ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.03.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    JUN-2009
    DURATA: 1 zile
    team-building

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Sucevita - Mandra manastire

    TIPĂREȘTE

    Mini vacanta de anul trecut din vara a fost o placuta imbinare intre placut si util. Intr-un frumos tur de forta am trecut prin Maramures, prin Bucovina si prin Moldova. A fost placut, gasca vesela si am revazut locuri frumoase, pe care mi le aminteam cu drag din copilarie, caci batusem tara in lung si in lat cu parintii in vremurile in care “ afara” insemna doar URSS, si in rest ne bucuram de frumusetile patriei. Asadar uite-ma ajunsa in nord, la doi pasi de Radauti, intr-o frumoasa zona de munte, la Manastirea Sucevita.

    Manastirea este in incinta unui zid de piatra a carui rost era sa apere lacasul sfant de turcii care la acea vreme, incercau sa cucereasca tot ce le iesea in cale. Ziduri lungi de aproximativ o suta de metri si grosi de circa trei, au aparat manstirea si au rezistat pana in ziua de azi. De jur imprejurul patratului ce reprezinta zidul, sunt cinci turnuri de paza bine intarite. Fiecare turn are alta forma.

    Am intrat in incinta manastirii, (dupa ce am achitat taxa de intrate si dreptul de a fotografia doar la exteriorul bisericii si in curte) printr-o poarta boltita si am avut parte de o mare incantare. Zidul este galbui, de culoarea pietrei din care e facut si contrasta cu verdele gradinii, mai bine spus al ierbii ce acopera toata gradina. Am mers prin toata gradina manastirii, gasind astfel un bun motiv sa mai prelungesc un pic sederea aici, stiind ca nu ajung prea des in zona.

    Manastirea are cam cinci sute de ani, si a fost ridicata la porunca fratilor Movila. Biserica din incinta manastirii este frumos pictata atat la interior cat si la exterior, dupa modelul bisericilor din timpul lui Stefan cel Mare. Din toate bisericile moldovenesti pictate, pe Sucevita sunt cele mai multe figuri de sfinti si cele mai multe scene religioase. Ce am remarcat, a fost ca toti acesti sfinti sunt pictati intr-un “ oval, ca o mica rama de tablou”, lucru care m-a dus cu gandul la cartusele antice egiptene, in care erau trecute doar numele faraonilor (singurii pamanteni inruditi cu zeii). Am spus acest lucru unei calugarite, care din pacate nu stia cum stat treaba la egipteni, asa ca nu m-a putut lamuri in privinta acestei asemanari izbitoare pentru mine.

    Este o manastire de calugarite, care in afara de rugaciunile pe care le ridica zilnic catre cer, se ocupa cu restaurarea icoanelor, in cele doua ateliere ale manastirii. Am aflat de la ele ca nu au fost la scoli de arta, ci au invatat mestesugul de la alti pictori iconari, pe care periodic ii gazduiesc, pentru a le fi profesorii.

    In interiorul manastirii i-am vazut pictati pe fratii Movila. Un loc important este ocupat de o fresca ce reprezinta viata lui Isus. In manastire au fost ingropatii ctitorii ei, iar pietrele funerare de pe morminte (lespezile mormintelor) sunt frumos sculptate in marmura romaneasca (asa s-a exprimat o calugarita, cred ca este vorba de marmura de Ruschita, caci alt loc nu cunosc la noi, de unde sa se extraga marmura).

    In fosta sala de consiliu, acum este un muzeu unde am vazut expuse carti si icoane vechi, de mare valoare artistica si istorica si broderii lucrate cu fir de aur si argint din vremea fratilor Movila. Exista si o legenda (nu stiu cat de veche, dar pe care oricum nu am crezut-o) care spune ca o femeie a carat timp de treizeci de ani cu caruta, piatra de rau pentru ridicarea manastirii. Dar pe o plancarda scria perioada in care a fost ridicata (nu retin exact) si care sigur nu era atat de lunga; parca doar zece ani a durat constructia.

    Am plecat cu parerea de rau ca las in urma un loc atat de curat si de pasnic, in care sunt constienta ca din cauza distantei de casa si a vietii de zi cu zi, nu voi reusi sa ajung prea curand sa revin… dar cu bucurie in suflet ca inca arata bine, si multi se pot inca bucura sa o viziteze. Maicutele pot gazdui turistii care raman peste noapte si care renunta la confortul unei camere de hotel, in schimbul unei nopti de liniste bisericeasca.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 03.03.10 22:15:33
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEVIȚA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2887 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Manastirea Sucevita - zidul exterior si unul din cele cinci turnuri care o pazesc
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 11 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    Sanziana
    [03.03.10 22:22:03]
    »

    Diaura pacat ca nu ai poposit sa gusti din mancarea simpla dar extraordinara, intocmita in totalitate din produse de productie proprie. Au o gospodarie foarte bine pusa la punct si chiar daca sunt maicute care conduc gospodaria, sunt mai ceva ca niste barbati.

