ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.10.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Ocna Sibiului - in afara lacurilor naturale

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ocna Sibiului nu inseamna doar lacuri naturale.

Chiar daca lacurile naturale sarate sint atractia principala a statiunii care se mai numeste si litoralul ardealului, mai raman multe obiective de vazut din afara. Strandul amenajat, centrul balnear, lacasele de cult, muzeul, lacurile din afara, zonele agroturistice Toparcea, zona de pescuit Mandra sint doar cateva obiective de vazut.

Si inca un lucru interesant mai ales turistilor din vestul europei: in orasel domina o atmosfera tipic rurala, pe strazi circula nenumarate carute, in aceasta perioada transportand predominant lemne, chiar daca proprietarii dispun si de autoturisme, iar toate strazile sint asfaltate se pare ca vehiculul de un cal putere este la putere aici.

Scurt istoric: Deoarece istoria acestui loc am descris-o mai larg intr-un articol anterior, doar cateva cuvinte aici: Localitatea s-a dezvoltat datorita zacamintelor de sare ramase in urma secarii marii cretatacice, dupa depunerea diferitelor sedimente pe aici pe acolo ca urmare a presiunii depuse sarea a iesit la suprafata. Una din aceste locuri este Ocna Sibiului. Dupa exploatarea de suprafata mai primitiva dar rapida a romanilor, a inceput extragerea sub alta forma, minele aveau forma de clopot cu conul in sus. A urmat abandonarea pe rand a minelor si sub actiunea apei din panze freatica si ploi s-au umplut si s-au format lacurile.

De si beneficiile apei sarate de la Ocna au fost cunoscute inainte, analiza apei s-a facut doar in secolul 19, iar efectul de heliotermie s-a descoperit la inceputul secolului 20. Dupa aceasta perioada Ocna a devenit cunoscuta si au inceput sa vina turisti din toate zonele, statiunea cunoscand o dezvoltare continua. Afectiunile care se pot trata aici sint reumatismale, neurologice, dermatologice, afectiunile cailor respiratorii.

Strandul din Ocna Sibiului: Trecem de intrarea principala la lacurile sarate naturale si la mai putin de 100m la stanga gasim intrarea la strandul amenajat. Strandul dispune de o parcare proprie destul de mare dar posibil in plin sezon sa nu gasim locuri, nici o problema, mai exista parcarile generoase descrise anterior de mine in celelalte articole, una la intrare in localitate si alta aproape de strand, ambele pe partea dreapta a drumului. Taxa este la fel 5 ron/zi.

Strandul care se afla langa o padure nu este unul obisnuit, in loc de piscine gasim cele 3 lacuri naturale Horia, Closca si Crisan si izvoarele aferente. Doar amenajarea este putin mai diferita si da senzatia ca facem baie in niste piscine imense cu forme neregulate. Lacurile s-au format in locul unor mine parasite dar nu se cunoaste numele acestor mine. Deoarece strandul dispune de mai multe servicii decat strandul de la lacurile naturale intrarea pentru adulti este cu 5 ron mai mult (20 ron) In afara de dusurile care sint calde aici, sezlonguri cu 10 ron/zi ca la lacuri, restaurant de 180 locuri si terasa 150 locuri cu preturi asemanatoare cu celor de la lacuri (vezi impresii) avem WIFI gratuit, iar centrul SPA este aproape (60/20ron adult/copil-inseamna acces strand, piscina acoperita (concentratie de sare 200gr/l, 33 gr C, adancime 1-2,5m), jakuzzi, sauna, reflexoterapie, gimnastica de intretinere, personal medical). Cateva vizite/bai am facut si aici dar am preferat si prefer in continuare strandul din zona lacurilor naturale.

Complexul balnear din strand: In afara de zona de SPA si lacuri descrise mai sus in complex gasim si cazare, camera pt 2 persoane + mic dejun + intrare la strand si SPA costa 250 ron. Tratamentul in functie de recomandarea medicului costa 40-60 ron. Capacitatea cazarii 50 pers/camere, 60 pers. la casute.

