ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.09.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.03.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 28 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Cateva repere mai putin cunoscute

TIPĂREȘTE

- Punta de Teno. Punctul cel mai vestic al insulei, la capatul caruia se afla un mic promontoriu cu un far, locatie vizitata de amatorii de peisaje deosebite si cei cu multa adrenalina in sange. De ce: drumul de acces la Faro/Punta de Teno are doua variante: una pedestra si una auto. Pentru cea pedestra, traseul masoara 10 km si se porneste din satucul los Bailaderos, Parque Rural de Teno.

Din sat exista un drum auto ingust, asfaltat, dar care a vazut si zile mai bune (in iulie 2016 intrase in reabilitare) pe care puteti parcurge cei 3 km pana unde incepe poteca (sendero) spre Teno Alto si Faro de Teno. De aici, indicatorul arata 10 km, insa trebuie luat in calcul ca sunt dus-intors, deci trebuie ceva antrenament. Echipament obligatoriu: aparat foto (peisajele sunt de vis), incaltari de munte/drumetie (nu slapi, papuci sau sandale), apa, mancare, cateva batoane energizante, un bat de drumetii (nu-i stiu denumirea oficiala) si o bluza mai groasa in rucsac, intrucat aici vremea se poate schimba oricand si o ploaie sau o rafala de vant apar pe neasteptate.

A doua varianta, cea rutiera, a functionat pana in iulie 2016 (nu stiu cand vor redeschide drumul si veti vedea, in continuare, de ce). Din oraselul Buenavista del Norte se strecoara o panglica de asfalt, aruncata pe buza unor prapastii deasupra carora vantul alearga nebun, pe sub stanci abia suspendate, deasupra valurilor zbuciumate aflate la cateva zeci de metri dedesubt, o zona unde intalnim natura in cea mai salbatica forma a sa.

Acest drum a fost deschis si inchis in repetate randuri, fiind considerat, alaturi de plaja Roques de Benijo, una din cele mai periculoase locatii din Tenerife. In iulie 2016 o portiune de cativa metri din aceasta sosea abia reabilitata s-a surpat, lasand pentru aproape 24 de ore peste 100 de turisti si vreo 40 de masini pe campia de langa far. N-a patit nimeni nimic, insa a durat ceva vreme pana au reusit cei de la Fortele de Urgenta sa scoata de acolo toti oamenii. Masinile, cred ca asteapta inca repararea drumului :)

O a treia varianta sa vedeti farul din Teno este sa luati o excursie pe apa din Los Gigantes. In aproximativ 3 ore o sa vedeti vreo 4 blue caves, delfini, Faro de Teno si o sa faceti si o baie pe cinste in apele turcoaz ale Atlanticului.

- Plaja Roques de Benijo. Din capitala Santa Cruz de Tenerife urmati drumul spre Taganana, iar de acolo, tot inainte, peste 5-6 km ajungeti in satul Benijo. Aici, sunt vreo 3 terase unele langa altele, iar din curtea uneia dintre ele coboara cele cateva zeci de scari pana la plaja.

Nisipul este negru si deosebit de fin, iar coltii de roca care tasnesc spre cer chiar in buza plajei sunt un fundal minunat pentru fotografiile de vacanta. Insasi structura plajei este interesanta, intr-un colt apa este mica, cu ochiuri de apa limpede care nu depasesc glezna, ideal pentru balaceala.

Dincolo de aceasta oaza de balaceala sunt valuri inspumate si inalte, raiul surferilor care populeaza aceasta plaja. Pericolul cel mare este dat de curentii foarte puternici de aici, daca faci un pas gresit si nu esti un inotator bun, ai cam toate sansele sa apari la stiri ca eroul principal al unei operatiuni de salvare.

Am vizitat aceasta plaja de 3 ori: de fiecare data am vazut cupluri de miri veniti aici pentru pozele de nunta, voalul alb de mireasa fluturand peste apele inspumate…

- Noaptea pe Teide. Daca vreti sa vedeti Calea Lactee in toata splendoarea ei, asa cum o gasim in imaginile de pe National Geographic, urcati pe Teide dupa miezul noptii, intr-o noapte fara luna si pregatiti-va sa fiti uimiti. Multi turisti si astronomi amatori aleg acest tip de excursie, oferit atat organizat (nenumarate autocare opresc in noptile de vara in parcarea de la Telecabina sau la Roques de Garcia) ori pe cont propriu.

Nu uitati ca pe Teide mai bate si vantul, asa ca o bluza mai groasa si un pantalon lung sunt oricand binevenite.

- Accesul in varful vulcanului Teide. Cine vrea sa se aventureze pana la crater, trebuie sa stie ca telecabina urca doar pana la un platou de observatie. De aici mai sunt cateva sute de metri si o poteca prafuita care serpuieste usor, spre varf.

