ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastirea Strahov - Praga

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am vizitat castelul Hradcanz, următorul obiectiv spre care ne-am îndreptat a fost Mănăstirea Strahov. De la castel până la mănăstire distanţa este de vreo 500 de metri. Drumul între aceste două obiective este plin de clădiri instorice, cum ar fi palatul Schwarzberg, paltul Toscan, paltul cernin şi altele.

Am ajuns în curtea mănăstiri Strahov. Între zidurile se află Bazilica Sfintei Fecioare Maria, o clădire care adăposteşte Biblioteca mănăstirii şi o clădire care găzduieşte Galeriile de artă.

Istoria acestei mănăstiri începe prin anul 1138, când întorcându-se dintr-un pelerinaj efectuat în Ţara Sfântă, episcopul Jindrich Zdik, a avut ideea construirii unei mănăstiri în Praga. Cu ajutorul conducătorilor oraşului, mănăstirea a fost construită pe dealul Petrin într-un loc denumit Strahov. La început a fost construită o biserică din lemn, apoi în anul 1149 a fost construită, din piatră o biserică cu cor. După finalizarea construcţiei acestei biserici au fost construite şi alte clădiri anexe din piatră în incinta mănăstirii, aceste construcţii au fost gata în 1182. Din nefericire întregul complex a fost distrus de un incendiu în anul 1258. După a cest incendiu a urmat o lungă perioadă de declin care a durat câteva secole până în anul 1586. Atunci a fost ales ca stareţ, Strahov, acesta începe reconstruirea mănăstirii. A început cu biserica dărăpănată, apoi cu atelierele din curte, a extins suprafaţa manăstirii prin construirea unor grădini.

La sfârşitul Războiului de 30 de ani (1618-1648), mănăstirea a fost atacată de către regimente ale armatei suedeze. Atunci au fost furate mai multe obiecte preţioase, precum şi manuscrise şi cărţi tipărite din biblioteca mănăstirii. La sfărşitul acestui război, mănăstirea este reconstruită, lucrrile terminându-se în anul 1679.

Se pare că Războaiele au fost inamicul numărul 1 al acestei mănăstiri, deoarece în anul 1742 întreg complexul a fost grav deteriorat în urma bombardamentelor armatei franceze care au atacat Praga. După acest episod structurile medievale originale au fost înlocuite cu alte construcţii în stil baroc care au rezistat în mare măsură până astazi.

Între 1950 şi 1989 activitate monahală la această mănăstire este oprită de către comunişti, dar după 1989 a redevenit loc de rugăciune şi tot atunci a început un amplu proces de reconstrucţie şi renovare care nu s-a încheiat nici astăzi.

Primul obiectiv pe care am dorit să-l vizităm a fost biserica mănăstirii, dar fiind o zi de duminică în biserică se ţinea slujbă iar accesul turiştilor era interzis. Ne-am mulţumit să privim biserica din exterior.

Biserica are hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost construită ca o basilică romană cu o lungime de 56 metri şi o lăţime de 22 metri. După încendiul din din 1258 a fost reconstruită în stil gotic. A cestă construcţie a rezistat până în 1742 când a fost grav avariată de bombardamentele francezilor care atacau Praga. Reconstrucţia biserici s-a făcut sub îndrumarea arhitectului italian Anselmo Lurgo. Acesta a reconstruit biserica în stil baroc, cu o navă de 63 de metri lungime, 10 metri lăţime şi 16 metri înălţime. Aceasta se termină cu o absidă în care se află altarul principal al bisericii. De altfel în interiorul bisericii se găsesc 10 altare închinate dedicate Naşterii Domnului, Sfântului Nepomuk, Mariei Magdalena, Sf. Paul, Sf. Ana şi alţi. În biserică se află o orgă construită în anul 1774 la care se spune că în anul 1787 a cântat şi Mozart.

După ce am admirat biserica ne-am îndreptat spre altă clădire din curte. Aici am gasit clădirea care găzduieşte Galeriile de Artă. Aici am achitat biletul de intrare care a avut valoarea de 80 coroane apoximativ 13 lei de persoană. Galeriile de artă ocupă o clădire ridicată pe două nivele şi cu o curte interioară mare în mijlocul căreia se află unbazin în care înoată nişte peşti frumoşi. Bazinul este alimentat cu apă din vechile izvoare ale mănăstirii. Acestă clădire a fost construită între 1750 şi 1753 după planurile sălii originale bombardata de către francezi.

Pătrundem în interior şi înaintăm pe un coridor lung de vreo 40 de metri a cărui perete este chioplit în calcar. La capătul acestui coridor se află o cruce mare pe care este răstignit Isus, iar la baza crucii se află trei statui. Pe următorul coridor, se află o expozitie cu pictură mai mult sau mai puţin religioasă dar destul de interesantă. Pătrundem într-o sală, aici se află o machetă la scara 1:100 a întregului complex monahal. Am admitat-o este foarte frumoasă. În următoarea sală sunt expuse tablori vechi unele în foarte mari, majoritatea au temă religioasă. Aici pe un ecran rulează şi un filmuleţ despre istoria acestei mănăstiri. Mergem mai departe şi dăm de o cameră unde patru manechini îmbracaţi în preoţi poartă pe umeri un sicriu aurit. Mergând mai departe dăm de o sală unde poţi spune că este nava unei biserici. Bolta acestei săli este decorată cu o frescă care are ca temă „Sărbătoarea cerească a celor drepţi”, această frescă datează din 1743-1745. Într-o sală putem spune că este amenajată chiar o biserică în toată regula, cu un altar la baza căruia se află un manechin care reprezintă moştele unui sfănt

După ce am expoarat parterul, am urcat la etajul clădirii, aici pe intreg coridorul se afla o expoziţie de pictură foarte interesantă la care am zăbovit mult timp şi la care ne-a fost interzis fotografiatul.

