ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.09.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 7 zile
team-building
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Călător la Marea Baltică, în nordul Germaniei - sejur individual

TIPĂREȘTE

Sejur individual la Marea Baltică, în nordul Germaniei

Deschid în fine laptopul, după o prea lungă hibernare... am hoinărit/șezut dragi prieteni două luni departe de casă, am fluierat de fericire, cu ochii după rațe, bărci, vapoare, stuf, flori prin canalele olandeze, am navigat oleacă cu ochii prin Marea Nordului pe lângă Haga, m-am răsfățat în premieră 7 zile la Marea Baltică la germani, plantându-mă într-un scaun uriaș, a curs romantismul prin mine prin zona lacurilor nordice germane și pe final mi-am lipit solid tălpile pe plajele de la Oceanul Atlantic în mult iubita Portugalie, la început de septembrie, într-un sejur solo, extrem de colorat.

Observați vă rog că zeii darnici au introdus în ,,vasul’’ de vacanță componenta lichidă, deși eu nu sunt deloc amatoare de plajă și căldură, nici nu știu să înot, dau din mâini doar cu aparatul foto, iubesc la nebunie peisajele marine, vapoarele, scoicile, marinarii, bărcile, pescarii, dunele de nisip, apusurile de soare, promenadele lungi pe faleze, digurile, plajele sălbatice... aduc ,,elogii’’ și vremii de vară ce a cântat partituri variate, schimbându-mi stările sufletești.

Gata cu introducerea, că mi-au crescut aripi înotătoare... la orizont se conturează coasta Mării Baltice germane, care îmi pâlpăia pe radar de o vreme, ce greci, ce spanioli, voiam un sejur atipic. Neamurile române –olandeze înrudite prin acte, au închiriat din iarnă un apartament într-o stațiune balneară, menționată și în romanul lui Thomas Mann, în celebra lui carte, Casa Buddenbrook... să vedem dacă ghiciți numele orășelului, ales ca bază de explorare a celui mai nordic stat german, Schelswig –Holstein -am dat o raită si la vecini ,în Mecklenburg Pomerania Inferioară.

Tablou matinal de vară, pe coasta Mării Baltice

Eu sunt momâia cu ochelari ce stă tolănită într-un coș uriaș de ratan, ce seamănă cu un fotoliu sau o căsuță veselă... plaja albă e cam pustie, sunt protejată de soare și vânticel, ce caut eu aici proțăpită pe coasta mării Baltice germane, cred că sunt singura româncă din Travemunde, fac dragilor cură marină, croșetând diverse stări de spirit, am trecut într-o etapă nouă a vieții și mă regăsesc pe mine, după mulți ani.

Sunt în posesia totală a unei bucăți de plajă, curată bec, niște scoici pisate mă înțeapă-n tălpi, că doar nu calc pe foi de trandafiri, savurez un coctail de înviorare matinal, în aerul rece, apa mării e plină de alge pe la mal, e rece spre călduță doar la prânz, pescuiesc la orizont alte coșuri/scaune de plajă ciudate, o noutate pentru mine, pe fundalul sonor al unor ciorăvăieli de pescăruși nebuni.

Acest clișeu se va repeta timp de 6 zile, voi scoate capul pe fereastră pe la ora 7 dimineața, undeva într-o casă de germani, brrr ce frig e afară, 14 grade ce vor urca pe la 24 /26 spre amiază... dar cerul e albastru și aud un alt ansamblu emerit de pescăruși hulpavi ce țipă puternic în urechi.

Urmăresc fascinată trombele lor pe deasupra acoperișurilor roșii, parcă ar fi avioane albe sau păsările lui Hitchock... ce obraznici, doi s-au plantat chiar în mijlocul străzii înguste, oprind două mașini, încep să zâmbesc cu gura mare până la urechi, aud în apropiere sirena unui vapor... portul e la 10 minute pe jos. Zăresc de la geam doar moțul unui catarg... pun jacheta pe mine, blugii și o tulesc afără în stradă, sora și cumnatul olandez dorm valiză până la 10, ... pozez vaporul de croazieră ce a acostat la Travemunde , pentru o oră, în drum spre Scandinavia, mama mia, parcă e o catedrală pe apă... nu e nici țipenie de turist, lumea încă doarme tun luni dimineața, după baieramul nopții ce încheiase Săptămâna orașului.

