ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 09.06.15
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Monumentul de la Bobâlna, punct turistic pe nedrept neglijat

TIPĂREȘTE

Profitand de cateva zile insorite si de o mica vacanta de sarbatori am vizitat un loc istoric deosebit. Nu numai istoric, ci si pitoresc. Se afla la o distanta de 60 de km de Cluj-Napoca si 25 de km de Dej.

Este vorba de monumentul comemorativ al rascoalei de la Bobalna din 1437.

Daca doriti sa-l vedeti, nu-l cautati in localitatea Bobalna, pentru ca n-o sa-l gasiti aici. Monumentul a fost inaltat pe Dealul Bobalna, (693 m) exact acolo unde taranii din nord-vestul Transilvaniei, (in primavara anului 1437) s-au retras si au construit o tabara intarita, facuta din care (carute) mestesugit legate intre ele, cu lanturi. Locul are o semnificatie deosebita, deoarece aici a inceput cea mai importanta rascoala din Regatul Ungariei, inainte de marele razboi taranesc din 1514.

Cum ajungem la monument?

Daca plecati din Cluj-Napoca va recomand sa urmati drumul judetean 109 A, inspre nord, pe care il urmati pana in localitatea Caprioara. Drumul va va conduce prin sate mai mari sau mai mici, cu specific transilvanean. Cea mai importanta localitate de pe traseu este Panticeu, unde puteti gasi un magazin Profi, (bun pentru aprovizionarea de ultim moment). Dupa inca 10 km, drumul se intersecteaza cu DJ 108 B, pe care il urmam inspre directia Bobalna si Dej. Inainte de Bobalna, in localitatea Oşorhei abordam drumul 109 B inspre Cornesti si oprim masina in satul Igriţia, aproximativ la 10 km de Oşorhei. Dupa cateva sute de metri de tabla de intrare (Igriţia, ) ne intampina, de data aceasta pe partea stanga a drumului, o pancarta pe un suport de lemn, in stil rustic, cu inscriptia: Monumentul de la Bobalna - 3,6 km. In apropiere veti putea gasi usor un loc de parcare, unde va recomand sa lasati masina pentru aproxomativ doua ore si jumatate, timp cat dureaza drumul pe jos si vizitarea monumentului.

Urmam drumul indicat de sageata si strabatem 3 kilometri. Drumul serpuieste lin printre pajisti deosebit de frumoase si pitoresti, pictate cu floricele albastre, cu flori de fragute si pomi in floare. Este o revarsare de verde, acel verde inegalabil de primavara timpurie. Pasarile ne rasfata auzul cu ciripit vesel. Pe ambele laturi ale drumului, din loc in loc, pasc turme de oi, insotite de “caini barbati”, intr-un peisaj bucolic cu tuse de Miorita… Numai duiosul fluier al ciobanului nu se aude… se pare ca “fluieras de os/mult zice duios” a fost inlocuit cu castile de la telefonul mobil, unde se asculta de mama focului muzica… Ce fel de muzica? Va las pe voi sa va inchipuiti!

Traseul pietruit poate fi parcurs cu usurinta pana in locul unde intalnim o cladire cu mai multe antene, care este un punct releu Radio-TV. Mai departe drumul se bifurca.

Sunt 2 posibilitati de a ajunge la momument:

a) Ramura din stanga urmeaza urcusul pe Dealul Bobalna dinspre vest. Are o lungime de 0,5 km si cateva portiuni cam abrupte. Poate fi urcat numai cu piciorul. Nu prezinta dificultati deosebite daca avem incaltaminte adecvata si inima usoara! Zona este deosebit de frumoasa, cu peisaje fermecatoare. Dupa 15 minute ajungem!

b) A doua posibilitate de a ajunge la monument este urcusul care incepe dinspre est si care urmeaza un drum de carute. De la releul Radio-TV, urmam ramura din dreapta drumului, care ocoleste Dealul Bobalna, si dupa un kilometru, o luam pe o noua ramificatie inspre stanga, care ne conduce la monument, dupa inca 0,5 km. Aceasta varianta este mai lunga cu un kilometru, dar nu prezinta portiuni abrupte si tot timpul urmeaza drumul de carute.

