ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.04.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La pas prin parcul Herăstrău

TIPĂREȘTE

Săptămâna viitoare începe vacanţa elevilor. Ne aduc nepoţeii. Nu e cazul să spun ce pregătiri, ce bucurie, numai cei care sunteţi bunici ştiţi. Zilele astea am cumpărat, am pregătit, am băgat la congelator tot ce se putea, ca să am cât mai mult timp să stau cu ei. Am vrut să le luăm bilete la Opera Comică pentru copii sau la teatru dar cei din conducere sunt atât de proşti încât în perioada asta în care părinţi şi bunici ar fi vrut să ducă copiii la un spectacol, au şi teatrele vacanţă. Resping un câştig sigur şi apoi se plâng că nu sunt suficiente subvenţiile de la stat. Îmi rămânea să-i ducem la muzeul satului, la palatul primăverii (al lui Ceauşescu, unde ne-am înscris dinainte şi biletul de intrare e 30 lei pentru voi şi 15 lei pentru noi şi copii), la muzeul militar (numai soţul cu copiii pentru că eu voi avea treabă), în parcul Herăstrău la o plimbare cu vaporaşul (cu barca n-am curaj) şi la roată.

S-a întâmplat că nu mai fusesem de câţiva ani în Herăstrău şi nu ştiam ce şi cum s-a schimbat. Pe AFA s-au scris 47 impresii despre parcurile bucureştene din care nouă despre parcul Herăstrău. Din acestea şase au fost scrise de Iulianic. Ce s-ar mai putea spune? Mai nimic. Extrag totuşi câteva date de pe net: are o suprafaţă de 110 ha din care lacul 74 ha, aleea care-l înconjoară are aproape 6 km. A fost inaugurat în 1936 după asanarea timp de 5 ani a unei zone mlăştinoase care înconjura lacul. Am ales ziua de duminică 17 aprilie, zi însorită şi calduroasă. Din cele patru intrări principale în parc: pe la statuia lui Charles de Gaulle (unde în tinereţea mea era statuia lui I. V. Stalin), prin Soseaua Nordului vis-a-vis de parcul Bordei, pe la Arcul de Triumf sau pe la Casa Presei Libere, am ales ultima variantă.

Prima impresie nu a fost prea agreabilă. Chiar la intrare nişte înfoiate cu fuste colorate vindeau porumb fiert. Toată esplanada până la berăria H şi treptele largi care duc la lac devenise o imensă parcare cu sute de maşini aşezate cu furca. La capătul treptelor un monument avea o inscripţie ciudată˝poporul galieg către poporul român˝. N-am auzit de popr galieg dar m-a luminat Goagăl că ar fi o dedicaţie spaniolă. Cele câteva locante de pe marginea aleii erau majoritatea închise. Pe lac nicio barcă, niciun vaporaş de traversat deşi parcul era asaltat de sute de bucureşteni. N-am avut pe cine întreba la debarcader când se deschide? Probabil de 1 mai, de Paşte, deşi în primăvara asta timpurie s-ar fi făcut bani frumoşi din vânzarea biletelor.

Mai departe, pe aleea care conduce la podul curbat erau câteva zeci de tonete cu umbreluţe multicolore. Se vindeau floricele, sucuri, se storceau citrice pentru jusuri, se prăjeau nuci, se trăgea vată de sticlă şi se stătea la coadă la mici şi bere. Nu sunt nici snoabă, nici nostalgică, înţeleg că românului după o oră de plimbare i se face foame şi sete dar puţină ordine şi sistematizare, un model unic de chioşcuri şi un amplasament mai retras, ar atenua imaginea asta de iarmaroc de la marginea târgului. Pe măsură ce am înaintat pe alee, tonetele s-au rărit, deasemeni şi muşteriii. Parcul a redevenit ceeace ştiam dar înafară de superbele sălcii plângătoare cărora le cădeau pletele în apa lacului nu am văzut covorul floral pe care-l căutam. Câteva tufe de liliac, două ronduri de maci şi unul de violete, cam asta a fost până la ieşirea dinspre Arcul de Triumf. Aici era mai multă animaţie pentru că era un centru de închiriat biciclete gratuit pe bază de buletin, numai pentru plimbare în parc.