O iau rapid la pas spre Standpromenade, cu privirea spre Golful Lubeck, încep să casc gura, mare, mare la mobilierul vesel de pe plaja întinsă... voi descoperi că aceste Strandkorben care au provocat senzație la vremea lor, au fost inventate în 1882 de un german din Rostock, pentru o clientă ce suferea de reumatism și trebuia să fie protejată de năbădăile și capriciile vremii la marea Baltică.

Evident, am vânat și am probat scaunele peste tot, pe plajă, în restaurante, la terase și am descoperit unul și la vila mea, pus pe balcon... sunt variate ca și felurile de pește ce le-am înfulecat, mi-au căzut cu tronc în mod obsesiv, unele cu un pat pe laterală și o măsuță pentru băuturi.

Dacă v-am trezit curiozitatea, vă propun să o luăm cronologic cu debutul călătoriei cu mașina familiei, ieșind din Olanda, pe la vest, voi o scurtați pe calea aerului, plecând din Otopeni și aterizați la Hamburg cu Blue Air... apoi luați trenul spre Lubeck. /Travemunde sau închiriați o mașină... sau mergeți cu automobilul din dotare, că eu personal, nu am abilități de șofer.

Drumul spre Germania, presărat cu mici elemente cardiovasculare

Imi imaginam Marea Baltică plină de furtuni, cu vreme câinoasă, cu corăbii ce iau valurile în piept, dar eram în plină vară... am avut noroc cu carul, soarele a triumfat aproape tot sejurul, am îndesat în valiză un arsenal de haine, groase și subțiri, umbrele, pelerine de ploaie și pantofi sport.

Itinerariul printat acasă măsura circa 450 de km, pe ruta Zwolle-Meppen, Bremen – Hamburg – Lubeck – Travemunde, cam cinci ore la volan în teorie, cu două pauze scurte... socoteală ce va fi complet eronată, căci nu am prevăzut reparațiile pe autostrada ce leagă Bremen de Hamburg.

După ce trecem repede de ceremonialul plecării la ora 8, scoatem mașina supraîncărcată de bagaje în bătătura olandeză, cu capul în niște nori negri, amenințători. Oftez, îmi pun păturica pe picioare, ai mei în pantaloni scurți îmi verifică starea de comfort, cu eternele persiflări, pe care le ignor cu totală nonșalanță : ,,Madame, râd și copiii vecinilor de tine, uită-te la ei cum aleargă prin iarbă cu picioarele goale ”.

Puțin îmi pasă de hihotelile lor, plec să schimb după trei săptămâni olandeze în familion, rațele cu pescărușii, olandeza cu germana, pe care nu o vorbesc deloc, fiind conștientă că va fi o vacanță altfel, diferită de cele din sudul Germaniei, pe unde ne făceam de obicei veacul.

După fix o oră intrăm în Meppen, primul orășel german, pe care-l cunosc ca pe buzunare, acolo mergem de regulă să ne facem aprovizionarea la un Kaufland uriaș cu etaj, plin de olandezi... știam noi și o benzinărie pe un drum lateral, unde facem plinul mașinii cu 1.36 euro, litrul.

Rulăm cuminți pe autostradă pe A1 aproape 200 de km până la Bremen, nu depășim 120 km la oră, e duminică, totul merge șnur, până când carul lui Ahile revarsă asupra noastră un potop de zile mari, cu pietre pe măsură... nu vedeai decăt la trei metri înaintea ta... urmau încă 100 de km până la Hamburg.

Soferul/cumnat, artist la volan, pune două mîini pe roată, că eram în turbion, am oarece palpitații, căci nu-mi place deloc zeul pe patru roți, că-mi dă rău de mișcare, dacă drumul nu e neted și lin.