Accesul se permite doar in grupuri organizate, fie cu rezervare prealabila pe site-ul reservasparquesnacionales ... &cen=2&act=%201 (unde, vara, nu veti gasi loc nici daca va dati de trei ori peste cap ca zmeul din poveste) sau, faceti o rezervare la cabana Altavista (e un fel de refugiu, cu spatii pentru dormit, toaleta si dotari pentru incalzit mancarea, insa nu are nici un fel de restaurant, toata lumea isi aduce proviziile proprii) si, de aici, dimineata la ora 5 se porneste spre varful vulcanului Teide pentru a observa rasaritul soarelui, fara a mai fi nevoie de permisul de pe site-ul de mai sus.

Pentru Altavista va trebuie imbracaminte groasa de munte, pentru ca noaptea temperaturile pot scadea spre zero si nici dimineata devreme nu e prea cald. De asemenea, bocanci de drumetie si bat pentru sprijin. Daca prindeti o dimineata fara nori, la rasarit veti vedea umbra vulcanului Teide proiectata, in forma de piramida perfecta, deasupra oceanului (aceasta este cea mai mare umbra a unui obiect de pe Pamant proiectata deasupra marii).

- Restaurantul “Casa Africa” in Taganana: daca va place pestele, fara a avea pretentia unui loc de fite, aici trebuie sa veniti. Pe malul oceanului, vis-à-vis de mica plaja de surferi din Taganana, Casa Africa serveste zilnic sute de pofticiosi: toate natiile de peste care pot fi gasite in oceanul Atlantic, caracatita, langustine, creveti si deliciosii cartofi canarieni fac faima acestui loc. Spre orele pranzului veti avea, cu siguranta, probleme in a gasi o masa libera (desi localul cred ca are peste 80 de mese, atat in interior, cat si pe terasa), insa merita incercat.

- Zborul cu parapanta. Pentru cei nelinistiti, ca mine, carora simplul zbor cu parasuta de pe barca de viteza nu le mai este suficient, in Tenerife veti gasi paragliding. Din Ifonche, la peste 1000 de metri altitudine, puteti sa va testati curajul in cinci pasi.

Un zbor cu parapanta, obligatoriu cu instructor, incepe cam asa: echipat, montat camera GoPro, mergem pe platoul de avant si aici mai aveti timp sa faceti cinci pasi, la al saselea, deja esti in aer, deasupra haului, plutind peste intinderea albastra de dedesubt.

Zborul dureaza cam 20 de minute si aterizarea se face in La Caleta, langa Playa del Duque. Senzatia: la inceput, ca aceea cand avionul intalneste un gol de aer, insa, dupa cateva momente, realizezi ca esti mai liber decat vei fi vreodata in viata: doar tu si pasarile cerului, plutind dus de curenti, sperand ca intructorul stie ce face :))))) cand roteste parapanta pe cursul curentilor de aer… Viva la vida loca, cum zicea candva Ricky Martin.

- Cueva del Viento. Cel mai larg tub de lava din Europa si unul dintre cele mai mari din lume se afla aici, in Icod de los Vinos.

Aceasta ciudatenie a naturii, despre care am povestit pe larg din excursia mea de acum doi ani, te poarta in adancul pamantului, pe urmele raurilor de lava care, cu multe mii de ani in urma, au dat nastere Insulei Eternei Primaveri. Este extrem de educativ, mai ales pentru cei pasionati de geologie, intrucat ghidul explica pe larg tipurile de lava, modul de formare a acesteia, descrie tipurile de eruptii vulcanice… sincer, la un moment dat, chiar ma gandeam ca Teide este un vulcan activ, oare cum ar fi fost sa vad o luminita lucind undeva in spate, prin galeria pe unde treceam, poate sa simt cum se incalzeste brusc aerul la apropierea unui suvoi de lava… Glumesc, ultima data cand El Teide a aruncat lava a fost prin 1800, insa, dupa cum spun specialistii, el este un vulcan activ si poate erupe oricand.

- Parque de las Aquilas sau Jungle Park (in flyerele englezesti) … daca in toate povestile despre Tenerife gasesti Siam Park si Loro Parque, de nici numai are rost sa povestim despre ele, pentru pasionatii de natura si, in special, de vulturi, la iesirea din oraselul Arona spre Vilaflor (traseul de Teide) se gaseste acest parc tematic amenajat ca o jungla in mijlocul podisului de lava.

Intrarea era vreo 25 de euro la adulti si, cred, ca 17 euro pentru copii, insa, pe langa diferitele specii de animale si pasari pe care le gasim aici intr-un habitat care aduce cat se poate de mult cu o padure tropical, in mijloc se gaseste un amfiteatru incapator unde, din ora in ora, au loc spectacole cu diverse specii de pasari de prada.

Incepand cu soimul de vanatoare si terminand cu marele condor al continentului sud-american, cu o deschidere a aripilor de peste 3 metri, pasarile plutesc deasupra amfiteatrului, dirijate de dresori, dupa ce, minute bune, plutesc in inaltul cerului cat sa te faca sa te intrebi daca vor mai cobori vreodata de acolo.

In afara de aceste specii de pasari care dau si numele parcului, tot aici gasim tigri albi, leoparzi, mai multe specii de maimute, lame, crocodili; in alt amiteatru sunt organizate spectacole cu papagali colorati, spre deliciul copiilor.