Deci, nu va fi rost să plimb copiii cu vaporaşul în vacanţă. Debaracaderul probabil se va deschide abia de Paşte când va fi o mare de oameni amatori şi cozi enorme la casa de bilete.Să vedem dacă-i putem duce la roată.

După ce au trecut cele două zile de iarnă căzute năpraznic peste bucureşteni, ieri şi azi a venit din nou primăvara. Am luat din nou autobuzul, am coborât la Bordei (în parcul cu acelaş nume nu era ţipenie de om iar lacul Floreasca era pe jumătate gol) şi am intrat să străbatem malul de vis-a- vis al lacului pornind de la stăvilar.

În aer liber în cadrul muzeului ecluzei sunt expuse diverse componente ale stăvilarului. Salba de restaurante de fitze erau în prag de deschidere, se facea curat, se reparau firmele în timp ce la terase tineri de bani gata îşi înnecau timpul la o cafea şi un drink. Cluburile sportive păreau pagini de istorie. Aleea era străbătută de alţi tineri, de data asta amatori de jogging şi bicicletă dar şi de cupluri de pensionari, aşa ca noi, care niciodată nu şi-au permis să meargă la Herăstrău într-o zi de lucru. Era curat şi o bandă verde marca traseul bicicliştilor. Ce nu am priceput este rostul unor statui frumoase de altfel, mascate de vegetaţie, aşezate în spatele unui gard de sârmă şi care nu aveau nicio tăbliţă: ce reprezintă şi cine a fost sculptorul. De!, îmi închipui că s-au câştigat nişte licitaţii şi s-au cheltuit nişte bani.

Am mers noi ce am mers, mulţumiţi de ce vedeam, până am ajuns la o alee care se termina în eleganta Sosea a Nordului cu blocuri în care apartamentele pleacă de la 200 mp, cu preţuri pe măsură. Mi-au placut semnalele agăţate în pomi (ca şi pe partea cealălaltă a lacului). Sunt plăcuţe montate de ecologişti care atrag atenţia asupra pericolului tăierii pomilor. Am trecut de un loc amenajat pentru copii şi deşi ştiam că e pe acolo, nu vedeam roata. Mă gândeam că în furia distrugerii care a pus stăpânire pe noi, au demolat-o şi pe asta. Nu, nu o vedeam din cauza vegetaţiei care o înconjura. Dintr-un ochi am observat că este un loc amenajat cu cap. Înafara roţii cu compartimente colorate pentru patru persoane, mai sunt lanţuri, topogame, un trenuleţ care pufăie pe acolo, ce mai, o exploatare bună şi atrăgătoare a fiecărui centimetru pătrat de teren. Mai retrase de alee este un restaurant, două chioşcuri fără umbrele ţipătoare în care se vindeau floricele, dulciuri, sucuri, mai încolo o toaletă ecologică şi multe bânci pentru aparţinători. Mi-a plăcut şi vă recomand şi vouă să vă duceţi acolo copiii. Mai departe, scrie în carte.

După ce am mai străbătut câteva sute de metri cu statut de demolată, am ieşit în Şoseaua Nordului, unde după cca 10 minute am găsit un taxi dispus să ne ducă acasă.

Sărbători fericite tuturor!


[fb]
---
Trimis de Michi in 22.04.16 18:47:03
Validat / Publicat: 22.04.16 22:04:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 3521 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P25 Pictură naturală
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

arru
[23.04.16 00:17:07]
»

Sărbători fericite, Mama Michi! Sanatate, clipe frumoase si linistite alaturi de familie si cei dragi!

