ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.11.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 9 MIN

    San Gimignano - o bijuterie medievală toscană

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    SAN GIMIGNANO – Oras medieval al Toscanei, patrimoniu UNESCO

    In periplul meu toscan mi-am propus o vizita si in acest oras atat de laudat de turistii iubitori ai lumii medievale a Toscanei. Am optat pentru o excursie Sienna - San Gimignano achizitionata de pe un sait de turism city-discovery.com pe care sunt abonata si de a caror servicii am fost foarte multumita si in alte excursii. Datorita abonamentului meu primesc 2-3 oferte lunare de reducere in valoare de 10% din valoarea unei optiuni, excursie, vizite in muzee, cazare etc.

    Aceasta excursie Sienna - San Gimignano a costat 55 eur si a durat cca. 12 ore efectuandu-se cu un autocar modern, curat, civilizat. Ghida insotitoare era vorbitoare de lb. engleza/franceza/spaniola iar grupul a fost alcatuit din 30 de turisti de diferite nationalitati care au optat pentru una dintre aceste limbi de prezentare. Pentru Sienna (vezi impresii) am avut ghid local iar pentru San Gimignano am avut ghidul desemnat pe autocar.

    In programul pentru acest oras am avut 4,5 ore rezervate din care 2,5 ore au fost libere. Excursia in San Gimignano a fost in a doua parte a zilei, la intoarcerea din Sienna spre Florenta. Intreaga zi a fost ploioasa si nepretenoasa insa continutul excursiei a fost atat de dens incat nu ma voi plange ostentativ de vremea rece si ostila.

    Autocarul a fost parcat la cativa zeci de metri de intrarea prin una dintre portile principale ale orasului si vizita noastra a inceput prin vizitarea unui mic muzeu amenajat pentru a ni se prezenta macheta orasului, cateva informatii despre istoria orasului si unde a avut loc o degustare de vinuri, alte bauturi specifice zonei si a dulciurilor bineinteles in special celebrii cantuccini, biscuiti cu migdale si a altor produse ale patiseriei si cofetariei locale.

    Dupa expunerea si degustarea de vinuri si dulciuri de altfel sustinute cu umor de custodele micului muzeu am purces solo la vizitarea orasului.

    Este un exemplu de urbanistica medievala cu faimosul turn al orasului si palatele elegante ale vremii fiind totodata printre cele mai bine pastrate orase medievale ale Toscanei.

    Orasul se afla in zona Toscanei centrale la jumatatea distantei dintre Florenta si Sienna. Locuit de etrusti in antichitate a jucat un rol deosebit in perioada medievala fiind pe drumul principal dintre nordul Europei si Roma papala. Orasul era prosper dar ciuma din 1348 care a lovit orasul a facut ca acesta sa iasa de pe ruta pelerinilor, pierzand mult din bunastarea cunoscuta. Abia dupa cel de al doilea razboi mondial orasul a crescut economic mai ales datorita cultivarii vitei de vie indeletnicire de altfel venita din negura vremurilor pe dealurile generoase din imprejurimi si a turismului.

    Dintre cele 72 (alte informatii vorbesc despre 74) turnuri din sec. XIII au dainuit 13. Turnurile au fost construite fara ferestre ele reprezentand la vremea lor adevarate fortarete si simboluri ale bogatiei famiilor nobiliare care le ridicau. Camerele turnurilor sunt mici 1x2m insa grosimea zidurilor este de cca 2 m. Grosimea aceasta avea rolul de a ferii locuitorii de caldura verii si a frigului iernii. Camera de munca zilnca se afla la parter, la primul cat se afla dormitorul iar bucataria mai sus un etaj.

    Orasul poarta numele episcopului Geminanus care a salvat orasul de invazia hoardelor lui Attila, devenind in timp, dupa canonizare protector al orasului.

    La parterul cladirilor se afla pravaliile cu suncile sau vinurile locale, cu branzeturi, cascavaluri dar si ceramica si alte suveniruri expuse frumos si organizat, imbiind turistii sa se opreasca, sa deguste dar mai ales sa cumpere. Orasul este exclusiv pietonal fiind absolut turistic iar cei 8000 de locuitori traiesc din veniturile aduse din acest domeniu.

    Doua strazi principale Via San Matteo si Via San Giovanni cu aer medieval strabat micul oras cu stradute adiacente stramte si in panta caci orasul se afla pe o colina la cca 334 m. deasupra nivelului marii.

    In Piazza del Duomo se afla PALAZZO VECCHIO DEI PODESTA (vechiul palat al primarului) impreuna cu alte cladiri publice. Aici se afla si TORRE DELLA ROGNOSA inalt de 51m, unul dintre cele mai vechi ale orasului. In sec. XIII s-a dat o lege din care reiesea ca este interzis constructia unui turn mai inalt decat acesta. Legea nu a fost insa respectata de familiile nobliare ale orasului doar de ce sunt facute legile, nu sa fie incalcate?