Complexul balnear Helios si Salinas: Cladirile din acest complex sint istorice, imi aduc aminte cand au functionat in perioada anilor 80, cand au fost in paragina, si cand au fost frumos renovate, servicii sint multe dar piscina este cu apa dulce. Complexul in 2013 a intrat intr-o perioada de conservare, din motive economice, nu cunosc situatia in acest moment, nu am reusit sa intru dinspre strada Bailor, se pare ca nu functioneaza.

Biserica fortificata reformata-calvina: In centrul localitatii la cca 50m de primarie si parcul din centru pe un mic deal gasim aceasta constructie din secolul 13. Istoria spune ca inainte de aceasta data a existat o manastire aici. La inceput a fost de confesiune catolica pe urma reformata si evanghelica. Ca la majoriatea lacaselor de cult si aceasta era inchisa. Dar spre deosebire de altele am gasit pe usa informatii privind adresa si numar telefon preot. Casa preotului este usor de gasit, visavis de biserica. Pe langa asta m-au vazut niste localnici si s-au oferit pe loc sa sune preotul care pentru cei interesati se transforma repede in ghid. Nu costa dar o donatie este binevenita pentru biserica.

Biserica construita in stil bazilica romanica cu elemente gotice este inconjurata de un zid masiv de aparare cu contraforturi amplasate destul de aproape intre ele. Biserica este compusa din 3 nave din care una principala si turn clopotnita cu ceas. In interior am remarcat picturile, amvonul si strana preotului. O orga mica dar functionala am mai gasit aici. Tavanul mi s-a parut interesant, la mai multe biserici evanghelice am vazut aceste bolti gotice. A fost prima vizita aici.

Biserica romano catolica Sf Ioan Nepomuk: Se afla in centrul Ocna inainte de parc la dreapta. Este un momunent sitoric si a fost construita in secolul 18. Este compusa din nava principala si turn clopotnita. Este mica, mai mult o capela. Interiorul frumos decorat, am fost de multe ori aici. In timpul saptamanii este inchisa, doar duminica cu ocazia slujbelor se poate vedea interiorul. Preotul vine din alta localitate.

Biserica ortodoxa Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril: Este foarte veche din 1600, s-a construit din ordinul lui Mihai Viteazul dupa batalia de la Selimbar. Dupa ce a fost partial distrusa de turci a fost reconstruita de catre Constantin Brancoveanu in 1695. Stilul arhitectural este cel brancovenesc. Se afla mai sus de centru si primarie. A fost prima vizita.

Biserica ortodoxa Nasterea Sf Ioan Botezatorul a fost construita in 1810. Stil arhitectural neobizantin.

Biserica ortodoxa Schimbarea la Fata din Caciulata a fost construita in 1790 de catre muncitorii din fostele saline. Se afla mai sus pe un deal si se poate accesa din drumul judetean 106B care duce spre Mandra.

In centru se afla un mic parc cu loc de joaca pentru copii. In jurul parcului se afla primaria si cateva cladiri istorice mai vechi, maxim un etaj. In apropiere un bloc de locuinte a fost plantat in timpul comunismului aici. In perioada anilor 80 a functionat chiar si un cinematograf, in perioada vacantelor petrecute la lacuri am fost de cateva ori aici.

Muzeul: In statiune este si un muzeu, ce-i drept un muzeu mic, este vorba de Muzeul etnografic Anuta si Aurel Achim denumire primita dupa initiatorii acestui loc deoarece este un muzeu privat. Se afla pe str Mihai Viteazul intr-o casa mai veche. Exponatele sint predominat obiecte etnografice, decorative, de istorie militara, expuse in incaperi care imita atelierele in care au fost fabricate. Am fost o singura data.

Toparcea este un sat care apartine de Ocna Sibiului, distanta rutiera este mica iar drumul se numeste 106T. Este un sat mic cu doar 140 locuitori (2011) dar peisajele din jur sint uluitoare. De vizitat aici Biserica ortodoxa Buna Vestire din 1762.

