii, când am amintit de noua catedrală ortodoxă cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul.

Vă previn că din Nea Moudania semnalizarea e foarte slabă (am văzut un singur indicator către Dionysiou) şi dacă nu aveţi GPS veţi fi nevoiţi să vă ghidaţi după instinct. Oricum, într-un fel sau altul tot veţi ajunge la destinaţie, de rătăcit n-aveţi cum, că doară nu vă aflaţi în cine ştie ce metropolă! =))

Un caroiaj perfect!

Dionysiou nu e sat (căci nu e locuit în extrasezon), dar personal nu l-aş înainta la rangul de staţiune, fiind prea mic. E... o paralie :D, adică o întindere de nisip în dreptul căreia s-au ridicat vile şi strictul necesar în materie de magazine. Şi atât!

Numai că nimic nu a fost lăsat aici la voia întâmplării, proprietarii fiind obligaţi să se conformeze schiţelor urbanistice. A rezultat o chestie care mi s-a părut amuzantă: toate construcţiile au fost încadrate într-un dreptunghi perfect, format din străzi paralele, respectiv perpendiculare pe ţărm ce se intersectează în unghiuri de 90 de grade. E ca şi cum un desenator tehnic obsedat de geometrie s-ar fi încăpăţânat să traseze arterele, refuzând să se abată chiar şi cu un milimetru de la proiectul de pe planşetă. Ceea ce probabil că s-a şi întâmplat!

Şi drept dovadă a meticulozităţii împinse până la extrem a arhitectului responsabil cu planningul acestei aşezări, arterele paralele cu ţărmul au fost botezate „avenues”, fiind numerotate de la 1 la 6, iar cele perpendiculare pe ţărm (10 sau 12) se cheamă „streets”. Ca la New York, ce mai! =)) Noi am stat pe 4th Avenue and Aristotelous, adică a patra stradă de la plajă, socotind şi faleza.

În mod la fel de riguros s-au amplasat câte două clădiri, perfect aliniate, pe fiecare latură a grilelor astfel formate, aşa încât vila sau magazinul respectiv să aibă intrare atât de pe „street”, cât şi de pe „avenue”. Impresia de unitate dar şi de monotonie este amplificată şi de aspectul vilelor, toate cu două etaje (plus, la unele, mansardă), cu terase late apărate de copertine sau umbrele şi zugrăvite în culorile pastel: alb, bej, gălbui, bleu. Judecând după mărimea şi dispunerea camerelor, apreciez că majoritatea vilelor oferă apartamente cu un dormitor şi living cu chicinetă sau apartamente cu două dormitoare plus living, şi nu studiouri. Prin urmare, Dionisos ăsta se adresează în mod special familiştilor. De reţinut!

Vilele nu au probabil mai mult de 20-25 de ani vechime iar la multe din ele parterul este „open”, adică neamenajat, fiind folosit pe post de garaj – deşi, cel puţin în septembrie, pe stradă era suficient spaţiu de parcare – sau ca loc de taifas ferit de soare, cu mese şi scaune. O altă întrebuinţare aveam să o descoperim într-o seară. Dar despre asta, ceva mai încolo în review. Printre vilele cu apartamente de închiriat am zărit şi două sau trei case fără etaj, despre care presupun că aparţin unor familii de greci care vin acolo ca să-şi petreacă vacanţele şi/sau weekendurile. După cum vă spuneam, Paralia Dionysiou nu e locuită decât vara, proprietarii vilelor şi magazinelor fiind originari din Salonic sau din satul Dionisos, situat la o azvârlitură de băţ, de partea cealaltă a şoselei expres.

Din fericire, Paralia Dionysiou nu înseamnă numai betoane, ci şi copaci şi flori, şi ăsta e unul dintre lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult. Rodii, măslini, leandri, lămâi, salcâmi, gutui şi mai ales palmieri, după care mă dau în vânt, unii din ei, precum cei de la vila noastră, cu tulpine groase şi înalte, alţii, ca cei de pe faleză, recent plantaţi.