O coloană de mașini începe să se îngroașe în față, se potolește duelul cu stihiile naturii în 25 de minute, autostrada ne împinge încet spre intrarea în Hamburg... începe balamucul... ,,e file’’, zice sorella, mergem cu 20 km la oră, pe sensul invers apare o coloană de mașini pe 4 sau 5 km ce stă pe loc, sunt drumuri în reparații, eu nu văd nici un muncitor, doar sus în aer observasem niște semnalizatoare luminate în roșu, ce comandau să încetinim drastic viteza. Turbez cam 30 de minute, olandezul calm... depășim Hamburgul neprietenos, în ritm de melc... la ora 15 agenția imobiliară ce trebuia să ne dea cheile la vilă închidea ușile... aceeași poveste cu blocajele se va repeta și la întoarcere.

După 58 de km face ochi și indicatorul cu Lubeck... suntem pe A1, o luăm pe altă direcție și după 20 de km aterizăm lin în Travemunde , ce ne așteaptă cu găleți de soare la 24 de grade, fix la ora 14.30.

Landul Schleswig -Holstein, o regiune populară de vacanță pentru germani

Schleswig -Holstein a aparținut Danemarcei până în 1864, el este e cel mai nordic land al Germaniei cu 2,8 milioane de locuitori, i se spune și pământul dintre ape, e așezat pe o peninsulă, ca un sandviș între Marea Nordului la est și Marea Baltică la vest, hotărăști pe loc unde vrei să te bălăcești, la stânga sau la dreapta, după ce parcurgi cam 65 de km între ele. Capitala landului e în nord la Kiel, un oraș unde nu am ajuns, iar la nord e Danemarca... sună tentant... poate altă dată.

Regiunea e o destinație populară de vacanțe pentru familiile de germani, fiind renumită pentru plajele cu nisip alb, peisaje sălbatice, stănci abrupte, golfuri, păduri, orașele ei au un caracter cochet, marin, fiind pline de farmecul nordic... cuvântul de ordine e tihna, relaxarea, bunul simț, siguranța, mama natură... ne vom deplasa zilnic cu mașina noastră pe distanțe nu foarte lungi, e vacanță doar pentru relaxare, voi fi nevoită să mă sincronizez cu ritmul de viață al olandezului, ce nu-i place să se grăbească... aplicând deviza, bucură-te de clipă, fii calm, las-o mai ,,gezellig’’... în totală contradicție cu temperamentul meu.

Excursii de o zi cu mașina personală, cu plecare din Travemunde

1) O opțiune turistică de cazare pe care aș recomanda-o acum prietenilor pentru concediu, e stațiunea balneară Timmendorfer -Strand , la 10 km de Travemunde... e ideală pentru iubitorii de plajă și plimbări lungi, ea se află pe coasta Mării Baltice, în golful Lubeck, primește anual cam 150 000 de turiști... mi-a plăcut mai mult atmosfera de aici decât în Travemunde, era însă aglomerată, am găsit cu greu un loc de parcare în zona marilor magazine alimentare... plaja ei are 6,5 km și e considerată una din cele mai frumoase din Germania... am lenevit o zi în stațiune, germanii din Hamburg vin aici în weekend... cu trenul călătoria ar dura 1 h. 30 de minute, cu schimbare în Lubeck. Este o stațiune activă, cu multe activități recreative și sportive, aici au loc campionatele de volei pe plajă din Germania de nord.

2) Travemunde /Priwall , localizat în Golful Lubeck, e un orășel port, fiind a treia localitate din Germania ce a primit în 1802 titlul de stațiune balneara, ea e numită fiica cea frumoasa a Lubeck-ului.

Aici se află primul far operațional din Germania de prin sec. 16, transformat azi în muzeu și nava Passat cu patru catarge care a facut de 39 de ori ocolul capului Horn... și să nu uit, orașelul vechi e neschimbat de secole.

Travemunde este și port de croazieră pentru vapoare și are reputatia de a avea cel mai mare port de feriboturi în Skandinavienkai din Europa, pentru cei ce vor să ajungă spre Malmo, Helsinki, Riga sau alte state baltice... 14000 de locuitori primesc anual 140 000 de turiști.

In Travemunde se poate ajunge și cu trenul, plecând din Lubeck, călătoria durează circa 30 de minute, orașul are o gară modernă cu un birou de turism... despre cazarea privată o să vă povestesc în curând...

