ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.03.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 17.06.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Castelul Hunyod (Huniazilor) Hunedoara

TIPĂREȘTE URM de aici

Coordonate: 45° 44′ 57.7608″ N 22°53′18.078″ E
Localitate:Hunedoara
Țara: România
Adresa:Str. Curtea Corvineștilor nr. 1-3

Creare:
Stil artistic:Arhitectură gotică (și neo-gotică)
Data finalizării — Castrul vechi: secolul al XIV-lea
A doua fază: secolul al XV-lea
A treia fază: 1458-1480
A patra fază: secolul al XVII-lea
Ultima fază: secolul al XIX-lea
Proprietar: Statul român

Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Acoperișurile sunt înalte și acoperite cu țiglă policromă. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu.

Cetatea a fost una dintre cele mai mari și vestite proprietăți ale lui Ioan de Hunedoara. Construcția a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări, servind atât drept punct strategic întărit, cât și drept reședință feudală. Cu trecerea anilor, diverșii stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea, îmbogățindu-l cu turnuri, săli și camere de onoare. Galeria și donjonul - ultimul turn de apărare (turnul "Ne boisa" = Nu te teme), rămase neschimbate de pe timpul lui Ioan de Hunedoara, precum și Turnul Capistrano (după numele lui Ioan de Capistrano, un vestit călugăr de la curtea castelului) reprezintă câteva dintre cele mai semnificative părți ale construcției. Mai pot fi amintite Sala Cavalerilor (o mare încăpere de recepții), Turnul buzduganelor, Bastionul alb care servea drept depozit de bucate și Sala Dietei, având medalioane pictate pe pereți (printre ele se găsesc și portretele domnilor Matei Basarab din Țara Românească și Vasile Lupu din Moldova). În aripa castelului numită Matia se mai deslușește destul de vag, o pictură referitoare la legenda cu corbul de la care se zice că își trag numele urmașii lui Ioan de Hunedoara (Corvini). În curtea castelului, alături de capela zidită tot în timpul lui Ioan de Hunedoara, se află o fântână adâncă de 30 de metri. Conform legendelor, această fântână ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă. Dar după 15 ani de trudă, când au terminat fântâna, stăpânii nu s-au ținut de cuvânt. Se spunea că inscripția de pe zidul fântânii înseamnă „Apă ai, inima n-ai”. În realitate, conținutul descifrat de specialiști este Cel care a scris această inscripție este Hasan, care trăiește ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică.

Localizare
Accesul la Castelul Corvinilor se poate realiza pe DN7 (E15) până în dreptul localității Sântuhalm, dinspre est sau vest, iar de acolo urmând DJ 687 până în orașul Hunedoara. Intrarea se face dinspre localitatea Sântuhalm urmând bulevardele Traian, Republicii și Libertății. Geografic monumentul este situat în centrul județului Hunedoara, în partea sud-vestică a Municipiului Hunedoara, pe ultimele ramificații estice ale munților Poiana Ruscă.

ro.wikipedia.org/wiki/Cas ... elul_Hunedoarei

Asta zice prietena noastră, Wikipedia. Acum, eu, care chiar AmFostAcolo, îi dau dreptate.

Că DA, am fost, am văzut, mi-a plăcut!

Mergeam spre Întâlnirea de la Cinciș vezi impresii cu dragii mei @Papone și @Pufușenia, când primim un telefon de la @Roth: ”Hai, unde sunteți? Veniți la Castel! ” (citarea nu e exactă, asta era esența!)

Și-ajungem la Castel. Se-auzeau focuri (de flintă, am aflat ulterior de la @msnd, noi eram încă afară!) Hait, se trage! Culcaaat! Ei, nu chiar culcat, dar am urcat panta pe maiestosul pod, am ajuns la și mai impunătorul Castel. În curte, arcași celebri își exersau măiestria (@Nasshu).

După festivitatea de premiere a unităților de cazare din zonă, am primit cadou o vizită prin Castel cu o ghidă foarte bine documentată, care ne povestea cu pasiune. Era arheolog de profesie, dar știa atât de bine să ne captiveze... Mulțumesc mult, DOAMNĂ Delia T!

Castelul poartă multe nume: al Corvineștilor, al Huniazilor (Hunyod = Hunedoara-lb. maghiară), Castelul lui Iancu...

Și-ncepem vizita!

Am intrat pe Poarta de Vest și-am trecut pe rând prin multe camere: dormitoare, Camera Domnițelor (cam setoase Domnițele, având în vedere numărul mare de halbe și vase din camera lor!), Sala Cavalerilor, Dieta, Turnul Ne Boisa (Nu Te Teme=lb. sârbă), Turnul Capistrano (se zice c-ar fi fost spion! Șemineul, singurul rămas original, nerestaurat, era atât de generos încât chiar și Moș Crăciun putea coborî prin el!), Turnul Toboșarilor...

Vreo două ore am vizitat, am urcat, coborât, parcurs, oprit, fotografiat și sorbit cuvintele ghidei noastre foarte competente.