Plaja

Şi pentru că am pomenit de faleză, a sosit momentul să vă descriu plaja. Se întinde pe toată lungimea Paraliei Dionysiou (ah, iată că am comis un pleonasm! :D), şi în fapt şi dincolo de ea, căci se prelungeşte până în localităţile învecinate. Are cam 20-30 m lăţime şi este cu nisip grunjos cu pietricele dar fără scoici sparte, aşa că tălpile picioarelor vă vor rămâne în deplină siguranţă. Intrarea în apa limpede e relativ lină, cu adâncimi de unde se poate înota atinse după vreo 20 m iar la ţărm sunt cca. 2-3 m cu pietre, însă nu dintr-acelea cu muchii tăioase, aşa încât purtatul încălţămintei speciale nu este absolut necesar.

De-a lungul plajei, din loc în loc, veţi găsi cabine de schimb şi duşuri. Există un post de salvamar (în care n-am zărit pe nimeni niciodată; poate că fusese angajat doar până la 1 septembrie), ca şi patru beach baruri de unde se pot închiria şezlonguri şi umbrele contra unei consumaţii de genul frappé sau fresh de portocale 3,5 euro, între acestea intercalându-se spaţii „la liber”. La început de septembrie plaja era aproape pustie, gradul de ocupare a apartamentelor fiind probabil în jur de 30 la sută, cu majoritatea turiştilor sosiţi din România, Serbia, Macedonia, Bulgaria şi Rusia, aşa încât Adrian, mai iute de picior decât noi, a avut în prima dimineaţă, pentru câteva clipe, toată marea la dispoziţie (vezi foto). Adaug că de vreo 3-4 ori pe plajă şi-au făcut apariţia nelipsitul cetăţean de culoare cu nelipsitele lui mărgele şi ochelari de soare, precum şi micuţa thailandeză care oferea „masagi”.

Mai frumoasă decât plaja este însă faleza pietonală care o însoţeşte pe toată lungimea, plantată cu palmieri mititei. Da’ şi când vor creşte! E o plăcere să te plimbi pe ea la înserat, ascultând zgomotul valurilor. Însă cu altceva nu prea ai cu ce să-ţi clăteşti ochii...

Ne-a plouat! Curat ghinion de neşansă! :((

De 25 de ani merg vara la mare în Grecia şi la Paralia Dionysiou a fost pentru prima oară când m-a plouat... Şi nu aşa, un strop-doi, ci ploaie în toată regula, care uda zdravăn nisipul, de nu mai puteai să te aşezi pe el când se însenina. Printre picături am reuşit totuşi, de bine, de rău, să facem baie în fiecare zi, deşi statul la ieşirea din apă cu costumul fleaşcă pe tine şi fără nicio şansă de a se usca sau schimbatul la cabine într-un alt costum pentru o nouă bălăceală şi scoaterea lui apoi pentru a te întoarce repejor acasă, fără a sta la soare, nu reprezintă nici pe departe idealul meu în materie de făcut plajă.

În atare condiţii meteo vitrege, ce se poate face în Paralia Dionysiou?

Plimbările pe faleză ori pe malul mării ar fi prima opţiune. În drum puteţi arunca un ochi sau chiar face cumpărături la bazarul de haine aflat pe 1st Avenue, adică pe faleză, care nu comercializează haine second hand, aşa cum s-ar putea crede la prima vedere, ci capete de lot nevandabile, rochiţe, bluziţe, pantaloni, eşarfe etc., la preţuri de 3,5 sau 10 euro. E deschis numai după-amiaza şi seara, de la 5 până pe la 10, deci bănuiesc că cetăţeanul-negustor e angajat numai cu juma’ de normă. În restul timpului nu ştiu ce activităţi prestează. Vă mai zic ceva, dar rămâne între noi: n-am văzut pe nimeni cumpărând de la el, săracul! :(