 

-In incheiere, as vrea sa dau un sfat celor care vor avea timpul si posibilitatea sa petreaca ceva mai mult timp ca turisti in aceasta insula: pentru a beneficia de reduceri (cam de 50%) la intrarile la unele obiective mai scumpe (gen Siam Park, Loro Parque, Cueva del Viento, telecabina care urca pe Teide), va sfatuiesc sa mergeti la Comisariatul de Politie din Playa de las Americas si sa solicitati NIE (este un fel de inregistrare de sedere temporara, anterior dobandirii rezidentei in Tenerife). Documentul este valabil 3 luni si pentru a-l obtine va trebuie o copie dupa pasaport si plata unei taxe de 10 euro la o banca din Tenerife (gen Caixa).

De la politie va da doua formulare: o cerere tip si un document de plata a taxei pe care este deja trecuta suma pe care o aveti de achitat. Odata ce aveti toate documentele cerute (copie pasaport, dovada platii taxei si cererea completata), mai aveti de facut un singur drum la acelasi Comisariat, de dimineata (anterior orei 8.30, se atribuie doar 94 de numere de ordine pe zi) si primiti documentul de loc. Pe noi, ne-a scutit de multe cheltuieli suplimentare.

PS: pozele 15-23 nu imi apartin, sunt luate de pe net, insa descriu cel mai bine ceea ce am vazut noi in acele locatii.

Vacante frumoase va doresc.


[fb]
---
Trimis de Kyandra in 14.09.16 19:06:54
Validat / Publicat: 14.09.16 20:02:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 5867 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Kyandra); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Roques de Benijo vazuta de sus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40250 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.09.16 08:58:44]
»

Mutat în rubrica "Sfaturi utile pentru o vacanţă reuşită, TENERIFE" (nou-creată pe sait)

calatorul
[16.09.16 14:46:49]
»

Multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, ca si pentru pozele convingatoare. Felicitari pentru frumoasa vacanta petrecuta, alegeri inspirate si vacante frumoase in continuare!

GETIR
[29.09.16 13:10:16]
»

@Kyandra: Buna, intentionez sa merg la anul in Tenerife si as vrea sa stiu daca ai avut nevoie de contract de inchiriere pentru NIE sau cont bancar?

KyandraAUTOR REVIEW
[29.09.16 14:08:49]
»

Nu, pentru NIE aveti nevoie doar de copie CI sau pasaport si plata taxei de 10 euro la banca, conform formularului pe care il primiti la comisariatul de politie.

GETIR
[29.09.16 14:46:53]
»

@Kyandra:Sa inteleg ca ati fost in 2016?

GETIR
[29.09.16 15:18:55]
»

@Kyandra: si inca o intrebare trebuie pasaport, nu merge cu cartea de identitate?

KyandraAUTOR REVIEW
[29.09.16 15:47:10]
»

In 2016???? se poate fie cu CI, fie cu pasaport.

mishu
[06.10.16 11:29:35]
»

@Kyandra: Minunat totul, fara cuvinte, felicitari, votat cu mare placere.

xoberus
[10.10.16 19:13:47]
»

NIE???

mishu
[10.10.16 20:22:59]
»

@xoberus: NIE este un numar specific pentru Spania (m-am lovit de acest lucru cand am vrut sa achizitionez on line bilete pentru PortAventura) si inseamna Número de Identidad de Extranjero

vezi aici https://en. wikipedia.org/wiki/NIE_Number

Yersinia Pestis
[29.11.16 11:10:53]
»

Am citit, ăsta nu-i review, ăsta e DEX-ul excursiilor în Tenerife!

Locuri tare frumoase și bine explicat, motiv pentru care am votat un ”Foarte Util” din toată convingerea.

flodo
[03.09.17 17:33:53]
»

Cel mai bun rewiew pe care l-am citit pana acum pe acest site.

DIANA2006
[01.04.18 17:28:09]
»

Stii cumva care este programul de lucru pentru obtinerea NIE si daca este nevoie si de justificarea ca detinem o suma de bani in cont?

KyandraAUTOR REVIEW
[01.04.18 17:56:50]
»

Pt NIE va recomand sa fiti la 7.30 in fata comisariatului de politie din Las Americas. Se distribuie zilnic un nr. limitat de bonuri de ordine si e coada. Pt NIA alba (initiala), nu tb justificare financiara, pt cea verde, va tb fie contract de munca, fie extras de cont cu 5000 euro. NIE alba e suficienta pt reducerile la obiectivele turistice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DIANA2006
[01.04.18 18:47:28]
»

Multumesc!

Sambata lucreaza?

KyandraAUTOR REVIEW
[01.04.18 18:55:04]
»

Nu. De luni pana vineri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DIANA2006, flodo, GETIR, Kyandra, mishu, nita68, xoberus, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂSfaturi utile pentru vacanța în Tenerife:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046231985092163 sec
    ecranul dvs: 1 x 1