ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.06.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cetatea Devei - 2016 primavara

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Incep acest articol cu rugamintea (din nou) de a atasa un clip video filmat de o drona de aceasta data deasupra cetatii Devei.

https://www.youtube.com/watch?v=vXj8gLFPO-I

Dupa aproape 3 ani de renovare Cetatea Devei in primavara 2016 s-a redeschis oficial pentru turisti, un filmulet marca Youtube din data redeschiderii aici

Si pentru a afla detalii despre cetatea Devei privind istoria, accesul la obiectiv, preturile, etc, cel mai bun mod este de a consulta pagina oficiala care este:

cetateadeva.ro

Si totusi as adauga si eu ceva:

Cetatea medievala Deva s-a construit in secolul 13, pe un deal care face parte din muntii Poiana Rusca, dealul respectiv este destul de abrubt, are forma unui con, nu degeaba s-a ales construirea cetatii aici. Motivele in primul rand au fost strategice, avand in vedere ca este foarte greu sa cuceresti o cetate care se afla in varful unui deal-la fel de greu de urcat, mai ales cu ustensilele de razboi din acea vreme. Eficienta apararii s-a observat atunci când numeroase cetati au fost cucerite de turci dar cetatea Devei nu. (pana la urma au cucerit si cetatea Devei destul de tarziu (in secolul 17)

Nu are rost sa detaliez aici si acum istoria, dar cetatea Deva a avut numerosi proprietari incepand de la cnezi, voievozi (chiar si Iancu de Hunedoara a fost proprietar cel depre care am scris in reviewul Cetatea Corvinilor), soldati austrieci, revolutionari maghiari, etc, etc. Important este faptul ca in prezent este proprietatea statului roman+o atractie turistica importanta care atrage turisti din toata lumea.

Din punct de vedere geografic cetatea se afla la inaltimea de 371 m(deasupra nivelului marii) peste orasul Deva (care la fel este un oras istoric de pe malul stang al Muresului.

Din punct de vedere arhitectural cetatea ca sa ajunga la forma de astazi a trecut prin mai multe etape de constructie (in total 5 etape). Cetatea este compusa de 3 incinte inelare separate intre ele. Prima si cea mai inalta incinta din varf a avut si rolul de locuinta. A doua incinta care se afla mai jos are acceasi forma ca prima doar ca este mai mare si avea in afara de rolul de incinta intermediara si de aparare. A 3. a incinta si cea mai mare de fapt avea rol exclusiv de aparare.

Lasand la o parte acestea as dori sa scriu despre experienta personala si sa adaug cateva amanunte care pot fi utile.

Am ajuns intr-o duminica la o ora nepotrivita in jurul orei 12.00, am parcat aproape de stadionul Cetate si Aqua Parcul din Deva. Avand in vedere ultima experienta din 2007 când nu am asteptat deloc la telecabina Deva (de fapt este un ascensor inclinat unic in aceasta zona a Europei, o cabina care este trasa pe niste sine cu ajutorul unor cabluri, motoare puternice si o contragreutate. De ce a fost o ora nepotrivita? Deoarece tocmai a inceput sezonul estival, cetatea a fost inchisa timp de 3 ani pentru renovari si redeschisa, a fost duminica, meteo favorabil-o zi cu soare si multi turisti. Rezultatul a fost aproape 2 ore de asteptare. Dura mai putin dar mai intrau cate un grup de elevi inaintea noastra (deoarece pofesorul lor statea deja la coada) Deci primul sfat:vizitati daca se poate de luni pana vineri, eventual nu orele amiezii, se poate vizita si in extrasezon-si scapati de problemele cu asteptarea pe care le-am avut. Personal am vrut neaparat sa-l duc pe baiatul meu pe acest tip de ascensor, el nemaivazand asa ceva pana acum (ca si o paranteza in timp ce asteptam citeam pe AFA-asa a trecut timpul mai repede)

Sau mai exista o alta modalitate, am aflat sus in tipul vizitei, mai exista un acces (in afara de scarile de care stiam si de potecile) Se cauta strada Cetatii (GPS ul va duce acolo), se parcheaza aproape de poarta cetatii (am vazut parcare semiamenajata sau masini parcate in iarba) si adio coada la telecabina.