În „centrul” paraliei se găseşte un parc, cu bănci şi o fântână arteziană pusă din când în când în funcţiune, după criterii care îmi scapă. Din parc se desprinde cea mai lată street, mărginită de un teren de joacă lăsat în paragină, cu nişte maşinuţe cam ruginite, şi o mică parcelă de pământ pe care seara se strâng câţiva vânzători de legume la tarabe. Este totodată locul unde se concentrează cele mai multe businessuri: una bucată farmacie, un punct de informare turistică ce serveşte şi drept agenţie imobiliară, un chioşc cu ziare, ţigări, sucuri, chipsuri şi articole de plajă, unica măcelărie (nu că ar fi nevoie de mai multe; de acolo am cumpărat o dată souvlaki), o cofetărie unde fac o îngheţată acceptabilă (1 euro cupa), un supermarket (al doilea era chiar vizavi de vila noastră) şi brutăria-patiseria Maria, unde veţi găsi pâine proaspătă (are propriul cuptor), chifle cu măsline (un deliciu!), tarte şi plăcinte foarte bune cu brânză sau spanac, după cum e anunţat pe firmament inclusiv în limba română, semn că unii conaţionali au descoperit deja Paralia Dionysiou.

Cele două supermarketuri cumercializează cam tot ce îi este necesar unui turist cazat în sistem salf-catering, de la bere, apă, sucuri, mezeluri, carne preambalată, brânzeturi sau dulciuri, la cafea, măsline şi articole de plajă. Ce nu mi-a plăcut a fost că tzatziki aveau numai la cutie, de la Ifantis (să fie pentru ei!), dar Adrian i-a făcut ochi dulci vânzătoarei (bineînţeles cu acordul meu :D), care ne-a pregătit cu mânuşiţele ei delicate o caserolă cu tzatziki de ne-am lins pe degete.

Şi acum să vă povestesc despre crême de la crême: peştele proaspăt ne-a fost adus la nas! :)) Dacă vânzători ambulanţi de legume şi fructe am întâlnit peste tot în staţiunile din Grecia, în schimb practica aceasta a reprezentat o noutate pentru noi: în fiecare dimineaţă, pe la 8-8.30, două camionete frigorifice străbăteau la concurenţă paralia, cu şoferul, respectiv şoferiţa strigându-şi marfa: tsipoura 8 euro, lavraki 11 euro, creveţi 15 euro, roşioară 20 euro, palamides 15 euro, sardine şi hamsii 5 euro, midii 4 euro. Drept rezultat, am mâncat zilnic la prânz peşte proaspăt fript pe grătarul din curtea vilei iar în două rânduri am pregătit la tigaie midii şi creveţi cu usturoi :P, aşa că mi-am atins obiectivul: cura anuală de o săptămână de peşte şi fructe de mare!

Cât despre taverne, am rămas foarte dezamăgiţi: în zona parcului era una singură, alături de 2 sau trei localuri cu gyros. Cam puţine pentru un loc pe nume Dionisos! :D În semn de represalii, nu am luat cina decât o dată la cea mai mare şi cunoscută tavernă, şi anume Aggelos, situată pe faleză. Serviciul a fost lent iar mâncarea rezonabilă, dar nu entuziasmantă. Pentru o porţie de tzatziki, una de musaca şi alta de calamar prăjit, plus un tsipouro, două halbe de bere, o carafă de vin de 500 ml şi o sticlă mică de apă gazoasă am plătit 31 de euro. Cam scump!

Altfel, în Paralia Dionysiou nu prea ai ce să faci: e un loc taaare liniştit, aşa de liniştit încât aproape că îţi ţiuie urechile :((, recomandat pentru familiile cu copii mici sau cei care îşi doresc odihnă şi relaxare totală, departe de tumultul staţiunilor mai animate.

