ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 15.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Peştera Puturosul - terapie cu iz de Iad

TIPĂREȘTE URM de aici

Este adevărat că atunci când am auzit la început despre această peşteră, numele ei nu ne-a dat pe spate ci ne-a făcut cel mult să zâmbim acru iar cei care ne spuneau despre ea n-au reuşit să ne convingă de faptul că ar trebui vizitată. Factorii decisivi, în decizia de a ne îndrepta paşii spre aceasta, au fost câteva informaţii cum că de fapt ea este utilizată în scop terapeutic, gazul din ea ameliorând şi chiar vindecând o grămadă de afecţiuni.

"Gazul?" am întrebat miraţi. "Ce gaz?" am continuat cu întrebările. "Mergeţi şi veţi vedea dar aveţi grijă să nu vă aplecaţi cu capul în gaz! " a continuat cu explicaţiile cel care până la urmă a declanşat în noi trăgaciul curiozităţii, un bătrânel care era ghid la Tinovul Mohos. Este adevărat că în perindările noastre prin ţară, dar şi prin lume, nu am întâlnit nici o peşteră cu gaz, dar un gaz de peşteră utilizat în scopuri terapeutice, de aşa ceva chiar că n-am mai auzit.

Aşa că am pornit la drum. Cazaţi fiind la Băile Tuşnad am plecat cu maşina spre Bixad şi apoi spre Balvanyos pentru că în acea zonă am aflat că este de fapt Muntele Puturosu unde este amplasată peştera şi de unde-i vine şi numele de Puturosul. De la început numele peşterii mi s-a părut ciudat - sintactic vorbind - pentru că de obicei peşterile din România au nume de genul feminin dar una din explicaţii, tot sintactic vorbind, ar fi că peştera ar fi primit mai întâi botezul în limba maghiară (budosbarlang) iar la traducere, ştiind faptul că în limba maghiară substantivele au un singur gen şi din considerente că dacă pute este bărbat şi nu femeie, a rezultat Puturosul şi nu Puturoasa.

Cu toate explicaţiile de mai sus problema numelui peşterii, dacă nu cunoşti un mic detaliu, nu este pe deplin lămurită pentru că primul lucru, la care mă gândesc când aud cuvântul "puturos", este să-l asociez cu substantivul "leneş", dar aflând că în ecuaţie intră şi un gaz am dedus logic că "puturos" se referă la miros. Toate bune şi frumoase, dar, deşi eram convis că am descifrat enigma ce înconjoară numele, urcând pe traseul spre peşteră, lovitură de teatru: pe două indicatoare am găsit două denumiri diferite ale aceluiaşi... obiectiv. Pe primul indicator scria că mergem spre "Peştera sulfatară" - indubitabil cel mai explicit iar pe al doilea indicator scria că am ajuns la "Grota sulfuroasă"! Cel puţin cele două denumiri au în comun sulful, aşa că a fost OK pentru noi iar faptul că e peşteră sau grotă, am abandonat lupta - gaură-n munte frate, ce mai!

Aşa, şi să revenim la traseu. Mergând pe drumul spre Balvanyos ajungem la intersecţia cu drumul care duce la Lacul Sfânta Ana şi la Tinovul Mohos, unde citim pe un indicator rutier că mai avem 8 kilometri până în localitatea Balvanyos. Dar, după numai 4 kilometri de drum şerpuit prin pădure, ajungem la Balvanyos Resort unde vedem un indicator care ne informează că peştera cu pricina este chiar acolo, trebuind doar să urmăm un traseu turistic marcat cu punct roşu sau punct albastru. Grozav!

Urmez indicatoarele, cu maşina evident, către peşteră şi merg până unde este maxim posibil, ceea ce înseamnă că mă opresc lângă un teren de mini-fotbal unde avea loc o partidă de fotbal foarte încinsă, dacă este să mă iau după răcnetele care veneau de pe teren. Lăsăm maşina la soare, în mica parcare a terenului, luăm o sticlă cu apă din maşină şi pornim la drum. Trecem pe lângă o mică statuie care reprezintă un picior de om probabil mărimea 120, respectiv partea de la gleznă în jos - nu vreau să scriu cuvântul care reprezintă acea parte anatomică pentru că are conotaţii sexuale, pentru unii - dar îl vedeţi în foto.

