ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.12.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 8 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 15 MIN

    Florența - bijuterii ale orașului

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Daca Italia este “patria artelor”, Toscana si in special Florenta este probabil coroana regala a acesteia. Multitudinea de palate, biserici, muzee, galerii, piatete, parcuri, gradini este atat de variata si bogata incat la o prima vedere mi-a fost greu sa selectez obiectivele pe care mi le doream a le vizita in cele cateva zile rezervate exclusiv pentru Florenta. Pe sait s-a scris mult si detailat, am vazut rew. despre o singura biserica sau muzeu, sigur majoritatea obiectivelor chiar merita o detailare speciala si unica pentru incarcatura istorica, culturala pe care o reprezinta.

    Florenta este un oras special, leaganul renasterii unde trecutul se imbina armonios cu prezentul. Multe dintre figurile sculptate pe urnele funerare ale etruscilor, locuitorii antici ai Toscanei parca le-am descifrat pe chipurile toscanilor “vero”pe care i-am intalnit in oraselele din imediata apropiere a Florentei. Sunt oameni mandri si credinciosi cu activitati multiple nu numai in domeniul turismului care a explodat in ultimii 20 de ani ci si ancorati in traditiile mestesugaresti. Textilele din Prato si Florenta sunt renumite, auraria nu este numai cea din atelierele din Ponte Vecchio ci si din Arezzo, activitatile manufacturiere ale atelierelor de sticlarie, marmura, prelucrarii uleiului de masline dar si a celebrelor vinuri toscane nu au termene de comparatie.

    Arta Toscana este speciala dar eu nefiind in domeniu nu voi emite “judecati de valoare” voi incerca numai sa exprim sentimentele proprii in fata atator frumuseti. Lucrarile de arta pe care le-am vazut in biserici, muzee, palate veritabile capodopere au facut pe rand pasi de la arta medievala stilizata care a slujit in principal ca si cadru pentru rugaciune si contemplare la frumusetea duioasa, bogata, clasica a Renasterii.

    Revolutia renascentista care a inceput in sec. XV in Toscana a marcat intreaga cultura europeana. Ea s-a inspirit din arta romana antica, pictorii si sculptorii renascentisti au fost sprijiniti financiar si cultivati de protectori bogati, in speta de celebra Familie de Medici. Pictorii si sculptorii renascentisti au studiat corpul uman, fizica si chimia pentru a putea reda cat mai authentic dimensiunile omenesti incadrate in spatiu si timp. Au invatat psihologie pentru a putea transpune in lucrarile lor sentimentele umane, incarcatura emotionala ale personajelor pe care le-au redat.

    Arta manierista a fost si ea la mare valoare prin folosirea unor culori mai calde, a formelor usor alungite si pozitiilor contorsionate. In arta Toscana renascentista, frescele care decoreaza peretii bisericilor, al palatelor m-au impresionat in mod deosebit. Fresca “proaspat” este tehnica picturii pe un strat subtire umed de tencuiala proaspat intinsa. Culorile in tonuri minerale rare cu nuante stralucitoare dar si cele ale pamantului sunt chiar si acum la peste 500 de ani distanta tulburator de frumoase.

    Toscana romana si etrusca o puteti vedea in special in Museo Archeologico din Florenta, eu nu am ajuns acolo. Evul Mediu timpuriu este bine marcat mai ales in Lucca(vezi impresii) si Fiesole (vezi impresii). Aflata sub asediul triburilor gotilor din sec. VIII imparatul Carol cel Mare i-a alungat din Toscana, ca recompensa primind coroana Imperiului Roman, lucru care a dus la mari conflicte intre biserica si imparat.

    Mai tarziu, prin sec. XIII, in perioada de inflorire comerciala Toscana a inceput sa se imbogateasca prin fabricarea si vanzarea de textile, marochinarie. S-au diversificat contactele cu lumea araba, arhitectii au inceput constructia de cladiri impresionante. Bancherii au elaborate principiile contabilitatii moderne inca actuale iar matematecianul Fibonacci nativ din Pisa a introdus cifrele aranbe in Europa, a dezvoltat si innoit geometria antica.

