ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 29.03.16
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 8 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
60.00%
Către satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
60.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Thailanda - dincolo de mitul turistic

TIPĂREȘTE

Am planificat vizita în Thailanda sub semnul variației: întrucât scopul principal a fost trainingul într-ale meditației mindfulness, într-un centru destul de izolat, despre care voi povesti într-un alt articol, am decis ca, înainte, să experimentăm complexitatea Thailandei contemporane, care combină pacea din sălile de meditație ale templelor buddhiste, hinduiste ori thaoiste cu agitația celui mai eclectic turism (de la luxul liniștit, la romantism și aventură totală) și comerțului generalizat (de la produse autohtone, la produse ”globalizate”, inclusiv sex – un produs autohton globalizat) și în care sărăcia extremă coabitează aparent pașnic cu mai mult decât îndestularea. Insula Phuket mi s-a părut cea mai bună reprezentare a acestei complexități, iar plaja Patong cel mai bun loc pentru a trăi o experiență complet dincolo de limitele zonei mele de confort.

Am contractat, așadar, patru nopți într-un hotel pe plaja Patong și câte o excursie pentru fiecare din zilele în care urma să stăm acolo.

Prima surpriză e aeroportul Phuket. Mai mare decât mă așteptam. Foarte-foarte aglomerat: cu oameni (la asta mă așteptam), lucruri, firme și culori (dincolo de așteptările mele).

Chiar la intrare, un serviciu fotografic: pentru acordarea vizei, autoritățile cer o fotografie. Și o sumă care nu e chiar simbolică. Primești, în schimb, o bucată de hârtie de care trebuie să ai mare grijă; vei avea nevoie de ea în orice relație instituțională: la hotel, la spital (dacă e cazul), la ieșirea din țară. Plătesc cu euro, funcționarul are nevoie de timp ca să găsească bani să-mi dea restul. Îl aproximează, în cele din urmă – practică cvasi-generalizată, așa că asigură-te că ai moneda locală (Bath) – și mi-l dă cu comentariul: ”This is for me”, pe jumătate în glumă, pe jumătate serios. ”This is for me, yes”, îi răspund, copiindu-i stilul; îmi iau banii și plec.

Nicio dificultate la preluarea bagajelor.

Afară, ne așteaptă un șofer pe care l-am angajat de acasă pentru transferul de la aeroport la hotel. Avem detaliile locului de întâlnire, însă aglomerația de oameni, lucruri, firme ne dă senzația că treaba e mai grea decât am crezut… capacitățile noastre perceptive sunt diminuate, suntem pe drum de aproape 30 ore, dormind prea puțin în avioane. N-a fost așa de greu, omul aștepta exact acolo unde ni se spusese.

Drumul te familiarizează deja cu complexitatea Thailandei. Lângă aeroport, case în stil european. Apoi, înșiruire de construcții în stil local și în stil ”globalizat”, care dezvăluie coabitarea îndestulării cu sărăcia: micile magazine locale, cu mărfuri aglomerate fără o ordine vizibilă pentru mine, stau alături de firme cunoscute internațional. Culori-culori-culori peste tot. Traficul e mare, cu mașini de toate dimensiunile și mărcile, însă destul de fluent. Vegetația e specifică, copaci și flori ale căror nume nu le știu (cu foarte puține excepții); departe de wow-ul pe care îl așteptam… Șoferul vorbește foarte puțină engleză, cu o pronunție specifică locului, iar engleza mea pentru conversația obișnuită e destul de limitată (citesc mult, conversez puțin) și înțeleg greu ce vrea să spună, așa că vorbim atât cât e necesar și suficient pentru treaba pentru care l-am angajat.

