ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Biserica Matyas, bastionul Pescarilor şi Cetatea Buda

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am mâncat un gustos gulaş la restaurantul Paprika (vezi impresie) şi ne-am cazat la hotel Kristal, am pornit în exploararea marelui oraş Budapesta.

Budapesta este una dintre cele mai vechi capitale europene. Oraşul este împărţit în două de către fluviul Dunăre, în Buda pe malul vestic al Dunării şi Pesta pe malul estic. Noi am fost cazaţi în Buda. Am pornit pe jos de la hotel pe străzile oraşului. Aveam scoase pe o hârtie toate străzile pe care trebuia să o luăm pentru a ajunge la Bastionul Pescarilor. După aproximativ 15 minute de mărşeluit pe străzile Budei, am ajuns în faţa Bisericii Matyas.

Dar înainte de a junge la biserică am admirat clădirile şi monumentele din piaţa din faţa bisericii. Am admirat statuia lui Handrik Andras un important guvernator al Transilvaniei, în perioada 1764-1767, apoi statuia ecvestră a regelui Ştefan I al Ungarie care ţine în mână o cruce iar la picioarele calului se află doi lei.

Biserica Matyas are hramul Adormirea Maicii Domnului şi mai este cunoscuta ca biserica Încoronării lui Budavar. Biserica poartă numele regelui maghiar Matei Corvin şi a fost construită pentru prima dată în anul 1015 de către regele Ştefan I al Ungariei, dar a fost distrusă în timpul ocupaţiei mongole din anul 1241. Lucrările la actuala biserică în stil gotic au început în anul 1251 şi au durat până în anul 1370. Regele Matei Corvin a ordonat costruirea turnului sudic. În acestă biserică au avut loc cele două cununii ale regelui Matei Corvin cu regina Ecaterina, iar după moartea acesteia cu regina Beatrice de Napoli. În timpul ocupaţei Otomane din anul 1541, biserica a fost transformată în moschee, când o mare parte din simbolurile şi decoraţiunile catolice au fost îndepărtate. În timpul luptelor de eliberare de sub ocupaţia otomana (1686), în acestă biserica s-a întâmplat o mică minune. O parte a zidului s-a prabuşit din cauza proiectilelor trase de tunuri. Din interiorul zidului prabuşit a apărut o statuie a Fecioarei Maria. Musulmanii care se rugau, vazând acesta minune s-au speriat iar oraşul a fost eliberat în aceea zi. După înlăturarea otomanilor moscheea Matyas şi-a recăpătat numele de biserică. În anul 1867 în această biserică au fost încoronaţi regele Franz Josef şi regina Elisabeta (Sisi) ca suverani ai Ungariei. Ample lucrări de renovare au avut loc în timpul domniei regelui Franz Josef, când s-au efectuat cele mai multe modificări la înfaţişarea exterioară a bisericii, inclusiv adăugarea de plăci colorate pe acoperişul bisericii. Principalele atracţii ale bisericii sunt superbele vitralii şi freşce din interiorul ei. În interiorul bisericii se află Muzeul de Artă Bisricească care conţine în componenţa sa o serie de relicve sacre, sculpuri medievale din piatră, îmbracăminte bisericească, bijuterii care au aparţinut regilor maghiari şi o copie fidelă a Coroanei Ungariei. În interiorul bisericii se află sarcofagul regelui Bella al III-lea al Ungariei şi al soţiei acestuia regina Ana de Chatilon.