    De precizat ca vis-a vis de manastire este un deal destul de abrupt in varful caruia se afla un schit, loc de rugaciune si meditatie. Nu exista drum pana acolo, trebuie sa te cateri pe deal.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [03.03.10 22:40:31]
    »

    Sunt convinsa ca maicutele se gospodaresc foarte bine si ca fac mancare buna, asa cum toate treburile si muncile grele sunt facute tot de ele. Viata la manastire nu e somn si relaxare pentru ele. Uneori e viata grea.Doar cu multa harnicie din partea lor, putem noi turistii gasi o gradina curata si frumoasa.

    babycris42*
    [03.03.10 22:58:57]
    »

    cat este taxa de intrare si pentru a fotografia manastirea?

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [03.03.10 23:01:59]
    »

    babycris , daca imi amintesc bine parca 10 lei a fost.

    Sanziana
    [03.03.10 23:02:01]
    »

    Habar nu am de taxa de intrare, de fiecare data am intrat gratuit, duminica la slujba nu se taxeaza, si oricum cred ca au un miros fin si simt care sunt localnici si care turisti

    ancamariagadea*
    [04.03.10 00:47:06]
    »

    Frumoase cuvinte! Chiar as incerca 1-2 nopti la aceasta manastire, sigur ar fi de ajutor daca vrei sa-ti mai faci ordine-n ganduri. Ai idee cat costa o noapte aici si daca poate oricine sa solicite cazare? Multumesc.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [04.03.10 07:36:50]
    »

    O noapte de cazare la o manastire este in jur de 40 lei. La vreamea cand am fost eu in zona, nu ma gandeam ca voi scrie pe acest site si prin urmare nu am fotografiat o camera, care cred ca este o chilie un pic mai maricica. Si nici informatii despre baie sau mai bine zis despre grupul sanitar nu am. Dar la cat este de curat in incinta, ma gandesc ca se asigura conditii minime de igiena.

    Sanziana
    [04.03.10 09:42:17]
    »

    Anca, cand te hotarasti da un telefon, si rezolvam cu cazarea camerele sunt simple, curatenie impecabila, perfect ptr meditatie si relaxare. Cam la toate manastirile din zona se practica tarife asemanatoare cca 50 ron /noapte.Iti recomand de asemenea Manastirea Slatina din Jud Suceava, Sihastrie din Neamt. O seara petrecuta aici insemna mult pentru suflet

    zena*
    [04.03.10 16:41:52]
    »

    Intradevar un loc mirific in care poti sta tu cu tine, sa-ti descoperi sufletul, dupa cateva zile petrecute pe aceste meleaguri intoarcerea acasa e ca o noua renastere, cu bateriile incarcate totul in jur parca se va contura in mai multa lumina.

    Pacat e ca la noi in tara nu se pune prea mult pret pe aceste locuri, nu sunt intretinute in cele mai bune conditi si nici nu se iau masuri. Felicitari pentru review!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [04.03.10 16:49:00]
    »

    Cu parere de rau, spun ca am vazut pe un perete, mazgalituri, facute de oameni necivilizati. (se vad in fotografia P12). Sau de unii care cred ca prin simplul fapt ca si-au trecut numele pe zidul unei vechi biserici, vor fi la fel de nemuritori ca si ea.

    Maicutele fac tot ce pot sa mentina curatenia, dar nu sunt jandarmi sa ii pazeasca si pedepseasca pe nesimtiti.

    biancuta
    [04.03.10 18:09:02]
    »

    Imi place foarte mult cum ai descris aceasta manastire, remarcile asupra picturilor precum si faptul ca exista o legenda. Pentru toate acestea, te punctez.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [03.08.10 12:08:38]
    »

    Biserica Mănăstirii Suceviţa a fost adăugată în patrimoniul UNESCO. Lăcaşul de cult se adaugă Bisericilor din Moldova, aflate în lista UNESCO încă din 1993, a informat Radio TRINITAS.

    Decizia de includere a Bisericii Mănăstirii Suceviţa în patrimoniul mondial a fost luată, 02 August 2010 ieri, cu ocazia reuniunii Comitetului pentru patrimoniul UNESCO care se desfăşoară, din 25 iulie până mâine, în capitala Braziliei. click aici

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    krondia*
    [03.08.10 12:16:09]
    »

    Foarte frumoasă descrierea. Nu pot decât să mă bucur pentru decizia luata si care este perfect justificata. Cred ca am sa ajung si eu in aceste locuri cat de curand. Felicitari!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ancamariagadea*, babycris42*, biancuta, Diaura*, krondia*, Sanziana, zena*
    Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sucevița:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052741050720215 sec
    ecranul dvs: 1 x 1