3) Lubeck, denumit în Evul Mediu, Regina Hansei a fost cireașa de pe tortul german, el are o poziție strategică, lângă râul Trave, care în imediata apropiere forma un estuar, vărsându-se în Ostsee. Evident, voi face o radiografie bogată bătrânului centru istoric, desprins parcă dintr-o carte cu povești, el e superb așezat pe o insulă. In 1987 el a fost declarat în întregime parte a moștenirii culturale Unesco... numără moșul 1300 de case, biserici, curți interioare și alei, protejate istoric... am bătut orașul cu pasul, la greu, într-o zi cu ploaie și soare, alternativ... cele mai impunătoare clădiri istorice sunt bine conservate, emblema așezării medievale este Poarta Holsten , orașul are 7 biserici cu 7 turle, alte simboluri ale urbei. Ploaia ne-a împins spre câteva magazine, eu aș fi preferat mai mult cartierul muzeelor... vă recomand cu drag muzeul marțipanului pe Breite Strabe... unde am golit punga de bani, mergând pe urmele unor iubitori de dulce, unul a fost Thomas Mann, fiul orașului, a cărui casă am vizitat-o... poze dulci vă dăruiesc, după obiceiul meu, în ajunul Crăciunului.

4) Soferul a eliminat categoric vizita proiectată la Hamburg, preferând localități liniștite, am călătorit la nord de Lubeck spre Eutin , la sugestia mea, el era numit pe vremuri ,,Weimarul de nord’’. Orașul cu 17 000 de locuitori e înconjurat de lacuri și păduri, ce fac parte din parcul național numit Holsteinul Elvețian.

Eutin este orașul unde s-a născut compozitorul Carl Maria von Weber, operele lui pot fi audiate în iulie și august pe o scenă în aer liber, în jurul lacului principal, eu m-am mulțumit să-i găsesc casa unde a trăit.

Eutin este numit și orașul trandafirilor, am avut norocul de a petrece o zi întreagă prin imensele grădini ale Palatului baroc Eutin, fostă reședință a prinților episcopi și apoi a ducilor de Oldenburg... am plătit 16 euro pentru a participa la cel mai mare expoziție de grădini amenajate din nordul Germaniei, eveniment descoperit pe un fluturaș turistic, Eutin 206-Landesgartenschau ... temperatura aerului 26 de grade... ziua a trecut prea repede în mijlocul naturii.

5) Germania de est, în Mecklenburg Pomerania

Nu am mai avut timp să ajungem la Wismar, un orășel hanseatic trecut pe lista Unesco, dar am petrecut o zi plină în landul vecin, în Mecklenburg –Pomerania Inferioară în ținutul lacurilor, o zonă extrem de pitorească în Germania de est, după ce am călătorit circa 100 de km spre

Schwerin, capitala landului, e un vechi oraș de factură clasică, renumit pentru superbul castel Schloss Schewerin ridicat acum un mileniu, el seamănă cu castelelele renascentiste de pe valea Loarei, fiind așezat extrem de romantic, pe o insulă, în zona lacurilor.

Am petrecut clipe minunate în grădina palatului de factură barocă și în delicata clădire de fier a Oranjeriei... la Schwerin, pe o ploaie lejeră, în grădină sorela și-a pierdut talpa de la pantofi, ce s-a dezlipit într-o baltă mare, ruinându-mi planurile.

La 38 de km sud de orasul Schwerin se poate vizita Palatul Ludwigslust sau la est de oraș Schloss Gustrow , unul din cele mai importante palate renascentiste, unde nu am mai avut timp să ajungem, din cauza accidentului cu pantoful Cenușăresei... am stat 2 ore într-un mall uriaș sa probăm pantofi de piele... o cheltuială în plus și timp irosit... boala asta cu papucii rupți la drum e tradiție în familia noastră.

Cine nu vrea să viziteze Schwerin poate ajunge la Rostock, cel mai mare oraș din Mecklenburg Pomerania Inferioară, principal port din fosta RDG.

6) Am vizitat în ultima zi Gothmund, un sat vechi de pescari de la 1500, pe care l-am descoperit în apropierea lui Herrentunnel, am ochit pur și simplu un indicator rutier la 10 km de Travemunde... pe internet nu găsisem clar localizarea satului, despre care citisem vag pe Trip Advisor.

