ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.11.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 3 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 9 MIN

    Sicilia - o insulă plină de atracții (partea a 2-a)

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Pentru ultimele 3 zile ale sejurului nostru din Sicilia (despre primele 4 am scris aici) am ales Taormina drept gazda, poate cea mai renumita statiune din aceasta insula.

    Taormina este perla Siciliei, o statiune mai scumpa si cosmopolita, dar veti gasi cazare si locuri de servit masa si la preturi decente. Din Noto pana aici se merge doar pe autostrada, iar taxa este de 2 euro – doar pentru tronsonul dintre Catania si Taormina se plateste aceasta taxa. Noi am stat aproape de Porta Messina, la hotel Condor, situat la cateva minute de mers pe jos de centru, de statia de autobuze si de statia telecabinei care va duce jos la mare – am scris aici

    Dupa cazarea la hotel am iesit la plimbare pe strazile din Taormina. Pe cateva dintre ele puteti sa va plimbati pe sub portocali, iar pe altele (mai ales pe Corso Umberto) puteti sa va lasati salariul pe cateva luni sau ani, in magazinele pentru premianţi. Plimbarea este gratuita pentru toti, astfel ca va puteti lasa pasii sa va poarte in voie pe aceste stradute cochete, inguste, aglomerate sau uneori, toate la un loc. Sunt multe magazine care ofera produse locale si suveniruri, gelaterii si cofetarii, cu mirosuri ,,insuportabile’’, de unde este greu de crezut ca veti pleca cu mana/burta goala. Noi am incercat Pasticcerria d’Amore (aici au si inghetata pasticceriadamore.it), dar si Pasticceria Minotauro (aici au tot felul de biscuiti de casa cu portocale, lamaie, migdale etc), deci nu trebuie sa fiti timizi.

    Prima vizita am facut-o la Giardini della Villa Comunale, o gradina botanica foarte frumoasa, cu multe flori, cactusi, si care ofera panorame deosebite spre mare, spre Etna si spre Giardini Naxos. O oaza de verdeata si de relaxare in mijlocul Taorminei, pe care nu ar trebui sa o ratati. De mentionat ca aici, intrarea este gratuita. Foarte aproape de intrarea in gradina se afla restaurantul Al Giardino, un restaurant dragut, in care am cinat si noi in una din seri. Restaurantul are un meniu foarte bun, in special preparate locale - incercati peşte si pastele facute de ei: algiardino.net

    Apoi ne-am decis sa luam autobuzul pana in Castelmola, un bilet andante e ritorno costa 2,6 euro, iar orarul (nu doar pentru aceasta linie, sunt toate traseele) il gasiti aici.

    Este recomandat sa mergeti cu autobuzul (in detrimentul masinii inchiriate, pe care noi am lasat-o in parcare), deoarece locurile de parcare in Castelmola sunt foooarte putine, iar drumul pana aici nu este pentru cei care…. stau mai putin bine cu senzatiile tari. Castelmola este un satuc micut dar frumos, situat deasupra Taorminei si care este un must-see al zonei. De ce spun asta – are stradute fermecatoare, un bar celebru: turrisibar.it si cateva locuri de unde se deschid peisaje extraordinare si catre mare dar si catre vulcanul Etna si alte mici sate situate pe crestele inconjuratoare - va recomand sa veniti mai tarziu (dupa-amiaza) si sa stati pana seara, la apus.

    Urmatoarea zi a inceput cu un rasarit de soare superb (surprins de la ferastra hotelului), apoi cu drumul catre Etna – un drum de vreo 60 km parcursi in aproximativ 75 de minute. Drumul pana la Rifugio Sapienza, care este la altitudinea de 1910 m, este asfaltat, iar parcarile de aici sunt generoase si gratuite – nu stiu daca si in sezon este free of charge. Din acest punct luati telecabina (reconstruita in totalitate dupa eruptia devastatoare din 2003, care a distrus-o complet) care va duce pana la 2504 m, iar ultima etapa (pana la 2900 m) se parcurge cu un camion special adaptat conditiilor dificile de aici. Acest drum a fost ,,sapat’’ in zapada inca inalta de vreo 2 metri. La coborarea din camion veti fi preluati de un ghid care vă conduce pe un traseu prestabilit. De pe aceasta poteca veti putea vedea conul principal aflat la 3342 m, dar si alte cratere/conuri formate in timpul unor eruptii anterioare.

    Aici sus se simte mirosul de sulf, iar daca atingeti solul cu mana, veti beneficia de caldura solului – desi era aprilie si erau cam 0 grade, se simtea foarte bine si puteai sa-ti incalzesti mainile. Dintr-o scobitura in pamant, ghidul a luat ,,o mana’’ de pietricele calde si le-a impartit celor din grup. Inca era destula zapada, iar pe traseele pe care veti fi dusi de ghid aceasta este topita pe multe portiuni, datorita fenomenului de mai sus.