Încă de la început traseul este foarte abrupt în urcare, fiind destul de lat încât poate trece chiar şi o maşină, după aceea îngustându-se şi transformându-se în potecă precum înaintam în pădure. Dacă la început urcuşul ni se părea greu, mai încolo a devenit "ucidativ", panta încăpăţânându-se să rămână foarte înclinată iar poteca, deacuma, a devenit destul de alunecoasă datorită pietrişului de pe ea, doar câteva rădăcini ieşite din pământ întinzându-ne un "picior" de ajutor. Încă din primii zeci de metri am simţit un miros destul de nasol, ceva a ouă clocite, care ne-a făcut să ne uităm pe tălpile pantofilor dacă n-am călcat cumva în ceva "noroc" dar mai târziu am realizat că de fapt mirosul este datorat sulfului care iese din peşteră.

Ne-am bucurat pentru moment, spunând că dacă se simte deja mirosul înseamnă că peştera este undeva pe aproape. Ne-am "dezumflat" rapid când ne-am întâlnit cu un grup care cobora şi când i-am întrebat, gâfâind, cît mai avem până la peşteră, ne-au răspuns râzând: "Ohohooo! ". Oricum nu i-am crezut, în primul rând, pentru că şi eu mai fac glume din astea, cu turişti care gâfâie în urcare pe munte, spunându-le că mai au cam de 4 ori distanţa adevărată cât ar mai avea de urcat şi mă amuz după aceea de mutrele pe care le fac, asta în primul rând, şi în al doilea rând n-am crezut că peştera poate fi atât de "nespălată" încât să pută ca Armata Roşie Sovietică, de la kilometri depărtare.

Cam pe la jumătatea urcuşului ne-au apărut în cale două bănci, motiv excelent pentru a lua o pauză, adică a mai lua încă o pauză, şi de a ne hidrata organismele. Stând pe bancă şi inspirând aerul de munte amestecat cu mirosul de "Iad" mi-au venit în minte cuvintele lui Will Smith din filmul "Independence Day" când târa după el prin deşert un extraterestru învelit într-o paraşută: "... and what the hell is that smell? "

Ne tragem sufletul şi pornim mai departe. Şi urcăm, şi urcăm, câteodată ne ajutăm şi cu mâinile până când, dintr-o dată, terenul se îndreaptă şi ne oferă, din milă bag de seamă, câţiva zeci de metri mai domoli. Aerul devine tot mai puturos iar mirosul de sulf ne avertizează că suntem deja foarte aproape de peşteră. Mi se pare că tot ce se întâmplă este, din punct de vedere ecleziastic, ilogic: ca să simţim miros de sulf ar fi trebuit să coborâm - nu cred ca preoţimea timpurilor să fi făcut aşa o confuzie grosolană în poziţionarea Iadului şi a Raiului.

În sfârşit! După câţiva zeci de metri, undeva sus, deci mai avem de urcat, după nişte copaci vedem peştera, adică peşterile că din poziţia unde suntem vedem două grote. În fine, un ultim hop şi am ajuns, pe un mic platou, la baza unei stânci abrupte iar într-o parte două întrări în munte. Doar una din intrări este amenajată la intrare, cea în dreptul căreia există şi un panou de informare pe care citim istoricul peşterii dar şi cu mare atenţie, instrucţiunile de vizitare a peşterii precum şi recomandările dar şi contraindicaţiile vizitării ei.

După ce terminăm de citit ne dăm seama că este chiar periculos, dacă nu te informezi înainte de a intra în ea, pentru că există riscul de a-ţi pierde cunoştinţa, să leşini iar dacă eşti singur poţi muri, negreşit. Aşa aflăm că: "grota" are 14 metri lungime, a fost amenajată în urmă cu 120 de ani de către Apor Gabor, gazul care iese din măruntaiele pământului se numeşte gaz mofetic (mofetă - emanaţie de dioxid de carbon provenit din activităţi postvulcanice) fiind compus în proporţie de 95 % din dioxid de carbon conţinând şi hidrogen sulfurat, din peşteră ies zilnic 3.000 de metri cubi de gaz rece acest fapt clasificând-o ca fiind cea mai mare din Europa, din acest punct de vedere. Gazul iese din peşteră la nivelul solului iar sulful din gaz precipită pe pereţii laterali ai peşterii, limita superioară a grosimii stratului de gaz fiind vizibilă pe pereţi, care sunt galbeni de la sol până cam la un metru înălţime.