    Acea perioada fabuloasa poate fi remarcata prin turnurile din San Gimignano (vezi impresii) sediul Primariei din Sienna (vezi impresii ) dar mai ales celebrul complex al Turnului Inclinat, Duomului si Baptisteriului din Pisa(vezi impresii). In perioada foarte frumoasa a guvernarii Familiei De Medici, timp de pace si bunastare bancherii si negustorii bogati ai Toscanei au investit in case, palate, turnuri. Atunci a inflorit arta si arhitectura, lasand in urma stilul auster gotic, intorcandu-se la valorile clasice, incepand perioada infloritoare a Renasterii. Florenta a fost cel mai mult marcata de aceasta perioada prin constructiile sale, palate, biserici precum San Lorenzo sau Spedale Degli Innocenti, numeroase picture astazi in custodia Galeriei Uffizi.

    Familia Medici puternica familie care a avut puterea deplina intre 1434-1743 in Florenta. Fondatorul a fost Giovanni di Bicci un negustor si bancher foarte dotat cu inteligenta si rabdare. Familia a debutat cu Cosimo Il Vecchio, discret, caci singur a urcat pe scara sociala florentina. Nu a aspirat la functii inalte, generatiile viitoare au acces insa la functii si putere.

    Doi dintre descendenti au devenit papi si apoi Alesandro a devenit duce al Florentei iar Cosimo I a ajuns la gradul de Mare Duce al Toscanei. Dintre membrii marii familii toscane un merit deosebit l-a avut Lorenzo Magnificul, un mare om de stat dar si poet al Renasterii. Un mare rol l-a avut in aranjarea pacii intre orasele din nordul Italiei. Caterina de Medici, Eleonora de Toledo si Papa Leon X care a inantat reconstruirea catedralei San Pietro din Roma au fost alti membri remarcabili ai familiei.

    Republica Florentina a luat nastere mai tarziu in 1494 cand Piero de Medici a parasit Florenta in fata trupelor lui Carol VIII. Atunci fanatical religios Savonarola a propagat idea ca singurul conducator in fata oamenilor nu este decat Dumnezeu.

    In 1498, dupa executia lui Savonarola, Republica a rezistat numai 32 de ani. In 1530 cu ajutorul Papei Clement VII din familia de Medici si a imparatului Carol al V-lea orasul a revenit familiei de Medici. In Piazza della Signoria se afla o placa care arata locul unde a fost executat Savonarola. Victoria Republicii are ca simbol pe celebra statuie de 5,2 m inaltime a lui David, remarcabila opera a lui Michelangelo. O personalitate marcanta a acelor timpuri a fost Nicolo Machiavelli, autorul Principelui, un abecedar al lipsei de scrupule pe care un politician ar trebui sa il cunoasca pentru a accede la success in politica.

    Marele Duce al Toscanei, Cosimo I o mare valoare a familiei De Medici a unit pentru prima data Toscana in 1570. Urmasii familiei au fost inlaturati de ducii austrieci de Lorena iar dupa 1860 si perioada Risorgimento cand italienii au indepartat conducerea straina, Florenta a inflorit din nou, devenind pentru 5 ani (1965-1970) capitala nationala. Marele Ducat al Florentei poate fi vazut in operele de arta din colectia Uffizi, dar si din Palazzo Pitti, locul de unde Marii Duci ai familiei de Medici au condus timp de mai bine de 300 de ani, destinele Toscanei.

    Florenta a fost bombardata in cel de al II-lea razboi mondial, podurile sale, in afara de Ponte Vecchio au fost distruse. Reconstructia a inceput mai ales dupa 1966, anul unor catastrofale inundatii. Florenta, asa cum am vazut-o eu este frumoasa, eleganta, turistica, chiar prea turistica, cu oferte de toate categoriile, inegalabila.

    O “passeggiata” de seara, plimbarea obisnuita a toscanilor care vor sa faca “bella figura”sa arate bine trebuie facuta chiar si de turistul obosit dupa o zi de aventura toscana.

    In Florenta prima mea “passeggiata” a fost chiar in dupa-amiaza in care am ajuns in Piazza San Marco. Poate acesta este si motivul pentru care plimbarea mi-a facut o impresie foarte buna, asa incat a doua zi de dimineata am inceput explorarea orasului chiar de aici, fiind totodata si foarte aproape de hotelul in care am avut cazare, Plus Florence (vezi impresii).