    Toata aceasta ,,distractie’’ a costat 62 euro de persoana, dar aceasta experienta merita - ca doar o data-n viata ajungeti pe aici si e pacat sa ratati ocazia de a vedea si de a fi langa cel mai mare vulcan activ din Europa. Inainte de a intra a telecabina pentru coborare, veti face o trecere prin magazinul de suveniruri, unde foarte multe produse sunt confectionate din lava, deci sunt de culoare neagra, dar gasiti si produse locale. Mai multe detalii aici: funiviaetna.com

    A doua parte a zilei a insemnat o vizita in Catania, mai precis centrul istoric al acestui oras. In apropierea centrului sunt mai multe parcari semnalizate (in Piazza della Republica si Piazza Grenoble), iar pentru ceva mai mult de 4 ore am platit 4 euro. Pentru cele mai multe strazi din centrul istoric, materialul de culoare neagra, cu care au fost pavate a fost ,,furnizat gratuit’’ de catre vulcanul Etna, de-a lungul numeroaselor eruptii. Aceasta piatra este extrem de rezistenta si nu necesita reparatii (cred ca la noi se scotea si se inlocuia cu asfalt, care se poate reface la fiecare 2 ani).

    Una din strazile principale din centrul vechi este Via Etnea, o strada cu multe magazine si pe care noi am mers din Piazza Stesicoro (unde sunt ruinele Amfiteatrului Roman) pana in Piazza Duomo. In aceasta piata, Via Etnea isi ,,da intalnire’’ cu alte doua importante strazi – Vittorio Emanuele si Garibaldi – si ele pline de monumente istorice. In Piazza Duomo isi au sediul si Primaria si Seminarul. Din aceasta piata puteti lua un trenulet (noi am facut-o) care va face un tur de circa 40 minute in zona centrala a Cataniei, tur in care puteti vedea cele mai importante obiective de aici. Daca nu sunteti cazat in Catania, plimbarea cu titicarul (initial ni s-a cerut un pret de 6 euro, dar vazandu-ne indecisi s-a ajuns la 5 euro) este cel mai bun mod de a vedea esenta Cataniei. Apoi ramane la alegerea fiecaruia sa aleaga obiectivele de care este interesat.

    Ultima zi petrecuta in Taormina a inceput cu o vizita la malul marii in golful Mazzaro – aici ajungeti cel mai repede cu telecabina, care va lasa foarte aproape de mare. Orar, preturi si altele gasiti aici: gotaormina.com/en/taormin ... /cable_car.html.

    Va asteapta o mica plaja, in mare parte cu nisip, cu sezlonguri pentru oaspetii hotelului Mazzaro, dar cu ape linistite. Probabil ca in sezon aici nu ai loc sa arunci un ac. Ceva mai departe este Isola Bella unde aveti o plaja mai mare, dar cu multe pietre atat in apa cat si pe plaja. Pe o limba de pietris si nisip se ajunge pe insula, un loc linistit destinat relaxarii. De aici aveti o vedere de ansamblu asupra amplasarii Taorminei. O locatie foarte frumoasa care trebuie vazuta, chiar daca nu este sezon de plaja.

    Urmatorul obiectiv al zilei, aflat la circa 20 km sau 30 de minute de Taormina, a fost Gole Alcantara. De pe autostrada A 18 urmati iesirea spre Giardini Naxos si apoi drumul SS 185. Aici este un parc botanic si geologic, cu multe flori, cactusi, lamai, portocali (in general vegetatie mediteraneeana) unde puteti vedea si cheile Alcantara – un canion din lava cu pereti inalti de vreo 50 m (dupa aprecierea mea), prin care curge raul Alcantara. Formele ciudate ale rocilor bazaltice de provenienta vulcanica, atrag privirile si obiectivele aparatelor foto. Jos, la baza cheilor se poate ajunge la pas pe scari sau cu liftul. Prima varianta este mai interesanta pentru ca puteti vedea mai bine rezultatul actiunii apei de-a lungul anilor.

    Chiar la iesirea din chei o mica plaja cu pietris asteapta amatorii de bronz – poate ca vara te poti racori in apa, dar in aprilie este exclus. In perioada iunie-septembrie, cand apa este scazuta, cheile pot fi parcurse la picior – se inchiriaza cizme de pescar. La iesire un restaurant cu terasa poate fi o optiune binevenita pentru cei care doresc o gustare, un suc sau o cafea. Biletul de intrare a costat 10 euro, iar mai multe amanunte gasiti aici: golealcantara.com

    Dupa circa 2 ore petrecute aici, am plecat catre satul Savoca, devenit celebru datorita unui film la fel de celebru - The Goodfather. O parte din filmari au fost realizate in Savoca de catre Francis Ford Coppola, care are aici un loc dedicat. Urmati drumul national SS 114, si in localitatea Santa Teresa faceti stanga (aveti indicator) catre Savoca pe SP 19. Acest drum (SP19) de 4 km, este spectaculos, cu multe curbe, care trebuie abordate cu atentie, in special la scutere si motociclete. Satul medieval, parca uitat de lume, se parcurge la pas, pe stradute inguste, si in cele din urma veti ajunge in varful dealului, unde este Chiesa di San Nicolo, a carei ,,silueta’’ se zareste de departe.