După biserica Matyas în vizita noastră a urmat Bastionul Pescarilor. Bastionul Pescarilor a fost construit aşa cum arată astazi între anii 1895 şi 1902 după planurile arhitectului Frigyes Schulek. Numele Bastionului provine de la breasla pescarilor care au fost responsabili de apararea zidului cetaţii din acestă parte în timpul luptelor care au avut loc în Evul Mediu. Bastionul a fost distrus aproape în întegime în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial şi a fost refăcut între anii 1947-1948 de către fiul primului arhitect Janos Schulek. Bastionul Pescarilor este o constructie formată din 7 turnuri legate între ele prin ziduri pe care se poate merge. Cele 7 turnuri reprezintă cele 7 triburi maghiare care s-au stabilit în câmpia Panonie, în anul 896. Mergând pe zidurile care leagă turnurile, se poate viziona o panoramă superbă asupra Dunării, a insului Margareta, a Pestei, Parlamentul Ungariei se vede foarte bine din turn şi clădirile vechi din Pesta şi a dealului Gellert cu celebra statuie a Libertăţii.

După ce am admirat aceste două obiective ne-am îndreptat spre Castelul Buda. Pe drumul dintre Biserica Matyas şi castelul Buda se pot admira cladiri cu o arhitectură deosebită, iar în apropierea castelului se pot vedea sapături arheologice. Chiar inainte de a trece portile castelului am prins ceremonia de schimbare a garzii la sediul preşedintelui Ungariei (Palatul Sandor). Am trecut poarta de intrare în castel, apoi am coborât câteva trepte pentru a pătrunde în curtea interioră a castelului. În curte am admirat statuia ecvestră a regelui Eugen de Savoia, eliberatorul Budei, în anul 1686 de sub dominaţia turcă. Pe urmă am admirat celebru funicular care urcă dealul spre castel. Castelul din Buda adăposteşte trei muzee: Muzeul de Istorie al Budapestei, Galeria Naţionala a Ungariei şi Muzeul de Artă Conteporană. Istoria acestui castel a fost destul de zbuciumată. Primul castel a fost ridicat pe acest loc în timpul regelui Bella al IV-lea al Ungarie, în anul 1241 pentru a apăra oraşul de atacurile mongolilor. După ce a fost terminată construcţia, acesta a devenit sediul regilor Ungariei. Regele Andrei al –III a emis astfel un document care stabilea reşedinţa permanentă a regilor în acest loc. În următoarele decenii, regele Ludovic I a extins construcţia. Dar apogeul castelului a fost atins în timpul domniei lui Matei Corvin care a extins constructile predecesorilor săi şi a decorat faţadele exterioare şi pereţii interiori cu detalii renascentiste. După moartea lui Matei Corvin castelul şi-a păstrat importanţa sa proprie, dar câţiva ani mai târziu a căzut pe mâinile turcilor conduşi de către Suleiman Magnificul şi a râmas aşa 160 de ani până când oraşul a fost eliberat de dominaţia otomană de către prinţul Eugen de Savoia. După ce a fost recuperat, castelul a fost reconstruit şi restaurat în profunzime, deoarece multe turnuri şi ziduri au fost distruse în timpul luptelor pentru eliberarea Budei. O mare parte din castel a fost distrus în timpul celui de–al Doilea Razboi Mondial când aici au avut loc lupte crâncene între aliaţi şi nemţi. După război, palatul a fost restaurat şi adus la înfâţişarea din ziua de azi.

Sursa de inspiraţie pentru acest articol a fost Wikipedia.

După ce am vizitat şi acest obiectiv, “urmăriţi” de statuia unui vultur care supraveghează întreaga zonă, ţinând în gheare o sabie, am coborât pe poteci dealul castelului, am ajuns la kilometrul zero al Budapestei şi ne-am îndreptat spre Podul cu Lanţuri ca să trecem Dunărea în Pesta, dar ce am vizitat aici în povestea următoare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 20.06.16 07:39:33
Validat / Publicat: 20.06.16 09:43:23

VIZUALIZĂRI: 5299 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Parlamentul vazut de pe zidurile Bastionului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 65650 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Mihai18
[20.06.16 12:16:49]
»

Foarte frumos reviewul și bine documentat, iar fotografiile sunt de nota 10. Cu 3 zile înainte să scri reviewul, eu eram acolo și nu pentru prima dată, pentru că îmi place mult zona.

