ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
7 AD. + 3 COPII -- v: 10,13,16

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai — Raiul Tisita, Lepsa

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Si acest articol este insotit de acest filmulet pe care il rog pe web sa il ataseze https://www.youtube.com/watch?v=mAH6upa_P64

Asa cum spuneam in articolul anterior, rezervatia am lasat-o separat. Si iar revenim putin in trecut, m-am plimbat prin rezervatie cred ca aproape in fiecare an de cand merg acolo sau daca nu, macar pana la poarta si tot am mers. Imi pare rau ca nu am poze vechi de cand pe acolo drumul era atat de bun incat puteai merge cu masina, acum sa nu credeti ca din comoditate am spus asta, deoarece am mers mult pe jos, insa acolo in mijloc de rezervatie, era o cabana in care privilegiatii trageau niste petreceri de pomina (doar am auzit, nu am si participat) si nu erau sa se deplaseze prea mult pe jos. Este un loc pe care l-am vazut transformandu-se mult si ma gandesc ca daca nu vor interveni sa mai aranjeze locurile va exista un moment in care acele trasee vor deveni istorie.

Dar cum ajungeti aici, foarte simplu, daca veniti dinspre Focsani, dupa cascada la cateva sute de metri se face un pod pe stanga ce traverseaza raul Putna, daca veniti dinspre Targu Secuiesc dupa ce ati iesit din Lepsa podul este (logic) pe dreapta.

La capatul podului exista un marcaj care va trimite spre rezervatie (in dreapta) si la capatul catorva sute de metri ati ajuns la intrare.

Aici platim o taxa de 3 lei de persoana si pe sub niste porti de lemn patrundem in rezervatie. Inca de la intrare aflam ce putem vedea pe aici, astfel avem (asa ne spun panourile):

- animale: lupi, ursi, capra neagra, ras, diverse specii de pesti si totodata atentionarea asupra speciilor ocrotite

- diferite tipuri de pomi si plante

Acum ce sa spun am dat o data peste urmele de urs (pe vremea cand mergeam mult mai mult pe acest traseu, si zona inca nu era asa de cunoscuta, intr-unul dintre tunelurile mai mici prin care am trecut), am vazut in rau pastravi o minunatie, si am vazut pe creste capre negre, cu ocazia diferitelor vizite pe acolo. Nu ma supar absolut de loc ca nu am vazut ursi si lupi.

Si tot ca o paranteza, intre casa matusei si a socrilor nu sunt cred mai mult de 100 m (cred ca sunt si mai putini) insa seara imi cam era frica pana parcurgeam aceasta distanta si intr-o seara chiar, ursul a fost foarte aproape deoarece cainii latrau urat de tot si atunci cand se mai opreau ei auzeam mormaituri.

Ziua si mai ales in weekend cand este lume multa zona pare una sigura, dar seara si pe vreme de toamna cred ca pot avea retinerile mele.

Revenind insa la rezervatie, panourile de la intrare pe langa informatia oferita privind flora si fauna pe care urmeaza sa o descoperiti au si rol de prevenire asupra eventualelor aparitii, insa daca mergeti intr-o frumoasa zi de weekend cand lumea pare ca a iesit la plimbare pe bulevard nu cred ca aveti sansa de a vedea vreunul dintre animalele mentionate. Poate doar rasul sa-si faca aparitia… daca spune careva vreo poanta buna 

La intrarea in rezervatie avem pe dreapta Tisita unita (formata din paraurile Tisita Mica si Tisita Mare) si aproape chiar de la inceput pe stanga un perete de stanca. Aici este foarte interesant efectul creat de piatra si apa astfel incat auzi apa in stanga ta desi ea curge in dreapta. Si aici de fiecare data ne oprim sa ascultam putin stancile. Privindu-le trecand pe langa ele ai senzatia ca te afli intr-un canion si te gandesti ce se afla in spatele acestor stanci.

A descrie frumusetile care iti ies in cale pe masura ce inaintezi in rezervatie este foarte greu pentru cineva care are in comun cu partea literara doar cititul. Mai multe veti vedea insa din poze. Si aici am o observatie, voi posta si niste poze mai vechi (din 2007 si 2011).

Drumul vreme de cateva sute de metri este foarte usor de parcurs dupa care exista portiuni care sunt mai solicitante. Noi anul acesta nu am mers foarte mult, desi cel mare mai dorea sa mearga i-am spus ca tot atata facem si inapoi si ca daca dorea mai mult nu trebuiau sa doarma pana la ora 11.00 (v-am spus ca este un aer care te trage la somn).

Traseul merge cand destul de aproape de apa, cand pe langa stanca, cand pur si simplu prin padure. Am intalnit pe traseu si persoane cu copii in carucior, este un loc in care timpul parca sta in loc, oricat de mult sau de putin ai intra in rezervatie esti in castig.

Asa cum am spus anul acesta nu am mers foarte mult si cel mai mult pe acest traseu (cu cel putin 20-25 de ani in urma) am mers pana am ajuns la cel de-al treilea tunel unde pentru ca nu eram echipati corespunzator nu am intrat, asa ca l-am depasit pe acesta si am mai mers cateva sute de metri. Cei care cunosc zona stiu cam cat am mers.

Din povestile celor care au trecut insa prin tunel (aici in zona se tin concursuri de alpinism) spun ca in partea cealalta privelistea este incantatoare si imi dau seama cum poate fi daca aici este de vis.