Dacă veţi vizita Praga treceţi şi pe la acestă mănăstire. Datele tehnice despre mănăstire sunt preluate de pe situl acesteia.

Vă doresc vacanţe plăcute.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 30.08.16 09:09:28
Validat / Publicat: 30.08.16 10:17:07

VIZUALIZĂRI: 5535 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 in curtea manastirii Strahov
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

mishu
[30.08.16 10:23:44]
»

@zlatna: Am prins primul vot pentru un articol foarte placut despre un loc de meditatie si relaxare. La Praga inca nu am ajuns insa asa cum spun si alti useri, este pe lista scurta de vizitat.

In mod sigur insa atunci cand voi ajunge acolo nu voi ocoli acest loc.

Totul pare atat de linistit ca ai senzatia ca nu este nimeni pe acolo.

Felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[30.08.16 11:00:47]
»

@zlatna:

Frumoasa vacanta a fost anul acesta, Praga este superba si foarte curata. Nu sunt sigura, de aceea poate ma corectezi, P11 cred ca este o alta statuie a Sf. Nepomuk, praghezii sunt foarte legati de memoria lui si tot acolo la Praga stiu ca-i este si mormantul. Are si la noi in tara multe reprezentari, una chiar la... Zlatna. Stii ca atunci cand a fost deshumat limba lui, se zice, a fost descoperita intacta, el fiind martirizat ca pastrator al tainei spovedaniei; legenda este lunga, am citit-o cand cu ultima vizita la Castelul Corvinilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[30.08.16 15:06:04]
»

@mishu: Multumesc pentru primul vot. Cand o sa ajungeti in Praga (sunt sigur ca o sa ajungeti), treceti si pe la aceasta manastire, este foarte frumoasa.

zlatnaAUTOR REVIEW
[30.08.16 15:10:42]
»

@elviramvio: Nu stiu sigur daca in aceea poza este sfantul Nepomuk. Mormantul sau din Praga se afla in interiorul biserici sf. Vitus, din interiorul castelului Hradcany. In Zlatna din pacate nu mai este statuia sfantului, a ramas doar soclul, nu stiu cauza dar cand o sa merg acasa la parinti o sa ma interesez. Tin minte, ca in copilarie, am vazut pe acel soclu o statuie. Soclul cu pricina se afla langa biserica Catolica din centrul orasului.

ANILU
[30.08.16 15:10:57]
»

@zlatna: Am prins si eu SB pentru un obiectiv pe care tu ne recomanzi să-l vizităm dacă ajungem la Praga.

Toate articolele tale din sejurul vostru la Praga cu prezentarea obiectivelor turistice, restaurantele dar şi locaţiile de cazare sunt nişte minighiduri de luat în seamă pentru o călătorie la Praga.

Felicitări pentru sejurul de la Praga şi toate articolele scrise şi dacă mai ai să ne mai spui şi nouă.

Toate cele bune.

elviramvio
[30.08.16 15:23:12]
»

@zlatna:

Chiar te rog sa afli cand mergi acasa. Am tot citit de cand am aflat ca are statui in toate provinciile romanesti si asa am aflat multe despre sfantul acesta, chiar si legende si sunt destule. Tot asa am aflat si de biserica din Zlatna ca are hramul lui dar nu sunt sigura.

Multumesc pentru raspuns, o zi frumoasa!

zlatnaAUTOR REVIEW
[30.08.16 15:26:05]
»

@ANILU: Va multumesc pentru vot si aprecieri, nu stiu daca articolele despre Praga sunt chiar niste minighiduri, dar eu incerc sa redau in ele informatii care sa ajute pe cei care doresc sa viziteze locurile despre care scriu.

Vacanta in Praga am inceput sa o pregatim din octombrie anul trecut si am cautat articole din care sa-mi extrag informatii (si am gasit multe) de care aveam nevoie, dar poate aveam nevoie de altele, de exemplu locuri unde putem parca si pretul acestora nu am prea gasit (am avut noroc cu colegul @VIVO, care lucreaza in Praga si mi-a oferit multe informatii).

zlatnaAUTOR REVIEW
[30.08.16 15:46:05]
»

@elviramvio: Hramul bisericii din Zlatna poarta numele Sfantului Nepomuk, de asta sunt sigur, restul informatilor cat de curand.

O zi frumoasa va doresc si eu.

elviramvio
[30.08.16 16:09:37]
»

@zlatna:

Multumesc.

Radu Tudoran
[30.08.16 19:20:03]
»

Am vizitat manastirea acum cinci ani, cand am fost la Praga. Atunci am fost incantat, dar acum cand am revazut pozele (pozele mele) nu mai sunt extaziat. Totusi nu este un obiectiv care sa fie ocolit.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, elviramvio, mishu, Radu Tudoran, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.51355981826782 sec
    ecranul dvs: 1 x 1