Pentru cine alege telecabina ca să urce la Castel, prețul biletului/pers. costă 1000 HUF iar dacă atunci cumperi și pentru întors, prețul este 1800 HUF.

Când ai vizitat zona, ai avut și noroc și ghinion.

Noroc pentru că nu erau acolo grupuri mari de turiști (cu ghid) care aglomerează zona și nu poți face fotografii reușite.

Ghinionul a fost vremea. Cer cu nori negri (P-15,31,33). Să vezi cît este de frunos într-o zi însorită. Eu așa am avut.

La statuia Regelui Ștefan nu ai găsit un bărbat de vârsta 2-a, cu păr lung, pe spate, care ținea în lesă un vultur mare (aproximativ cât un curcan, nu-i frumoasă comparația dar nu am găsit altceva). Vulturul stătea cuminte lângă stăpân, dar turiștii nu îndrăzneau să-l mângâie văzându-i ciocul).

Și eu am văzut schimbarea gărzii la reședința Președintelui Ungariei, ca și tine (P-20). Nu are fastul schimbării gărzii ca la Castelul din Praga. Dacă încă nu ai fost, îți recomand să mergi pentru că merită.

Să ne mai citim cu bine.

AZE
[20.06.16 14:59:58]
»

@zlatna - Am votat articolul/fotografiile reusite, dar mai ales pentru ca ati ajuns acolo! Acum 9 ani am sacrificat 4 zile pentru a explora centrul Budapesta. As scrie un Review si chiar daca regulamentul imi permite am o retinere:a trecut prea mult timp de atunci (de si toate obiectivele turistice exista astazi si se afla la locul lor)

mishu
[20.06.16 15:43:49]
»

SB pentru un articol minunat despre o destinatie care-mi aduce aminte de o vacanta placuta din 2014. Felicitari

zlatnaAUTOR REVIEW
[21.06.16 08:53:17]
»

@Mihai18 - Vă mulţumesc frumos pentru aprecieri. Când am intrat în Budapesta pe la ora 14 a început să plouă şi ne-am gândit că s-a dus vizita noastra. Dar ploaia a durat doar 10 minute. Când am ajuns la restaurantul Paprika pe o masa de pe terasa se vedeau urmele ploi. A fost înnorat toata dupa amiaza dar nu a mai ploat.

Nu era barbatul cu vulturul la statuia Regelui Stefan, ne-ar fi plăcut să-l vedem.

Am fost la castelul din Praga (mâine o să scriu un articol) dar din păcate nu am prins schimbarea gărzii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[21.06.16 08:58:03]
»

@AZE - Vă mulţumesc pentru aprecieri. Budapesta este un oraş frumos, şi sunt sigir că în 4 zile cat aţi stat acolo aţi vizitat multe. Şi eu am câte o reţinere când este vorba despre vacanţe din ani mai îndepărtaţi. Poate totuşi vă faceţi curaj şi ne mai povestiţo şi nouă ce aţi mai vizitat în cele 4 zile.

Vă doresc concedii plăcute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[21.06.16 09:07:02]
»

@mishu - Vă mulţumesc pentru vizită şi vot. Articolele domneavostră despre Budapesta, mi-au fost de mare ajutor în acest concediu, chiar şi restaurantul unde să luăm prânzul a fost la alegere dintre Paprika şi Trofea. Am ales totuşi Paprika pentru că puteam ajunge uşor cu maşina chiar la sosirea în Budapesta. Am zis să mâncam mai întâi apoi să ne cazam şi să pornim la drum prin marele oraş.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[21.06.16 14:50:33]
»

@zlatna - Ați „alergat” puțin în aceste zile de concediu, dar ați văzut lucruri frumoase. De reținut și locul de cazare ales de tine. Aș vrea să merg în viitor câteva zile la Budapesta pentru a explora mai pe îndelete capitala ungară.