Tot ca atenţionare este indicat să nu ne aplecăm cu capul în stratul de gaz pentru că este foarte concentrat, irespirabil (zero oxigen) şi produce o senzaţie puternică de usturime a ochilor şi a foselor nazale. Copiilor le este strict interzis accesul. De asemenea gazul este foarte coroziv, intrând în reacţie cu tot ce este metalic, argint aur, cupru, etc., de aceea este recomandat a se lăsa la intrarea în peşteră, pe unde apucaţi pentru că nu este nimic amenajat, orice obiect metalic. Atenţie la aparatele foto şi telefoane pentru că expunerea lor la gaz le poate produce defecţiuni ireparabile!

Mai aflăm şi că gazul are efect terapeutic pentru o grămadă de afecţiuni şi pe un panou citim cum trebuie efectuată o şedinţă de tratament pentru a fi eficientă. Seamănă cumva cu o şedinţă la saună - pentru cine ştie cum se face, adică în trei reprize de 10-12 minute cu pauze de 10 minute între ele.

Privim spre peşteră şi vedem că ai acces doar vreo 6 metri după care intrarea în adâncurile ei este închisă cu un grilaj metalic. În cei 6 metri de la intrare sunt instalate două bănci, una pe dreapta şi una pe stânga, lipite de perete, bănci pe care câteva persoane stau cuminţi, în linişte, în diverse poziţii, aşteptând efectul miraculos. Lăsăm afară, pe o piatră, toate chestiile metalice inclusiv telefoanele şi aparatul foto şi pătrundem încet în peştera minune.

Ne aşezăm pe una din bănci şi în afară de mirosul nasol nu simţim nimica. Unele persoane sund desculţe, probabil că au probleme cu gleznele iar unii chiar şi-au suflecat pantalonii până peste genunchi. Stau liniştit şi privesc spre ieşirea din peşteră unde, la nivelul solului se vede gazul cum iese precum se vede căldura cum radiază vara de la nivelul asfaltului. Simt cum încep să mă încălzesc în câteva locuri pe corp şi ciudat chiar şi în zone care sunt deasupra stratului de gaz. Îmi aduc aminte că cineva spunea că organele care ţi se încălzesc primele sunt cele cu care ai probleme sau vei avea probleme cât de curând. Soţia se uită la mine şi mă întreabă: "Unde te-ai încălzit? " Iar eu îi răspund încet, încercând să nu mă audă ceilalţi oameni de pe bancă: "Lasă că-ţi spun când ajungem la hotel".

Sunt curios cum este să respir gazul aşa că aplec încet capul înainte şi inspir încet. Aerul devine înţepător şi încep să-mi lăcrimeze ochii şi n-am trecut încă de limita superioară galbenă. Las capul brusc sub linia galbenă şi simt că nu mai am aer iar ochii şi nările încep să usture de parcă mi-aş fi băgat capul într-un castron cu zeamă de ardei iute. Mă ridic instinctiv în picioare. "Nu aşa! " îmi spune o doamnă care stătea lângă mine. "Faceţi ca mine" îmi spune şi se prinde cu mâna de nas, închide ochii, apleacă în jos capul şi începe să clipească des. Se ridică şi-mi spune: "Aşa vă curăţaţi ochii". Fac exact cum m-a învăţat femeia iar senzaţia este grozavă - chiar simt cum se curăţă ochii.

Habar n-avem cât timp a trecut de când am intrat în peşteră dar aud o alarmă de ceas, de undeva din afară iar una din persoane se ridică şi iese. Mă deştept imediat. La următoarea tură îmi programez telefonul să sune peste 12 minute. Cap să ai că minte-ţi vine! Repetăm experienţa de trei ori, aşa cum scrie pe tăblie, la fiecare intrare pătrunzând în peşteră cu mai puţine obiecte vestimentare faţă de precedenta intrare.

Terminăm şedinţa şi ne aşezăm pe un colţ de piatră să ne tragem sufletul, "supertrataţi" şi mai deştepţi ca la sosire. Ne luăm lucrurile şi pornim la vale, spre maşină. La coborâre, cam pe la jumătatea traseului, ne întâlnim cu un grup de turişti care, în urcare, gâfâiau ca nişte locomotive şi nu mă abţin, atunci când mă întreabă cât mai au de urcat, să fac gluma mea preferată: "Ooo, nu mult, cam o oră dacă mergeţi în pas vioi sau două ore dacă mergeţi lejer! "- şi mă amuz teribil.

În coborâre întâlnim "rămăşiţe" din grupul cu care ne-am intersectat la jumătatea traseului, abandonaţii, grupuri de 2 sau 3 persoane, de regulă mai în vârstă care datorită pantei abrupte au hotărât să renunţe în a merge mai departe. Invariabil toţi ne întreabă: "Ce-i acolo sus? " şi la toţi le răspund, ca să nu-i dezamăgesc: "Aaa, o nimica toată, doar o gaură"!