    Un alt obiectiv deosebit al orasului este ROCCA, adica fortareata, constructie din sec. XIV. Din ea dupa ce a fost desfiintata de Cosimo I de Medici a mai ramas pana in zilele noastre numai un turn. Are o gradina interioara foarte frumoasa cu smochini si maslini si ofera o panorama deosebita asupra dealurilor cu vita de vie din apropiere. Mi-a placut pentru ca respira libertate si ordine.

    PIAZZA DELLA CISTERNA se afla la intersectia strazilor principale Via Francigena si Via Pisa -Sienna. Are forma triunghiulara si este concectata de Piazza Duomo printr-un pasaj, fiind inconjurata de case si turnuri medievale. Aici se tineau festivaluri si turniruri. Poarta numele de la constructia din 1287 care aproviziona orasul cu apa. Aici se afla fantana care dateaza din sec. XIII. Turnul BECCI si turnul CUGNANESI strajuiesc un arc al unei porti vechi. In apropiere pe Via Castello se afla PALAZZO CORTESI, Torre DEL DIAVOLO iar pe cealalta parte PALAZZO PELLARO.

    San Gimignano este nu numai orasul unor turnuri frumoase si elegante ci si a unor sfinti ai Evului Mediu precum Pietro Cattani, Vivaldo si Bartolomeo care au vazut lumina zilei in acest oras. Italienii catolici prin excelenta stiu sa-si venereze sfintii.

    In special este insa orasul SANTEI FINA (catholic.org/saints), sfanta florilor. Se pare ca numele ei a fost Iosefina, prescurtat Fina si s-a nascut intr-o familie bogata numita Ciardi care se pare avea unul dintre turnurile din piatra ale orasului. Dar in prima parte a secolului al XIII-lea cand s-a nascut Fina, familia a decazut si a saracit, asa incat copilaria ei a fost modesta. A fost crescuta pentru a deveni o tanara eleganta si delicata, avand o fizionomie deosebit de placuta cu o fata ovala si parul blond asa dupa cum a fost zugravita de pictori celebri. La 10 ani s-a imbolnavit fiind marcata de o suferinta cumplita ramanand tintuita la pat, paralizata. Mama sa a murit aducandu-i Finei o mare durere. Chiar atunci cand corpul sau i-a fost acoperit cu rani grave ea s-a aratat oamenilor ca un exemplu de rabdare, transmitandu-le acestora dragostea si increderea in Dumnezeu. A murit la 12 martie 1253 de sarbatoarea sf. Grigore cel Mare pentru care ea avea o devotiune speciala si care a anuntat-o cu 3 luni inainte de iminenta disparitie. In momentul mortii sale clopotele din oras au inceput sa bata neincetat fara a fi atinse de mana omeneasca. Pe turnurile si zidurile din San Gigmnano violetele care sunt si astazi numite florile sfintei Fina au inflorit asa cum pana azi de ziua ei sunt inflorite. Placa de lemn pe care a zacut in cei 5 ani de suferinta a devenit centru activitatii sale caritabile. Dupa moartea ei a fost ridicat un spital care i-a purtat numele. Veneratia Santei Fina vine si din nenumaratele miracole care se pare ca au avut loc la mormantul ei. In 1457 adunarea poporului din San Gigminano a decretat constructia unei biserici dedicate ei o constructie exterioara magnfica si extraordinara ininterior, picturile fiind realizate de Ghirlandaio,profesorul lui Michelangelo si scoala sa de pictura.

    DUOMO –basilica Collegiata de Santa Maria Assunta – 4 eur./biletul de acces are un exterior foarte modest, in stil romanic din sec. XII. Biserica are o bogatie de fresce fiind printre bisericile cele mai bogate din Italia in acest sens in interior. Arcadele in culoarea alb/albastra fac ca boltile bisericii stropite cu stele aurii sa impresioneze in mod deosebit ochiul. Scenele biblice remarcabile zugravite pe pereti, frescele in unele zone pe trei niveluri cu episoade din Vechiul Testament dar si scenele din viata lui Isus de pe peretele de vis-à-vis sunt foarte impresinante si frumoase. Capela Santa Fina are fresce lucrate de Ghirlandaio si scoala lui de pictura. Biserica se viziteaza in liniste si este interzis fotografiatul chiar si fara flash.

    In putinul timp care mi-a mai ramas la dispozitie am incercat sa vad si cate ceva din oferta generoasa a muzeelor(sangimignanomusei.it), in speta PALAZZO COMUNALE cu Pinacoteca.

    Bilet valabil 2 zile cu intrare in toate muzeele orasului: 6 eur/bilet sau 7,5 eur/bilet daca sunt expozitii temporare, acces gratuit pentru grupuri copii intre 6 -17 ani, program de vara 9,30-19, de iarna 11-17,30.