    In PIAZZA SAN MARCO, un adevarat nod important de transport pentru diferite destinatii din Florenta dar si din afara orasului m-a intampinat un parculet unde troneaza cum altfel decat statuia lui San Marco, biserica cu acelasi nume dar si muzeul manastirii, facut in 1866 si inaugurat 3 ani mai tarziu. Biserica la ora diminetii era mai putin vizitata asa incat am putut-o admira in toata spledoarea ei.

    COMPLEXUL SAN MARCO – bilet intrare 4 Eur. este situat in zona universitara a orasului in imediata apropiere a celebrei Galleria dell’Academa unde cine isi doreste se va intalni cu celebul David, statuia si alte comori ale picturii si sculpturii italiene.

    Istoria locului este foarte veche, pornind de la 1100 cand ordinul Vallombrosan a preluat acest spatiu. Mai tarziu a trecut in posesia unei ramuri Benedictine care a intemeiat o manastire silvestrina. Dominicanii din Fiesole, o mica asezare de langa Florenta , o adevarata bijuterie Toscana (vezi impresii) s-au mutat aici in 1530. Reconstructia locasului a fost facuta sub indrumarea directa a lui Michelozzo di Bartolommeo, un renumit asistent al nu mai putin celebrului pictor si om de cultura Donatello.

    Michelozzo are marele merit de a proiecta prima biblioteca publica existenta la acea vreme in Europa intr-o zona luminoasa si generoasa a manastirii. M-au impresionat in mod deosebit exponatele, mai ales cartile de muzica expuse in numar mare.

    Cosimo cel Batran din renumita familie de Medici l-a desemnat pe Fra Angelico pentru a decora interiorul bisericii. Acesta a intrat in manastire inca de la 17 ani si impreuna cu alti ucenici de ai sai a lucrat un numar mare de fresce.Dintre frescele cele mai renumite ale acestuia se pot vedea Bunavestire, Rastignirea si Punerea in Mormant.

    Insa manastirea a mai fost locuita de oameni celebri ai timpurilor precum arhiepiscopul St. Antonino al Florentei dar si de controversatul Savonarola, extremistul religios devenit si superior al manastirii care impreuna cu alti doi apropiati de ai sai au fost judecati si executati de Inchizitie in Piazza della Signoria.

    Vizita chiliilor calugarilor a fost o alte experienta speciala pentru ca sunt foarte frumos decorate cu scene din viata lui Isus pentru a-i indemna pe acestia la contemplare si rugaciune. Exista de asemenea cateva chilii speciale care adapostesc relicve ale religiosului extremist Savonarola, si doua chilii unde se retragea Cosimo cel Batran cand venea in manastire.

    Tot complexul este remarcabil si foarte impresionant.

    De aici la cativa zeci de metri am ajuns la intalnirea cu David si bucuria perfectiunii lui Michelangelo. Inainte cu cateva zile de a pleca in calatoria Toscana mi-am rezervat pe saitul florence-museum.com bilete de acces in GALLERIA DELLACCADEMIA si Uffizi. Am platit /card 16,5 eur ptr. Intalnirea cu David si 12 eur pentru galeriile Uffizi.In fata intrarii erau 3 siruri de turisti,unul mai consistent decat celalalt. Mi-am preschimbat voucherul in bilete (la primirea acestora mi s-a specificat sa fiu la intrarea in muzee cu cca 15 minute inainte) si am fost indrumata la una dintre cozile formate. Era cea mai mica si s-a intrat civilizat, aproximativ la ora la care optasem pe bilet. Sirul cel mai consistent era la casa de bilete pentru cei care nu aveau programare. Erau sute de turisti si sincer cred ca au stat la coada pentru a intra ore in sir. Mai era si o alta coada de turisti, veniti in grupuri organizate, aceasta nefiind atat de consistenta precum cea a turistilor pe cont propriu si fara programare. Este recomandabil sa nu aveti bagaje consistente,nu exista garderoba, fotografiatul/flash este strict interzis.Se intra in grupuri nu foarte mari pentru a nu se aglomera salile cu exponate. Academia de Arte Frumoase fondata in 1563 a fost prima scoala din Europa destinata educarii tinerilor studenti in tehnica desenului, picturii si sculpturii. Colectia de arta a luat fiinta mai tarziu in 1784 iar din 1875 adaposteste cele mai importante opere ale lui Michelangelo cu punctul forte sculptura de 5,2 m. inaltime reprezentandu-l pe eroul biblic David care l-a ucis pe Goliat. Lucrarea executata de Michelangelo la numai 29 de ani i-a adus consacrarea acestuia. Initial a fost montata in fata Palazzo Vecchio si apoi dupa 1873 mutata in sala muzeului. Se afla aici atat de multe si valoroase sculpturi ale lui Michelangelo incat aproape ca m-am risipit in primele minute ale intrarii nestiind in fata caruia sa ma opresc mai intai.Mi-a placut statuia Sfantului Matei dar si cea a celor Patru Sclavi lucrati pentru a impodobi mormantul papei Iuliu II. Mulaje ale acestei sculpturi aveam sa vad in Grotta Grande din celebrele Gradini Boboli.