Vă doresc concediu liniştit, relaxare plăcută şi distracţie maximă.

 

Lucruri de luat aminte:

- traseul până la peşteră durează cam 20 de minute;

- panta este destul de abruptă nefiind recomandată celor în vârstă şi cu probleme;

- luaţi apă cu voi;

- să aveţi încălţăminte şi haine lejere;

- gazul din peşteră este periculos, copii se pot asfixia.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Utube in 12.08.16 23:51:18
Validat / Publicat: 13.08.16 02:12:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BALVANYOS.

VIZUALIZĂRI: 7442 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

26 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Utube); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Am ajuns. Ooops! Sunt două grote.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

26 ecouri scrise, până acum

krisstinna
[13.08.16 09:36:09]
»

@Utube - Excepțional! Bravo! Am râs cu lacrimi, mulțumesc! Eram sigură, după stil, că nu puteai spune unde te-ai încălzit. Și eu aș fi răspuns la fel. Auzi, până la urmă ai rămas în costumul lui Adam? Ai simțit "vindecarea"? Sincer, nu abureli! Mulțumesc frumos!

PS: pozele sunt frumoase, voi sunteți drăguți, dar sunt pe telefon și-mi e tare greu să le acord aprecierea mea acum. Însă te asigur că nu voi uita de ele.

webmaster
[13.08.16 09:44:21]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

UtubeAUTOR REVIEW
[13.08.16 10:00:01]
»

@krisstinna: Nu chiar în costumul lui Adam dar ultima serie am intrat în grotă doar în short şi desculț. Un grup de cercetători maghiari a spus că efectele benefice se simt dupã minim cinci ședințe.

N-am de ce să nu-i cred pentru că după ce parcurgi de cinci ori traseul precis dai jos câteva kilograme și evident că te vei simţi mai bine, mai ales damele (nu este doamnă sau d-șoară care să nu spună că are kilograme în plus iar dacă scapă de câteva evident se va simţi mai bine şi dacă doar mental).

Ai ghicit unde m-am încălzit iar când i-am spus soției aceasta a râs cu lacrimi. Nu la fel pot spune şi despre mine care am intrat ușor în panică.

Mulțumesc pentru aprecieri și mă bucur că te-a bine dispus povestea. Mai am câteva scrise sper să-ți placă. Vor urma.

O zi bună!

ANILU
[13.08.16 11:19:04]
»

@Utube: Foarte haios ai prezentat traseul dar mai ales "terapia".

Și eu m-am gândit la același loc unde te-ai încălzit, ha, ha:-D

Am râs cu lacrimi.

Aștept continuarea.

Am votat cu mare plăcere.

Toate cele bune.

UtubeAUTOR REVIEW
[13.08.16 12:09:27]
»

@ANILU: Mulțumesc pentru aprecieri. Mă bucur că v-a plăcut povestea.

O zi bună.

mishu
[13.08.16 13:01:13]
»

Ce nu vad aici este un ecou scris de un barbat care sa spuna el la ce s-a gandit, ca din ce vad la ecourile de mai sus toata lumea s-a amuzat. Mi-a placut foarte mult articolul si efectul terapeutic poate ca se simte intr-adevar dupa ceva timp, dar ce nu face omul pentru starea de bine.

Oricum insa, voi retine la favorite deoarece chiar si pentru experienta doar mi-ar placea sa merg pana acolo. Avand in vedere agilitatea mea probabil ca-i voi aloca o ora traseului, sper sa-mi ias.

Felicitari, votat cu mare placere.

UtubeAUTOR REVIEW
[13.08.16 16:59:12]
»

@mishu: Mulţumesc mult pentru ecou. Mă simt onorat ca un articol de-al meu sã fie reținut de cineva la favorit.

O zi bună!

Dan&Ema
[13.08.16 17:54:43]
»

Te felicit pentru articolul asta atat de fain dar si de bine documentat in acelasi timp.

Desi am fost in zona, nu am fost pe Puturosul si la Pestera Sulfurata. La mofeta am fost in Covasna si am vazut intr-adevar multa lume urmand acolo un program curativ.

Te mai urmaresc pe unde te duci ca imi place!

Zona este frumoasa si ofera mai multe obiective turstice speciale.

