ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Incursiuni turistice în zona Baia de Fier – Gorj

TIPĂREȘTE

Recomandările de mai jos se adresează în principal celor care NU vizitează pentru prima dată această zonă. Pentru „începători” în Oltenia de sub Munte există numeroase obiective mult mai importante: peșteri (Peștera Muierilor, Peștera Polovragi, Peștera urșilor din Cheile Bistriței, Peștera Sf. Grigore Decapolitul), chei spectaculoase (Cheile Oltețului, Cheile Bistriței Oltene, Cheile Galbenului), mănăstiri (Govora, Dintr-un Lemn, Surupatele, Bistrița, Arnota, Horezu, Polovragi, Icoana, Crasna etc.), cule (Măldărești, Curtișoara), muzee etnografice în aer liber (Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj de la Curtișoara, Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni), salina Ocnele Mari, Muzeul Trovanților – Costești, centrul ceramic Horezu, șoseaua Transalpina și altele. Locurile despre care voi scrie sunt recomandate turiștilor care au fost cazați de mai multe ori în zonă, au vizitat toate obiectivele menționate mai sus și caută acum alte obiective prin preajmă care să contribuie la o vacanță plăcută și o odihnă activă. Sunt lucruri mărunte pentru unii, neînsemnate pentru alții dar, pentru anumite persoane, pot deschide cufărul cu amintiri, pot îmbogăți bagajul de cunoștințe privind mediul rural (aspecte din viața de zi cu zi ori din cultura populară), le arată lucruri uneori noi.

Baia de Fier este o veche localitate submontană ai cărei locuitori se ocupau cu oieritul și cu exploatarea zăcămintelor de fier, lucru reflectat și în titulatura așezării. Bineînțeles că viața de zi cu zi a localnicilor, tradițiile și obiceiurile lor, necazurile și bucuriile se împleteau și cu viața spirituală, ce s-a concentrat în ultimii trei sute de ani într-o frumoasă biserică de zid.

Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” – Baia de Fier

Exponentă clară a stilului brâncovenesc, biserică din sat a fost construită în 1749 de starețul Mănăstirii Horezu, mănăstire ce deținea moșia Baia de Fier, donată de Constantin Brâncoveanu. Se observă masivitatea construcției, zidurile având o grosime de circa 1 m. Un pridvor închis cu geamuri, străjuit de coloane colorate facilitează accesul în locașul de cult. Un brâu – zimți de fierăstrău înconjoară biserica, ancadramentele ferestrelor sunt deosebite – piatră sculptată cu motive vegetale; un turn clopotniță, ce adăpostește un clopot de secol al XVIII-lea, se înalță semeț deasupra pronaosului. Un element deosebit îl constituie tainița cu acces printr-un turn prevăzut cu metereze, unde se puteau ascunde odoarele bisericești – de altfel biserica masivă și micul zid de piatră denotă un caracter de fortificație al ansamblului religios. Foarte bine păstrată este pictura din pridvor; ușa are un ancadrament de piatră deosebit, deasupra fiind amplasată pisania. În vale se află cimitirul satului, iar în curte a fost ridicat un prăznicar – aici se adună oamenii satului la ziua hramului bisericii ori la sărbătorile mari când se fac pomeniri sau praznice.

DJ 665: Baia de Fier – Novaci – Crasna – Mușetești - Curtișoara

Deși pornește din Horezu și trece și prin Polovragi (cred că acum se asfaltează pe acea porțiune) aici mă refer doar la segmentul aflat între localitățile menționate mai sus – traseu parcurs de subsemnatul de mai multe ori în ultimii ani. Este o modalitate bună de petrecere a timpului liber în zonă, prilej de relaxare și oxigenare a creierului, de încântare a ochiului cu peisaje deosebite. Covorul asfaltic este de bună calitate, drumul fiind reabilitat complet acum câțiva ani pe această porțiune. Curbele dese, pantele și rampele frecvente dar și bucățile de drum drept fac din această șosea o experiență plăcută pentru șofer, în principal. De-a lungul drumului ne vor încânta exemplare de case vechi, tradiționale zonei, anexe gospodărești de lemn, troițe frumos pictate, fântâni decorate cu picturi naive religioase, fânețe, livezi. Pe parcurs ne putem opri la Mănăstirea Crasna vezi impresii ori la Muzeul Arhitecturii Populare Gorjene – Curtișoara vezi impresii. Satele se întind pe versanți, marea de acoperișuri roșii fiind întreruptă doar de pete verzi de vegetație și turle albe de biserici.