(Eu va recomand sa urcati pe ultima varianta descrisa si coborasul sa-l faceti pe varianta abrupta si mai scurta.)

Cum este monumentul?

Este asezat in cel mai inalt punct de pe platoul Dealului Bobalna, are un soclu patrat cu latura de aproximativ 6 m si este sub forma de turn, cu varful piramidal.

Cu putin efort si curaj se poate urca in turn prin interior, pana la nivelul celor 8 ferestre (cate 4 pe fiecare latura), de unde se pot admira imprejurimile.

Monumentul are pe partea estica un basorelief patrat, cu latura de un metru, care prezinta scene ale grupului de tarani rasculati. Pe partea sudica este prezenta o alta placa cu inscriptia: ” In acest loc, taranii romani si unguri din Transilvania, in primavara anului 1437, au dat lupta cu nobilimea pentru a scapa de povara de neandurat si a scutura jugul de nesuferit al şerbiei”

Am fost foarte impresionati de maretia si semnificatia monumentului, precum si de frumusetile naturale ale imprejurimilor. Ce pacat ca locul zace intr-o trista si ingrata uitare! In prima zi luminoasa de mai… au batut cu piciorul aceste meleaguri numai doua persoane, eu … si “jumatatea” mea!

Ne-am intors la Cluj-Napoca inaintand pe drumul 109 B de-a lungul Vaii Lujerdiu, pana la Fundatura, de unde am urmat soseaua E 576. Gaurile din asfaltul drumului 109 B mi-au lasat un gust amar. Ce locuri frumoase! Ce monument impresionant peste care incet-incet se cerne uitarea, neglijenta, necunoasterea…

Sper sa reziste monumentul pana in 2037, si mult mai mult… doar asa ne cinstim inaintasii, ne respectam si cunoastem istoria, care de multe ori a fost scrisa cu jertfe si sange. Atunci se vor sarbatori 600 de ani de la vitejia taranilor liberi din aceasta zona, care nu au vrut sa mai fie inrobiti!


[fb]
---
Trimis de EL CAMINANTE in 02.05.16 23:06:35
Validat / Publicat: 03.05.16 05:41:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GHERLA.

VIZUALIZĂRI: 3202 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (EL CAMINANTE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Iata monumentul!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.05.16 05:39:51]
»

@EL CAMINANTE: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

=

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descopera judetul Cluj, CLUJ-NAPOCA" (deja existentă pe sait)

tata123 🔱
[06.05.16 11:48:20]
»

@EL CAMINANTE - Bun-venit în comunitatea AmFostAcolo! Ai prezentat un obiectiv mai puțin cunoscut de mulți dintre noi, obiectiv ce îmbină atât de bine istoria cu natura (drumeția).

Despre Răscoala de la Bobâlna am învățat la școală, parcă îmi aduc aminte și acum de o imagine-schiță din manualul de istorie care înfățișa tabăra de care a iobagilor transilvăneni. Din păcate pactul încheiat de nobilii maghiari cu sașii și secuii a constituit începutul înăbușirii mișcării țărănești. Deși total nepregătiți și prost înarmați țăranii iobagi au ținut piept trufașilor nobili maghiari un an de zile.

Faptele se pierd în negura istoriei... tinerii nu mai sunt pasionați de istorie (Istoria a devenit „istorie”). Mulțumesc pentru acest articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
EL CAMINANTEAUTOR REVIEW
[14.05.16 19:39:31]
»

@tata123 - Ma bucur ca exista oameni cu adevarat interesati de frumusetile si istoria acestei tari. Va multumesc pentru ecou!

webmasterX
[10.09.17 22:22:21]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă zona Gherla - Dej» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
EL CAMINANTE, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Gherla - Dej:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058532953262329 sec
    ecranul dvs: 1 x 1