Alte lacuri in afara de cele din incinta strandului:

Lacul Fara Fund: Accesul la acest la se poate face atat din DJ106B din interiorul localitatii la dreapta visavis de intrarea in strand, sau de la gara Ocna Bai. Dupa cca 300 m gasim o arie protejata cu gard si statuia minerului din mina de sare. Acest lac s-a format dupa surparea fostei mine Franscisc si are o adancime de 34m, nicidecum fara fund, nu stiu de unde denumirea aceasta (Lacul Avram Iancu din strand are 130m)

Lacul Panzelor se afla aproape de Lacul fara Fund, s-a format in urma prabusirii minei Iosif care a fost parasita in 1780. Tot aici se afla si lacul Matelor.

Lacul Horea Closca si Crisan descrise mai sus si care se afla in incinta stradului amenajat din centru

Balta Mandra: pentru cei care doresc o partida de pescuit cele 4 lacuri de la Mandra pentru o taxa de 25/37 ron (12/24 ore) stau la dispozitie. Suparfata totala a apei este de 110 ha, si este permis si pescuitul nocurn. Speciile pe care se pot prinde somn, crap, salonta, pastrav, fitofag, rosioara, platica, biban, se pot folosi 4 undite de persoana. Distanta de la Ocna nu depaseste 10km. Sejur cu cortul + pescuit am avut de 4 ori aici.

Alte posibilitati de cazare la Ocna Sibiului: In afara de pensiunile si hotelurile enumerate mai sus si in articolele anterioare se pare ca sint multe si in afara acestor zone in localitate. Avand in vedere ca poate nu sint toate la o apropiere considerabila de lacuri/strand (de si localitatea este mica) preturile sint mai mult decat accesibile. Casa Vulcan se afla aproape de centrul balnear si strand dar nu costa mai mult de 70 ron/noapte. Se afla pe strada Bailor. Tot pe acesta strada dar putin mai departe este Casa Luca (60 ron) si Casa Welti (70) Destul de aproape de punctele de interes se afla si pensiunile de pe strada Garii (5 min de la lacuri sau strand) Pensiunea Bogdan (60) se afla aici.

Rog WM sa ataseze urmatorul clip la inceputul articolului. Este singurul videoclip gasit pe Youtube cu o filmare aeriana facuta dintr-un paramotor (parapanta cu motor) si m-am bucurat foarte mult sa vad lacurile dintr-o alta perspectiva. La sfarsitul filmarii se vede autorul ii multumesc pe aceasta cale ca a filmat Ocna Sibiului din aer.

https://www.youtube.com/watch?v=IezIZxtVdas

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 02.10.16 22:11:06
Validat / Publicat: 03.10.16 10:12:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în OCNA SIBIULUI.

VIZUALIZĂRI: 6806 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Strand Ocna, in fundal cladirile istorice din centrul balnear
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mishu
[03.10.16 11:43:15]
»

@AZE: Frumos articol, frumoase poze, felicitari, votat cu placere.

AZEAUTOR REVIEW
[03.10.16 16:52:06]
»

@mishu: mulțumesc, Ocna Sibiului înseamnă mult pentru mine, de aici si intenția de a scrie mai multe articole, în primul rând străbunicul a fost primar aici în perioada interbelică (multe clădiri istorice s-au construit în această perioadă inclusiv în zona băilor), acum nu mai avem nici o legătură aici venim doar în calitate de turist.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Utube CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.10.16 12:34:22]
»

Bună ziua, scriitorule!

Extraordinar de în detaliu și complex articol. Am găsit totul foarte interesant iar la final am sentimentul că aș dori să trec pe acolo ceea ce ar fi posibil pentru că am drum prin Sibiu cât de curând iar articolul m-a convins să dau o fugă și pe la Ocne.

O zi superbă!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, mishu, Utube
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ocna Sibiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072734832763672 sec
    ecranul dvs: 1 x 1