    Galeria de sculptura rivalizeaza cu galleria de picturi ale unor mari artisti din sec. XV-XVI precum Fra Bartolomeo, Filippino Lippi, Ghirlandaio, Boticelli. Mai m-a impresionat de asemenea Pomul Vietii o pictura din colectia de arta religioasa a sec. XIII a lui Paccino di Bonaguida dar si un cufar de lemn cu pictura reprezentand scene din viata florentina, cu nuntasi in fata baptisteriului care a facut parte din trusoul unei mirese.

    In Sala Toscana sunt multe sculpturi din sec. XIX dar si picturi ale membrilor Accademiei. Mi-au placut busturile lui Byron si Franz List executate de sculptorul si profesorul Lorenzo Bartolini.Vizita la galleria Accademiei a fost o bucurie pentru suflet si un vis implinit.

    Nu departe de Piazza San Marco la cativa zeci de metri strabatand zona studenteasca dar si plina de turisti in vizita la Galleria del’Accademia se afla o piateta deosebit de frumoasa si interesanta. Este vorba de PIAZZA DELLA SANTISSIMA ANNUNZIATA.O arcada cu noua intranduri care a fost proiectata de celebrul architect al sec. XV, Brunelleschi formeaza fatada SPEDALE DEGLI INNOCENTI. Numele “spitalului” vine din episodul biblic al uciderii pruncilor de catre regele Irod atunci cand a aflat despre nasterea lui Isus.De fapt este un orfelinat deschis la jumatatea secolului al XV-lea si o aripa a cladirii are astazi aceeasi destinatie.Este de asemenea si sediul UNICEF. Interiorul cladirii nu l-am vizitat insa exteriorul m-a impresionat.Arcadele lui Brunelleschi au fost decorate cu medalioane de teracota smaltuita reprezentand bebelusi.In stanga porticului se afla rota, un cilindru rotator din piatra in care mamele care nu-si doreau copiii ii introduceau in acesta, sunau la clopotel si fara sa se afla identitatea lor ii abandonau in orfelinat.

    In centrul piatetei care este foarte frumos dimensionat se afla statuia ecvestra a regelului Ferdinand I inceputa de Gianbolognia si terminata de un ucenic al sau care a lucrat totodata in stil manierist si cele doua fantani de bronz stilizate aflate in piateta.Si pentru ca piateta poarta numele Buna Vestire, aici se organizeaza in martie a fiecarui an un targ cu diverse marfuri specifice. Fiind sfarsit de saptamana am avut bucuria sa ma aflu in zona si sa ma bucur de celebrii biscuit dulci de casa numiti brigidini.

    BASILICA SANTISSIMA ANNUNZIATA (visitflorence.com) a fost construita in 1250 si reconstruita dupa 1444 de Michelozzo. Multe dintre picturile manieriste din sec. XVI s-au sters, lucrandu-se acum la recompunerea lor.Mi-a placut in mod deosebit o fresca din sec. XVII de pe tavan dar si bogatia interioara. Capela centrala reconstruita de Gianbologna are un crucifix de mare valoare lucrat de acesta , reliefuri de bronz iar cele 9 capele care inconjoara capela centrala sunt razante. In biserica se afla o relicva foarte iubita de locuitorii orasului reprezentand o pictura a Fecioarei Maria inceputa de un calugar in 1252 si terminata , se spune de ingeri.Multi tineri care doresc sa se casatoreasca dar si multe cupluri care sunt de putin timp casatorite vin cu flori la icoana rugandu-se pentru un viitor frumos in familie , intelegere si de ce nu pentru urmasi sanatosi. In afara navei , mai este capela San Luca care este detinuta de Accademia delle Arte si unde in fiecare zi de 18 octombrie a anului de sarbatoarea Sf. Luca se organizeaza o slujba speciala dedicata artistilor.In cripta se afla mai multe morminte ale unor personalitati artistice florentine printre care si cel al lui Benvenuto Cellini.