La beach baruri muzica consta în hituri internaţionale; nici vorbă de ritmurile greceşti de care ne era aşa de dor... Am avut însă un dram de noroc: într-o seară, la vila situată vizavi de noi, în parterul neamenajat (!), s-a organizat o petrecere. Cred că era ziua de naştere a cuiva şi invitat a fost un cântăreţ de bouzouki care ne-a delectat până pe la 12.30 noaptea. Nu ştiu de ce nu s-a dansat; musafirii au stat cuminţi la masă, trăncănind la nesfârşit (chiar aşa, ce au să-şi povestească tot timpul grecii ăştia?), ciugulind din nişte pateuri şi bând Coca-Cola! Ştiu pentru că i-am spionat de pe terasă... Ehei, dacă ar fi fost la noi, să vezi ce mai chiolhan ar fi tras! ;) Dar măcar am avut parte de Greek music live...

Aşa că pentru a încheia pe această notă (totuşi) optimistă, vă propun să-l urmăriţi pe Manolis Karantinis într-un solo de bouzouki https://www.youtube.com/watch?v=5i6UZOcB-Xg, pentru ca nu cumva, iritaţi de lungimea acestui review, în care, aidoma scenariştilor serialului Seinfeld, am reuşit să scriu foarte mult despre NIMIC, să adormiţi cu ochii pe ecranul computerului, tabletei ori telefonului.

Opa!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 10.10.16 08:39:00
Validat / Publicat: 10.10.16 09:34:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 14940 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

30 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Câteva clipe Adrian a avut toată marea la dispoziţie.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 75550 PMA (din 60 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

30 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [10.10.16 08:48:32] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [10.10.16 09:24:26] »

@webmaster26: Mulţumesc.

elviramvio [10.10.16 09:49:09] »

@Carmen Ion:

Carmen, esti foarte, foarte zdravana daca astepti luminile Craciunului sa faci planuri de plaja pentru anul urmator! Inseamna ca eu si "consortul" suntem dusi rau din moment ce abia veniti din concediul mare, incepem sa ne intrebam unde merem la anu'.

Deja am schitate cateva plecari, sper sa se realizeze si de aceea nici n-am avut timp sa scriu despre toate locurile vazute, intai am facut planulete, abia dupa ce arde focul in soba (centrala) incep documentarea.

Astept povestile tale bine documentate, mi-au lipsit, sper ca in afara de prune, ai avut motive serioase sa nu ne scrii.

Zile frumoase in suflet (afara o sa fie ploaie) !

alinaro [10.10.16 10:18:19] »

@Carmen Ion:

De 25 de ani merg vara la mare în Grecia

Ce vechime ai, Carmen!! Ai bătut Grecia întreagă înseamnă. Ce noroc aveți că vă e așa de la îndemână țara asta frumoasă. Cine știe, poate mă întorc și eu într-o bună zi.

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [10.10.16 10:31:49] »

@elviramvio: Ţi-am luat-o înainte, Elvira! Pentru anul următor am luat deja biletele de avion şi am făcut rezervările pentru două destinaţii! Şi ca să vezi cât de dusă sunt cu capul, pentru una din destinaţii am cumpărat biletele de avion când eram la Paralia Dionysiou! Internetul să trăiască! Încă n-am avut timp de documentare, dar va trebui să mă apuc; mă aşteaptă o muncă titanică.

Cât despre vacanţa la mare din Grecia din 2017, deocamdată nu m-am hotărât. Aştept luminiţele de Crăciun

Succes cu plănuleţele şi mersi pentru ecou şi vot.

elviramvio [10.10.16 10:35:57] »

@Carmen Ion:

Vazut destinatia, multa rabdare si putere pentru documentare, ai ceva de lucru.

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [10.10.16 10:40:41] »

@alinaro: Dragă Alina, din păcate n-ai dreptate. N-am bătut Grecia întreagă.