UtubeAUTOR REVIEW
[13.08.16 18:18:37]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc pentru aprecieri dar și pentru ecou.

O zi bună.

Zoazore
[13.08.16 20:44:10]
»

@Utube -

Simt cum încep să mă încălzesc în câteva locuri pe corp şi ciudat chiar şi în zone care sunt deasupra stratului de gaz. Îmi aduc aminte că cineva spunea că organele care ţi se încălzesc primele sunt cele cu care ai probleme sau vei avea probleme cât de curând

= eu m-am gandit ca ai sinuziiiitaaa!

Acum, pe bune, s-a simtit efectul terapeutic al mofetelor/ Chiar faza cu ochii ma intereseaza!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
UtubeAUTOR REVIEW
[13.08.16 20:54:25]
»

@Zoazore: Excelentă replică. Sincer vă spun dacă era vorba de sinuzită nu "intram ușor în panică".

Chestia cu ochii este reală. Chiar m-a "gâdilat" destul de benefic iar pentru un efect palpabil pentru întreg "animalul" trebuie efectuate mai multe ședințe.

Mulțumesc pentru aprecieri!

Zoazore
[13.08.16 21:08:51]
»

@Utube - Ea doar la "Favorite", eu te urmaresc! Na!

Multumesc pentru raspuns!

UtubeAUTOR REVIEW
[13.08.16 21:18:36]
»

@Zoazore: E al doilea lucru, pe ziua de astăzi, care ma face sa ma simt flatat: a doua plasare a review-ului la "Favorite" de către un cititor - și nu oricare.

Mulțumesc!

Zoazore
[13.08.16 21:30:39]
»

@Utube - Nu e la favorite, esti urmarit! Adica ORICE scrii aici, eu voi citi! Cu MARE PLACERE!

Si da, eu sunt ca ORICARE! Nici mai buna, nici mai rea!

Tu esti consilier pe ROMANIA, eu, doar senior, ca si tine! EU am de invatat de la tine!

UtubeAUTOR REVIEW
[13.08.16 22:38:12]
»

@Zoazore: Mulțumesc pentru precizări și aprecieri.

O zi bună.

Mihai18
[14.08.16 08:27:47]
»

@mishu - Ei uite, ca bărbat, sparg eu gheața și scriu la ce se gândesc confrații mei, dar probabil sunt timizi și nu îndreznesc.

Eu am scris, dar am fost puțin mai discret și am plasat ecoul la un alt review scris de ceva vreme, care nu prea mai este la vedere. Doamnelor care ați scris ecouri la acest review, dacă țineți neapărat să-l citiți, vă fac o favoare, îl găsiți la reviewul „Cu mașina prin Europa. România-Austria” autor @ Utube.

UtubeAUTOR REVIEW
[14.08.16 10:01:34]
»

@Mihai18: Mulțumesc domnule!!!

O zi deosebită îți doresc.

Lucien
[08.10.16 16:46:56]
»

Mi-a plăcut mult articolul, fiind şi distractiv, dar şi incitant. Deoarece străbat aceste locuri de zeci de ani (zona Tinovul Mohoş - Băile Balvanyos o consider cea mai frumoasă, de fapt interesantă, din Harghita şi poate din ţară) îmi voi permite câteva observaţii:

- Mai bine să spunem Muntele Puciosul (de la sulful care s-a extras aici) şi nu să traducem mot-a-mot expresia ungurească, budos însemnând mai curând, împuţit (deşi cam aşa şi este)

- panta este la început destul de mare, aşa că nu trebuie forţat. "Ajutat" şi de gazele mofetice, rămâi uşor fără aer, deşi distanţa e mică (aşa este, se poate parcurge şi în 20 minute). Eu am condus pe aici şi cardiaci şi diabetici şi părinţi cu bebe în rucsac şi a fost OK.

- gazele mofetice şi care au acel miros specific nu ies neapărat din "peşteră", ci ies în special de peste tot. Veţi fi observat probabil peste tot pietre albicioase friabile. Sunt aceleaşi vechi pietre dure ca stânca, dar care au fost însă transformate metasomatic (moleculă după moleculă) sub acţiunea gazelor şi soluţiilor hidrotermale postvulcanice

- în zona Muntelui Puciosu există un traseu turistic în circuit şi de aceea aţi observat două indicatoare spre acelaşi obiectiv. Acest circuit este marcat cu bulină albastră şi cuprinde următoarele repere: Peştera Sulfatară, Peştera cu Alaun, Peştera Ucigaşă, Cimitirul Păsărelelor, Tinovul Buffogo şi capela catolică a Sfintei Fecioare. Cu excepţia Tinovului Bufoggo care este mai departe, celelalte puncte se fac în circuit şi durează cam 1-2 ore.