    In zona la numai cativa zeci de metri distranta se afla MUSEO ARHEOLOGICO si SINAGOGA cu muzeul aferent. Din pacate nu am avut timp pentru a le vizita asa incat nu pot decat sa le semnalizez in zona.

    Dupa amiaza am petrecut-o in PIAZZA SANTA CROCE, loc foarte indragit de florentini ca fiind “terenul” de “calico storico”, joc care combina football, rugby si lupte cu origini in secolul XVI. Era un joc al aristocratilor cu reguli stabilite din 1580 si se joaca pana in timpurile noastre in costume de epoca.Jocul se desfasoara in luna iunie si este o adevarata sarbatoare a orasului.Gioco del calico fiorentino se desfasoara cu patru echipe, fiecare in alta culoare reprezentand Santa Croce (albastru), Santo Spirito (alb), Santa Maria Novella (rosu) si San Giovanni (verde). Piateta este flancata pe laterale de stradute pline de tarabe de la care se pot cumpara nenumarate suveniruri, marochinarie dar si celebrele vinuri Chanti specific Toscanei.

    Pentru ca mi-am dorit sa vad magnifica biserica cu acelasi nume BASILICA SANTA CROCE,construita in stil gotic in 1294 poate si pentru faptul ca aici se afla mormintele a numerosi oameni valorosi ai culturii, politicii si vietii sociale toscane printre care Michelangelo , Galileo, Charlotte Bonaparte, Dante Alighieri, Niccolo Machiavelli, Giacchino Rossini, am stat cca 15 minute pentru a achizitiona biletul de intrare care a costat 6 Eur. BASILICA SANTA CROCE (operadisantacroce.it) este cea mai mare biserica franciscana florentina, impunatoare, eleganta si tulburator de frumoasa. Fatada a fost refacuta in 1863 si placata cu marmura colorata.Interiorul are fresce ale lui Giotto, pictate la inceputul sec. XIV. Arcadele lui Brunelleschi sunt impunatoare si dau o senzatie de arhitectura perfecta. Printre mormintele deosebite am remarcat pe cel al lui Lorenzo Ghilberti creatorul celebrelor porti ale baptisteriului din Florenta impreuna cu fiii si asistentii sai, mormantul lui Machiavelli realizat de Spinazzi la 200 de ani dupa moartea sa, mormantul lui Michelangelo lucrat de Vasari cu 3 sculpturi deosebite care reprezinta pictura, arhitectura si sculptura. Exista un crucifix de mare valoare, care desi deteriorat reprezinta marele talent al sec. XIII. In Capela Bardi di Vernio se afla un crucifix lucrat de Donatello iar Cappella de Pazzi cu cupola lucrata de Brunelleschi are medalioane din teracota reprezentand apostolii. Sunt in capelele Bardi si Peruzzi fresce ale lui Giotto reprezentand scene din viata Sf. Francisc,Sf. Ioan Botezatorul si Sf. Ioan Evanghelistul.

    Sunt ateliere de marochinarie pe care le puteti vizita si eventual daca va da mana achizitiona diverse articole precum genti, curele si alte suveniruri.Chiar si numai o simpla vizita in atelierele de pielarie ale bisericii sunt o experienta care merit ape deplin.

    Pentru orice turist mai mult sau mai putin informat PIAZZA DELLA SIGNORIA este un fel de km.0 al Florentei, punct de referinta (italyguides/it). A fost centrul vietii politice inca din secolul al XIV-lea. A fost inima care a batut puternic la instalarea Familiei Medici in 1530 dar si locul executiei ultra religiosului Savonarola ars pe rug de Inchizitie Piateta este marcate de Palazzo Vecchio dar si de sculpturile fabuloase care infrumuseteaza piateta precum o copie a lui David (celebra statuie creata de Michelangelo a fost aici montata, acum fiind mutata in Galleria del’Accademia).La dreapta acestuia se afla Hercules si Cactus creatie din 1534 a lui Bandinelli, reprezentare a puterii familiei Medici dupa reintoarcerea din exil, statuia lui Neptun creatie din 1575 a lui Ammannate spre a aminti de marile orgoliii maritime ale aceleasi familii dar si statuia evestra a ducelui Cosimo, creatie din 1595 a lui Giambologna scotand in evidenta calitatile militare ale familiei de Medici.