Într-un review de acum vreo doi ani am povestit cum, în anii '90, din cauza stresului provocat de "lansarea la apă" a firmelor pe care familia le-a deţinut, ne-am limitat în Grecia la sejururi la puncte fixe de pe Riviera Olimpului, pentru ca, între 2004-2011 să stăm de nu mai puţin de 6 ori în acelaşi loc, la Neos Marmaras, tot în Halkidiki dar pe braţul Sithonia. Sigur, cu aceste ocazii am mai dat câte o fugă pe ici, pe colo, iar după 2010 am mers şi prin alte locuri (anul trecut, de pildă, am ajuns în Peloponez şi pe insula Evia), dar tot mai am multe restanţe la capitolul Grecia...

Şi deci nenumărate motive să revin în Elada!

adrianaglogo [10.10.16 13:55:49] »

@Carmen Ion: Haios rau articolul tau despre"NIMIC ".

Nu numai ca nu am adormit cu telefonul in mana, dar l-am refrunzarit, ca sa zic asa.

Si mi-am amintit ca acum cativa ani, prin ianuarie, cand era cod portocaliu de ninsoare, eu rezervam bilete de avion pt Grecia!! Si radeam singura!

Aoleu, se lipeste zacusca si vin la tine sa iti cer. Daca ai facut!!!

Rodel [10.10.16 14:03:08] »

Paralia Dionysiou a fost destinația mea de vacanță în iulie 2007. Ai redat foarte bine atmosfera din această mică stațiune, unde vii în primul rând pentru odihnă și plajă. M-am simțit bine acolo, poate și pentru faptul că am fost un grup vesel și ne-am bucurat de tot ce ne-a putut oferi Dionysiou Beach. Distracția maximă era târgul de haine ce se desfășura în fiecare seară în parcul stațiunii. Mi-am cumpărat o rochie de plajă pe care încă o am, chiar dacă n-o mai port. Mi-a plăcut stațiunea și pentru că având în grup 6 elevi i-am putut supraveghea fără probleme. Și o stațiune mică are avantajele ei! Apropierea de Salonic și de Nea Moudania ne-a permis să vizităm cele două orașe. Am avut parte și de o croazieră cu un vas al piraților în golful Toroneos, ajungând și pe brațul Sithonia. Acum, după ani, cu amintiri declanșate de review-ul tău, ajung la concluzia că a fost bine în această stațiune mică și foarte liniștită.

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [10.10.16 14:35:06] »

@adrianaglogo: Mersi frumos pentru aprecieri, ecou şi vot. Cum prea multă informaţie n-ai ce să dai despre o localitate atât de mică, m-am reorientat spre o abordare mai amuzantă.

Cod portocaliu de ninsoare şi tu rezervai bilete pentru Grecia - asta e tare! Mă simt mai bine - se vede treaba că nu sunt singura care iarna îmi fac car şi vara sanie.

Zacuscă n-am făcut, aşa că dacă ţi se arde pe foc n-am cu ce să te ajut!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [10.10.16 14:39:36] »

@Rodel: Ai făcut un sejur la Dionisos? Ca să vezi ce coincidenţă!

Paralia asta e într-adevăr foarte, foarte liniştită şi recomandată pentru familiile cu copii; vorba ta, îi poţi supraveghea fără probleme.

Ceva excursii am făcut şi noi, am fost la Nea Moudania de doă ori şi am făcut un tur al Kassandrei. Croaziera nu ne-a "ieşit": în ultimele zile, când o planificaserăm, s-a stricat vremea şi ploaia ne-a împiedicat.