Hotelul ne așteaptă cu bagaj preluat direct din taxi și uși deschise de o persoană zâmbitoare din staff, ca în marile lanțuri hoteliere. Chek-in rapid și foarte amabil. Ajung in cameră… ei, aici chiar nu-mi place: camera are vedere la mare, așa cum cerusem, însă e zgomotoasă, mică, nerenovată demult, iar când deschid ușa la balcon mă izbește un miros de toaletă publică. Sun la recepție, spun ce mă nemulțumește și primesc răspunsul – pe care îl știu deja, pentru că l-am auzit de multe ori și în hoteluri europene – ”It s nothing we can do”. Încearcă să mă convingă că mirosul vine de la mare. ”Nu e camera pe care am contractat-o – îi spun recepționerului – eu nu plătesc această cameră, aștept să găsiți o soluție”. În câteva minute, cineva din staff e la mine în cameră, spun din nou ce mă nemulțumește, iar după alte câteva minute mi se propune o nouă cameră. Nu mai are vedere la mare, e la parter, însă e spațioasă, recent renovată, cu deschidere directă într-o mică grădină cu piscină, am terasă proprie în grădină și, cu totul surprinzător, aud muzica valurilor, care acoperă zgomotul străzii!

Căutăm să intrăm în ritmul locului – sunt multe ore diferență de fus orar, iar dacă ne culcăm prea devreme (câtă nevoie am să dorm!), sigur ne vom trezi prea devreme și vom rata ziua următoare. Ignorăm oboseala, ne punem costumele de baie, ieșim, taversăm strada aglomerată și … renunțăm la înot și plajă! Surpriză foarte neplăcută: citisem mult despre fabuloasa Mare Andaman, dar ce văd – și ce aveam să văd în zilele următoare pe tot litoralul din Phuket, cu puține excepții – e o apă tulbure, poluată de zeci de ambarcațiuni foarte zgomotoase. Pare că societatea de consum implantată într-o lume săracă ne activează masochismul psihic: ochii și urechile tale suferă, tot corpul tău suferă, creierul tău suferă, dar dacă tot ai dat bani mulți raportat la veniturile tale, singura soluție e să găsești plăcere în suferință… și să povestești după aceea ce grozav a fost în Thailanda, însoțind povestea cu cele mai frumoase fotografii pe care le-ai putut face; că, altfel, cine îți dă Like pe Facebook?

Deocamdată, ne mulțumim să ne plimbăm pe țărm, călcând printr-un câmp de animăluțe – seamănă cu niște păianjeni mari – care aleargă pe nisip cu o viteză de necrezut. Nu-mi asum riscul vreunei înțepături defensive, așa că îmi pun sandalele, renunțând la plăcerea de a simți nisipul fin sub tălpi, și le urmăresc admirativ mișcările rapide. Într-adevăr, mirosul mării nu e cel mai plăcut aici, ipoteza recepționerului, deși falsă, se baza pe un fapt real.

Se întunecă devreme, în jurul orei 6 p. m., așa că ne întoarcem la hotel. Privesc mai atent împrejurimile: categoric, totul e dincolo de zona mea de confort, n-am stat niciodată, în vacanță, într-un cadru similar. Hotelurile pot arăta foarte bine, interiorul poate fi efectiv de 4 sau 5 stele, însă împrejurimile aduc un contrast nu tocmai confortabil, deși interesant; stâlpi de electricitate plini de fire, zeci de fire legate de fiecare stâlp, creează un pâienjeniș de-a lungul șoselei, în fața lanțului de hoteluri; aleg să mă concentrez pe ”interesant”.

Mergem să cinăm alături, într-o grădină: mâncare bună, prețuri pe măsură. Constat, din nou, că în jurul Thailandei sunt create multe mituri: da, poți mânca ieftin pe stradă – dacă îți asumi riscul igienei evident precare; te poți îmbrăca ieftin – dacă vrei produse pe care le găsești și în România în piețele ieftine; peste tot, se vinde aproape orice. Aveam să ies din zona de confort culinar a doua zi, hotărâtă să mănânc alături de oameni ai locului.

Încheiem ziua cu un masaj – aveam mare nevoie. Zeci de saloane. Alegem la întâmplare. Amabilitate stângace. Igienă absentă. Decepție. Mai mult decât nimic, deci util. Însă masajele pe care le-am făcut în România au fost de o calitate net superioară. (Aveam să mă bucur, peste câteva zile, la Thanyapura, de cele mai relaxante și eficace masaje pe care le-am făcut vreodată).