DaRKruCS
[23.04.16 00:30:05]
»

Sărbători luminate și o vacanță frumoasă alături de nepoței! ????

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.04.16 09:13:00]
»

@Michi - Când am văzut articolul despre Herăstrău scris de dumneavoastră, m-am repezit la poze să văd ce mai fac cireșii din Grădina Japoneză, dar - se pare - acolo nu ați mai ajuns. Am văzut însă liliac, lalele și malul lacului cu sălcii. Frumos!

Pe AFA s-au scris 47 impresii despre parcurile bucureştene din care nouă despre parcul Herăstrău. Din acestea şase au fost scrise de Iulianic.

Îmi place foarte mult Parcul Herăstrău - mai ales anumite părți ale sale - și nu preget să fac o plimbare acolo chiar și atunci când soțul meu nu-mi poate fi alături. Am scris despre Parcul Herăstrău, dar cum nu-mi ieșeau la socoteală cele 6 articole despre care amintiți, am purces la o verificare. Într-adevăr, despre parcurile bucureștene am scris 6 articole, dar numai 3 sunt despre Parcul Herăstrău. Cine știe? Poate că în timp vor apărea și altele (dacă voi avea ceva nou de povestit).

Vă doresc plimbări frumoase și numai bucurii alături de nepoței!

MichiAUTOR REVIEW
[23.04.16 10:18:12]
»

@iulianic - După reviewul tău despre Grădina Japoneză, chiar să fi fost, n-aş mai fi acvut ce scrie. De fapt nici nu ne propusesem pentru că scopul acestor plimbări a fost să vedem unde ducem copiii.

Michaell
[23.04.16 10:20:46]
»

@Michi - Cu nu mult timp in urma, am trecut, cei drept doar cu bus-ul prin zona, dar m-a dezamagit ce-am vazut O zona, despre care se spune, ca este una dintre cele mai bune ale Bucuresti-ului. Peste tot iarba netunsa de anul trecut, balarii si tufe crescute aiurea...

Cu ceva timp in urma, luasem un taxi de la aeroport spre centru, iar in dreptul intrarii in parcul descris de tine, il intreb pe sofer, ce parere are de zona, El mirat de intrebare imi spune: ,,Domnule, pai asta-i crema orasului, aici nu apuci doar daca esti cineva ,,

Am crezut ca glumeste, fiind dezamagit profund de ce vedeam. In sinea mea, ma intrebam: Oare cum arata acolo unde locuieste acest om... ??

In luna Mai acestui an voi fi din nou in Bucuresti si mi-as dori sa vad parcul mai indeaproape. Pe mine nu ma deranjeaza chioscurile si tonetele. Pentru mine astea oarecum apartin de cultura si gandirea oameniilor din Romania. Daca sunt curate si cu produse autohtone, chiar imi plac. Intr-un parc in Romania nu ma stept la sterilitatea din Elvetia sau Germania, ci imi place sa oglindeasca intr-un fel obiceiurile si viata de zi cu zi ale oameniilor. Atentie: Una-i un chiosc, o toneta, o cafenea mica cu citeva mese la umbra, etc - alta-i mizerie, dalasatorie, coji de seminte pe jos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.04.16 11:51:53]
»

@Michaell - Iartă-mă, dar cred că n-am să-ți mai citesc ecourule niciodată. Ai atâta negativism în tine vis-à-vis de români și de tot ceea ce este în țara asta încât îmi e teamă să nu mă molipsești.

Dacă ai trecut doar cu "bus-ul" și cu taxiul, deci n-ai intrat efectiv în parc, cum de ai văzut "Peste tot iarba netunsa de anul trecut, balarii si tufe crescute aiurea... "?

Pentru că spui că vei veni în luna mai în București, chiar te rog să-ți petreci vreo două ore în Parcul Herăstrău, pe malul lacului, prin zona veche a parcului (cu lucrări de artă și alei umbroase), pe aleea trandafirilor (probabil vor fi înfloriți atunci), în zona din spatele Muzeului satului… Să ne spui atunci câtă "mizerie, dalasatorie, coji de seminte pe jos" ai văzut.