    In aceeasi piateta am fost impresionata de un adevarat muzeu in aer liber in galeria proiectata in 1376 de Orcagna, LOGGIA DEI LANZI. Coloanele arcuite sunt proiectate in stil classic renascentist. Am remarcat celebra statuie a lui Giambologna reprezentand scena Rapirii Sabinelor dar si pe cea a lui Cellini reprezentand pe Perseu cu capul Medusei in mana, ca un semn al avertismentului pentru toti opozantii familiei de Medici.

    Piateta cu forma neobisnuita in L are o istorie ciudata. Cele doua fractiuni de la jumatatea secolului XIII aflate in conflict Guelfii si Ghibellinii luptau pentru suprematie in zona. Atunci cand Guelfii au luat puterea au distrus peste 36 de case si turnuri interzicand cu strictete orice constructie si posibilitatea de amenajare a terenului pana la firul de iarba. Piateta este un simbol nu numai al republicanilor ci si a ducilor. Marile sarbatori ale orasului se desfasurau aici iar florentinii ascultau in piateta dupa ce se adunau la chemarea sunetului clopotului din Palazzo Vecchio noile legi ale urbei supuse aprobarii.

    PALAZZO VECCHIO are o arhitectura frumoasa iar turnul sau cu creneluri innobilieaza piateta. A fost sediul administratiei publice inca din secolul XIII. Scarile palatului sunt flancate de cele doua statui ale lui Donatello. Marzocco reprezentand un leu puternic cu scutul heraldic al orasului,lupoaica fiind emblema consacrata a Republicii Florentine iar Judith cu insemnul “sa-ti fie un exemplu pentru oameni” a fost inlaturat din Florenta dupa moartea lui Lorenzo Magnificul. Oamenii au gasit statuia si au adus-o inapoi ca un simbol al victoriei asupra tiraniei.

    GALLERIA UFFIZI aflata in imediata apropiere intre Piazza della Signoria si raul Arno are una dintre cele mai importante colectii de arta din lume.Biletul de intrare a costat Eur 12 si a fost achizitionat asa dupa cum am mai scris de pe saitul florence-museum.com, asa incat la ora pentru care optasem la comandarea biletelor am intrat pentru a vizita unul dintre cele mai renumite muzee din lume, al doilea dupa Vatican dintre muzeele italiene. Palatul a fost construit de Georgio Vasari in 1560 pentru Cosimo I de Medici si adaposteste o colectie inegalabila de pictura si sculptura bine structurata. Constructia are forma de U alungit cu un capat spre Piazza della Signoria si celalat capat inchis spre raul Arno. Aici au fost birourile de lucru ale familiei de Medici. Curtea interioara da senzatia de straduta ingusta. Laturile palatului au nisele ocupate cu statui si portrete multe ale familiei de Medici si a altor personalitati Florentine. Primele incaperi cuprind picturi din sec. XIII-XIV ale lui Giotto, cel care a schimbat radical stilul de a picta al subiectelor religioase. Urmeaza apoi reprezentantii stilului Siena cu Simone Martini, tablouri consacrate ale stilului gotic, florile renasterii lui Masaccio, Botticelli, Leonardo, Michelangelo, Raffaello, Tiziano, Caravaggio. Am vazut si camerele albastre care adapostesc lucrari de arta spaniola, flamanda, olandeza si franceza din sec. XVI-XVIII ale lui Velasquez, Goya, El Greco, Rembrandt, cei doi Brueghel, Rubens si Van Dyck. O vizita in galeria cu tablouri celebre nu poate fi povestita in cuvinte. Fiecare turist are afinitati pentru un stil sau altul, pentru un artist sau altul. Oricum ar fi mie mi s-a parut o incarcatura emotionala extraordinara plutind in aer pe culoarele si in camerele palatului.

    Despre alte obiective ale Florentei caci aceasta abunda in muzee, palate, gradini si biserici pe care le-am vizitat voi scrie cu alte ocazii.

    Va doresc tuturor calatorii frumoase.