Nu exista loc în care să nu mă simt copleșită de măreție. Am aflat legende, bârfe ale vremii, am atins acele ziduri pline de istorie (dar și de vandali contemporani, mare păcat!). Mă simțeam de-acum și eu castelană și-mi imaginam, cu ochii minții, cum ar fi fost viața în acele vremuri, între acele ziduri. Cam frig iarna p-acolo, dar șemineele mari și generoase m-au mai relaxat: aveau căldură! Mare parte a sălilor au păstrat structura originală, pavajul, frescele, picturile originale de secol XV-XVI. Multe au fost restaurate atunci, sau mai recent...

Pe rând, am vizitat tot ce se putea vedea și ce ne spune și tanti Wiki mai sus. Mi-au cam tremurat picioarele la coborârea unei scări cam la 75* înclinare, pe fâșia îngustă de zid a arcașilor, am văzut și-o sală cu costume populare ale vremii, într-o cameră etnografică. M-am distrat văzând tacâmurile groase, dar... erau din lemn de tei, nu din metal.

Rochiile castelanelor parcă le așteptau să meargă la bal, cuferele mari și grele au ascuns, cândva secrete, averi, înscrisuri... Capela păstra încă, blazonul original.

Am aflat, mai apoi și de ce, în Turnul Arcașilor, exista un spațiu între pardoseală și ziduri: pe-acolo se turna păcura încinsă peste dușmani. Și nu numai păcură...

În sala de tortură, ultima vizitată, am avut parte de un comentariu foarte hazliu, al unui gardian: ”Aici e sala de fitness pentru femei, iar la subsol e sala de forță a bărbaților! ” ”Nu vă este frică să stați singur aici? ” ”Nu, doamnă, mai vorbim cu Bianca Drăgușanu! ” era un manechin pe un scaun de tortură =))

Nu mi-am propus să vă spun chiar tot! Aș putea scrie despre fiecare loc prin care am trecut câte un review, dar ar fi obositor. Și pentru voi, și pentru mine.

Nu, mai bine, cei care N-Ați Fost Acolo, să vă duceți, să vedeți, să vă încărcați de istoria noastră, a românilor, atât de frumoasă, dar atât de uitată? Și cum pozele spun mai multe decât mine, vă las pe voi să decideți dacă merită văzut. Eu cred că MERITĂ!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Zoazore in 27.03.16 12:50:17
Validat / Publicat: 27.03.16 13:33:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HUNEDOARA.

VIZUALIZĂRI: 2129 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Zoazore); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Ne întâmpină curtenii, castelanele, cavalerii...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

doinafil
[27.03.16 15:49:07]
»

Felicitări, @zoazore! . Mă găndeam dacă (sau nu) să scriu şi eu un articol despre castel. Citind review-ul tău nu ştiu dacă să-l mai scriu sau nu (s-ar putea să nu-mi iasă la fel de bine ca al tău - chiar dacă este, oarecum, succint!).

Îmi place că ai scris corect, cu diacritice, lucru de care majoritatea colegilor care postează pe AFA nu mai ţin cont.

Mă surprinde că AFA - care promovează scrierea corectă (românească) prin acordarea unor premii ce constau în tastaturi cu diacritice, nu are cereri de la membrii ei, pentru a le folosi. Aceştia postează zeci de articole cu greşeli - şi nu numai pentru că n-au taste cu diacritice - ci chiar cu greşeli de ortografie.

Iertată-mi fie, vă rog, observaţia! Am simţit nevoia s-o fac în urma citirii mai multor articole de pe sait. Citindu-l pe cel al colegei noastre @zoazore nu pot să nu observ diferenţa şi să semnalez acest lucru.

Încă odată felicitări, dragă şi simpatică colegă!

ZoazoreAUTOR REVIEW
[27.03.16 15:53:07]
»

@doinafil - Mulțumesc pentru vizită și aprecieri. M-am obișnuit greu cu tastatura asta, dar acum mi-e greu fără ea!

mogly
[28.03.16 20:05:10]
»

Sigur ca merita vizitat castelul si scris despre el.

mishu
[29.03.16 12:48:41]
»

Foarte frumos fara alte cuvunte, intr-un cuvant, FELICITARI!

ZoazoreAUTOR REVIEW
[29.03.16 14:41:40]
»

@mishu - Emotionant, as spune eu! Multumesc pentru vizita!

Dar sigur aici ai vrut sa scrii? Nu cumva la DACI?

neimportantPHONE
[14.06.22 15:58:57]
»

@Zoazore: ce mi-a plăcut vizita la castel, pe "biletul" tău de intrare! Asta cu fitnessul ne -a spus-o și nouă gardianul dar am uitat-o sau a zburat, fiind mult prea atent la scări și la copii.

ZoazorePHONEAUTOR REVIEW
[14.06.22 16:17:48]
»

@zapacitu: Pentru mine, articolul tău a trezit amintiri dulci și triste. Așa că am recitit ce am scris atunci, cu o lacrimă in colțul ochiului.

neimportantPHONE
[14.06.22 16:20:32]
»

@Zoazore: am simțit Zozo, în 2016 încă era...

ZoazorePHONEAUTOR REVIEW
[14.06.22 16:25:27]
»

@zapacitu: Da, încă era! Atunci, acolo a început să nu mai fie! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mishu, mogly, neimportant, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Corvinilor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088287115097046 sec
    ecranul dvs: 1 x 1