- "peşterile" nu sunt peşteri, ci sunt galerii săpate de mâna omului pentru exploatarea sulfului, pentru fabricarea prafului de puşcă (? revoluţia ungară de la 1848?). Aţi remarcat f bine sulful nativ depus pe pereţii Peşterii Sulfatare.

- gazele mofetice activează circulaţia sanguină periferică şi de aceea sunt folosite cu rezultate excelente, empiric sau sub supraveghere medicală strictă, la tratarea unor afecţiuni de genul reumatism, artrite, flebite. Intrând în gazul mofetic vom simţi căldură nu acolo unde avem probleme sau ne vom îmbolnăvi, ci acolo unde pielea este mai sensibilă. Organele genitale, atât la femei cât şi la bărbaţi, sunt foarte sensibile ...

- experimentul făcut cu scufundarea în gazul mofetic este foarte periculos şi absolut interzis (desigur, cu unele excepţii . Inhalarea gazului mofetic (conţinând peste 95% dioxid de carbon) produce şoc respirator instantaneu, letal. Închipuiţi-vă că instantaneu vi se umplu plămânii cu apă, numai că gazul intră mult mai uşor. În Secuime există tradiţia seculară de folosire a mofetelor în scop suicidar, chiar pusă în practică nu demult... Scufundarea în gazul mofetic şi clipirea nu cred că aduce vreun beneficiu, ci doar irită ochii, făcându-i să plângă şi să suspine. Cred că o ceapă are acelaşi efect curativ.

UtubeAUTOR REVIEW
[08.10.16 17:14:21]
»

@Lucien: Excelente comentarii. Și foarte detaliate. De fapt ai scris un întreg articol.

Mulțumesc pentru precizări și indicatii.

O zi deosebită!

adrianaglogo
[16.07.18 20:03:54]
»

@Utube: Uite ca am dat si eu peste articolul asta.

Mai intai iti spun ca am mai citit cateva scrise de tine si ca mi-au placut foarte mult. Asa ca tine-te bine, ca te urmaresc si eu.

Dar nu degeaba, ci pt a-mi raspunde la o intrebare: drumul a durat pe bune doar 20 minute? Dupa cum ai descris eu estimam vreo doua ore!

Ajungem si noi prin zona peste vreo 10 zile si vreau sa stiu daca ma incumet sau nu?

Multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
UtubeAUTOR REVIEW
[16.07.18 21:31:59]
»

@adrianaglogo: Buna, cititorule!

Da, atâta a durat, 20 de minute pentru o persoana cu condiție fizică medie. Este ceva de urcat dar daca prindeți o zi cu soare este foarte frumos.

Luați apă de băut cu voi.

Drum bun și citiți cu atenție toate instructiunile, când ajungeți la pestera!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianaglogo
[16.07.18 21:40:02]
»

@Utube: Am inteles. Hai sa zic 30 minute, conditia fizica si kilogramele or mai lungi traseul! Nu suntem chiar impiedicati, dar treaca de la mine 10 minute.

Multumesc.

Lucien
[16.07.18 21:56:17]
»

@adrianaglogo:

Pentru detalii privind traseele și alte obiective de vizitat în zona Muntelui Puturosu (Balvanyos) puteți studia impresiile acestea: http://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=74407&d=descopera-balvanyos--balvanyos

UtubeAUTOR REVIEW
[16.07.18 21:56:58]
»

@adrianaglogo: Inca ceva, foarte interesant. In drumul de la Tusnad spre Balvanyos, undeva inainte de a intra in padure, este o portiune de drum unde ai impresia ca drumul este in coborare dar de fapt urca. Am scris despre acest fenomen intr-un review.

Am observat fenomenul din intamplare. Nu este mentionat nicaieri. Ar fi pacat să-l ratati.

O seara buna!

adrianaglogo
[16.07.18 22:17:07]
»

@Lucien: Le-am citit deja, am selectat din ele si imi vor fi de folos. Multumesc.

adrianaglogo
[16.07.18 22:23:31]
»

@Utube: o sa incerc sa-l descopar. Am mai fost pe acolo dar nu am remarcat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, ANILU, Dan&Ema, Lucien, Mihai18, mishu, Utube, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Balvanyos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088139772415161 sec
    ecranul dvs: 1 x 1