MichiAUTOR REVIEW
[23.04.16 12:09:09]
»

@Michaell - ˝cultura şi gândirea oamenilor din România˝

Da, avem mulţi perfomeri în multe domenii: IT, medici, cântăreţi şi domeniile în care s-au realizat ar putea continua. Cei care n-au reuşit în vest îşi îndreaptă ura spre ţara natală justificându-şi eşecul că au plecat prea târziu, că nu au avut acolo părinţi şi au luat-o de la zero, că n-au putut face faţă competiţiei... desigur că persoanele de faţă se exclud. Cum din nou s-a abordat o discuţie off aş propune să rămânem la parcuri- citeşte şi priveşte pozele din grădina japoneză ale lui Iulianic şi probabil îţi vei schimba starea de spirit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[23.04.16 12:58:34]
»

@Michaell -

Am sa ma aptin in continuare.

Chiar te rog! Ecoul a fost șters, poți continua discuția cu @iulianic prin PM-uri!

===

Vă rog să rămâneți ontopic!

Michaell
[23.04.16 13:10:53]
»

@webmasterX - Multumesc ptr sfat dar renunt. Ramineti intre voi si dati-va reciproc dreptate ptr. ca, vad ca asta vreti.

Mai e putin si am sa trag consecintele. Iar ele cu siguranta nu vor semana cu cele ale colegului capca, pardon iersina pestis. Mai e putin...

elviramvio
[24.04.16 08:08:50]
»

@Michi -

Am reusit sa citesc articolul in aceasta dimineata desi statea in asteptare de ceva timp. Herastraul a fost "mosia" familiei mele cat timp am locuit in Aviatiei. Avea o parte aranjata si una salbatica dar pe care noi o preferam. Pe atunci intram printr-o gaura in gardul de pe Soseaua Nordului. Acolo la sosea erau case mai mult ale unei etnii, dar nu aveam probleme cand mergeam cu masina (cand stateam o zi la iarba verde, mergeam cu magarusul "Dacia" sa care paturi, mancare, masa, gratar... Dupa '89 au fost retrocedate parti bune din parc, masinile din pacate au liber pe multe alei iar Soseau Nordului s-a umplut de blocuri si de atunci evitam sa lasam masina pt ca se tot spargeau. Dar, noi asa "evoluam" sau, daca-mi permiteti, pentru noi doua si nu numai: "trecute vieti de doamne si domnite".

Paste minunat si luminos alaturi de dragele dumneavoastra suflete!

MichiAUTOR REVIEW
[24.04.16 12:05:13]
»

@elviramvio - Dacă îmi permiţi o rectificare: mai va, până să poţi spune ˝trecute vieţi de doamne şi domniţe˝ adică min. vreo 30 de ani.

tata123 🔱
[25.04.16 10:04:30]
»

@Michi - Parcul Herăstrău este o oază de verdeață căutată asiduu de bucureșteni mai ales în timpul căldurilor din timpul verii. Dar nu sunt de neglijat nici peisajele oferite de acest mare parc în timpul primăverii (vezi @iulianic: vezi impresii) ori a iernii (vezi: vezi impresii).

Există multe colțuri minunate în acest parc, trebuie doar să ne plimbăm și să descoperim.

P. S. Autorul și denumirea ansamblurilor sculpturale împrăștiate prin parc nu sunt redate nici pe saitul dedicat parcului: herastrauparc.ro/galerie/ ... ils.php?album=5. O enumerare a acestora, cu detalii (dar fără foto), găsim la următoarea adresă web: bucurestivip.com/sculptur ... arcul-herastrau.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, iulianic, Michaell, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.36830306053162 sec
    ecranul dvs: 1 x 1