El este un sătuc atemporal, așezat ca un pirat lângă Marea Baltică, aproape de râul Trave, are 18 case vechi de pescari, acoperite cu stuf... și o singură potecă... e un deliciu de sat adormit, într-o locație pe care nu au găsit-o nici soldații lui Napoleon... poveștile vi le voi învărti cu timpul, amestecând încet cu lingurița, că m-am lenevit rău de tot la scris.

A vedea sau a nu vedea o părticică din coasta Mării Baltice germane? Eu zic că merită, am avut noroc mare cu vremea însorită în cea mai mare parte a sejurului, m-aș reîntoarce oricând, în plus oferta culturală și recreativă în aer liber e vastă... am ratat orașele mai mari Flensburg, Stralsund, insula Rugen a rămas doar un vis... așa e când pleci cu neamurile și esti sub papuc străin, rămân adepta călătoriilor individuale... nici o grijă, mi-am scos eu revanșa în restul vacanței mari... pe curând.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mireille in 29.09.16 17:28:13
Validat / Publicat: 30.09.16 07:36:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 6064 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

25 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Eutin, orasul trandafirilor, unde s-a nascut compozitorul Carla Maria von Weber
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 87700 PMA (din 73 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

25 ecouri scrise, până acum

Aurici
[30.09.16 10:42:46]
»

@mireille: Ce noroc cu familia olandeză! Ce de oportunități! Invidia, na...

Mi-a plăcut Eutin, și străzile, și palatul, și grădinile... Mi-a plăcut și povestea de la Marea Baltică. Mai auzisem una și în vacanța mea, care m-a făcut să pun Țările Baltice mai în capul listei.

Când ne făcusem temele pentru Copenhaga-Oresund-Malmo (cu masina), trebuia să luăm feribotul de la Rostock despre care citisem o grămadă de povești cu danezii care se plimbă cu el ca să petreacă și ei un pic mai ieftin în apele Mării Baltice.

Și eu care credeam că am fost norocoasă cu o lună de vacanță în august! Da' cum o fi să ai două? Aștept să trec și eu într-o nouă etapă a vieții și să mă pun pe piedestal.

krisstinna
[30.09.16 10:48:17]
»

am trecut într-o etapă nouă a vieții și mă regăsesc pe mine, după mulți ani.

- Bine ai venit, bine te-am regăsit, bine te-ai regăsit!

Sunt bucuroasă de noua ta stare, aștept să te citesc, știu că ai ce povesti pentru că știu că ai fost în destinații interesante.

Cam scumpe scaunele acelea de pe plajă, bănuiesc că erau și incomode. Pozele sunt frumoase, articolul plin de emoții dar și de info utile.

Felicitări!

alinaro
[30.09.16 11:03:52]
»

@mireille: Frumos tablou, frumoasă vacanță. Mie îmi plac la nebunie orășelele cu străduțe ca cea din P15, unde să mă pierd în timp și să-mi odihnesc mintea... Și plajele pustii...

Coincidență mare cu lusitanii, domne, la câți km. om fi fost una de alta?

Așteptăm continuările.

Rodel
[30.09.16 11:06:30]
»

Frumoasă vacanță, frumos review (ca și celelalte, de altfel) !

abancor CONS. ONORIFIC AFA / GERMANIA
[30.09.16 12:56:53]
»

Îmi place la nebunie imaginea plajelor cu acele șezlonguri-fotolii, tipică pentru plajele germane. E una din imaginile pe care le asociez cu vacanța. Am ca țel îndepărtat o vacanță pe plajele baltice (pe insula Rügen) sau frisice.

Ce să fac, am prins la TV în copilărie Familia Guldenburg, și țin minte și acum că aveau casă de vacanță pe insula Sylt. Așa că am făcut cunoștință cu plajele Germaniei destul de timpuriu - din păcate numai la televizor.

Mă bucur să citesc în fine o povestire din părțile alea. Cred că e singura pe AFA pînă acum.

webmaster
[30.09.16 13:10:32]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mireilleAUTOR REVIEW
[30.09.16 13:20:24]
»

@webmaster: multumesc mult

mireilleAUTOR REVIEW
[30.09.16 13:32:17]
»

@Aurici: Bună ziua, draga mea... la anul vine vacanța totală... posibil să schimb deplasările în alte anotimpuri... nu suport căldura excesivă, țările nordice vara sunt perfecte ca temperatură pentru mine.