    Il rog pe web daca poate introduce de pe you tube: Italian Medieval song, multumesc


    [fb]
    ---
    Trimis de amero in 12.12.15 17:12:15
    Validat / Publicat: 12.12.15 20:17:58
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 5693 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P24 Arno vazut din lateralul Galeriei Uffizi
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 69250 PMA (din 53 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
    Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    webmaster45 [12.12.15 20:02:07] »

    @amero -

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    amero [12.12.15 20:41:59] »

    @webmaster45 - multumesc

    Eugenia55* † [12.12.15 21:35:28] »

    Oooo, ooo Fiorentina!!!

    Nu te dezminti, signora Aurelia, purtatoare de nume roman si iubitoare de frumuseti transformate de vremuri in vestigii aclamate dar si profanate, dar mai mult adorate ba chiar adulate.

    Chiar trebuie sa ajung si eu -acolo!

    Primul ecou, la foc automat, inspirat de titlul articolului si de P02, pot sa fac un melange "Bijuterille lui David"?

    amero [12.12.15 22:14:37] »

    @Eugenia55 - WOW, nu pot sa cred ca esti la rampa, in ultima vreme ai fost in silenzio stampa.

    Nu ma lovi in orgoliul numelui, ha... ha... ha, stii ca in Roma, nu foarte departe de San Pietro si Vatican este o strada care se numeste Via Aurelia Antica? Si chiar este o strada antica, nu ca mine o tinerica mai devreme nascuta!

    Da, sigur ca putem broda dar in Florenta sunt mai multe copii ale originalului lui David, una in Piazza delle Signoria, una in Piazzalle Michelangelo si am vazut una chiar in Mercato Nuovo, o caut chiar acum si o atasez. Sunt toate in marimea originalului si reproduse perfect. Asa incat trebuie sa inmultim "bijuteriile", sa ne mai descretim fruntile si sa ne pregatim de sarbatori.

    Multumesc mult, chiar m-a bucurat ecoul tau.

    bogumil [13.12.15 12:10:42] »

    No', asta da review. Un Maxi-Ghid turistic, pentru mine al acestui minunat oraș.

    D-na @amero, de fiecare dată mă încântați cu excursiile dvs., cu scrierile dvs. și cu excelență dăruire cu care ne împărtășiți impresiile și nouă... prietenilor dvs. virtuali... sau nu...

    amero [13.12.15 15:59:05] »

    @bogumil - multumesc ptr. ecou, sincer, recunosc ca ma maguleste, nu sunt o "talentata" dar ceea ce imi place si dupa cum se stie iubesc mult Italia turistica, (nu pe italieni mai ales ca in ultimii ani ii cauti cu lumanarea in propria tara invadata de imigranti, azilanti, turisti ocazionali si alte "categorii") ma straduiesc sa prezint in adevarata lumina si numai din experienta proprie.

    Sincer, despre Florenta e cam greu ca o novice in ale artei precum sunt eu sa scrie impresii cat de cat rezonabile dar ma straduiesc sa transmit macar cate ceva din farmecul cultural al orasului.

    Mai sunt si alte obiective pe care le-am vizitat si pe care mi-ar place sa le comentez pentru prietenii virtuali dar sa vedem cum stam cu timpul si timpurile.

    Cam aglomerat acest sfarsit de an, multe evenimente si nu foarte frumoase unele stresante pentru mine. Perseverez insa.

    Multumesc foarte mult pentru ecou si vizita. Prietenii stiu de ce...

    traian.leuca † [23.12.15 12:44:38] »

    Frumoasă destinație ați ales!

    Într-un alt review despre Toscana îi scriam colegului nostru de site:”oare am să ajung și eu cândva pe aceste meleaguri”?

    Acum îmi vine să repet întrebarea cu Florența, acest oraș frumos și plin de istorie.

    Congratulazioni!

    amero [23.12.15 15:45:28] »

    @traian. leuca - Grazie domnule Leuca, dupa cum v-am cunoscut cunoscut sigur veti face si o calatorie in Toscana, este o alta Italie, rasata, eleganta si plina, chiar prea plina de capodopere. De aceea imi pare o destinatie pentru care trebuie sa ai o anume deschidere pentru a cuprinde o asemenea bogatie de "arta".

    Nu ma indoiesc ca veti iubi Toscana. Va multumesc pentru ecou si va doresc La multi ani!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    amero, bogumil, Eugenia55*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Florența şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07328987121582 sec
    ecranul dvs: 1 x 1