    Palazzo Comunale cu Pinacoteca ofera o colectie de marca de opere de arta. Incaperile din Palazzo Comunale sunt bogate in lucrari de pictura de inspirate cavalereasca. Prima sala publica este SALA DI DANTE unde o inscriptie spune ca Dante Alighieri ar fi tinut in 1300 un discurs pentru alianta pro papa initiata de florentini.Pe pereti sunt scene de vanatoare. Am mai vazut picturi deosebite reprezentand sfintii orasului precum Sant. Bartolomeo sustinand orasul dar si fresce printre care mi-a atras antentia scene de nunta aratand un cuplu facand baie impreuna si mergand la culcare, o imagine foarte rar intalnita in arta sec. XIV.

    In salile Pinacotecii sunt opere ale pictorilor scolii sieneze si florentine. Daca aveti timp si dispozitie va sfatuiesc sa vizitati Pinacoteca, nu veti regreta, veti avea bucuria sa va intalniti cu adevarate capodopere.

    Torre Grossa cel mai inalt al orasului 54m cu o panorama speciala asupra acestuia este un alt punct de interes pentru turisti.

    Nu am vizitat din lipsa de timp: Museo Arheologico cu documente si exponate din istoria straveche a orasului, Spezieria di Santa Fina cu vase “da farmacia” care conserva inca preparate medicinale si Galeria d’arte Moderna e Contemporanea Raffaele de Grada (poarta numele unui pictor milanez care a trait in oras) cu opera de arta moderna din sec.19.

    Orasul mi-a placut in mod deosebit desi am fost insotita pe tot parcursul vizitarii orasului de o ploaie insistenta si neprietenoasa. Distantele de parcurs nu sunt mari iar stradutele medievale pietruite si strajuite de cladiri vechi caci nu exista nici o constructie noua in oras m-au teleportat parca intr-o lume din secolele trecute unde parca la fiecare colt si turn asteptam sa apara ceva cavaleri in armuri in cautarea unor printese locale delicate precum florile Santei Fina.

    Zona are un farmec anume pentru VERNACCIA di San Gimignano vernaccia.it – vinul cel mai renumit al zonei a fost amintit inca din 1276 cand primaria orasului a imbuteliat acest pretios vin pentru consum intern dar si pentru export.Originile nu sunt cunoscut dar cultura aceasta de vita de vie a fost practicata in toata Toscana si Liguria.Vinul de Chianti nu mai trebuie laudat. Vinul din San Gigminano s-a dovedit a fi de cea mai buna calitate este alb, usor dulce si putin alcolizat. A fost apreciat de papi dar si de poeti Dante si Boccaccio dar si de guvernanti precum Lorenzo Magnificul. Acum este cel mai bun vin alb din Italia de culoare galbuie cu buchet delicat. Se consuma la peste, carne alba, legume , celebra sunca de Toscana.O sticla costa incepand de la 7 -12-14 – 20 eur. preturile variaza de la magazin la magazin.

    Daca mergeti in Toscana si aveti timp nu ratati o vizita in orasul turnurilor si a atmosferei autentice medievale.

    Va doresc tuturor calatorii frumoase.

    surse: www.sangimignano.com

    Il rog pe web daca poate incarca o melodie de pe youtube San Gimignano (Tuscany/Italy/part2), multumesc

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de amero in 25.11.15 10:47:15
    Validat / Publicat: 25.11.15 12:19:16
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 4919 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 scurt popas cu vedere asupra dealurilor toscane din apropierea orasului San Gimignano
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 80500 PMA (din 66 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
    Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmaster [25.11.15 11:22:53] »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    - - -

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    amero [25.11.15 12:07:18] »

    multumesc

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA [25.11.15 12:44:34] »

    @amero - Frumoase amintiri mi-ai trezit cu acest review dedicat unui oraş toscan unde am avut şansa să asistăm la o serbare de recreere a turnirurilor medievale.

    Radu Tudoran [25.11.15 13:18:35] »

    Dupa ce-am vazut "Ceai cu Mussolini" am stiut ca trebuie sa vad San Gimignano. O adevarata perla in colierul Toscanei. Daca lumea n-ar fi atat de mare as pleca la anul din nou acolo.

    amero [25.11.15 13:51:02] »

    @Carmen Ion - Spectacolul turnirurilor trebuie sa fie fost foarte frumos, oraselul mi-a placut in mod deosebit. Multumesc pentru vizita

    amero [25.11.15 13:54:14] »

    @Radu Tudoran - Si mie mi-ar place sa ma reintorc mai ales ca vremea a fost incrancenata si m-a oropsit de o plimbare insorita. Dar lumea este intradevar mare si orice coltisor ar trebui vizitat. Din pacate acum in Europa devine din ce in ce mai dificil sa te deplasezi in siguranta. Va multumesc pentru ecou.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    amero, Carmen Ion, Radu Tudoran
    Alte impresii din această RUBRICĂO zi în San Gimignano:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050964832305908 sec
    ecranul dvs: 1 x 1