Exact acestea sunt și obiectivele pe care am reușit să le admir și eu în cele două ore petrecute la Budapesta primăvara trecută (vezi impresii). Am fost încântat de priveliștea de sus asupra Dunării și clădirilor de pe malul său, de arhitectura Bastionului Pescarilor și de măreția Bisericii Mathias. La rândul nostru am asistat la schimbarea gărzii de la Palatul Sandor.

@Mihai18 - Personajul cu vulturul (viu) din dotare se afla și în 2015 în preajma Bastionului Pescarilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[21.06.16 15:07:10]
»

@tata123 - Chiar am alergat puţin prin Budapesta, în jumătate de zi am dorit să vedem cât mai multe obiective. Din obiectivele pe care am dorit să le vizităm am ratat doar Marea Sinagogă din Budapesta, era prea târziu şi în plus soţia a avut ceva probleme cu încălţămintea, şi nu doream să "stricăm" picioarele, pentru că în Praga aveam mult de unblat (şi la Praga a fost şi încălţămintea adecvată). Şi articolul tău despre Budapesta a fost sursă de inspiraţie în alegerea obiectivelor pe care doream să le vizităm aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU
[21.06.16 17:12:27]
»

@zlatna - După ce v-aţi potolit foamea (am citit şi articolul anterior cu restaurantul) aţi plecat la plimbare.

În timpul scurt pe care l-aţi avut aţi vizitat câteva obiective şi probabil mai vroiaţi ceva vizite dacă vă mai ţineau picioarele.

Foarte interesant articolul tău şi pozele la fel.

Felicitări.

P. S. Să înţeleg că deja aţi fost în concediu?

Aştept continuarea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18
[22.06.16 08:23:31]
»

Referitor la fragmentul din ecoul tău din 21.06.16 ora 08.53 „Am fost și la Castelul Praga dar nu am prins momentul schimbării gărzii” Eu l-am prins, mi-a plăcut dar în final am rămas cu un gust amar din cauza comportării unor turiști.

Se simțea apropierea momentului schimbării gărzii și cca. 50-60 de turiști erau așezați în semicerc cu raza de cca. 3o m. ca să nu stânjenească soldații. M-au uimit asiaticii cu tehnica lor. Aveau aparate de fotografiat profesionale, telefoane mobile cu tijă.

A urmat un moment care m-a dezamăgit. Chiar în timpul ceremoniei a sosit un grup mare de turiști, nu asiatici și nici nu spun naționalitatea lor dar după limba vorbită mi-am dat seama din ce țară erau. Acolo au arătat multă indisciplină și lipsă de respect. Era un moment solemn pe care ei l-au ignorat. Au intrat în semicerc, se alăturau soldaților care băteau pas de front și se fotografiau lîngă ei, pe unii chiar îi stânjeneau, se strigau între ei cu voce tare. Am reușit să înregistrez imagini cu camera video pe care o țineam cât puteam eu de sus. Păcat, mai sunt și din acestea. Oamenii sunt diferiți, de la țară la țară.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[22.06.16 09:20:23]
»

@ANILU - Mulţumim pentru aprecieri. De obicei când nu ne planificăm concediul pe litoral şi dorim să vizităm o ţară străină, ne alegem luna iunie, din cel puţin două motive, primul pentru că nu este aşa de cald ca şi în celelalte luni ale verii şi al doilea motiv în luna iunie sunt este luna cu cea mai lungă zi din an şi avem timp mai mult pentru vizitat ar mai fi şi motivul că în acestă lună nu este chiar aşa de aglomerat.

mishu
[22.06.16 12:58:21]
»

@zlatna - Pot spune ca alegand Paprika am aflat si eu despre un alt restaurant, astfel incat toata lumea castiga.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, AZE, Mihai18, mishu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079751014709473 sec
    ecranul dvs: 1 x 1