Aici din cele auzite de la altii a existat o cale ferata cu ajutorul careia a fost transportat lemnul si vandut in afara si cam la fel se practica si acum, strainii isi protejeaza natura in tara lor si vin si o iau pe a noastra pe nimic.

In perioada cand au fost inundatiile in zona (2005-2008) zona a avut mult de suferit insa asta nu este invatatura de minte pentru nimeni sa ocrotim ce avem.

In 2006 a fost chiar un moment destul de neplacut (drumul inca nu era largit) cand pe drumul principal care facea legatura Focsani-Targu Secuiesc un bolovan desprins din munte a blocat tunelul de pe sosea astfel incat aproape 2 saptamani acel drum a fost blocat, am pus poza aceasta in articolul anterior.

Pe drum ne-am ostoit setea cu apa de izvor, rece si buna, fara nitrati sau clor, eventual alte adaosuri naturale, apa filtrata doar de pietricelele peste care trecea, insa apreciata de toti de la mic la mare.

Am cules si mure si nu ne-am luat la intrecere cu ursul, fiecare cu partea lui.

Este greu sa descrii in cuvinte aceasta zona deoarece si daca as fi cea mai maiastra la scris si tot nu as putea reda frumusetea acestor locuri astfel incat voi lasa cel mai mult pozele sa vorbeasca.

Daca vreti insa sa patrundeti cat mai mult in interiorul rezervatiei ganditi-va ca acelasi drum il faceti si la intoarcere, insa cu cat avansati mai mult peisajul este si mai frumos. Si daca aveti noroc (de preferat in timpul saptamanii) o sa intalniti si capre negre. Noi am intalnit de cateva ori (mai ales cand am fost in rezervatie in timpul saptamanii) si am apucat chiar sa facem si poze si o sa le vedeti.

Este insa un loc care isi arata frumusestea indiferent de anotimp.

Cam asta a fost Rezervatia Tisita, eposodul viitor vine cu noi povesti insa si tot din zona.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 26.09.16 15:42:31
Validat / Publicat: 26.09.16 21:09:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în LEPȘA.

VIZUALIZĂRI: 2016 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Rezervatia Tisita 2011-copiii erau ceva mai mici
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.09.16 21:09:04]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Rezervația naturală Cheile Tișiței, LEPȘA" (deja existentă pe sait)

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio
[26.09.16 21:24:06]
»

@mishu:

Am reusit si eu primul vot la un articol scris de tine. Citit pe fuga, ca si anteriorul despre Lepsa - recunosc ca nu am fost la Lepsa, de cate ori se ivea ocazia, aparea si stavila. Dar promit studiu amanuntit la poze si recitit articole, poate-mi porti noroc la viitoarea planificare prin zona.

Oricum imi voi aminti de tine zilele urmatoare, trec pe langa sau prin orasul tau inrudit "prin lege", cum zic englezii.

O saptamana frumoasa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[26.09.16 21:43:57]
»

@elviramvio: Multumesc frumos pentru vizita si vot si spun cu toata convingerea: Merita sa mergi acolo.

Imimpare rau insa ca juniorul a fost mai zgarcit cu filmarea aici, dar poate asa voi convinge mai multi sa mearga acolo si sa vada acele frumuseti.

Michi
[26.09.16 21:58:15]
»

Am fost şi noi acum doi ani în cadrul unui tur în ţinutul Vrancei. Am dormit chiar la Lepşa. Mi-a plăcut mult reviewul şi încă odată te admir pentru talentul şi uşurinţa cu care scrii.

mishuAUTOR REVIEW
[26.09.16 22:41:40]
»

@Michi: Multumesc foarte frumos pentru vizita si aprecieri. O zona minunata tocmai buna pentru incarcat bateriile.

Cdia
[27.09.16 06:59:34]
»

Frumos articol!

Un vot dis de dimineaţă, după ce m-am chinuit de 4 ori să postez ecoul. Tastatura îmi face figuri, de fapt touchpadul...

Superba zona, merg şi eu măcar la 2 ani, la un concurs în Tabăra Gălăciuc.

Poate am să reuşesc să postez cândva un review, să povestesc cum ne-am fi dorit să vedem capre negre, dar singurul domn pe care l-am întâlnit a fost... Ursul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[27.09.16 08:11:44]
»

@Cdia: Multumesc frumos pentru aprecieri, capritele se lasa mai greu la pozat , dar mai incearca daca tot ajungi pe acolo frecvent si data viitoare te astept cu impresii.

Sunt convinsa ca ne poti spune multe si cred ca de la tabara ati fost in diverse plimbari.

Eu in tabara am intrat o singura data, in extrasezon cum s-ar spune si nu era nimeni pe acolo asa ca doar am privit locurile cum s-ar spune.

NAZARICA
[27.09.16 20:09:44]
»

@mishu Multumesc pentru frumoasa drumetie oferita. Pentru apele limpezi-curgatoare, dar mai ales pentru voiosia si buna-dispozitie din articol!

mishuAUTOR REVIEW
[04.10.16 16:36:44]
»

@NAZARICA: Multumesc frumos pentru aprecieri, e o zona minunata care merita sa fie umblata.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cdia, elviramvio, Michi, mishu, NAZARICA
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația naturală Cheile Tișiței:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.087749004364014 sec
    ecranul dvs: 1 x 1