Mulţumesc pentru ecou şi vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adrianaglogo [10.10.16 16:16:19] »

@Carmen Ion: Anul asta cred ca nu mai astept codul de nicio culoare. Suntem aproape hotarati pt Kefalonia. Asteptam doar programarea concediului si gata rezervarea. Sa twrmin zacusca si gata cu pregatirile de toamna si trec pe activitate AFA : Lefkada de septembrie, canionul Vikos de povestit si documentare pt Kefalonia.

crismis [10.10.16 16:27:33] »

@Carmen Ion: Cum, doar atat?! Eu as fi vrut sa mai scrii despre "NIMIC"-ul asta minunat care se cheama Grecia! Are dreptate Adrian: unde sa te duci la mare daca nu in Grecia?! Bine, te mai poti duce 3-4 zile si la bulgari, spre exemplu, dar asta e doar asa, la inceput de sezon, de incalzire sau la sfarsit de sezon, de dor de... Grecia!

Si sa stii ca eu ma gandesc la urmatoarea vacanta la mare imediat ce am terminat-o pe cea de anul asta, la Craciun deja sunt cartile facute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [10.10.16 16:52:16] »

@adrianaglogo: Foarte bine, pune-te pe treabă!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [10.10.16 16:59:37] »

@crismis: Nu, n-am terminat cu Grecia, mai urmează, numai că-mi ia ceva timp să scriu.

Îi voi comunica lui Adrian că eşti de acord cu el, sunt sigură că va fi încântat. Oricum, mulţi dintre colegii de pe AFA vă împărtăşesc opinia.

3-4 zile la bulgari, aşa de încălzire, la început de sezon? Da, e o idee mai bună decât 3-4 zile la noi pe litoral, mai ales dacă e să judec după experienţa mea de anul acesta de la Costineşti.

Şi tu te gândeşti la vacanţa la mare de anul următor imediat după ce o termini pe cea curentă? Ce bine mă simt! Până acum aveam senzaţia că sunt o ciudată...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
xpac [10.10.16 17:39:41] »

Ca de fiecare data, citesc cu placere tot ceea ce ,,asterni''pe ,,hartie''!

In alta ordine de idei, comunica lui Adrian ca sunt total de acord cu el cu toate ca, anul acesta, nu am stat prin Grecia decat 18 zile!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [10.10.16 18:08:14] »

@xpac: Mulţumesc mult, Octavian. Sunt cu atât mai măgulită, cu cât aprecierile vin din partea unui mult mai bun cunoscător al Greciei decât mine, aşa cum am subliniat de altfel şi în reviewul despre întâlnirea de la Cinciş, unde am avut plăcerea de a vă cunoaşte (pe tine şi soţia).

Ţi-am urmărit periplul grecesc de anul acesta pe Facebook şi m-am umplut de invidie văzând ce poze superbe ai postat.

Poate totuşi îţi faci timp să-ţi descrii impresiile pe AFA - chiar te rog frumos, eu una aş fi foarte interesată.

I-am comunicat lui Adrian părerea ta şi răspunsul a fost: "Păi ţi-am zis eu". No comment.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul [10.10.16 19:32:44] »

@Carmen Ion: Multumim pentru informatii si impresiile turistice experimentate. Asa cum scriam in alt ecou despre Creta in septembrie, sunt surprins sa vad tot mai multi nori in pozele din vacantele grecesti si sa citesc despre ploile din Thassos, Halkidiki, Creta si altele. Pe mine m/am plouat pentru prima data in Grecia acum 3 ani pe 1 septembrie in Lefkada si am inteles ca asa e vremea in Marea Ionica. Dar acum 10 ani alaturi in Corfu nu am vazut niciun nor si nici pana atunci nu mai vazusem ploaie desi am taiat tara asta in diagonala de vreo 3 ori plus niste insule.

Probabil ca vremea s/a schimbat si acolo si eu speram sa ma fixez in septembrie la Egee ca vara trecuta m/am topit pe Sithonia mai rau ca in Creta sau in sudul Turciei. Nu stiu ce sa zic, adun impresiile de aici si sunt putin ingrijorat de vremea schimbatoare din ultimii ani. Sa speram ca ne va lasa ocazia unor alte vacante frumoase in tara asta minunata.

crismis [10.10.16 19:46:09] »

@calatorul: Vara asta vremea a fost ciudata in Grecia (si daca ma gandesc bine si pe la noi). Citesc prin articolele de pe AFA, dar am auzit si de la cunostinte, ca inceputul lui septembrie n-a fost prea prietenos cu turistii. Povestea o prietena ca din 10 zile in Corfu, 8 a plouat. Trebuie sa fie groaznic de frustrant!

