ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.07.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Pe valea Bistriței, în vizită la mănăstirea Pângărați

TIPĂREȘTE

În acest articol voi prezenta un obiectiv interesant aflat pe meleagurile nemțene, un loc unde noi am ajuns într-o după-amiază însorită de iunie atunci când eram în trecere pe DN 15, din direcția Bicaz către Piatra Neamț. Este vorba despre mănăstirea Pângărați, lăcaș de cult aflat în localitatea cu același nume de pe valea Bistriței.

Accesul către obiectiv este simplu – noi am observat pe marginea DN 15 un indicator spre stânga (pe direcția noastră de mers) care ne-a arătat că până la această mănăstire mai avem de parcurs 3 kilometri; am intrat pe drumul secundar asfaltat, am trecut prin apropierea unei hidrocentrale și am urcat printre casele localnicilor până în parcarea din exteriorul lăcașului de cult.

Privită din exterior, mănăstirea Pângărați impresionează prin zidurile sale masive care dau un aspect de fortăreață greu de cucerit. Pentru a intra în mănăstire am avansat către gangul de sub turnul clopotniță. Acest turn a fost refăcut în ultimii ani, deoarece vechea construcție s-a prăbușit în noaptea de 11-12 iunie 1996.

Ajunși în curtea mănăstirii, am vizitat pentru început biserica veche cu hramurile Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și Tuturor Sfinților Români. Acest lăcaș de cult a fost zidit din piatră în anul 1560 la porunca domnitorului Alexandru Lăpușneanul, însă istoria mănăstirii începe undeva pe la începutul secolului al XV-lea; ”un călugăr pe nume Simeon se retrage de la mănăstirea Bistrița și se stabilește într-un loc mai ridicat de pe coasta dealului Păru, departe de orice așezare omenească. În primii ani, Simeon și ucenicii săi au locuit în bordeie de pământ, urmând ca aceștia să ridice în anul 1461, cu sprijinul voievodului Ștefan cel Mare, o biserică din lemn și câteva chilii. De altfel, Cuviosul Simeon de la Pângărați avea să devină duhovnicul lui Ștefan cel Mare în primii ani de domnie a acestuia.

În anul 1476 a avut loc o invazie a turcilor pe aceste meleaguri, iar biserica și chiliile au fost incendiate; călugării s-au risipit, iar călugărul Simeon s-a retras în Transilvania unde a murit la puțin timp după aceea. Chiar dacă nu există date despre refacerea vechii biserici de lemn, viața monahală a continuat la Pângărați și din anul 1508 obștea a fost cârmuită de Cuviosul Amfilohie, venit aici de la Moldovița. În timpul acestuia, Vodă Lăpușneanul a zidit biserica din piatră ce a rezistat până astăzi.

După o lungă perioadă de prosperitate, viața monahală de la Pângărați a intrat în declin în urma aplicării legii secularizării averilor mănăstirești și lăcașul de cult (închis în 1960) își reia activitatea în anul 1990.”

Privită din exterior, biserica veche se remarcă prin zidurile robuste susținute de contraforți puternici, dar și prin acoperișul fără turlă. Ferestrele micuțe anunță o altă particularitate de construcție – faptul că există două biserici supraetajate sub același acoperiș. Ambele biserici sunt destul de scunde, iar biserica de jos a servit drept tainiță în trecut, atunci când lucrurile de valoare erau ascunse acolo în timpul invaziilor.

Am intrat în pronaosul bisericii de la parter; ușa din lemn este sculptată cu migală și în partea superioară este realizată stema Moldovei. Această biserică este compartimentată în pronaos, naos și altar, iar pictura este refăcută recent; fresca având cele mai mari dimensiuni este reprezentată de scena ”Toți Sfinții Români”.

Pe latura nordică se află o alee înclinată, terminată cu un podeț ce ne-a condus pașii spre biserica de la etaj. Stilul arhitectural se păstrează și aici, iar catapeteasma este sculptată și aurită.

După ce am terminat vizita la biserica veche, am urcat agale pe aleea principală pietruită către platoul unde se putea observa silueta impozantă a noii biserici a mănăstirii. Între cele două biserici este amenajat un parc mic, înconjurat pe două laturi de clădiri anexă ale mănăstirii. Câteva alei laterale ne-au purtat pașii prin acest mic colț de rai, în care iarba verde, trandafirii multicolori, arbuștii sau brazii înalți ne-au asigurat un cadru perfect pentru fotografii reușite care să ne amintească peste ceva timp de frumusețea lăcașului de cult de la Pângărați. Ne-am și relaxat pentru câteva minute pe o bancă de lemn din apropiere, profitând de umbra deasă din jurul nostru. Am remarcat faptul că anexele mănăstirești sunt prevăzute cu o prispă lungă, iar pe pereți sunt afișate diverse informații despre sfinți sau fotografii cu lăcașul de cult atât înainte, cât și după construirea bisericii noi.