Telecabina are programul 9.00-21.00 ora de vara si 8.00-20.00 ora de iarna.

Biletele dus-intors sint adulti 10 ron, copii, elevi, pensionari 5 ron.

Capacitatea cabinei este de 16 persoane (de aici rezulta si timpul mare de asteptare in sezon)

Sincer daca se poate folositi telecabina, urcarea si panoama vazuta din cabina merita. Un filmulet cu urcarea si coborârea aici:

youtube

Ajunsi in cetate am vizitat toate incintele descrise de mai sus mai putin incinta din varf se pare ca este inca in renovare iar accesul pentru turisti interzis. Deci inca nu putem vedea complet cetatea. Totusi am avut parte de panorame deosebite, mai ales panorama orasului Deva. S-a lucrat mult pana s-a ajuns la aceasta faza de renovare, arata bine, chiar daca unii carcotasi zic ca mai lipsesc termopanele...

Langa alei gasim inscriptia atentie la serpi, sincer serpi nu am vazut in schimb am vazut o soparla mare si verde cca 0,5m (si nu trebuie sa tai din ea..., atat a avut 0,5m)

Chiar daca acest obiectiv turistic este ultra vizitat si ultra mediatizat, indraznesc totusi sa-l recomand.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 13.06.16 23:47:58
Validat / Publicat: 14.06.16 07:01:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DEVA.

VIZUALIZĂRI: 2815 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea Devei, asa cum se vede din centrul orasului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX [14.06.16 07:00:50] »

@AZE - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Radu Tudoran [14.06.16 10:28:14] »

Tot respectul pentru responsabilii de la telecabina. Si pretul si mai ales programul ar trebui luate drept exemplu de cei de la Busteni

tata123 🔱 [14.06.16 12:03:40] »

@AZE - Drăguță priveliștea de sus, îmi place P14. următorul drum în zonă va fi prilej de vizitare a Cetății Devei. Între timp poate se mai amenajează și ceva expoziții în interior.

Restaurările prin care au trecut o serie de cetăți din România în ultimii ani au condus către punerea în valoare ale unor monumente istorice deosebite - chiar dacă restaurările/reconstrucția unora e contestată de specialiști.

Astfel, au fost refăcute cetățile Neamț (vezi impresii), Rupea (vezi impresii), Făgăraș (vezi impresii), Alba Carolina (vezi impresii), Deva (vezi impresii), Mălăiești (vezi impresii), Sucevei (svnews.ro/la-cetatea-de-s ... medievala/71896).

În curs de finalizare se află lucrările la cetatea Feldioara (newsbv.ro/2016/05/11/rest ... opie-de-sfarsit) și se vor relua lucrările la cetatea Capidava (telegrafonline.ro/cetate- ... ta-la-constanta).

Și la Cetatea Râșnov se caută finanțare pentru noi restaurări: monitorulexpres.ro/?mod=m ... ate&s_id=159631.

mishu [17.06.16 11:28:48] »

@tata123 - Urmaresc cu foarte mare placere articolele tale dar si ecourile postate, astfel incat pentru felul in care prezinti sau suplimentezi informatii privind destinatii din Romania ti-as da nu titlul de consul onorific ci de Ambasador pentru destinatia Romania.

Felicitari pentru tot ceea ce faci pentru promovarea turismului in Romania, de fapt pentru a ne bucura de tot ceea ce are frumos de aratat Romania, si are ce arata, lipseste doar managementul potrivit asa cum spunea @Radu Tudoran

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu [17.06.16 11:32:15] »

@aze - Nu este nici primul articol pe care il citesc despre Cetataea Devei si probabil ca nu va fi nici ultimul, insa citesc de fiecare data cu mare placere si ceea ce constat este ca toti se bucura de acea vizita.

Cat despre vizitarea ei in timpul saptamanii cred ca pentru multe dintre destinatiile de peste tot este aplicabil, asta este, in weekend mai multa lume iese la plimbare, important este sa-ti atingi scopul si daca este cazul, sa te inarmezi cu calm si rabdare.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Radu Tudoran, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Deva:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059613943099976 sec
    ecranul dvs: 1 x 1