Noi am fost undeva la sud de Atena in ultima saptamana din septembrie si am prins o vreme excelenta. Si acum e tot vara acolo, ma uit in fiecare dimineata pe weather.com si suspin...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul [10.10.16 19:49:23] »

@crismis: Multumesc pentru raspuns si informatii, si eu am venit acum de la Barcelona si pe 5 octombrie am umblat in pantaloni scurti si sandale toata saptamana, desi cerul era variabil nu am vazut ploaie. Ce/i drept e ceva mai departe dar tot la Mediterana pe tarmul marii si tot cu munti in apropiere.

Anul asta nu am vazut Grecia si ma grabesc sa ma pregatesc pentru vara viitoare caci am lipsit prea mult din peisaj, sper sa aleg o perioada cu vreme buna. VAcante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [10.10.16 19:58:44] »

@calatorul: Într-adevăr, primele zile ale lunii septembrie au fost surprinzător de ploioase în mai multe zone din Grecia şi nu am idee dacă e o tendinţă meteo generală sau o întâmplare neplăcută.

Să-ţi spun un secret (dar rămâne între noi): deşi sunt mare iubitoare de mare, nu suport căldura, motiv pentru care în ultimii ani am ales să merg în Grecia în septembrie, spre nemulţumirea soţului, care m-a tot boscorodit (el la 40 de grade se simte excelent). Anul ăsta i-am dat practic "apă la moară" cu ploile, aşa că la anul nu ştiu dacă voi mai reuşi să-l conving să mergem în Grecia în septembrie.

Mulţumesc pentru ecou, aprecieri şi vot.

mishu [10.10.16 21:30:30] »

@Carmen Ion: Am deschis articolul dimineata insa cand am vazut ca este destul de lung a trebuit sa-l abandonez insa nu am uitat de el si l-am citit acum.

Foarte frumos si pot spune ca si relaxant. Cred ca indiferent cum ar fi fost vremea v-ati fi simtit la fel de bine, conteaza spiritul.

In ceea ce priveste programarea concediilor din pacate inca nu pot sa o fac, depind de X sau Y, si uneori de Z (slujba , dar in fine o sa reusim noi ceva sun sigura.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krisstinna [10.10.16 21:34:58] »

@Carmen Ion: Foarte frumos acel "nimic"! De multe ori "nimicurile" dau o notă bună, colorată, vacantelor. Nici vorbă de plictiseală Carmen, ai descris excelent o frimitură din Grecia. Cât despre vânzătorii colorați îți pot spune că mă încântă, mă amuză conversațiile cu ei, iar masajele acelor doamne sunt foarte relaxante. Nu pot să cred că nu ai cumpărat măcar o eșarfă de la acel om care nu vindea nimic. Eu asta aș fi făcut, din milă dar și pentru că sunt înnebunită după eșarfe. Am citit cu plăcere, sunt cu telefonul in mână și mă chinui să-ți scriu acest ecou. Chiar mi-a plăcut, mi-ai făcut poftă de mare. Mulțumesc. PS: pentru mine nu a fost lung, a fost tocmai bun!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [11.10.16 07:45:40] »

@Carmen Ion: Excelent review, excelent videoclip, sincer, ieri am avut o zi istovitoare şi abia acum de dimineaţă am reuşit să-l "pătrund" mai bine. Cel puţin, melodia am derulat-o de două ori în ciuda orei matinale, fără să deranjez vecinii. Deja, am devenit nostalgică, pe de-o parte şi m-am încărcat pozitiv pentru ziua ce urmează, care se prefigurează a fi tot grea.