După minutele de relaxare din părculețul mănăstirii am urcat treptele către platoul unde a fost construită biserica nouă. Piatra de temelie a acestui lăcaș de cult a fost pusă în anul 2002 și slujba de sfințire a avut loc în 12 septembrie 2010, conform celor relatate în pisanie. Privită din exterior, această biserică are o turlă înaltă, iar zidurile albe sunt prevăzute cu mai multe ferestre care permit o bună iluminare naturală a interiorului; pe un registru aflat sub acoperiș de jur-împrejur se află reprezentări ale Tuturor Sfinților.

Ajunși în fața intrării, am remarcat în lateral reprezentările Sfinților Cuvioși Simeon și Amfilohie, iar deasupra pisaniei se află stema Moldovei realizată în piatră, dar și o icoană a Tuturor Sfinților Români vegheați de Maica Domnului.

În interior totul strălucește de curățenie. Peste pardoseala de marmură sunt așternute covoare roșii, iar stranele de lemn sunt frumos sculptate, urmărindu-se același model ca la catapeteasmă. În partea dreaptă a pronaosului am văzut o raclă cu fragmente de moaște de la câțiva sfinți, iar pe lateralele naosului sunt realizate două balcoane interioare având dimensiuni generoase. Pictura este interesantă și prezintă portrete ale sfinților sau diferite scene biblice.

După câteva minute petrecute în interiorul impozantei biserici, am revenit în curte și ne-am îndreptat către magazinul de obiecte religioase aflat în apropiere. De acolo am cumpărat un pliant din care am conspectat informațiile referitoare la istoria mănăstirii, dar și câteva lumânări, pe care le-am aprins apoi în locul special amenajat.

Alături de magazinul de obiecte religioase (sub același acoperiș) este amenajat altarul de vară, iar în lateral se află un vas de unde pelerinii pot lua aghiazmă.

Vizita noastră la mănăstirea Pângărați s-a apropiat de final, așa că ne-am îndreptat pas cu pas către a doua poartă a mănăstirii. Am observat că aici sunt amenajate mai multe locuri de parcare chiar în curtea lăcașului de cult, iar pe poartă era notat programul de vizitare – ”porțile mănăstirii se închid vara la ora 21.00 și iarna la ora 20.00 (când nu este priveghere), iar când este priveghere porțile se închid după terminarea slujbei.”

Poate că ar mai fi multe de adăugat despre această veche așezare monahală de pe meleagurile nemțene; eu însă mă opresc aici, nu înainte de a vă recomanda să consultați și acest articol scris de iulianic, în care puteți lectura –printre altele- o legendă cu privire la construirea vechii biserici din piatră de către Vodă Lăpușneanul.

Călătorii plăcute tuturor!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 26.07.16 19:25:36
Validat / Publicat: 26.07.16 20:28:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PIATRA NEAMȚ.

VIZUALIZĂRI: 1919 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Am vizitat pentru început biserica veche a mănăstirii, ctitorie a voievodului Alexandru Lăpușneanul. Construcția adăpostește, de fapt, două biserici suprapuse.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

mishu
[26.07.16 21:06:41]
»

Am fost foarte curioasa sa vad cele 2 biserici suprapuse, sa vad daca ele chiar se disting, si am constatat ca se vad. Insa chiar daca locasul este unul vechi se vede daruirea gospodarilor care au grija de acest loc.

Iar biserica noua mi se pare minunata, se vede ca a fost ridicata cu multa daruire.

Felicitari pentru cele prezentate, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.07.16 21:14:19]
»

@Crazy_Mouse - Din șoseaua națională, accesul la Mănăstirea Pângărați se poate face nu doar pe lângă Hidrocentrala de la Stejaru. Desigur, pentru cei care nu cunosc zona, acesta este drumul cel mai indicat. Venind dinspre Piatra Neamț, se poate ajunge la mănăstire și pe un drum relativ îngust care trece pe sub calea ferată, apoi urcă brusc până în sat. Este mai aproape pentru cei care vin dinspre satul Pângărați. Când am fost eu ultima oară exista și indicator, probabil că mai există și acum.

Pentru mine Mănăstirea Pângărați este unul dintre lăcașurile care îmi amintesc de copilărie. Am văzut mănăstirea ruinată, am văzut-o renăscând, dar… n-am mai fost de mult pe acolo.

Floryn81AUTOR REVIEW
[27.07.16 08:28:11]
»

@mishu - Referitor la biserica veche ce adăpostește, de fapt, două biserici suprapuse, nu am făcut mai multe fotografii în biserica de la etaj deoarece atunci când am intrat noi acolo se rugau doi călugări. Am aruncat astfel o privire rapidă și am ieșit, uitând chiar să fac și o fotografie din apropiere la podul de acces. Așa că tot ceea ce am este P 12.

Oricum, cele două rânduri de ferestre suprapuse arată din exterior poziționarea celor două biserici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[27.07.16 08:36:21]
»

@iulianic - Am văzut și noi acea cale de acces prin sat; pentru că veneam dinspre Bicaz am observat-o după ce am plecat (există un mic indicator acolo) însă nu am mai menționat-o în articolul meu pentru că, la o vedere rapidă, drumul nu părea prea grozav. Pentru cei care cunosc zona mai bine însă, este o variantă de luat în seamă.