    Renumitul bar Vitelli este ,,mentinut’’ in aceeasi stare ca acum mai mult de 40 de ani – la intrare gasiti si fotografii cu secvente din film. Se aud acordurile muzicii siciliene si nu ar fi rau sa beti ceva chiar aici sub vita de vie. Poate va amintiti ca de aici, alaiul lui Don Corleone a plecat spre biserica, unde a dus-o la altar pe Apollonia. In mica piateta din fata barului este ,,dedicatia’’ lui F. F. Coppola si tot de aici se deschid cateva frumoase panorame. Nu aveti nevoie de mai mult de o ora ca sa strabateti tot satul (daca nu va opriti sa mancati), dar merita. In aceasta perioada a anului satul este mult mai aerisit (pare chiar parasit), doar cativa turisti care venisera cu masina. Mi-a placut foarte mult acest satuc linistit si va recomand sa includeti pe lista voastra acest obiectiv turistic.

    Din nou la drum spre ultimul obiectiv al zilei – satul Forza d’Agro, si el gazda unor secvente din acelasi film. Mai mare decat Savoca, si Forza d’Agro este pozitionat sus si are multe stradute medievale si exclusiv pietonale pe care este bine/relaxant sa te plimbi linistit, eventual cu o inghetata la purtator. Din micul parc Villa Comunale aflat pe o stanca aveti peisaje minunate spre coasta Marii Ionice si cu satele de langa mare. Am plecat catre Taormina cu multe amintiri frumoase dupa o zi incarcata, in care am vazut multe locuri frumoase.

    In fiecare seara ne plimbam prin Taormina si alegeam mereu alte stradute pe care sa ne plimbam, fara a putea evita strada principala, Corso Umberto. Aceasta strada se intinde de la Porta Messina si pana la Porta Catania, este frecventata de foarte multa lume si beneficiaza de magazine cu ,,nume grele’’ in lumea modei. Din piazza IX Aprile aveti o panorama spectaculoasa spre Marea Ionica si spre Giardini Naxos. In Piazza Duomo se afla o fantana ,,vegheata’’ de simbolul Taorminei, un centaur. Seara este un moment excelent pentru o plimbare pe Corso Umberto, savurand o inghetata delicioasa de lamaie sau portocale – va marturisesc ca nu a fost zi de concediu fara sa fac acest ,,sacrificiu’’ ... uneori de doua ori.

    In Sicilia veti mânca celebrele portocale rosii la preturi cuprinse intre 0,8 euro si 2 euro/kg (cele la 2 euro bineinteles in Taormina), iar pe drumurile din insula (mai ales in sud-est) am vazut pe suprafete mari renumitele solarii care produc foarte multe legume. Drumurile sunt in general bune, mai aglomerate in orasele mari si in jurul acestora si de multe ori destul de inguste. Atentie marita la scutere si motorete, care apar de unde nu te astepti. Ca produse specifice veti gasi: limoncelo (dar nu din supermarket), migdale, fistic, smochine, masline (cresc pe pantele vulcanului Etna, pe un sol extrem de fertil), iar din categoria dolce incercati canoli (mai ales cu ricotta), casatine si gelato (recomand de migdale, fistic, lamaie si portocale rosii).

    Acesta a fost sejurul nostru din Sicilia, sper sa revenim pentru a vedea si jumatatea vestica a acestei insule minunate.

    Ciao a tutti!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de BOGDAN DSN in 01.11.15 12:40:13
    Validat / Publicat: 01.11.15 14:08:13
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 7251 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P08 Rasarit in Taormina
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    mirelus cristea [17.11.15 12:42:38] »

    @BOGDAN DSN - Buna ziua. M-a napadit nostalgia si dorul de Sicilia poti sa-mi spui te rog unde ati stat in Taormina.

    Multumesc.

    BOGDAN DSN [17.11.15 12:46:13] »

    @mirelus cristea: Salutare, noi am stat la hotel Condor... am scris despre aceasta cazare... gasesti link in al doilea paragraf al acestui review.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mbonea [29.12.15 22:14:19] »

    In iunie anul viitor intentionez si eu sa ajung in zona. As dori sa combin plaja cu vizite. Stau vreo 10- 12 zile. Ce-mi recomandati un hotel in Taormina sau in Giardini Naxos.

    Multumesc

    BOGDAN DSN [29.12.15 22:18:47] »

    @mbonea - Salutare, noi am stat la hotel Condor - condorhotel.com - am scris despre aceasta cazare... gasesti link in al doilea paragraf al acestui review. (vezi impresii)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    BOGDAN DSN, mbonea, mirelus cristea
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Sicilia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081878900527954 sec
    ecranul dvs: 1 x 1