Despre castelul și grădinile de la Eutin voi depăna o poveste separată... am avut mare noroc cu spectacolul grădinilor amenajate, mi-am rupt efectiv picioarele prin pădure și parcuri Personal, agreez vacantele germane, sunt comfortabile și traiul la ei, e mult mai ieftin decât în Olanda.

crismis
[30.09.16 15:17:40]
»

@mireille: Wow, presimt ca a fost o vacanta extraordinara, pozele pledeaza cu brio in acest sens! Am vazut Lubeck in trecere, acum multi ani, in drum spre Danemarca, mi s-a parut intr-adevar rupt din povesti! Abia astept impresiile tale!

mireilleAUTOR REVIEW
[30.09.16 17:41:21]
»

@krisstinna: Bonjour... multumesc pentru ecou, comentariu, da chiar am croșetat pe scaunele alea vesele o nouă stare de spirit... în traducere liberă libertate totală pe capul meu și o nouă apetență deschisă pentru călătorii, în destinații noi, nu foarte obositoare.

Pretul cosurilor era si mai scump in cealalta statiune cu mare căutare la germani, Timmendorfer Strand... voi reveni cu detalii... eu am stat pe o pernă moale, savurând peisajul.

Dan&Ema
[30.09.16 18:55:38]
»

@mireille:

Ce interesant suna acest inceput de poveste! Vreau sa o citesc toata si sa o savurez. Da. Asa sunt povestile tale adevarate: savuroase.

Itinerariul m-a facut curios, povestea de libertate, descrierea, pozele, tot.

Nici eu nu sunt un fan al "apei" dar imi plac pozele cu scoici, valuri, rasarituri de soare. Si chiar daca excursia ta a avut mult drum cu "apa", inteleg ca a fost speciala si placuta.

Astept urmatoarele statii dupa Germania, mai nordice sau mai sud-vestice.

Felicitari pentru articol!

mprofeanu
[30.09.16 19:52:06]
»

@mireille: Excelent review și poze minunate! Voi urmări în continuare impresiile ce vor veni.

După ce am văzut în vara anului 2014 pe cont propriu Țările Baltice: Lituania dar mai ales Estonia și Letonia cu minunatele case ale Ligii Hanseatice mi-am dorit mult să văd Lubeck, capitala Ligii. Am acum posibilitatea prin impresiile tale.

Am văzut Marea Baltică la Jurmala în Letonia. Intrarea în mare era așa de întinsă, se mergea foarte mult și apa nu îmi sărea de genunchi. În iulie când am fost eu era acceptabil de cald, circa 25 de grade și apa era caldă.

Mi-am reamintit de acele locuri...

costy69
[30.09.16 22:47:33]
»

@mireille: Bună seara!

Frumoasă vacanță, frumoase poze, frumos review (la acesta mă așteptam).

Mi-au plăcut foarte mult grădinile Palatului Eutin, un adevărat spectacol de culoare. O încântare pentru ochi.

Interesante și scaunele de plajă, dar scumpe rău.

Nu am ajuns la Marea Baltică și nu știu dacă voi ajunge vreodată, însă mă bucur că am avut posibilitatea să ”călătoresc” acum.

Numai bine și călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[01.10.16 07:43:42]
»

@alinaro: multumesc pentru ecou Alina... avem multe afinităti turistice, observ... și eu iubesc mult orăselele vechi, cu aer medieval, ce te teleportează cu mintea în vremuri demult apuse. La lusitani am fost în prima săptămână din septembrie... anul trecut, la Madrid am fost atât de aproape de tine.

@rodel... merci mult pentru lectură și ecou...

@crismis... bine te-am regăsit... da, a fost o vacanță mai altfel, Lubeck -ul m-a fermecat pe ploaie și pe soare, orașul vechi a rămas nechimbat din sec. 15, o lume de cărămizi, biserici impresionante și mistere... pe curând.

mireilleAUTOR REVIEW
[01.10.16 12:37:32]
»

@abancor: Multumesc mult pentru comentariu și ecou... si în planurile mele ascunse era trecută măcar o insulă, dar nu a fost să fie.