[fb]
---
Trimis de ElisabetaS in 29.03.16 15:57:58
Validat / Publicat: 29.03.16 16:40:39
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în THAILANDA

VIZUALIZĂRI: 6433 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ElisabetaS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[29.03.16 16:39:17]
»

@ElisabetaS: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

===

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 03&ridAnt=67800

alinaro
[29.03.16 16:52:45]
»

@ElisabetaS - Excelent articol de debut! Așteptăm și altele.

Tailanda mi se pare departe deocamdată, dar nu aș zice nu.

Rodel
[29.03.16 17:19:29]
»

Un review foarte bine scris. Felicitări! Aștept urmarea, pentru că sunt sigură că va fi la fel de interesantă.

rentea
[29.03.16 17:38:13]
»

iti impartasesc parerea si dezamagirile. De altfel, le-am povestit si eu in review-urile referitoare la Bangkok, insa nu si la cele din insula Krabi. De ce m-am dus acolo si nu in mult mai vestitul Phuket. Pai... am citit mult si m-am interesat mult. Decat sa te duci in Phuket sau Pattaya mai bine te duci la Venus la noi. Fara indoiala. Toata mizeria, toata apa aia poluata, toata insistenta comerciantilor de a te jupui de toti bani, te scarbesc cu siguranta.

DAR, Thailanda inseamna si altceva: inseamna insule paradisiace. Nu mai este mult si vor deveni si ele un Phuket... Mergi in Phi Phi, mergi in railay, mergi in insulele mai indepartate si cazeaza-te acolo, nu sta pret de 4 ore intr-o excursie stupida in care nu faci decat sa te enervezi si sa te inghesui cu alti 1000 de turisti.

Thailanda poate fi superba. Nu pentru multa vreme va mai dura asta, insa inca mai sunt locuri fabuloase. Mie mi-a ramas gandul la plaja aceea din reviste de pe insula Raylay, unde am stat - Phra Nang Beach. vezi impresii

ElisabetaSAUTOR REVIEW
[29.03.16 20:21:37]
»

Mulțumesc pentru aprecieri.

Continuarea articolului, cu fotografii, se află pe site-ul meu: elisabetastanciulescu.ro

Sigur voi mai plasa și aici texte, însă nu sunt mare expert în utilizarea acestui tip de site și nu am timp să gestionez particularitățile.

ElisabetaSAUTOR REVIEW
[29.03.16 20:31:49]
»

@rentea - Nu sunt dezamăgită. Când scriu una sau alta, scrisul meu e marcat de experiența de cercetător (sociolog) calitativ. Mă străduiesc să descriu cât mai autentic ce am văzut, simțit și gândit. Textul întreg e mai edificator - v. site-ul personal, elisabetastanciulescu.ro

Nu știu exact cum să transfer totul aici și nici nu am atât de mult timp pentru a studia problema, însă am gândit că le pot fi de folos celor care, ca și mine, ”își fac temele” înainte de plecare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mcosty68
[30.03.16 09:32:16]
»

@ElisabetaS - Multumesc Elisabeta! Chiar ma pregateam de o aventura in Thailanda cu toate ca aveam rezerve mari... acum mi-ai intarit "rezervele". Asadar o sa aleg o alta destinatie, Multumesc.

ElisabetaSAUTOR REVIEW
[30.03.16 10:30:12]
»

@mcosty68 - Depinde ce îți dorești. Eu nu regret deloc că am fost acolo.

Cred că o decizie mai informată poți lua după ce citești articolul în întregime, pe site-ul meu: http://elisabetastanciulescu.ro/2016/03/dincolo-de-mitul-turismului-in-thailanda/

Și articolele care urmează, intenționez să mai scriu, pentru că experiența, cel puțin așa cum am organizat-o și am trăit-o eu, a fost foarte complexă.

Povestesc cu bune și cu rele, fără exaltare, dar și fără exagerări ale negativului, astfel încât oamenii să înțeleagă mai bine la ce se pot aștepta și cum să-și organizeze călătoria mai bine, în funcție de ce își doresc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[30.03.16 12:27:42]
»

Un articol foarte frumos chiar daca au fost si dezamagiri insa per totat cred ca ai gasit ce te asteptai sa gasesti. Felicitari

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, ElisabetaS, mcosty68, mishu, rentea, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Phuket:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046773195266724 sec
    ecranul dvs: 1 x 1