Arată bine mănăstirea Pângărați, a renăscut frumos din ruină, așa că măcar prin intermediul fotografiilor sper că v-am redeșteptat amintiri plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[27.07.16 08:51:47]
»

@Crazy_Mouse - Superbă zona dintre Piatra Neamț și orașul Bicaz, am trecut recent pe acolo. Într-adevăr există și cel de-al doilea acces spre Mănăstirea Pângărați - pe sub calea ferată (e semnalizat cu indicator). Nu am avut timp să trec jumătate de oră pe la această veche mănăstire, deși văzusem fotografii interesante din acest loc.

Am fost surprins de culoarea parcă ireală, azurie-verzuie, a râului Bistrița și a lacului Pângărați.

Interesantă suprapunerea celor două biserici la Pângărați - după 1989 au mai apărut astfel de soluții arhitectonice și la alte lăcașe de cult monumentale - îmi vine acum în minte Mănăstirea Săpânța-Peri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[27.07.16 10:24:38]
»

@Crazy_Mouse - Am fost la Mrea Pângărați acum două veri în drum spre Bucovina. Am stat 2 nopți la Pensiunea Balad'oR de pe malul lacului Pângărați-Bicaz, din localitatea cu același nume. Indicatorul pentru mănăstire era aproape vis-à-vis de pensiune.

În afară de faptul că mi-a plăcut drumul până sus la ea, era și după o ploaie torențială scurtă și totul mirosea frumos, am 3 amintiri importante de acolo. 4, dacă mă refer și la pensiunea Balad'oR care mi-a plăcut mult.

Vis-à-vis de indicatorul către mănăstire era și observatorul de unde am admirat sutele de lebede care stau primăvara până târziu pe lacul Pângărați. A fost o încântare să le vedem în fiecare zi din cele 3 cât am stat la Balad'oR.

Nicăieri pe la bisericile/mănăstirile pe la care am mai ajuns eu, nu am mai văzut pe exterior picturi cu sfinții României așa cum am văzut aici, la biserica nouă, chiar deasupra intrării (pozele tale 20,23...). Dacă greșesc să mă corecteze cineva.

După ce ne-am terminat vizita și ne îndreptam spre ieșire, pe una din alei, îmi tot făcea semne un călugăr destul de în vârstă, dar foarte vioi. M-am îndreptat spre el zâmbind, dar mi-a dispărut zâmbetul de la primele lui vorbe. S-a întunecat la față și mi-a ținut o teorie despre cum umblu eu fără ceva pe cap prin curtea mănăstirii, m-a certat și mi-a ținut o lecție câteva minute.

Mi s-a părut cam exagerată cearta lui pentru că nu eram indecent îmbrăcată ci doar îmi lipsea ceva de pe cap dar mie nu mi se părea un capăt de țară. Și totuși m-am simțit ca un copil mic pe care îl ceartă cineva pentru o greșeală. Niciodată n-am putut să îi uit fața acelui călugăr și patosul cu care m-a certat.

Mi-a făcut plăcere să revăd locurile care și mie mi-au plăcut mult.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.07.16 11:21:16]
»

@Aurici - Am mai auzit vorbindu-se despre "Pensiunea Balad'oR de pe malul lacului Pângărați-Bicaz, din localitatea cu același nume". Aș vrea să fac niște precizări. Nu există lacul Pângărați-Bicaz. Sunt două lacuri distincte: lacul Pângărați - mai mic și lacul Bicaz (sau lacul Izvorul Muntelui) - cu mult mai mare, lac de acumulare a apei pentru Hidrocentrala de la Stejaru. Nici "localitatea cu același nume" nu există. Pângărați este un sat, Bicaz este un orășel, iar între ele mai sunt alte două sate (Stejaru și Tarcău).

Cât despre lebedele de pe lacurile Pângărați și Vaduri (în aval de Pângărați) - ambele declarate rezervații naturale - sunt de o reală frumusețe. Nu au existat acolo de la început. Abia în ultimii ani aceste lacuri au fost populate cu lebede și rațe și se pare că s-au acomodat bine. La Vaduri sunt văzute și iarna și chiar am poze cu ele.

Aurici
[27.07.16 12:34:18]
»

@iulianic - Exact, două lacuri distincte. Am vrut să spun că Balad'oR se află în zona celor două. M-am dus la excelul meu cu vacanța aceea și așa îmi scrisesem despre pensiune. Am verificat pe sait și așa se prezintă și ei. Cumva ca puncte de reper. Știu că am stat în Pângărați și nu în Pângărați-Bicaz. Îmi pare rău dacă cineva a înțeles altfel dar este bine că ai clarificat și tu.

Și eu am poze cu lebedele. Am fost norocoși să le găsim acolo, am înțeles că în a doua parte a lunii martie pleacă iar noi am fost la sfârșitul lui mai.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[12.12.16 18:23:14]
»

@Crazy_Mouse: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Mănăstirea Pângărați [Pângărați], PIATRA NEAMȚ" (nou-creată pe sait)

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.12.16 20:55:27]
»

@webmaster26: Da, este OK!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, iulianic, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Pângărați [Pângărați]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05118989944458 sec
    ecranul dvs: 1 x 1