Și eu am făcut o obsesie pentru scaunele de ratan cu 6 luni înainte de a merge acolo, doar uitându-mă pe net.

Nu am găsit pe Afa articole să mă îndrume pe coasta Mării Baltice, așa că voi încerca să descriu ce am văzut și experimentat, prin ochii mei. Astept sa ajungi primul în insule și să ne povestești și nouă.

Eugenia55* †
[01.10.16 18:48:53]
»

Acum nu pot sa ma concentrez pe scoici si nisip, am in fata o poala de padure, mai mult brazi si ceva foioase care incep sa cada prada unui galben subversiv care ataca verdele obosit de-o vara lunga, acusi se-asterne inserarea si Crucea Caraimanului va straluci numai pentru mine...

Marinari si pescari versus scoici,nisip si valuri...

Ai fost, ai trait, ai rabufnit...

mireilleAUTOR REVIEW
[02.10.16 07:32:10]
»

@Dan&Ema: iți mulțumesc pentru vizită și ecou... da, am avut parte de un sejur activ, cu multe descoperiri noi pentru mine, în nordul Germaniei, poveștile sunt însă serioase, experiențele savuroase le-am trăit mai pe la vestul Europei, între latini.

@mprofeanu: mă bucur că v-a plăcut articolul, sper să reușesc să intru în spiritul regiunii, în următoarele review-uri. Eu încă nu am ajuns în Letonia / Estonia... le am puse pe o listă de vreo două decenii.

@costi69 - vă doresc din inimă o călătorie pe la Marea Baltică, cu scaune sau fără ele, da chiar sunt scumpe, dar la terase sunt gratuite, plătesti doar berea.

mishu
[02.10.16 19:06:20]
»

@abancor: Chiar daca nu pot spune ca ma atrag filmele vorbite in limba germana, acest serial mi-a placut foarte mult si cred ca l-as revedea cu placere.

mishu
[02.10.16 19:09:37]
»

@mireille: Eu am in sfarsit acces la acest articol ceva mai tarziu fata de aparitia lui si desi mi-ar fi facut placere sa-l citesc printre primii, imi face placere sa-l citesc acum pentru a ma bucura sa vad cati prietni ai aici pe AFA si care se bucura de revenirea ta, la fel cum ma bucur si eu.

Acum ca ai scos de la hibernare laptop-ul asteptam si continuarea.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crisv
[02.10.16 19:45:14]
»

Foarte frumoasa vacanta, am citit pe nerasuflate.

Iar fotografiile sunt de-o potriva de frumoase, cum sa nu-ti doresti sa vizitezi dupa ce citesti?

Astept cu nerabdare povestea vacantei din Portugalia

nicole33
[03.10.16 06:31:50]
»

@mireille:

ZB şi felicitări!

mireilleAUTOR REVIEW
[04.10.16 07:00:00]
»

@nicole33: multumesc mult, acum as vrea sa fiu la turci, pe plaja, e frig rau in casa.

@eugenia, @mishu, @crisv... va multumesc tuturor pentru vizita si lectura.

Michi
[04.10.16 19:32:10]
»

Deşi în procent de 1000 la 100 nu am să ajung pe acolo, reviewul tău m-a capacitat şi pur şi simplu l-am sorbit. Felicitări şi aştept continuarea.

doina_c24 CONS. ONORIFIC AFA / GERMANIA
[16.10.16 21:37:01]
»

@mireille:

Ce răsfăț pentru mine, ca într-o zi ploioasă și rece să-ți recitesc impresiile și să mă pierd printre tablourile de vară, cu soare, nisip, orașe medievale cu străduțe înguste și trandafiri.

Câte plăceri trăite într-o vară!

Abia aștept continuările!

mireilleAUTOR REVIEW
[19.10.16 08:23:41]
»

@Michi: va multumesc cu intarziere pentru lectura, doar astazi am reusit sa pun ceva... am pierdut doua articole de pe desktop, fiindca am uitat sa le salvez.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
13 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Aurici, costy69, crismis, crisv, Dan&Ema, doina_c24, Eugenia55*, Michi, mireille, mishu, mprofeanu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Marea Baltică:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08712911605835 sec
    ecranul dvs: 1 x 1