Mă amuză faptul că aceleaşi discuţii despre vacanţa în Grecia le am şi eu cu soţul meu în fiecare an pentru anul următor, problema punându-se numai de schimbarea localităţii (regiunii), în nici un caz a ţării.

Trebuie să recunoaştem că Grecia are acel ceva ce ne face dependenţi de ea, indiferent dacă mergem în insule sau pe continent, în locuri vestite sau mai puţin faimoase, mai aglomerate sau mai liniştite, mai simple sau cu pretenţii, mai comerciale sau mai necunoascute.

Vacanţe frumoase şi de aici încolo, în Grecia sau oriunde vreţi voi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio [11.10.16 07:54:57] »

@xpac:

"Doar " 18?! M-ai dezamagit!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [11.10.16 08:07:44] »

@mishu: Mă bucur că te-ai relaxat citindu-mi reviewul; asta am şi urmărit.

Mă număr printre norocoşii (a se citi pensionarii care îşi pot programa din timp vacanţele; la mine totul depinde în primul rând de bani...

Adevărat, spiritul primează şi noi ne simţim bine în Grecia în orice condiţii. Totuşi, parcă ar fi prins bine mai mult soare.

Mulţumesc pentru aprecieri, ecou şi vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [11.10.16 08:21:07] »

@krisstinna: Mulţumesc pentru aprecieri, Cristina.

Ai dreptate, "nimicurile" au importanţa lor, iar în traducere proprie, "nimicul" de anul acesta de la Paralia Dionysiou a însemnat linişte, chiar prea multă linişte, eu fiind genul care se plictiseşte repede. Am pigmentat vacanţa cu nişte ieşiri, dar trebuie să spun că nicăieri pe unde am fost în Grecia n-am întâlnit atâta pustietate: în zilele însorite, pe plajă nu ştiu dacă în afara noastră mai erau 20 de persoane.

PS De unde ai dedus că n-am cumpărat nimic de la bazar?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [11.10.16 08:27:26] »

@irinad: Mulţumesc frumos pentru ecou şi vot, Irina, şi îţi întorc înzecit urările de vacanţe frumoase.

Destinaţia noastră grecească de anul acesta n-a fost una prea spectaculoasă, dar şi aşa tot ne-am simţit bine.

Că bătrâna Eladă are un "je ne sais quoi" care creează dependenţă e un fapt dovedit chiar şi de faptul că şi voi aveţi în familie aceleaşi discuţii.

Melodia mi-a plăcut şi mie: sună a cer albastru şi soare fierbinte. Abia aştept să vină vara...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alinafulg [15.10.16 20:11:52] »

@Carmen Ion: Am fost in Paralia Dionysiou acum șase ani, având cazare in Nea Moudania. Statiunea mi-a placut, avea un parc dragut și o promenada frumoasa cu palmieri. Desi nu este spectaculoasa are totusi farmecul unei așezari tihnite de vacanță. Nea Moudania, care se afla la cativa kilometri, este mai mult un orasel in care simti atmosfera greceasca dar nu prea are nimic in comun cu o statiune. Si noi ne-am simtit bine in acel concediu deoarece am mers mult cu masina pe bratul Kasandra si Sitohnia. A inceput sa-mi fie dor de Grecia citind impresiile, nu am mai fost acolo de doi ani.

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [16.10.16 09:32:33] »

@alinafulg: Şi mie mi-au plăcut parcul şi promenada cu palmieri. Păcat de locul de joacă - părea abandonat.

Dacă ţi s-a făcut dor de Grecia, ce mai aştepţi? Mergi vara viitoare.

Mulţumesc pentru ecou şi vot.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, alinafulg, alinaro, calatorul, Carmen Ion, crismis, elviramvio, irinad, mishu, Rodel, xpac
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Nea Moudania şi împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085408926010132 sec
    ecranul dvs: 1 x 1