Biserica de lemn din Marița – cea mai mica și veche biserică de lemn din județul Vâlcea

În direcția Polovragi, la circa 12 km distanță de Baia de Fier, pe același DJ 665, se află satul Marița. Aici am ajuns într-o iarnă cu puțină zăpadă și mult ger. Coborând și urcând povârnișuri pe un drum încă neasfaltat (între timp cred că s-a remediat situația), am ajuns în satul cu pricina în dreptul uliței ce urca efectiv spre biserica de lemn. Abia am putut să mergem pe ulița în rampă, înghețată bocnă, care constituia un derdeluș perfect pentru un grup de copii aflați la săniuș. Mi-au adus aminte de anii copilăriei petrecuți la țară, de vacanțele de iarnă când nu simțeam frigul și stăteam de dimineața până seara pe uliță; trăgeam după noi clasicele sănii din fier și lemn, eram roșii în obraji, veselia noastră zgomotoasă răsunând deasupra satului.

Biserica de lemn este amplasată în cimitirul satului, ca de altfel majoritatea acestor vechi locașuri de cult din Oltenia de sub Munte. Poartă trei hramuri: „Cuvioasa Paraschiva”, „Sf. Nicolae” şi „Sf. Apostoli” și datează din 1557, conform unei inscripții scrijelite pe o grindă. Declarată monument istoric biserica a avut noroc și a scăpat din ghearele degradării – a fost restaurată în anul 2008, în urma unui amplu proiect. Ne-am bucurat de arhitectura populară de lemn, de îmbinările coadă de rândunică, de acoperișul nou din șindrilă – la exterior biserica arată ca nouă. Păcat că nu am putut vedea interiorul care găzduiește o catapeteasmă pictată în tempera, într-o tehnică rar întâlnită în sudul țării: desene zgâriate cu horjul (o unealtă de scrijelit lemnul).

Sunt doar câteva sugestii pentru cei îndrăgostiți de zona Olteniei de sub Munte, care au vizitat principalele obiective ale zonei, dar care continuă să meargă în zonă pentru bucuria sufletului. Vacanțe frumoase!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.11.15 15:55:09
Validat / Publicat: 19.11.15 19:28:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLOVRAGI / NOVACI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3470 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Fructele toamnei se găsesc și pe marginea DJ665.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Rodel [19.11.15 19:38:42] »

Zăpada din poze este din anul acesta?

dorgo [19.11.15 22:53:14] »

@tata123... Tata, sa stii ca eu am fost! Eu ti-am dat votul cu nr. 14! Si superbonusul tot de la mine il ai! Il vreau inapoi! Sa nu ma uiti! Excelent articol! Maine il citesc! Si-o sa te mai votez si altadata! O zi buna!

tata123 🔱 [20.11.15 09:36:44] »

@Rodel - Nu, zăpada nu este de anul acesta. Fotografiile sunt mixate, adunate de pe parcursul mai multor ani, din mai multe vizite în zonă, cele mai noi fiind din septembrie 2013.

@dorgo - Mulțumesc, am să țin minte (adică e un fel de aluzie la faptul că m-ai „nășit” la intrarea în noua categorie?)... hi, hi, hi. Sper ca articolele scrise să fie de folos turiștilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo [20.11.15 18:07:14] »

@tata123 - Aluzia nu e pentru tine, ci pentru oricine sau nimeni, dar tu mi-ai picat exact in fatza votului nr. 14, sau poate imi picai la votul 49 sau la votul zero, cand m-as fi dat peste cap ca sa ma bagi in seama, scriind apasat... "Ëi, colega, sunt fericit sa-ti acord primul vot, sau superbonusul, sau zuperfantasticul", etc, ceea ce-mi aduce aminte de gradinita, cand nu ma rabdam sa-i aduc aminte educatoarei ca eu si numai eu am sters tabla si am inmuiat buretele, si ca eu singur mi-am facut nodul la cravata de pionier, ca sa mai iau un vot, pardon, un punct rosu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mogly [21.11.15 13:09:14] »

@tata123 - Ti-as explica eu ce a vrut sa spuna Dorgo al nostru cel plin de umor (e un compliment), dar ar dura prea mult. Daca vrei sa intelegi pe deplin trebuie sa citesti in sectiunea OFFTOPIC De la lume adunate - Cum va plac review-urile, autor bineinteles Dorgo si mai ales ecourile de acolo.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, mogly, Rodel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Baia de Fier şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060163021087646 sec
    ecranul dvs: 1 x 1